Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

už jste slyšeli o pojištění pokut

Recommended Posts

Odesláno

Pokud přijde nějaký mrak či podobná situace, tak to ano. Ale nevím, od jakého roku výroby bereš že je auto střep. To může být i 5 let staré auto!!! A nebo nějaký "dovoz" apod. Někdy jsou starší auta v lepším stavu, než nová. A co mi vadí, tak mi vadí, že né každý má seřízené světla tak jak má, dále mi vadí, spotřeba, že kvalita žárovek neodpovídá ceně a další věci. Na novém zákonu č.361 mi vadí dost věcí, které jsou nedomyšlené a v krátkém čase se novelizují a to stojí dost peněz, které by se dali využít na opravu silnic nebo zlepšení dopr. značení. Hlavně, že při tvorbě zákona naši "chytří" zákonodárci jezdili do zahraničí a jako opice přebírali věci, aniž by si byli jistí že se dají v našich podmínkách uplatnit. Takže nejen svícení ale i bych jen doporučil rychlost na dálnici a silnici pro motorová vozidla. ŘP snad dostává svéprávní člověk, který by měl vědět, jak se má ve společnosti chovat a pokud neví a porušuje to, tak by měl nést důsledky. S tím snad se mnou souhlasíš.

Odesláno
Původně zaslal: OK406

Nesouhlasím s vámi. I dnes jezdí plno aut bez ABS a dalších vymožeností. A to svícení je pro zlost!!

To jako proč?? Já su pro svícení všema dvaceti! Plno lidí, včetně mě, svítilo i před zákonem. Je to sakra rozdíl! Ať už ve stínu nebo na dlouhé rovné silnici, kdy člověk DALEKO líp vidí, estli může předjíždět nebo ne. Myslím, že rozsvítit světla nikoho nezabije, tak tady z toho nedělaj nějakou trágu. ;)

Odesláno
Původně zaslal: Ferin007

Nesouhlasím s vámi. I dnes jezdí plno aut bez ABS a dalších vymožeností. A to svícení je pro zlost!!

To jako proč?? Já su pro svícení všema dvaceti! Plno lidí, včetně mě, svítilo i před zákonem. Je to sakra rozdíl! Ať už ve stínu nebo na dlouhé rovné silnici, kdy člověk DALEKO líp vidí, estli může předjíždět nebo ne. Myslím, že rozsvítit světla nikoho nezabije, tak tady z toho nedělaj nějakou trágu. ;)

Nic z toho nedělám, jen jsem napsal svůj názor. Na tom nic špatného není. Že bych dřív potkával plno aut, která svítila, tak to opravdu ne. a že už jsem toho najezdil.

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

ano, myslim. ale to nejde statisticky dost dobre ani potvrdit, ani vyvratit. proste proto, ze to neni sledovany faktor, a ze to nebyla jedina zmena v zakone.

co se tyka bodu, je mi mnohem blizsi nemecka verze, kde body nacitaji pouze pokud zaroven doslo k ohrozeni ostatnich ucastniku. takze za 70ku na vypadovce z mesta nebo 150 na dalnici u mesta je sice hezky ucet, ale body jsou pouze pokud zaroven dotycny nekoho ohrozil, nebo zpusobil nehodu...

A to už posuzují ako?? Z radarové fotky nijak nevyčteš, kohos v té chvíli ohrožoval nebo kde ti mohlo vyletět děcko z lesa. Zrovna pro rychlost bych strhával dycinky. Ale asi bych nestrhával za věci, kerý spíš porušujou "veřejnej pořádek", typu parkování, špatně učesanej řidič, nenablýskaný poklice atd.

Odesláno

Zároveň ale navrhuju udělovat pokuty městům a správě silnic a dálnic, či kdo tyhle věci dělá, a to za špatný/nesmyslný značení (kolikrát je to skutečně nebezpečný) a především za špatně seřízený semafory!!! To mě dycky vytáčí, když stojím na třech těsně po sobě jdoucích! Ať žije ekologie, plíce, peněženka i autíčko!!! Grrrr.... :grr

Když pokuty, tak pro všechny!!! :potlesk

Odesláno

Nic z toho nedělám, jen jsem napsal svůj názor. Na tom nic špatného není. Že bych dřív potkával plno aut, která svítila, tak to opravdu ne. a že už jsem toho najezdil.

