Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Preco ved stale je to skoro polovica. U nas 95 natural 32.70, LPG od 16 do 17.6. A ta spotreba je cca o 10 percent vyssia u LPG.

Akurat ked ta chytia zaby zelene ked to nemas oficialne mas trochu problem. Ja mam nadrz skovanu na miesto rezervy v starej gume. Takze pokial ma nevimaknu na pumpe tak je to OK. Akurat kym to zladis nez to chodi v poriadku tak obcas musis lepit kryt vzduchoveho filtra.

Odesláno

To martin T: vies s tymi svieckami to tiez rozne. Niekomu to nepomohlo ani stymi BRISKAMI ale uplne s inymi. Mne to pomohlo. Niekto zas ma skusenosti s CHAMPIONKAMI , no tie stoja 150Sk jedna a kup 4 a nepojde to. Predsa ked to nepomoze s Briskami tak ta aspon stoji u nas 72Sk. Dalej velmi zalezi aj ako mas tesne komplet vsetky hadice a potrubia na vzduch. Kuva mna to uz neraz vycvicilo.

Odesláno

Jo ty svíčky od Brisku sem zkoušel a nic moc. Lepší je fakt nákej ten BOSH nebo CHAMPION. Jo já bych spíš to viděl na ten reduktor. Jo a eště jedna skvělá věc pokud máš plyn legálně tak ta nádrž má mít každejch pět let tlakovou zkoušku a co sem se tak poptával než sem se LPG úplně zbavil tak to u nás nikdo nedělá :). Mno a s tou polovinou, jednak máš s tím vždycky náký problémy pak tam rychlejc odcházej svíčky, je to dost citlivý na čistotu vzd. filtru atd. legální technická je dvakrát tak drahá no ta polovina to podle mě není. Lepší je určitě DIESEL :P., když už toho najedeš víc. No prostě je to vždycky bastl a vůbec. LPG třikrát Fuj, Fuj, Fuj. (a navíc to smrdí :o)

Odesláno

Technická na auto s LPG stojí stejně, ale dražší jsou emise , protože jsou zvláš? na benzín a zvláš? na plyn. Jinak k těm svíčkám, pomohlo mi, když jsem na nich nastavil menší vzdálenost kontaktů. Jinak se totiž stávalo, že auto na plyn cukalo a hůř startovalo.

Odesláno

Tak mi po mensim vypadku opet jede net, takze se take zapojim do diskuze :-D V holandskych peugeotech byva hlavne system Vialle autogas ( za motorem nekde nad vyfukovymi svody byva nalepena stribrna nalepka s popisem zarizeni ktere je namotovano ), muze to byt prime vstrikovani kapalneho plynu ( pak odpada regulator tlaku ( muze byt zasr...j) se zminenymi membranami, ktere mohou byt sterele ) do sani pro kazdy valec samostatne, potrebne mnozstvi plynu vypocitava samostatna ridici jednotka, ktera ve chvili prepnuti z benzinu na plyn prebira vsechny funkce originalni peugeotacke a odpojuje benzinove vstriky ( prestanou cvakat - jedna z moznosti zjisteni jedu na plyn nebo na benzin? ) .System automaticky startuje na benzin ,po dosazeni nastavene teploty motoru se prepina na plyn( druha metoda jak poznat na co jedu, ze k plynovemu ventilu pripojime napr. zarovku nebo LED a pokud se prepne na plyn - otevre se ventil, dioda se rozsviti, ventil take docela hlasite cvaka, takze se to da poznat i po sluchu).Pokud je motor teply startuje se rovnou na plyn.

Zmineny ventil muze byt take zasra..j a potom auto kratce po nastartovani chcipa ( stalo se mi to 2x za 20tis km, asi spinavej plyn :-( ) jinak nejlepsi reseni bych videl zajet do nektere z firem zabivajicimi se montazi LPG zarizeni ( ne do nejake garaze, ale do nejake lepsi firmy co montuje zarizeni s primym vstrikem LPG, jedna je treba na Hloubetine (montuji zarizeni take holandske firmy AG system) kde maji vetsi zkusenosti ) Jezdit do peugeotu asi nema cenu, o LPG se vetsinou nehodlaji ani bavi ( maji asi recht, hrabat se do neceho cemu nerozumim neni nejlepsi :-D ... ) asi az v pripade ze zavada by byla v benzinove casti

Odesláno
Napsán autorem rudolf

Jo ty svíčky od Brisku sem zkoušel a nic moc. Lepší je fakt nákej ten BOSH nebo CHAMPION.

