Pietro Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Zdravím Vás, měl bych prosbu o radu od někoho, kdo má s tímto zkušenost nebo o tomhle má povědomost. Prodal jsem svou P406 a teď po měsíci a půl se těm lidem něco na autě podělalo. Oni sami neví co, dali to už podruhý do servisu, tam že prý jim řekli, že závada už musela být na autě dřív. Já si nejsem ničeho vědom, mě auto jezdilo v pořádku a nikde mě nenechalo. Jen pro úplnost, auto je r.v. 1996 a najeto mělo při prodeji 206tis. Můžete mi někdo prosím poradit, jak v tomhle případě postupovat, na co mám já právo a na co oni? Při prodeji jsem jim řekl, vše co jsem jako řidič o něm věděl a jaké jsem s ním měl zkušenosti. A i slevu jsem poskytl 13 tis. z ceny... Oni si u svého známého provedli kontrolu před koupí a ten jim ho doporučil koupit a navrhl cenu na které jsme se pak dohodli. S paní, která to auto ode mě koupila jsme sepsali smlouvu, ve které jsme dohodli určité věci, které oni pak následně neudělali. Např. jsem je upozornil při koupi na to, že jsem elektrikářem, který mi tam dělal opravu alternátoru byl upozorněn na netěsnost palivového čerpadla, takže jsem to samozřejmě napsal i do smlouvy \"zkontrolovat palivové čerpadlo\" a oni mi včera začali argumentovat, že jsem jim nic takového neřekl. Takže jsem je odkázal na smlouvu. Můžete mi prosím někdo poradit jak postupovat? Moc děkuji Petr Citovat
chechet Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 mas to posichrovane smlouvou. nemas se ceho bat. Citovat
destiny Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Důležité je zjistit o jakou závadu se jedná a co bylo její příčinou. Vrácení vozu a odstoupení od kupní smlouvy je možné jen v případě tzv. skryté vady a prokázání tvého úmyslu tuto vadu při prodeji zatajit. Pokud závada vznikla na základě užívání vozu a ve smlouvě je uvedeno, že stav vozu odpovídá jeho stáří a najetým kilometrům, měl by si být z obliga. Pokud si i do smlouvy uvedl netěsnost palivového čerpadla a prokáže se, že závada vznikla v návaznosti na tuto součástku, je to vyřešené. V případě, že by to došlo tak daleko, že by po tobě opravdu vymáhali náhradu škody nebo vrácení peněz, doporučuji udělat odborný posudek znalcem. Bacha ale, náklady hradí strana, která prohraje. Každopádně prokázání skryté vady není legrace a pokud dojde na soud, auto bude do vyřešení sporu odstavené. Důrazně bych kupce upozornil na to, že soud může trvat i několik let a (existuje spousta legálních způsobů jak líčení protahovat) a po tuto dobu nebude mít kupec ani peníze ani auto. Kupující strana by se v případě soudu vystavovala obrovskému riziku v případě prohry. 1. hradila by soudní výlohy, 2. právníka, 3. znalecký posudek a 4. navíc by dostala vůz zpět, který by byl třeba i o dva roky starší (záleží na době procesu) než při koupi. Takže do podobného sporu bych se osobně pustil tak maximálně při sporu o auto tak za milion a více. Dej pak vědět, jak to dopadlo. Citovat
Guest Scratch Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 ja bych to s nima uz vubec neresil........ Tohle se prostě stává, to je jako kdybych chtěl po prodávajícím peníze za opravku klapky vstřikování - po 1/4 roce. To je prostě rziko koupě ojetiny..... Za chvili po tobe budou chtit nove gumy.... Citovat
AnotherOne Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Všetko sa odvíja od toho, čo je to za závadu a či si o nej vedel resp. mohol vedieť v čase predaja. Ak nie, si za vodou. Mesiac a pol je dosť dlhá doba na to aby sa to začalo dosierať aj im. Ak by bol ešte aj nejaký zápis z tej prehliadky čo si nechali robiť, potom by to bolo pre teba ešte lepšie. Citovat