Já docela jo. A třeba ve Francii svícení není striktně povinný, ale rozsvícených jezdí tak 50 % aut. :super

PS: Já ti tvoje právo neberu. Jen mi vadí bojovat a priori proti všemu, co naši zákonodárci vypotí. Zvlášť, když je to jednoznačně výborná věc. Stejně jako celej bodovej systém. I když má nějaký mouchy.

[upravil dne 3.7.07 Ferin007]

Odesláno

A co mi vadí, tak mi vadí, že né každý má seřízené světla tak jak má, dále mi vadí, spotřeba, že kvalita žárovek neodpovídá ceně a další věci.

Tak postupně: seřízená světla musíš mít ať se svítí povinně, nebo ne. To s povinným svícením nesouvisí.

Spotřeba je prý vyšší - kdesi spočítali, že to dělá průměrně 0,2 litru/100km - u klimatizace je to několikanásobně víc a proti té nic nemáš?

Kvalita žárovek - za tu asi taky moc zákon nemůže, a ačkoliv doma měním žárovku několikanásobně častěji než na autě (že by taky nekvalita?) , tak můžu zodpovědně říct, že těch pár korun za bezpečnost svou i těch co převážím klidně zaplatím.

Odesláno

OK: Pominu li ze se mi dost tezko predstavuje jak by za slunecneho dne mohl nekdo v aute oslnit protijedouciho natolik, aby skoncil nekde ve skarpe, odpovedel sis uz ve svem prispevku, kde pises ze bud mel spatne serizena svetla, nebo svitil dalkama. Cili technicky stav neodpovidal podminkam provozu a nemel na silnici co delat, pasaz zakona za to nemuze. Ze nema kazdy spravne serizena svetla je vec STK a jejich cinnosti... Spotreba? Jedno rychle rozjeti na krizovatce a jsi na tom stejne, jako kdyz budes celou cestu svitit. Cena zarovek? Nevim, ja za posledni tri roky kupoval DVE. Zanedbatelne s ostatnim servisem.

Zrejme by se ve starych zpravach dalo najit minimalne par protiprikladu o tom, ze nekdo naopak za tmy nesvitil (chmmm, mozna jen nemel v poradku elektriku? ), druhy ho prehlidnul a zemrel.

Oznaceni VRAK nema co delat s rokem vyroby. Ma co delat hlavne s technickym stavem. Kdyz auto poradne nebrzdi, ma sjety gumy, zpuchrele izolace na elektroinstalaci, slepa svetla atd... je to vrak, i kdyby bylo rok stare. Kdyz nekdo nema ani na zakladni udrzbu, ktera na Tebou zminovane stare auta je za par korun (dily na favority jsou v radu desitek, max. stovek korun, na novy auta spis tisicu....), a kdo na to nema, mel by zauvazovat spis nad byciklem nebo busem.

Odesláno

OK: Pominu li ze se mi dost tezko predstavuje jak by za slunecneho dne mohl nekdo v aute oslnit protijedouciho natolik, aby skoncil nekde ve skarpe, odpovedel sis uz ve svem prispevku, kde pises ze bud mel spatne serizena svetla, nebo svitil dalkama. Cili technicky stav neodpovidal podminkam provozu a nemel na silnici co delat, pasaz zakona za to nemuze. Ze nema kazdy spravne serizena svetla je vec STK a jejich cinnosti... Spotreba? Jedno rychle rozjeti na krizovatce a jsi na tom stejne, jako kdyz budes celou cestu svitit. Cena zarovek? Nevim, ja za posledni tri roky kupoval DVE. Zanedbatelne s ostatnim servisem.

Zrejme by se ve starych zpravach dalo najit minimalne par protiprikladu o tom, ze nekdo naopak za tmy nesvitil (chmmm, mozna jen nemel v poradku elektriku? ), druhy ho prehlidnul a zemrel.

Oznaceni VRAK nema co delat s rokem vyroby. Ma co delat hlavne s technickym stavem. Kdyz auto poradne nebrzdi, ma sjety gumy, zpuchrele izolace na elektroinstalaci, slepa svetla atd... je to vrak, i kdyby bylo rok stare. Kdyz nekdo nema ani na zakladni udrzbu, ktera na Tebou zminovane stare auta je za par korun (dily na favority jsou v radu desitek, max. stovek korun, na novy auta spis tisicu....), a kdo na to nema, mel by zauvazovat spis nad byciklem nebo busem.

