Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Kozlik: no jasně, nalej to tam, a pak si ke mně přijeď pro jiný motor :);)

Starších 1,8D už jsem viděl několik lehlých kvůli tomu, že tam majitel lupnul plnou syntetiku - pokaždé začaly mlátit na klice. S polosyntetikou (10W-40) jsem nikdy problém neměl, jen jednou známému o hodně olítaného motoru (přes 500tis km) to hodně začlo žrát olej, tak tam dal zpět minerál...

Jak píše Vix, předpis pro tyhle motory byl minerál 15W-40, pro novější modely (od r.v.89 výš) 1,9D (a TD) i polosynt. 10W-40, nic jiného.

Odesláno

Klika od dveří, to je dobrej fór! Akorát ten výpuš?ák nesmí předtím utahovat nějaký cvok, už jsem taky na výpuš?áku utrhl klíč, a u kolegy dokonce museli na výpuš?ák natvrdo navařit tyč, aby to povolili.

Odesláno

Kozlik: věř Oddiemu, má pravdu pravdoucí a buď rád že jsi to tam nenalil. Pak by jsi teprve poznal pravý zvuk traktoru :) mě to sice po přechodu mineral-fullsynt začlo mlátit ale motor pořád jede celkem slušně. Hned jak sem se dozvěděl (díky p-c.com, po cca 10000km), že tímto motoru neprospěju, okamžitě jsem vyměnil na semisynt. Esso. Příště už budu chytřejší. Čao.

Odesláno

Jelikoz jsem nikde nenasel co predchozi majitel nalejval - chystam kompletni vymenu (K---A to se prohnu).

Po dlouhem badani u me vyhral AutoVasenda. Potrebuji totiz par jinejch veci. Takze Vasendo - cekej - budu volat!!!

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tak jsem tu někde četl, že do starších dieslů lít jen minerál.

Svůj 1,9 TD (r.v.93) jsem považoval za starší (teď tu od Oddieho čtu, že do r. 89).

V Makru totiž mají akci Texaco - Havoline Super Diesel (10W-40 polosyntetika) za 610,- (vč. DPH za 5l).

Když jsem zjistil, že je to polosyntetika, začal jsem váhat (kvůli tomu staršímu dieslu a tomu, že by tam měl být minerál). Tak jsem nakonec koupil Texaco - Havoline Diesel (15W-40 minerál) za stejnou cenu jako ten Super Diesel.

V chytré knížce bylo napsáno, že tam mám lít 10W-40 nebo 20W-40, ta \"patnáckta\" je mezitím, tak jsem snad neudělal chybu... :(

Bohužel nevím, co tam lil předchozí majitel, ale jak tak čtu vaše příspěvky, tak odjezdím 10 tkm na tomhle a pak tam asi zkusím nalít ten Super Diesel.

Nebo máte někdo jiný názor?

Odesláno

Mam dotaz, potrebuji na svem

P405 1,6i 1994 najet jeste cca 500km ale dochazi olej a na vymenu jeste nemuzu jet (z nekolika duvodu). Je nejakej \"univerzal\" kterej bych tam prilil a jeste kousek najezdil? :(. Nevim jakej typ pouzival predchozi majitel. :cool:

Odesláno

To máš blbý. Máš tak akorát tři možnosti 1-nejezdit, 2-vymněnit olej, 3-něco tam nalejt a doufat že ses trefil. Já jsem dělal výměnu hned po kaufu. Co tam je za olej bylo napsáno na org. samici z francie i s km. Stálo mě to suma sumárum 1078,-. Ol.filtr - 124,-, olej esso 10w40 4l - 504,- ,ben.filtr 250,-, práce 200,-. Si myslím že dobrá cena.

Odesláno

Tak asi zatím nebudu jezdit. Jediné co jsem našel byl papírek ARAL na kterém byla napsána příští výměna 130 000 km nebo 13.10.2000 a SUPER ELASTIC 10W40. Ale já to auto kupoval když mělo najeto 161 000 km. Tak nevim jestli tomu mam verit.:o

Odesláno

hod tam nejakej olej, ono by to na 500 km nemelo nic udelat. Furt lepsi, nez kdyby tam zadnej nebyl.

Pak se pri vymene rozhodni pro nejakou znacku oleje a tu tam lej stale...

Ja bych tam zkusil nalit bud polosyntetiku (ceskou - ma okolo 15-30% syntetickych slozek) nebo kvalitnejsi mineral...

nevim, mozna je to blbost, stempl ti na to nedam...;)

Odesláno

Si myslim ze to neni na zavadu kdyz tam dolejes 1/2 litru nejakyho kvalitnejsiho mineralu (treba castrol GT3 nebo jak se to znaci) zmeni se trochu viskozita - ale zanedbatelne. Ja sam jsem to taky tak udelal a zadny problem..

Jestli nekdo muze nejak objektive podat vysvetleni proc to nemichat tak sem s tim, rad se poucim..

Odesláno

Macho :

Protoze existuje cca 60 druhu ruznych aditiv. Napr proti penivosti, starnuti oleje, apod..

Kazde z techto aditiv je na ruzne chemicke bazi.

Kazdy vyrobce oleje pouziva asi tak 8-15 ruznych aditiv...

Pak slejes par oleju - aditiva se poperou a neni to ono.. olej to degraduje.