-To mas pravdu, taky jsem v nich zadnej rozdil nezaznamenal.

Jo a eště jedna skvělá věc pokud máš plyn legálně tak ta nádrž má mít každejch pět let tlakovou zkoušku a co sem se tak poptával než sem se LPG úplně zbavil tak to u nás nikdo nedělá :)

-Me na STK tvrdil 10 let, pak zkouska a nebo vymenit :D tak buhvi jak to s tim je :D mozna si to cucaj z prstu a jen zavidi ze jezdime za polovic nez oni na benzin. Muj otec kdyz daval na oficial prvni LPG do Lady 1500 , tak se s takovymhle pristupem setkal, ac byly vsechny homologace a podobny kraviny v poradku a podle zakona, stejne mu to ty gumy, tenkrat este zeleny, nechtely povolit.

Mno a s tou polovinou, jednak máš s tím vždycky náký problémy pak tam rychlejc odcházej svíčky, je to dost citlivý na čistotu vzd. filtru atd.

-Kdyz je to poradne udelany a kvalitne namontovany zarizeni, nerekl bych, mozna az na ten vzduch filtr, ale to neni taky zas tak kriticky.

Legální technická je dvakrát tak drahá

-Na technicke stoji navic akorat emise -jedny na LPG, jedny na benzin

no ta polovina to podle mě není.

-Polovina to je, a presne :) pokud nesrovanavas spotrebu Matize benzin s 406 1.8 nebo 2.0 LPG :D :D

Lepší je určitě DIESEL :P., když už toho najedeš víc.

- diesel neni spatnej, kdyz je to HDi :D

No prostě je to vždycky bastl a vůbec. LPG třikrát Fuj, Fuj, Fuj.

-pokud je to nejaky domaci bastl, pak ano ;)

(a navíc to smrdí :o)

-smrdi to mnohem min nez benzin, ( benzin uz nemuzu ani cejtit :D ) a pokud je v poradku kat je to jen cista vodni para a CO2 - ver mi studuju chemickou skolu :D :D :D

Odesláno

Nejdem nikho presviedcat ci je lpg dobre alebo nie. Je to na kazdom co mu vyhovuje. Ja by som si to uz ani bey lpg nevedel predstavit. Je fakt ze to smrdi ale nie az tak moc. Poznam aj lepsi smradek. Jedno musite uznat ze ked nic insie tak mas aspon vacssi dojazd na vsetky naplne. Inac tazko je debatovat o tom preco to nejde, alebo preco to cuka atd. Velmi vela zalezi na stave motora. Ja som tych splynovacov namontoval na mraky a skoro na kazdom aute sa to chova inac. Ak to facha na jednom a dam to do druheho ten isty motor tak sa to chova inac. To je dost tazke takto riesit, ale aspon je si z coho vybrat co to moze byt.

Odesláno

Sice nemam pezotka, ale o lpg toho viem celkom dost (kedze ho mam v skodifke a bracho vo felde a kedze servisaci vedia v 99% ho...) a najblizsie je Ferry a potom jofo. Ostatni su dost daleko.

Ale k problemu. Vzhladom na popisovany problem mas na 99% podtlakovy system riadeny elektronicky. Ten problem je hlavne v tom, ze po vypnuti zapalovania a teda aj lpg ventilu ostane este pred reduktorom a v reduktore dost kvapalneho lpg, ktory je tam uzamknuty ventilom. Je to pri motore takze sa ohrieva a snazi sa odparit az nakoniec sa pretlaci cez reduktor do sania a zaplni ho. Kedze to nie je vodik, ale propan butan, tak ostane lezat v sani (je tazsi nez vzduch a o dost). Pri dalsom starte skor nez sa to vyvetra lpg jednotka prepne pre automaticky start na benzin a nastrieka sa do uz dost bohatej zmesi este aj benzin. Tkato motor hned nechytne, navyse sa zaplavia sviecky benzinom a uz len tak nenastartujes. Musis chvilu tocit (najlepsie s plnym plynom) aby sa valce vyvetrali.

