Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: mares

2ferin007,

jakou značku pneu máš?Já mám CONTINENTAL PREMIUM.Nemá to s tím problémem souvislost?

Já mám Pirelli Zero Rosso. Ale vybrace prý odstraňují Michelin Primacy.

Odesláno
Původně zaslal: marshall

Jak to tady pozoruju, tak ten problém nebude asi ve vyvážení.

Vypadá to jako nedodělek z Francie.Naše pneuservisy to nezachrání.

Právěže problém JE ve vyvážení. Většinou se projeví po přezutí auta. Ale pravdou je, že ta přední náprava u modelu před faceliftem je na špatný vyvážení citlivější. Ale to neplatí jen u tohodle auta. :(

Odesláno

Taky si myslím, že je problém ve vyvážení. Přezouvám kola (pneu na ráfkách) pravidelně na jaře a na podzim a zatím pouze jednou se mi stalo, že to vibrovalo, dal jsem to znovu převážit a je to v cajku.:cool::super Musej si s tím drobet pohrát a mít v cajku vyvažovačku.:myslim

Odesláno

Zatím zkouška volantu na vibrace při stotřicítce neproběhla, ale mám pocit, že volant je po převážení kol tužší.Dalo by se to též popsat jako by předek lépe seděl.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

To mares: tak jak to vypadá s těmi koly? Pomohlo převážení? Já jen, zda mám jet reklamovat provedenou práci do servisu, kde jsem byl před měsícem na nazutí starších (3 měs. jetých ) pneumatik na nové ráfky... Ještě sem fouknu fotku s vyvažovacími tělísky a nějakým povídáním...

Odesláno

Jestli tam máš tolik závaží, jako píšeš jinde, tak to musíš řešit, takhle nejezdi. Hledej příčinu. Reklamování není to správné slovo - koukej mu pod ruce, jestli neskáče ráfek. Případně ať roztočí samotný ráfek.

Odesláno

Byl jsem teď v garáži, že vyfotím ty závaží a jako na potvoru mi došly baterky ve foťáku. No, než tam půjdu znovu, tak jen slovně: Na disky mi nalepili 10 až 19 závaží! (jak na kterej disk) Na každém ze závaží je vyražené ZN5, což asi bude Zinek 5 gramů, čili dohromady to je 50-100g nevývaha. To je docela dost. Největší problém je, že to zabírá moc místa. Skoro celou čtvrtinu obvodu disku. Takhle se hmota přidává někam, kam by vůbec neměla přijít. Co jsem slyšel mumlat mechaniky, tak říkali, že to je gumou. No, zkusím to nechat převážit. A ještě dnes :-) Mám dovolenou, tak to stihnu... Zkusím asi ji jiný servis.

Odesláno

Mno, tak v Barumu naměřili na jednom kole nevývahu 5g a na druhém 15g. To první jsme nechali, to druhé převážili. Stejně tam narvali 90g. Disky jsou ok, gumy jsou křivý. A to jsou skoro nový Dunlopy. Byl jsem to projet a cestou po dálnici tam, v rozmezí 0-160 km/h to bylo zcela ok. Při cestě zpět to v jednom úseku při 130 trošku vibrovalo, za další levou zatáčkou ok, za následnou pravou také ok, ale tam už jsem mohl jet jen 120. Tak nevim, možná to bylo silnicí.

Takže závěrem, teď to nechám být, protože je to vcelku ok, uvidím jak se to bude chovat nadále a případně koupím nové gumy dopředu. Po dálnici jezdím jen málo a když už, tak to většinou nehulím na hranici povolené rychlosti.

Odesláno

to Ticcino:

Přelouskni si něco o stránku zpět.Olda radí úplně přesně.Nevyvážení je docela bodová záležitost.Tím myslím tělísko dané hmotnosti na jediném místě a ne v ploše.Závadu máš jinde...

Odesláno

Četl jsem to už 3x, ale nějak z toho nemůžu najít to, o čem píšeš. Je samozřejmé, že dovažování je bodová záležitost; tedy dvoubodová, jelikož jde o dynamickou nevývahu a ta se rovná ve dvou rovinách a užívá se při "vysokých" rotorech, jimiž kolo rozhodně je, narozdíl od statické, která má jen jednu rovinu vyvažování (výška je oproti průměru zanedbatelná, tj. tvar CD disku apod.) My vyrábíme mimo jiné vrtule do chladičů a ty se vyvažují staticky. (což neznamená, že je neroztáčíme na vyvažovačce.

Vyvažování je bodová záležitost, přesně jak píšeš. Jenže fyzicky není možné dát bodové tělísko určité hmotnosti na určité místo, protože tak malé a těžké tělísko v servise prostě nemají.

Pokud je chyba jinde, budiž, ale kde? Já to vidím na ty gumy.

Odesláno

To, že to dělá až za zatáčkou, je způsobeno tím, že před zatáčkou jsou přední kola navzájem v jiné poloze a nevývahy navzájem spolupůsobí. Když pak prodeješ zatáčku a jedeš v jiném směru, tak pootočením o cca 180 stupňů se nevývahy obou kol ruší. (Vysvětlení existuje, ale nic neřeší.)

Doporučuju něco z těchto kroků:

- lepší kola dát na předek, horší dozadu

- jestli máš uskladněné zimní gumy, tak je už teď dát na předek

- koupit dvě gumy Barum (já už bych kupoval zimní) - příznivá cena, dobrá kvalita - a dát je na předek. Vzadu nevývaha až tak nevadí, akorát najedeš nějakých 20 tisíc a bude to na jednom místě sjeté. Až přijde zima, dáš ty zepředu dozadu a na předek pak koupíš nové.