Pietro Odesláno 23. červen 2008 Autor Odesláno 23. červen 2008 Díky moc pánové za Vaše rady. Na netěsnost palivového čerpadla mě upozornil elektrikář a já jsem jim to jasně takhle řekl, s tím že je potřeba to čerpadlo zkontrolovat. Před chvílí jsem volal do servisu, kam jsem předtím s autem jezdil a chlapík mi řekl, že je velká pravděpodobnost, že to nejede právě díky netěsnosti čerpadla, tím, že si to přisává vzduch. Na autě bylo několik závad, které jsem zakotvil do smlouvy a na které jsem je přesně upozornil, např. to čerpadlo, rozhýbání pístků na zadních brzdových třmenech, pak ten jejich známý z STK přišel ještě na unikající olej z turba, což je závada věkem vozu. Všechno jsem to sepsal do smlouvy a jasně jsem je na to upozornil. Bohužel mám obavu, že po měsíci a půl na tom neudělali vůbec nic. Prodával jsem jim to na zimákách (přidal jsem k tomu letní, oboje rok jeté) a děsí mě pomyšlení, že kdybych to auto viděl, tak možná ještě teď jezdí na těm zimních.( Citovat
pastorek Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Na tvojom mieste by som im vybavil opravu v tom srvise kam si chodil. Tam majú záznamy o opravách a auto poznajú. Kľúčovým momentom je o akú závadu sa jedná. Ak by šlo naozaj o to čerpadlo a oni naň boli upozornení v zmluve tak je to ich problém. Ak by šlo o inú závadu tak je treba zistiť či bola i v čase predaja a či si o nej vedel. 206 tis. km je dosť na to aby sa na aute objavovali závady a temer každá je opotrebením. To ti potvrdí každý znalec. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Neviem ako v cechach, ale na slovensku je vsetko mozne... Ciganii kupili od mpjho suseda od naproti zigulaka, v stopercentnom stave, po 3 mesicich ho rozbili na pader, a chodili k nemu reklamovat. Vym ze se to potom vleklo kade tade po soudech, a po viac ako roku sused prehral, a s pravoplatneho rozsudku musel zigulika odkupit naspet za plnu cenu, za ktoru ho predal a este hradit sudne trovi ... Ja od tej doby kotvim v zmluve jednu vetu ... Predavajuci s kupujucim sa dohodli, ze naklady na opravu pripadnych skrytich alebo neskrytich zavad znasa kupujuci v plnej miere ... Zmluvu si davam vzdy overit notarom. Zabere to par minut casu, ale mam to spravne a oficialne, a proti tomu uz nemoze nic ... Ale presne tak, povedz jej, co by ju to vsetko stalo, a kolko by musela cakat. Ja si myslim ze nikto normalni by se o takou ojetinu nesoudil (okrem nasich ciganov, im to bolo jedno, keby prehrali aj tak by nic nezaplatili ) Citovat
Fusion Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Lubk0: tak to musí být s prominutím blb. A nejsem pedant ale ta tvoje českoslovenština se musí luštit jak hádanka. Edit: a abych jenom nepsal blbosti, souhlasím s ostatníma, seš plně v právu. Aji kdybys jim ty závady neřekl do očí, sou napsaný ve smlouvě a to je nejdůležitější. To si měl dotyčnej řádně přečíst a pokud je podepsaná a pán je svéprávnej tak prd nědělá. Měl by se chovat na úrovni tak jako ty kdyžs solidním jednáním vysvětlil všechno co není v pořádku. [upravil dne 23/6/2008 Fusion] Citovat
Pietro Odesláno 23. červen 2008 Autor Odesláno 23. červen 2008 Díky moc. Napadá mě, nikdy není na škodu ve smlouvách vše naprosto důkladně popsat, slovo od slova, jak slohovku. V těchle věcech je to hra o slovíčkách. Dotyčným vše maximálně vysvětlit, ale zároveň všechno důkladně zapsat. Aneb, co je psáno, to je dáno... Petr [upravil dne 23/6/08 Pietro] Citovat