Predist tomu mozes tym, ze po kratkom parkovani prepnes lpg jednotku na start na lpg.

Takisto je myslim 90tkm na reduktor dost. Odporucane je menit membrany po 50tkm, ale zavisi to aj od tankovaneho plynu. Kym nemas problemy s vysokou spotrebou alebo trhanim, strielanim do sania a pod. tak su membrany este mozno dobre.

S tou nadrzou to teraz prebehlo na lpg konfere na pandore. Po 10 rokoch (odkedy je v papieroch k nadrzi, ktore asi nemas, kedze nie si prvy majitel a ja ich ku svojej tiez nemam, lebo montaznik bol hovado a lempel a nedal mi ich) sa ma na nadrzi urobit tlakova skuska alebo vymenit nadrz za novu. Kedze to zatial v cehcach nik nerobi, tak ti ostane len kupit novu nadrz. Aj ked hl propan myslim na to pripravuje uz ludi, lebo sa blizi koniec zivotnosti prvych hromadne montovanych nadrzi a oni si dobre zratali, ze nadrz vymeni hocikto, ale skolenych ludi na tlakovu skusku budu mat len oni, takze ludia radsej zaplatia polovicu za skusku nez plnu cenu za novu nadrz. Ale ak mas lpg nacierno (v pripade dovozu z holandska je to na 99,999%), tak ta to nemusi trapit. Trpait by ta malo len to, ci ti lpg niekde neunika, takze kazdy rok kontrolovat bezny unik v spojoch a raz za 10 rokov radsej na tu tklaovu skusku hoc aj neofcialne. Lepsie nez vybuchnut. Pre rypalov :): lpg ak nie je odflaknuta montaz a udrzba je bezpecnejsie nez benzin. A este by som rad videl niekoho, kto si kazdy rok robi kontrolu spojov a hadic na benzinovych rozvodoch :).

Pre dalsie lpg otazky chodte na pandoru. Tam Vam poradia nielen skuseni uzivatelia ale aj dvaja ludia z montaznych firiem, ktore su zaroven distributormi lpg systemov v cechach.

Na zaver len povzdych nad tym, ze v cechach uz mozete lpg narvat legalne takmer do vsetkeho. Na slovensku akurat do vyrobkov z MB, inac bieda. Som zvedavy ako to bude po vstupe do EU. Potom si kupim auto v cechach necham u vas prestavat na lpg a slovensky buze... eee... byrokrati mi mozu vylizat. :)))

Odesláno
Napsán autorem PPP

Ale k problemu. Vzhladom na popisovany problem mas na 99% podtlakovy system riadeny elektronicky. Ten problem je hlavne v tom, ze po vypnuti zapalovania a teda aj lpg ventilu ostane este pred reduktorom a v reduktore dost kvapalneho lpg, ktory je tam uzamknuty ventilom. Je to pri motore takze sa ohrieva a snazi sa odparit az nakoniec sa pretlaci cez reduktor do sania a zaplni ho. Kedze to nie je vodik, ale propan butan, tak ostane lezat v sani (je tazsi nez vzduch a o dost). Pri dalsom starte skor nez sa to vyvetra lpg jednotka prepne pre automaticky start na benzin a nastrieka sa do uz dost bohatej zmesi este aj benzin. Tkato motor hned nechytne, navyse sa zaplavia sviecky benzinom a uz len tak nenastartujes. Musis chvilu tocit (najlepsie s plnym plynom) aby sa valce vyvetrali.

Predist tomu mozes tym, ze po kratkom parkovani prepnes lpg jednotku na start na lpg.