:super a :super i pro Kurta

Odesláno

2Ferin: jak to posuzuji nevim. az prijede opet nekdo znamy z nemecka a pujdeme nekam na pivko, zeptam se.

jinak ten zakon jako celek rozhodne neni nejaky zazrak, spis naopak. ale zde hanenou pasaz o sviceni povazuji za dobrou.

problem celeho systemu je, ze jednotlive slozky musi vykazovat cinnost. A cinnost se vykazuje jak, Halik? Vytrhanymi bloky a pocty pokut a bodu, Halik! Takze se meri na usecich, kde se proste jezdi rychleji, protoze tam proste neni velke riziko stretu s chodci (na magistrale?) atd.

U Brna je vyhlasene misto s oteviracimi znackami, ktere jsou odkryte jen kdyz tam meri. Je tam snizeni rychlosti na kilo. Toto povazuji za naprostou buzeraci a v Nemecku by dotycny urednik uz byl na pracaku.

Co mi vadi mnohem vic nez rychlost je praseni. Mysky ve meste, jizdy na cervenou, ... Jizda bezduvodne pomalu v levem pruhu je taky krasny priklad, podivej se nekdy na D1 od Mirosovic do Prahy, najizdi auta od Tabora a po 2km uz v tom pravem pruhu nejedou snad ani kamiony. Atd, atd, atd.... jdu delat radeji neco uzitecneho :)

Odesláno

a posledni poznamka - pred dvema tydny jsem jel z Prahy. Kolona od Pruhonic popojizdela k Popovicim, kde v prostrednim pruhu byly tri auta v sobe, nic vazneho, plechy a tak. Uz tam byly policajti, uklizeli... styl jizdy ridicu byl asi takovy - 20kou poskakat k nehode, poradne si ji prohlednout nejlepe spojene se zastavenim, a potom odjet. Naprosto zbytecne tak blokovali ostatni, jen aby se podivali. A proc to pisu? Diky temto lidem na to same misto o dve hodiny pozdeji doskakal bracha, a stali tam navic hasici a tri ohorela auta, protoze tam nekdo proste naboril jine auto kdyz okukoval co se tam deje. Nechapu...

Odesláno

He, že by si zase Garfield přihřál svou polívčičku s vychvalováním výhod speciálních světlometů pro denní svícení? :D Těch 2x16 W řeší

1) Jak problémy s nedostatečným chlazením halogenů při popojíždění ve městech, přehřátí způsobuje právě ony OK-čkem zmiňované problémy se žárovkami a rychlé slepnutí parabol. Jinak problémy vidí Vvitty a Medvěd se svým pelášením autem republikou, a jinak člověk, který denně ujede 70 km, ale výhradně poprdáváním po Praze

2) tak řeší problémy vyšší spotřeby - těch 0,2 litru je takový ten průměr typu plat 8.000+50.000 = průměr 29.000. Tomu s těmi 8.000 je k ničemu, že "v průměru máme slušný plat" ;) Zatížení elektrické soustavy se liší velmi značně podle konstrukčního stáří auta a typu motoru. Kdo z vás třeba jezdil někdy v Trabantu nebo staré škůdce 100, tak ví, co to je za záhul zapnout kompletní osvětlení, motor vypadá že zdechne. Naopak když to udělám v Rebikově (dnes Vašendově) žlutém třílitrovém rychlíku Peugeot, motor nějaké svícení v podstatě nepozná

3) tak řeší problémy dané tím, že teprve když svítí všichni potkávačkami a ve dne, je jasně vidět, že minimálně třetina aut má světlomety seřízené na... A dokud špatné seřízené světel nebudou policajiti postihovat stejně zběsile jako jednapadesátikilometrovou rychlost na čtyřproudé výpadovce z Prahy bez chodníků a budov, tak se na českých silnicích bude oslňovat pořád

Bohužel když už se svítí, tak musejí všichni, protože oko pak automaticky spojuje neosvětleno-stojí, osvětleno-hýbe se a tedy bacha. Když mezi osvětlenými auty je jedno neosvětlené, je to horší, než když nesvítí nikdo.

Takže jsme se z nějakých důvodů dohrabali k povinnému dennímu svícení, že to je lepší. Zatímco konstrukce vozidel poněkud zůstala pozadu. Světlomety pro denní svícení se teď ve výrobě montují jen do aut nejvyšších tříd, a nějaký čas potrvá, než to spadne i na nižší třídy a než si během let a let auta lidi vymění. Jak dlouho to trvalo od vynalezení airbagu do doby, než se to stalo běžnou součástí výbavy i laciných aut, že.

