Tosko Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Čaute. Nedavno som robilo menší zákrok na motory. Na mojej 405 mam dieslovy motor ale palubovka zostala z benzinu , takže mi logicky nefungovala kontrolka žhavenia. Tak nie že by sa nedalo bez nej žiť ale chcel som ju tam lebo dakedy pry žhavený nebolo počuť cuknúť relátko. Tak som si naletoval 2kabliky na žiarovku, dal som ju do palubovky a pripojil som na druhý žhavič a kostru. Výsledok bol taký, že dovtedy mi chital štart na prvu otáčku a odvtedy mi aj 2-3x pretočí a po nabejnutí zakasle trosku este. Tak som to prerobil tak že som kábel zo žhaviča prepojil na vývod z relátka a odvtedy to nerobí. teď otázka: Myslýte, že tá malinká žiarovka mohla stahovať prúd tomu druhému žhaviču??? Inak mi to nedávalo logiku veď žiarovka bola originál na 405 palubovku. Už som si začinal myslet, že mi začina padať nafta. Ale odkedy som to prepojil takto tak vážne to frčí ako pred tím.Len mi nedá spávať prečo to robilo?:myslim:myslim:myslim Citovat
pastorek Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Žiarovka má podstatne menší odpor ako žhavič a prúd je sv.ňa a vyberie si cestu menšieho odporu. V princípe by na tú kontrolku mal byť kontakt na relátku žhavenia. Citovat
Tosko Odesláno 17. červen 2008 Autor Odesláno 17. červen 2008 no to som si aj ja mylsel, ale relatko je am dorabané a je to taky posahany plosak tak som s astim nebabral prepojil som to od kablika co siel z toho relatka.a zatim to fakciiii..hadam:cool:: Citovat
vix Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Ehm, ta malinkatá žárovička s tím malinkatým vlákýnkem, i kdyb ten proud druh騞havicí svíčce stahovala, tak za chvíli v ní to vlákýnko přehoří a pak odpor vzroste nadevšechny meze a nebude mít co stahovat. Jinak, pro zamyšlení, jaký jde asi proud žárovkou a jaký žhavicí svíčkou Citovat
Tosko Odesláno 17. červen 2008 Autor Odesláno 17. červen 2008 zaujimave.Teotericky mas pravdu ale pod to takto povedat mojmu motoru.Kim som ten kablik nedal dole tak to nestelo dobre tocit Citovat
pastorek Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Původně zaslal: vix Ehm, ta malinkatá žárovička s tím malinkatým vlákýnkem, i kdyb ten proud druh騞havicí svíčce stahovala, tak za chvíli v ní to vlákýnko přehoří a pak odpor vzroste nadevšechny meze a nebude mít co stahovat. Jinak, pro zamyšlení, jaký jde asi proud žárovkou a jaký žhavicí svíčkou V tomto prípade ide o odpory. Uzavretý okruh v ktorom sú sériovo zapojené 4 spotrebiče s veľkým odporom a jeden s malým. Prúd potečie tým malým. Neznamená to že taký istý ako by tiekol tými 4 veľkými. Petekaný prúd je závislý od veľkosti toho odporu. [upravil dne 17/6/08 pastorek] Citovat
P607Olda Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Původně zaslal: pastorek Původně zaslal: vix Ehm, ta malinkatá žárovička s tím malinkatým vlákýnkem, i kdyb ten proud druh騞havicí svíčce stahovala, tak za chvíli v ní to vlákýnko přehoří a pak odpor vzroste nadevšechny meze a nebude mít co stahovat. Jinak, pro zamyšlení, jaký jde asi proud žárovkou a jaký žhavicí svíčkou V tomto prípade ide o odpory. Uzavretý okruh v ktorom sú sériovo zapojené 4 spotrebiče s veľkým odporom a jeden s malým. Prúd potečie tým malým. Neznamená to že taký istý ako by tiekol tými 4 veľkými. Petekaný prúd je závislý od veľkosti toho odporu. [upravil dne 17/6/08 pastorek] Ahoj pastorek, vždy máš velmi dobré rady, děkuji Ti za všechny, ale obávám se, že tentokrát je to jinak: žhavič = malý odpor = velký proud, asi v Ampérech (zhruba 10 A?) žárovička kontrolka = velký odpor = malý proud, asi 0,1 A Citovat
P607Olda Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Jinak si myslím, že Tosko neměl správně dotaženou svorku na žhaviči, anebo tam \"spáchal\" nějakou jinou chybku. Citovat