Ferry- Presne nevim jestli je to tak jak rikas, nepremyslel jsem o tom ani jsem se nikoho neptal co se deje s plynem v reduktoru, pokud mas obycejny smesovac nasazeny na sani hned za vzduch filtrem tak je to mozne, ale jak jsem psal, v Holandsku maj system LPG dost vymakanej ( pak jeste italove ) a davaj do tehle aut vstrikovani tam jsou pak piezo nebo elmag. vstriky samostatny pro kazdej valec a pres ten myslim ze se PB jen tak nepretlaci- holt jsou tam trosku dal a to co mi jsme tady jeste pred par lety tlacili do aut by jim bylo urcite k smichu ;)

Nechci tu delat reklamu, ale na tehle strankach muzes najit nejaky kontakty a informace http://www.lpg.cz/ag ,ja osobne mam namontovany to DGi ( musim jeste uvest na pravou miru jak je to s mym LPG, auto bylo dovezeny z holandska kde melo namontovany system Vialle Autogas, ovsem samotny vstrikovani tam pri koupi nebylo a na muj dotaz proc je tam ten nejlevnejsi vyparnik, ktery se dava leda tak do schade 105, mi bylo nejdrive receno ze nefungovalo (prodejce auta) a pote ze neslo s timhle zarizenim prihlasit ( mechanik, ktereho jsem si nasel ve vedlejsi vesnici sam ) , nicmene myslim si o tom sve ( asi se jim hodilo do jineho peugeota ) a po pravde jsem uz dal nepatral, auto jsem tedy dovezl domu a objednal jsem si v Jihlave montaz zmineneho zarizeni DGi ( vstrikovac a ridici jednotka, ostatni zustalo, cena asi 23k Kc), od te doby (2roky) jsem najel uz dobrych 30tis a jak jsem psal krome ucpaneho ventilu (nejspis spinavej plyn :( ) zadny problem.Vykon je naprosto stejny, pokud prepnu za jizdy, neni znat zadny rozdil.

S tou nadrzou to teraz prebehlo na lpg konfere na pandore. Po 10 rokoch (odkedy je v papieroch k nadrzi, ktore asi nemas, kedze nie si prvy majitel a ja ich ku svojej tiez nemam, lebo montaznik bol hovado a lempel a nedal mi ich) sa ma na nadrzi urobit tlakova skuska alebo vymenit nadrz za novu.

Ferry-Takze jsem s tema 10 lety nekecal a ani si to oni nevycucali :D:mad::( no uvidime za 3 roky az to bude aktualni (mam r.v. nadrze 96 )

Ak mas lpg nacierno (v pripade dovozu z holandska je to na 99,999%), tak ta to nemusi trapit.

Ferry-myslim ze nacerno to mit asi nebude ( uz jsem mluvil apspon s 6 majiteli 406 LPG a vsichni oficial )

Trpait by ta malo len to, ci ti lpg niekde neunika, takze kazdy rok kontrolovat bezny unik v spojoch a raz za 10 rokov radsej na tu tklaovu skusku hoc aj neofcialne.

Ferry- tlakova zkouska je tez nutna pro STK, jinak te nepusti (pokud se nedela stylem tady mate 1000 Kc a ja si tam tu samolepu lipnu sam :D )

Pre rypalov :): lpg ak nie je odflaknuta montaz a udrzba je bezpecnejsie nez benzin. A este by som rad videl niekoho, kto si kazdy rok robi kontrolu spojov a hadic na benzinovych rozvodoch :).

Ferry-moje rec :D

Na zaver len povzdych nad tym, ze v cechach uz mozete lpg narvat legalne takmer do vsetkeho. Na slovensku akurat do vyrobkov z MB, inac bieda. Som zvedavy ako to bude po vstupe do EU. Potom si kupim auto v cechach necham u vas prestavat na lpg a slovensky buze... eee... byrokrati mi mozu vylizat. :)))

Ferry-jj byla to trnita cesta, nez se prochodila :D nekteri cajti si kdysi ani nedovedli predstavit jak auto muze jezdit na propan s butaanem :D

P.S. omlouvam se za tak dlouhy prispevek, ale kdyz mi dva dni nesel net a nemohl jsem sem na Club - nekde se to musi projevit :D :D