Prostě ty Dunlopky budeš muset sjet vzadu.

[upravil dne 10.8.2007 P607Olda]

Odesláno

Jeste jedna vec, nemas ty gumy uskakany? Ja sem koupil pred rokem takhle goodyear , a nabehnul sem na ne jestli si ze me delaj prdel, prootze jedna guma stal 3300Kc a byli uskakany vibrovalo to jako prase, tak sem jel na vyvazeni a potom uz to bylo lepsi ale pri 150Km zase vybrace, tak me to reklamovali a vyvazili zadarmo a vse bylo ok. Az do ted kdy opet v 150-170Km zase zacinaji trochu vibrovat, ale mam na ne uz asi bezmala najeto 20 000 takze to uz trochu i toleruju, jinak sem se lek ze mam treba v haji tlumice nebo tak, ale technicka vyresila vse, vse mam ok! Takze vada je na pneu. No pristi rok koupim PIRELLI :D:super

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

To, že to dělá až za zatáčkou, je způsobeno tím, že před zatáčkou jsou přední kola navzájem v jiné poloze a nevývahy navzájem spolupůsobí. Když pak prodeješ zatáčku a jedeš v jiném směru, tak pootočením o cca 180 stupňů se nevývahy obou kol ruší. (Vysvětlení existuje, ale nic neřeší.)

Promiň mi mou přímočarost, ještě jsem se nesetkal s tím, že se "nevývahy" na jednotlivých kolech ruší navzájem. Myslíš to vážně, nebo jsi to jen někde "slyšel"?:o:o:o

Odesláno
Původně zaslal: Bohumil

Původně zaslal: P607Olda

Promiň mi mou přímočarost, ještě jsem se nesetkal s tím, že se "nevývahy" na jednotlivých kolech ruší navzájem. Myslíš to vážně, nebo jsi to jen někde "slyšel"?:o:o:o

Neslyšel jsem to, je to moje teorie.

Všiml jsem si už mockrát, že řízení kmitá (nebo chvěje), a když projedeš zatáčku, změníš směr, tak kmitá míň, pak jindy zase víc. Toto je vysvětlení, které mě napadlo.

Pro představu: předpokládejme, že oba ventilky jsou "těžké". Pokud jsou oba ve stejné poloze (dotknou se země najednou), tak vychylují kola k sobě a od sebe, což se na volantu jeví jako neutrální. Po projetí zatáčky mohou být ventilky v protipoloze (dotýkají se země střídavě), a na řízení pak působí kmitání vlevo/vpravo, jakoby rezonance.

Je to moje teorie, pokud máte jiné domněnky, napište, od toho je tady diskuse.

[upravil dne 10.8.2007 P607Olda]

Odesláno

Co to je, "uskákaný" gumy? Jakože, když se odvalují, že skáčou, protože nemají po celém obvodu stejný rádius? To nevim, okem to nebylo nijak znát. Můžu zkusit trošku snížit tlak v gumách, to by mohlo pomoct.

Jinak s těmahle gumama jsem to auto už kupoval, jen jsem je přezul z plecháčů na hlíny. Nevím kde stály předtím a jak byly uskladněné. Vypadaly jako nové, ale jak jsem už psal, už druhý mechanik říkal, že guma je křivá. Je možné, že jsou i druhé jakosti. A co nejhůř, vypadají trochu jako protektorované (v místě kde se bok gumy setkává se vzorkem je místy gumový otřep), ale to je snad blbost.

Zimáky mám Pirelli W-190 Snow Sport, ty tam teď dávat nebudu, neboť bych je v těchto vedrech dost rychle sjel. Ale koupím dvě nové letní gumy a dám je na předek. Křivé Dunlopy sjedu holt vzadu. Nebo pokud by někdo měl zájem o dvě Dunlopky SP30 nebo SP300 (z hlavy nevím, mohu upřesnit) s najetými 1000 km 195/65 R15 vhodnými na zadní nápravu, tak za litr budou k mání.

S Oldovou teorií kmitání souhlasím, je to v souladu s tím, co nás učili ve škole.

Odesláno

Klidně tam dej zimáky, já na nich jezdím už asi 8 let celoročně, žádný rychlý úbytek není znát. (Teď mám obuty Barum Polaris 2 na celém autě.) Vezmi ty horší dvě a na zimu je pak dáš na zadek.

Setkal jsem se už se značkovými gumami (Goodyear), které byly měly po 20 tis. sjetou plošku, tedy na průběhu obvodu jedna část sjetá a naproti tomu dobrá.

Uskákané se říká, když jsou po obvodu jako ozubené kolo - více a méně sjeté pravidelně v asi 8 nebo více místech. To snad dělá vadný tlumič. Alo to není tvůj případ kmitání.

Pak mohou být ještě jako pilka - každý gumový segment je sjetý našikmo - poznáš rukou při hlazení tam a zpět. To jsou pak hlučné, ale nekmitají.

Odesláno

Dík za vysvětlení. Zkusím tedy našroubovat zimáky a projet to. Pokud vibrovat nebudou, koupím dvě letní a dám je na elektrony. Prodělat celý martýrium se svlíkáním a obouváním zimáků z plechů na hlíny a ježdění v zimě (v prosoleným Liberci) s hlínama. Ne, to bych jim neudělal.

Ad druhý dotaz: Nevím jestli vibrovaly na plecháčích. Stihl jsem přezout dřív než jsem vyjel na dálnici. Známku jsem kupoval před měsícem a elektrony před dvěma.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...