Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

To supersonic:

V pohodě, v podstatě popisujeme to samé. Já si jen na rozdíl od tebe myslím, že je dobré použít nějaký pájecí přípravek, protože se cín lépe spojí s pájeným materiálem (a to nemusí být mastné, stačí trochu zoxidovaný starší měděný drát a těch je v autě spousta). Těch důvodů mám několik: jednak to nemusím prohřát do červena plynem, což okolí určitě neprospěje a jednak ten spoj bude podstatně pevnější a podstatně míň náchylnější na studeňák.

Pokud HCl ne (zatracuje to tady víc lidí, tak asi na tom něco bude, nicméně důvod tady až na uhnilý drát což jsem nikdy neviděl nikdo nevysvětlil proč), tak použij spešl pájecí pastu. Proč se tomu tak bránit?

Odesláno

Jak je použiji, když chci k jednomu průchozímu silnému drátu (přesněji lanku) vodivě přidělat druhý?

musíš ho přestřihnout a dárty z jedné strany dva ,z druhé jeden,ale jestli nechceš přerušit ten hlavní drát tak použij cín s pájkou a nebo ty modré a červené svorky .Nato stačí pouze kleště.

Odesláno

to Honzin:

podla mna HCl s Cu reaguje, vznika CuCl2 (chlorid mednaty). Som tiez elektrotechnik a nepamatam sa, zeby sa pri pajkovani vodicov niekedy pouzivala kyselina, ta fakt len na ryny. Pajkovacie pasty, kalafuna, to je nieco ine, take veci v pohode.

Ale ako hovoria stari elektrikari, najlepsi spoj je stary kruteny, t.j. stocis dva droty do seba tak, ze maju spolocny kontakt na velkej ploche aj drzia pokope.

Odesláno

Asi máte recht, ta pájecí pasta bude určitě šetrnější a je k tomu určená, o tom žádná.

Jinak s tím krouceným spojem máš pravdu - já jsem teď u našich předělával elektriku a největší vychytávka byly kleštěma zkroucené hliníkové dráty bez jakýchkoli spojek, věnečků atd.... .... a fungovalo to šedesát let...:D

Odesláno

panove s tema kroucenyma spojema ... to snad nemyslite vazne .... doufam ;) to je opravdu jen provizorni reseni... ;) nikomu bych nepral, aby v takhle nabastlene veci mel pak hledat zavadu ;))

Odesláno

....

pajeny spoj praska.. pokud je namahany ...takze kdyz se poradne "vyvaze" izolackou tak je nesmrtelny.... (tedy pokud je dobre udelany)

To smotani dratu je dobre jen kdyz je zalisovane... jinak vlivem vlhkosti atd med oxiduje ... zacne ten spoj mit prechodak....cimz padem pri pruchodu proudu je na nem ubytek >> zacne mit tepelnou ztratu > zacne horet neco v aute nebo se v lepsim pripade prerusi kontakt uplne....

nejlepsi je tedy takovehle spoje davat nekam pod koberec nebo tak nejak aby kdyz uz horet tak poradne ! a jeste lepsi je pouzit takovyhle spoj na alarm ... ktery je zapojeny 24 hod .. tzn ...i v noci... neni nad pohled hezky horiciho auta... ze ? myslim ze ne .. takze takovyhle spoje proste ne... ;)

Odesláno
Původně zaslal: striker

panove s tema kroucenyma spojema ... to snad nemyslite vazne .... doufam ;) to je opravdu jen provizorni reseni... ;) nikomu bych nepral, aby v takhle nabastlene veci mel pak hledat zavadu ;))

Jasne, ze to nemysli vazne. Ale napr. telefonni draty (ranziry a SYKFY kabely) jinak nespojkuji, protoze to je po desetileti osvedcene nejfunkcnejsi reseni (i kdyz dnes existuji takove zamackavaci spojky, naplnene nejakym gelem, ale ty nejsou po desetileti odzkousene). Jenom ty proudy tam jsou trosku jine :D

Odesláno

Také jsem si instaloval alarm a na připojení více silných vodičů kde teče větší proud jsem použil bokosvorky co používaj elektrikáři do rozvodných krabic.Drátek jsem lehce pocínoval a stáhnul šroubkem bokosvorky.Ty zařezávací spojky jsou také dobrý ,ale nejsou dobrý na velký proud

Odesláno

Také jsem tento problém řešil. U 120 jsem odizoloval drát, přimotal další, připájel a zaizoloval - to je problém - čím: klasická textilní černá izolačka časem šíleně vše zmatlala, z umělé hmoty se odlepovala. Ty hranaté lisovací svorky se hrotem zakousnou do drátů, pokud zvolíte špatný průřez, drát se může přeštípnout.

Začal jsem používat jiný způsob - chce to jen horkovzdušnou pistoli, teplem smrštitelné bužírky ( smrštění je cca 60% na průměru, na délku téměř nic ).

Na fotkách : A : příprava spoje - červený - originál: přerušit, odizolovat cca 15-20 mm, modrá - přípojka, černá - bužírka-průměr takový, aby šla na oba kabely nasunout, tedy před připojením druhé strany

B : zamotání spoje

C : přimotání druhé strany. Pro názornost je první spoj proletován, jinak to dělám až společně

D : výsledný spoj po smrštění

Spoj je potřeba zvolit ( pokud to jde ) tam, kde je přístup a není namáhaný na ohyb - je tuhý. Ale to bude každý. Na letování používám pastu - byla k dostání pod názvem EUMETOL.

post-0-14109596739585_thumb.jpg

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...