[Editován dne 10/12/03 Ferry]

Odesláno

-> Ferry

Predpokladam podlakovy system, prave preto, lebo je to dovezene z holandska. Tam uz na tom majitel nechcel jazdit, bud rpeto lebo si chcel kupit nove alebo preto, lebo uz mu to zacalo blbnut (aj ked na nase pomery to jazdi skvele :) ) a v servise mu miesto vymeny membran mohli odporucat vrakovisko :). Ono je to tak kazde destiae auto dotiahnute z holandska NEMA zastabu lpg. Dnes holandania asi uz jazdia na vstrekovanie plynneho lpg, ale pred piatimi asi nie a pred desiatimi urcite nie. Odtial pochadza moja uvaha. Rovnako aj k tej legalnosti. Dovezene auta z holandska maju prestavbu urobenu z holandska a nie je schvalena na premavku po nasich a predpokladam ani vasich cestach. Majitelia s ktorymi si hovoril pravdepodobne maju prestavbu urobenu v cechach, alebo si to dodatocne schvalili hoci aj omylom uradnika. Aj ked mozno je to uz u vas take jednoduche, ze montazna firma podpise papier, ze zastavba je OK a DI (alebokto) to u vas schvali. Ako oficialnu zastavbu to prihlasit nemozu, lebo komponenty su uz stare a teda nehomologovane. Vsetko to pisem o autach s lpg dotiahnutych z holandska. Aj ked dnes je v tych zakonoch taky zmatok, ze skor nez nejaky vstupi do platnosti sa polovicka uradov uz nim riadi, zatial ho trikrat zmenia a nakoniec ho tak zmrvia, ze sa v nom uz ani sami ti, co ho vymysleli a upravili nevyznaju a nevedia na co mal povodne sluzit :):(((.

Odesláno

Tak koukám, že se tady rozvířila pěkná diskuze :).

* Tak dvojnásobná cena technické: benzín 340+250 (emise) =590 Kč;

plyn 340+250+150(revize)+160(na STK že je to na plyn)+250(emise plyn)=1150 Kč

no a na STK to byl vždycky problém, jednou mi tvrdili, že mám špatně namontovanou nádrž, musel sem sehnat příslušnej papír, že tomu tak není a podruhé že mi trošku někde utíká plyn i když předtím na revizi nic nezístili nakonec stačilo tošku mýdla a už nic neutíkalo :D.

Zkrátka na těch STK o tom ví hovno a jenom otravujou :mad:

Odesláno
Napsán autorem PPP

Ono je to tak kazde destiae auto dotiahnute z holandska NEMA zastabu lpg. Dnes holandania asi uz jazdia na vstrekovanie plynneho lpg, ale pred piatimi asi nie a pred desiatimi urcite nie. Odtial pochadza moja uvaha.

- no jo, ale bavime se o 406 ( nebo take ren. Laguna, ty maji stejne zarizeni ), 1.8 16V coz muze byt nejstarsi r.v. 96 starsi uz ne, takze to je 7 let, ja mam r.v. 96 a mel jsem tam vstrikovani kapalneho LPG namontovano v holandsku, ne podtlakovy system pres smesovac do sani, ale opravdu pro kazdy valec samotny vstrikovac. Ten system je uz vyvinuty urcite 6 let a vic (viz www.lpg.cz/ag )

Rovnako aj k tej legalnosti.

Dovezene auta z holandska maju prestavbu urobenu z holandska a nie je schvalena na premavku po nasich a predpokladam ani vasich cestach. Majitelia s ktorymi si hovoril pravdepodobne maju prestavbu urobenu v cechach, alebo si to dodatocne schvalili hoci aj omylom uradnika. Aj ked mozno je to uz u vas take jednoduche, ze montazna firma podpise papier, ze zastavba je OK a DI (alebokto) to u vas schvali. Ako oficialnu zastavbu to prihlasit nemozu, lebo komponenty su uz stare a teda nehomologovane.