oddie Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 To je pro zlost, prodávat auto soukromě, co? Lepší to nadělit do výkupu, je za to sice málo peněz, ale je to bez starostí... Jinak když kupuju / prodávám auto za levno, tak s formulací \"jak stojí a leží\". S upozorněním předem - prostě je to v tomto stavu tak jak stojí a leží, a i když se rozbije po výjezdu ze vrat, je to už pak jen a pouze dotyčného problém. Ovšem musí tomu odpovídat cena... Citovat
Pietro Odesláno 23. červen 2008 Autor Odesláno 23. červen 2008 To, že dám auto do výkupu za minimální cenu jsem zvažoval jako poslední variantu, pokud by o auto nikdo neměl zájem. Ovšem obávám se, že by se bazar, který výkup provádí stejně mohl na mě hojit, kdyby ten, kdo si ho z toho bazaru koupil měl nějaký problém. A předpokládám, že pak by případný spor šel podle obchodního zákoníku, protože i smlouva o výkupu by se (asi) řídila obchodním zákoníkem. Petr Citovat
AnotherOne Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Původně zaslal: Pietro To, že dám auto do výkupu za minimální cenu jsem zvažoval jako poslední variantu, pokud by o auto nikdo neměl zájem. Ovšem obávám se, že by se bazar, který výkup provádí stejně mohl na mě hojit, kdyby ten, kdo si ho z toho bazaru koupil měl nějaký problém. A předpokládám, že pak by případný spor šel podle obchodního zákoníku, protože i smlouva o výkupu by se (asi) řídila obchodním zákoníkem. Petr Pokiaľ viem ty si už mimo obliga a bazár preberá záruky a zodpovednosť pri takomto predaji. Citovat
Guest PP205 Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 ty ze zakona rucis jen za skryte vady. Jen pan buch ti dokaze ze si o tom vedel. Proste to nejde nemaj narok vubec na nic !!!!!!!! Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Fusion, za tu Cesko Slovencinu nejak nemozem, nejak to chytam s tohoto fora. Neviem, ale s touto formulaciou som predal uz 2 auta, 3 motorky a 1 obytny prives. Zatial bez problemov, iba 1 clovek pri kupe mojho punta 1.7 TD zo zmluvou nesuhlasil, a chcel ju menit, a chcel odomna zaruky. Neustupil som, tak ho nekupil a predal som ho o 2 tyzdne na to. Podla mna je maximalni hloupost prodavat niekomu 12 ci 11 rocne auto, ktore ma ubehnute tisice kilometrov a davat mu zaruku na skryte vadi. Podobnym stilom to formulujem aj kupujucemu. Odomna bral punto, ktore malo skoro 12 rokov v najazdenych 325 000KM, ake zaruky na to auto dat ? Ja sam som nevedel ci ma niekde nenecha. S podobnou formulaciu by som mozno nesuhlasil u 2 rocneho auta s 30 000km, ale u aut s rokom vyroby 1996 by mi to prislo ako bezna vec. A naviac, co je skryta vada sa len velmi tazko zistuje, takze kludne si mohla pani nejaku zavadu vyvolat sama, a teraz to hadzat na predchadzajuceho majitela. A dobre vieme aky su dneska znalci, vecsina z nich posudzuje podla toho aky maju dobry den, kolko im da ten, kolko ten ... Takze sa moze i velmi rychlo stat, ze by som platil za nieco co som nespravil. Takze si myslim, ze moja formulacia je uplne v pohode. K TEME Podla toho co si napisal, sa nemusis obavat pokial jej auto blbne, alebo nefunguje nasledkom z jednej zo zavad, ktore si do zmluvy napisal. Ak sa vsak pride na to, ze zavada ktoru na aute ma, nema nic spolocne s tym, co si uviedol v zmluve, holt moze sa zacat sudit. Ale to uz je na nej, ci do toho pojde alebo nie. Citovat