Ale když je někdo jako Garfield, tak si deňáky namontuje i do svého starého auta, a pak už jen využívá samé výhody a pozitiva :D

Odesláno

ad 1/ to je asi mozne, ja nastesti po Praze jezdim minimalne, protoze do prace je podstatne lepsi tramvajka, ktera mimochodem sviti povine uz leta :)

ad 2/ zvladal to docela dobre i ten vrak oltcit, co jsem mel na popojizdeni po praze :) ale budiz, reseni jsi nastinil sam :)

ad 3/ tohle bohuzel neresi svetla pro denni sviceni, protoze by to chtelo spis seridit svetla tem ostatnim. neserizena svetla + denni znamena, ze bude dotycny oslnovat v noci a podstatne vic :(

policajti to nebudou postihovat z jedineho duvodu - je to moc pracne. a taky by se to dalo nazvat smysluplnou preventivni akci, brrrrr

Odesláno

ad 1/ to je asi mozne, ja nastesti po Praze jezdim minimalne, protoze do prace je podstatne lepsi tramvajka, ktera mimochodem sviti povine uz leta :)

ad 2/ zvladal to docela dobre i ten vrak oltcit, co jsem mel na popojizdeni po praze :) ale budiz, reseni jsi nastinil sam :)

ad 3/ tohle bohuzel neresi svetla pro denni sviceni, protoze by to chtelo spis seridit svetla tem ostatnim. neserizena svetla + denni znamena, ze bude dotycny oslnovat v noci a podstatne vic :(

policajti to nebudou postihovat z jedineho duvodu - je to moc pracne. a taky by se to dalo nazvat smysluplnou preventivni akci, brrrrr

ad 1) To se máš. Já jsem do běžného zaměstnání taky jezdil metrem. Ale za zákazníky, zvlášť když to jsou fabriky, které opravdu nejsou uprostřed Václaváku, autem prostě musíš

ad 2) A to si ještě představ, že v běžném provozu je opravdu velké množství aut starší KONSTRUKCE než Oltcit! Jakkoli ti Oltcit v rozpuku tvých krásných mladých jar může připadat jako vrchol konstrukčního primitivismu a jednotka poločasu rozpadu :aut

ad 3) Nerozumím, co myslíš pod "neseřízená světla + denní". Deňáky musejí být podle zákona zapojeny tak, že zapneš-li hlavní světlomety, deňáky se musejí vypnout. Čili hlavní + denní nikdy nesmějí svítit zároveň.

Jasně, že neseřízené hlavní světlomety budou oslňovat víc v noci než ve dne. Problém je ten, že ti lumpové s neseřízenými světly většinou v noci nejezdí (jinak by to z 90% věděli a nechali si je seřídit).

A k těm policajtům - jo jo, jen bych opakoval, co tu napsali všichni přede mnou a teď ty. Ta boží hovádka se prostě o bezpečnost starat nikdy nebudou. V tomto státě a za mého života určitě ne.

Odesláno

ad 1/ ja vim, taky se mi to libi :) do minuleho zamestnani jsem taky jezdil autem, resp. desnym vrakem, protoze autem to bylo 10 minut a MHD 40, a po desate uz vubec nemozne. docela rozumim, ze proste jsou lidi kteri autem jezdit musi a to jsem tu ani nechtel resit, jinak bysme sklouzli k tomu ze znam spoustu uredniku, vyrazejicich v osm z chodova autem do prace florenci, stravi hodku cestou a pul hledanim mista, aby totez vecer opakovali zcela bezduvodne :(

ad 3/ myslim tim to, ze montaz denaku jako takovych nevyresi problem blbe serizenych svetel. Nevim, jak moc jezdis v noci mimo Prahu, ja jezdil dva roky zpatky docela dost, protoze pres den bylo vzdycky nekde jednani a v noci cesta zpet ci tam, a potkal jsem dost blbe osvetlenych aut. Spouste lidi nevadila ani praskla zarovka vpredu, a o tom proste museli vedet, natoz nejaka neserizena svetla... a to byla u nas jeste docela pohoda, ve Francii to bylo snad kazde pate auto, co vypadalo jak motorka... taky uz jsem par lidem na parkovisti rikal ze jim nesviti brzdovka nebo svetlo, a polovina z nich prohlasila cosi jako hmmm, a co jako, starejte se o svy... :(

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...