- homologaci E8 maji vsechny komponenty ktere mam namontovane z holandska, jsou r.v. 96 a mam k nim papiry.

Jak je to se zapisem na DI , to nevim o tom se prit nebudu, je mozne ze dovozci jsou proste domluveni s nejakym znamym na DI a ten jim ty doklady vystavuje, s temi co jsem mluvil a meli 406 z holandska s LPG, vsichni meli LPG zapsano oficialne v papirech a nejednalo se o dodatecnou montaz v CR.

Mozna ze je take rozdil jestli to prihlasujes jako auto jiz s namontovanym LPG jako \"prislusenstvim - stejne jako tazne zar, apod\" a nebo chces povolit a udelat prestavbu na auto ktere jeste LPG nemelo...

Aj ked dnes je v tych zakonoch taky zmatok, ze skor nez nejaky vstupi do platnosti sa polovicka uradov uz nim riadi, zatial ho trikrat zmenia a nakoniec ho tak zmrvia, ze sa v nom uz ani sami ti, co ho vymysleli a upravili nevyznaju a nevedia na co mal povodne sluzit :):(((.

-tak to bohuzel chodi :( otazka je co s tim :D

Odesláno
Napsán autorem rudolf

Tak koukám, že se tady rozvířila pěkná diskuze :).

* Tak dvojnásobná cena technické: benzín 340+250 (emise) =590 Kč;

plyn 340+250+150(revize)+160(na STK že je to na plyn)+250(emise plyn)=1150 Kč

- Musim se doma podivat taky do papiru :D (delal jsem STK v kvetnu) ale nez se k tomu dostanu to uz asi tohle tema bude trochu off topic :D:D

no a na STK to byl vždycky problém, jednou mi tvrdili, že mám špatně namontovanou nádrž, musel sem sehnat příslušnej papír, že tomu tak není a podruhé že mi trošku někde utíká plyn i když předtím na revizi nic nezístili nakonec stačilo tošku mýdla a už nic neutíkalo :D.

Zkrátka na těch STK o tom ví hovno a jenom otravujou :mad:

-jojo ,akorat buzerovat, to dokazou, Nevim jak nekdo muze poznat ze utika trosku plyn :D pokud na to nema detektor, nebo cely auto neobleze se steteckem a mejdlovejma bublinama ... tak pozna leda jestli neutek plyn jemu :D :D

Ale aby uz konecne vyradili vsechny ty smradlavy skodovky \"jarni model\" ( to kdyz cely kvetou :D ),s home made tuningem, kterej nevis kdy ti odleti z pred tebou jedouciho auta ( pardon vraku :D )na kapotu a predni sklo, to ne :mad:

Odesláno

Tak uz jsem zase u netu. Díky za všechny typy, jeste to musim všechno rozkoumat. Snad o výkendu budu mít čas a snad nebude hustě sněžit.

K mymu P406. Mám tam 2xPC jednou benzin jednou plyn. V TP je LPG VIALLE AUTOGASSZSTEMS 93018 RDW: VIAU-0002 typ0038. V peugeotu si plynu vůbec nevšimaj, takže budu muset někam jinam. Vyměnil jsem svíčky za BRISK SILVER a startuje to stejně dlouho akorát to začalo při nízkých otáčkách škubat. Ale jinej problém vzik při výměně svíček. 1., 3., 4. svíčka má správný průměr 14mm, ale druhá byla asi stržená tak to přetočily na 16mm.

Tak mám na chvíli o starosti postaráno

Díky za odkazy, určitě se na mě podívám a časem se ozvu.

MT

Odesláno

Presne, typ 0038 to mam na tom stitku v motoru napsano taky. To s tema svickama, jak rikam lepsi jsou asi originaly, plynovy brisky bud neni zadnej rozdil nebo co jsem slysel tak i spatne zkusenosti.Co me taky napadlo je, ze by mohl byt spatnej modul v tom plastovym rozvodu pro svicky, ale to by to auto cukalo i pri normalni jizde a vubec by nemelo vykon, takze to taky nebude tvuj pripad.Spis jestli tam tece poradne benzin a nejsou ucapany plynovy ventily.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...