raydowe Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 ja cestinu ties dost chytam a ked si nedavam pozor mluvim cesky.. nejak to jde lepe z jazyka dole.)) ale k teme. myslim ze by si mal byt bez obav. zrejme teraz jednali len z hnevu. Az si to premysli, a ze to mohla byt naozaj vada o ktorej si ty nic nemusel riesit tak to nechaju tak. Ak to nie su zrovna magori. Ak je to auto stare, tak co akoze caka... chce aby mu vsetko fungovalo, nech ide do funglaca a dufa, ze nekupi spatny kus. prosste neustupuj. to o com si vedel, si do zmluvy dal. Ak sa objavi vada, za to ty uz nemozes, a este k tomu ak sa jedna o hodne stare auto... neviem co cakaju. My mame toyotu s 220 tisic. Je to kvalitne auto ale taktiez uz mam pocit, ze extra dlho nevydrzi a niekto kto si ide kupit taketo auto si povie, a toyota, to este vydrzi 10 rokov... hej, moze, ale nemusi.. a ked nevydrzi co za to moze majitel? vsak to auto uz je za svojou zivotnostou. Citovat
bure Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 pokud mas ve smlouve uvedenou magickou formulaci ze \"technicky stav vozidla odpovida stari a nejetym kilometrum a zaroven byl zakaznik seznamen s technickym stavem vozidla\" ... muzes dal klidne spat Citovat
f3Rd@ Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 Jak uz tu kluci psali, rucis pul roku jen za skryte vady a prokazat ze to byla skryta vada o ktere jsi vedel a umyslne zatajil, je docela tezky orisek. Myslim, ze jsi v pravu, obzvlast s vypsanim zavad do smlouvy. Citovat
Fusion Odesláno 23. červen 2008 Odesláno 23. červen 2008 V. Prohlášení kupujícího Kupující tímto prohlašuje, že byl podrobně seznámen s technickým stavem předmětného vozidla, jeho obsluhou, a že s ním byla provedena zkušební jízda. Se stavem vozidla, který odpovídá stáří a opotřebení vozidla kupující souhlasí. Kupující dále potvrzuje, že převzal od prodávajícího VTP, 1ks originálních klíčů k vozidlu, plnou moc k provedení převedení vozidla v evidenci. Zároveň tímto bere na vědomí, že změnou vlastníka zaniká pojištění povinného ručení vozidla, a že je povinen vozidlo pojistit. VI. Závěrečná ustanovení 1. Prodávající prohlašuje, že mu nejsou známy žádné skryté vady prodávaného automobilu. 2. Tato smlouva je vyhotovena ve dvou (nebo více) stejnopisech, z nichž po jednom obdrží každá, ze smluvních stran. 3. Tato smlouva se řídí příslušnými ustanoveními Občanského zákoníku v platném znění. 4. Smluvní strany prohlašují, že si tuto kupní smlouvu řádně přečetly a že odpovídá projevu jejich vůle, což stvrzují svým podpisem. Citovat
Pietro Odesláno 24. červen 2008 Autor Odesláno 24. červen 2008 Zdravím vás. Tak od kupující zatím nemám žádné nové zprávy. Nejvíc mě rozladilo, když ve chvíli, kdy jsem mluvil s ní, za ní byl slyšet hlas jejího manžela s tím, že kdyby věděl něco o čerpadle, tak si to auto nevezmou. Normálně to chtěl zapřít. Tak jsem opáčil, že jsme se o tom na 100% bavili, že jsem jim ohledně netěsnosti na čerpadle řekl vše co jsem věděl. A doporučil jsem jim, aby se podívali do smlouvy, že je tam jasně napsáno, \"zkontrolovat palivové čerpadlo\". Včera jsem byl ve firmě, kde nám dělali předprodejní prohlídku, bohužel od ní nemají žádný zápis. Moje hloupost je, že jsem už při té prohlídce nepožadoval tento zápis sepsat a vzít si kopii. Papírů není nikdy dost... Jen pro úplnost přikládám znění smlouvy, kterou jsem s nimi sepsal (a kterou asi moc nečetli). Třeba se bude někomu hodit. Najdete ji na letecké poště pod odkazem: http://leteckaposta.cz/711364685 Petr [upravil dne 24/6/08 Pietro] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.