P607Olda Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 PS: žhaviče jsou přece zapojeny paralelně, jestli se nemýlím... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 No tak nevim jak je to u 405 tky, ale na punte TD som mal zhavice zapojene do serie, a myslim ze tomu nebude inak ani na 405 tke... Citovat
oddie Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Původně zaslal: pastorek Žiarovka má podstatne menší odpor ako žhavič a prúd je sv.ňa a vyberie si cestu menšieho odporu. V princípe by na tú kontrolku mal byť kontakt na relátku žhavenia. To je hovadina non plus ultra, cos tu napsal Citovat
oddie Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 Původně zaslal: Lubk0 No tak nevim jak je to u 405 tky, ale na punte TD som mal zhavice zapojene do serie, a myslim ze tomu nebude inak ani na 405 tke... Pleteš si pojmy, sériově zapojené žhavky byly naposledy na Mercedesu 123 - piánu, a to ještě jen na starších modelech. Citovat
oddie Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 ... a ad původní dotaz - kontrolka žhavení samozřejmě NENÍ připojena na vývod pro žhavky, ale má samostatný vývod z relé - protože po zhasnutí kontrolky to i nadále žhaví!!! Takže než začnete něco takového bastlit, je dobré si o tom něco zjistit. Citovat
pastorek Odesláno 17. červen 2008 Odesláno 17. červen 2008 To je vážne blbosť. Teraz nechápem ako som na to prišiel. Evidentne som prepracovaný a napadajú ma kraviny. Mal by som si urobiť voľno a oprášiť fyziku zo základnej školy. Ospravedlňujem sa za dezinformáciu. ( ... aj majter tesár sa sekne ) [upravil dne 18/6/08 pastorek] Citovat
oddie Odesláno 18. červen 2008 Odesláno 18. červen 2008 Tak nepiš v půl jedný v noci a běž radši spát Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 18. červen 2008 Odesláno 18. červen 2008 No ja si nejak stale stojim za tym, ze na tom punte som ich mal zapojene do serie. Totizto mal som v rade 4 zhavice. Vsetky boli spojene vodivim pasom nejakeho plechu. A s jednej strany tam isiel proste kabel. A to bolo vsetko. Tj najskor sa dostal prud na prvu zhavicku, potom na druhu, na tretiu, a na stvrtu. Inak to asi byt nemohlo, ked isiel kabel iba s jednej strany, a zhavice boli zapojene do serie za sebou. Tak nevim. Citovat
Durko Odesláno 18. červen 2008 Odesláno 18. červen 2008 Lubko do serie si ich nemal pretože každy žhavič mal kostru takže boli paralelne. do serie je +-+-+-+- a keby si ich tak dal vieš si predstaviť aký by tam bol odpor potom? Citovat
oddie Odesláno 18. červen 2008 Odesláno 18. červen 2008 Původně zaslal: Lubk0 No ja si nejak stale stojim za tym, ze na tom punte som ich mal zapojene do serie. Totizto mal som v rade 4 zhavice. Vsetky boli spojene vodivim pasom nejakeho plechu. A s jednej strany tam isiel proste kabel. A to bolo vsetko. Tj najskor sa dostal prud na prvu zhavicku, potom na druhu, na tretiu, a na stvrtu. Inak to asi byt nemohlo, ked isiel kabel iba s jednej strany, a zhavice boli zapojene do serie za sebou. Tak nevim. Tak to v tom případě nevíš, co znamená sériově a co znamená paralelně. Citovat
Tosko Odesláno 19. červen 2008 Autor Odesláno 19. červen 2008 Nooooo mate tu kraasnu debatu.. V prvom rade nebo problem vtom že som tam mal zle dotiahnutu svorku na žhaviči to som 3x kontroloval , elektriku poznam cca uz asi od decka bo ja jediny som neni z rodiny elektrikar ale mechanik. A čo sa tíka toho že to bol neodborný zasah nesúhlasím lebo som s ana to spýtal autoelektrikára a on povedal že zapoil by to tak isto, iba že nie priamo na žhavič lebo , akop bolo povedané fakt ide o odpor. 6havič je obrovsky odberateľ a žiarivka malinky v porovnaní.Takže predtíim ako sa ostal prúd na žhavič , \"brzdil\" na žiarovke. Jediné riešenie bolo prpojiť káblik priamo prd vsetky 4 zhaviče aby zhavili rovnakou intenzitou... :D Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.