BTW: Michani polosyntetiky a mineralem... no, jestli to nebude kvuli vyrobcum, specifikacim motoru apod.. prece jenom, kdyz reknu, ze tam patri mineral nejakej truhlik si to naredi syntetikou, a pak ... to maji mazlicci radi :D (zadres)

Odesláno

Nějak nechápu pojmy \"na výměnu nemůžu ještě jet\" - proč, výměna oleje nestojí zdaleka ani tolik, co natankovat plnou nádrž, a není to ani nic složitého a časově náročného?

Dál, \"dochází olej\". Jak dochází? Jako, že je na rysce min, nebo jako že už nedošáhne na měrku, a rozsvěcí se kontrolka? Ryska min má velkou rezervu, a pokud to nežere litr na 1000km či víc, 500km se stím dá jezdit s prstem v nose.

Pokud si koupím auto, které si chcei nechat dýl jak pár měsíců, v první řadě měním olej, chladící kapalinu, a dál podle potřeby rozvody, brzdy atd. Bez ohledu na to, co k tomu napovídal předchozí majitel - tedy pokud jej dobře neznám.

Do 1,6i z r.94 bych v žádném případě nelil minerál, když už bych to musel dolít (to si nedovedu představit, protože bych rovnou udělal celou výměnu, ale budiž), tak nějakým polosynt. 10W-40, o který bych zrovna zakop.

Pokud jde o zvolení si jedné značky oleje, a pak tvrzení, že přechod na jinou značku oleje motoru uškodí, či jej dokonce zničí, je fáma a hovadina. U oleje je důležité dodržet doporučenou specifikaci, kvalitní značky se mezi sebou prakticky neliší.

Orientačně, co používám já, do motorů 1,8D r.86 až 1,9TD r.95: Mogul Optimal 10W-40, API CG-4, litr cca 100,-Kč, do těch starších dieselů do r.89 taky minerál Mogul Diesel 15W-40 cca 70,-Kč/litr, filtr Clean cca 100,-Kč, a originální podložku výpuš?áku Peugeot. Tj kompletní výměna oleje 400-600 Kč...

Odesláno

No a kdych sel na komplet vymenu oleje tak co to stoji?

Ja to koupil pred cca 3týdny zatim jsem do toho vrazil filtr (palivovej, vzduchovej), svicky a prislusne kabely. Celkem cca 2000,-Kc. Akorat tam mam trochu jinej palivovej filtr.

Odesláno

Davy: ty seš mi dobrej srandista. O pár příspěvků vejš vykřikuješ, jak už pomalu voláš Vašendu, a teď tady špekuluješ, jak to udělat, abys to měnit nemusel? Hele, dám ti dobrou radu, jak co nejvíc ušetřit: neměň na tom autě vůbec nic. To ušetříš zaručeně!

Pokud hodláš měnit olej v servisu, je poměrně vhodné se na cenu té výměny zeptat právě v tom příslušném servisu, který sis k tomuto účelu vybral.

Odesláno

No sorry na Vasendu jsem opravdu myslel ale nejak jsem casove v prdeli a hlavne je v prdeli to auto. Znamej chtel jet k Vasendovi a udajne je cekacka 3tydny - to fakt nemohu absolvovat. sehnal jsem si ted nejakeho servisaka, kterej se na to podiva a rekne jestli si ho mam nechat. Bohuzel jsem pri koupi dal spis na vzhled a hrozne moc jsem chtel auto. A nejak si tady brouzdam po foru a hodne ctu. Ja totiz autum nerozumi a tak se ucim. A nejsem zrovna moc prachatej abych si mohl dovolit navstevy v servisu. Ten servisak se mi na koukne zadaco. Ale jen koukne a tak i kdyz jsem puvodne chtel do servisu tak nyni jsem ve stavu kdy i ten olej si chci vymenit sam. To moje auticko ma v hajzlu krokovej motorek (2500,-), netopi nijak uctihodne, Nema poradnej tah. Kazda pneu je jina. Nema rezervu, ve vyssich otackach se chova jako automat (toto jsem uz popisoval jinde) - to je jenom nekolik veci, ktere me zlobi.

No a pri hrubem odhadu ceny na to aby to auto bylo v pohode jsem v astronomickejch (nadsazka) castkach. Proto se stalo to ze pred nejakem casu jsem volal Vasendu a nyni volam sebe.

Odesláno
Napsán autorem vix

Protoze existuje cca 60 druhu ruznych aditiv. Napr proti penivosti, starnuti oleje, apod..

Kazde z techto aditiv je na ruzne chemicke bazi.

Kazdy vyrobce oleje pouziva asi tak 8-15 ruznych aditiv...

Pak slejes par oleju - aditiva se poperou a neni to ono.. olej to degraduje.

BTW: Michani polosyntetiky a mineralem... no, jestli to nebude kvuli vyrobcum, specifikacim motoru apod.. prece jenom, kdyz reknu, ze tam patri mineral nejakej truhlik si to naredi syntetikou, a pak ... to maji mazlicci radi :D (zadres)

To je sice pekny, ale kdyz tam dolejes 1/2 litru kvalitniho oleje tak tim nemuzes nic zkazit....protoze tam mas 7/8 polosyntetiky a 1/8 mineralu Castrol a to zas ten olej tak nezdegradujes...Samozdrejme ze to neni uplne koser, ale rozhodne s tim nezadres!

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...