Garfield Odesláno 28. červenec 2006 Odesláno 28. červenec 2006 A já mám čerstvou novinku - právě jsem si ten film stáhl Jen jsem ho nesehnal nadabovaný, takže jen v angličtině s českými titulky... Citovat
P205_GTi Odesláno 28. červenec 2006 Odesláno 28. červenec 2006 ešte nieje dabovany tak preto ho nemožeš najsť Citovat
Medvěd Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 No nevím - v kině určitě dabovaný byl Citovat
aka Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Původně zaslal: Garfield A já mám čerstvou novinku - právě jsem si ten film stáhl Jen jsem ho nesehnal nadabovaný, takže jen v angličtině s českými titulky... a je to ten samy preklad-jenom misto povidani je psanej nebo je uplne jinej? Citovat
Garfield Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Původně zaslal: aka Původně zaslal: Garfield A já mám čerstvou novinku - právě jsem si ten film stáhl Jen jsem ho nesehnal nadabovaný, takže jen v angličtině s českými titulky... a je to ten samy preklad-jenom misto povidani je psanej nebo je uplne jinej? To víš že úplně jinej. Mám dvojí české titulky a přepínám mezi nimi, super nejsou ani jedny - vždyť to dělají amatérští nadšenci a dávají na web. Ten překlad pro dabing byl špičkovej - ale to musíme počkat, až bude na netu k dispozici ten film nadabovaný, no. Ale zatím aspoň takhle. Citovat
Medvěd Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Tak trochu nechápu - já, pokud něco chci, tak si danou věc koupím třeba na DVD nebo na videu - ztahování z netu je silně proti mému přesvědčení a nedivím se, že se filmaři, hudebníci snaží všemožně bránit, aby jejich práci někdo svévolně devalvoval (a promiň, ale nedokonalý překlad je právě jasným důkazem ničení cizí práce). Citovat
Zipík Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 No nevim az budou cd a dvd levnejsi a nebudou za to chtit nekrestanske love tak potom budu mit doma taky originaly:).Ikdyz Madonnu jsem si taky koupil origo a ne jednu:) Citovat
Béďa Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Původně zaslal: Zipík No nevim az budou cd a dvd levnejsi a nebudou za to chtit nekrestanske love tak potom budu mit doma taky originaly:).Ikdyz Madonnu jsem si taky koupil origo a ne jednu:) je fakt ze ceny uz nejsou tak silene zavratne jako byly pred cca 2lety ale stejnak je to ranec kdyby se vse melo kupovat origo Citovat
Marda106 Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Původně zaslal: Béďa je fakt ze ceny uz nejsou tak silene zavratne jako byly pred cca 2lety ale stejnak je to ranec kdyby se vse melo kupovat origo Jo a nejhorsi na tomhle vsem je to ze vetsina penez z videlku jde podobnym asociacim jako je osa a ty ruzny vydridusi co chrani prava a autorum muziky a filmu jde z techto penez mnohem mensi procento... Citovat
Garfield Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Původně zaslal: Medvěd Tak trochu nechápu - já, pokud něco chci, tak si danou věc koupím třeba na DVD nebo na videu - ztahování z netu je silně proti mému přesvědčení a nedivím se, že se filmaři, hudebníci snaží všemožně bránit, aby jejich práci někdo svévolně devalvoval (a promiň, ale nedokonalý překlad je právě jasným důkazem ničení cizí práce). Jenže já jsem si tu věc už koupil, zrovna teď se na lístek z kina dívám a nebyl vůbec levný. Obecně jedna ze základních věcí v životě jak nebýt \"za blbce\" a stále chudnout je: NEDÁVAT SVÉ PENÍZE NIKOMU JEN PROTO, ŽE NATÁHNE RUKU. Ale dát mu své peníze je tehdy, kdy mi on za ně dává protihodnotu (a já s tím souhlasím). Takže já už jsem jednou autorům filmu zaplatil a nebudu přeci za tu samou věc platit pokaždé, kdy ji použiji. Jako kdybych si v hotelu u moře zaplatil za pokoj s výhledem na moře, ale žaluzie by se mi otevřely vždy jen když bych hodil do automatu další minci, za každý výhled znovu a znovu. Jako kdybych si koupil CD s písničkami a po přehrání by se disk sám zničil a já si to CD musel jít koupit znovu, kdybych chtěl písničky znovu slyšet. Ne a ne a ještě jednou ne a nesouhlasím, ačkoliv dobře placené lobby říkají něco jiného. (A díky svým kontaktům přes knížky máš určitě podobná tykadla do filmové a distribuční branže jako já, takže víš, to to je za lidi, jak se tam vyrábí marketing, kolik vydělávají a kolik utrácejí na úplatky politikům a médiím). Když já prodám někomu zboží, tak k němu ztrácím vlastnické právo za protihodnoutu - dostanu jednorázově zaplaceno. Jak by se asi můj zákazník, který si koupil papírovou tašku, tvářil, kdybych po něm chtěl peníze pokaždé, kdy si do ní něco uloží neboli ji znovu použije? Asi by zavolal doktora Chocholouška. A nahrávací společnosti snad toto právo mít mají, a to jen proto, že dokážou vyvinout dostatečný ekonomický tlak na média a politické kruhy? Checht. Tak to bylo o stažení filmu z netu. Pokud jde o \"svévolnou devalvaci nedokonalým překladem\", to už se týká nečeho jiného, titulků. A o tom se můžeme pobavit osobně, to už není na psaní tady, protože u toho nutně musíme zabrousit do knížek a autorských práv k nim, a zrovna nedávno jsem k tomuto četl moc zajímavé názory Vaculíka a to už fakt není na psaní do fóra. Čímžto se obecenstvu omlouvám, že můj příspěvek je zas dlouhý, ale když já se vždycky tak rozohním... Citovat
aka Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 takze kdyz jdu do kina, mela bych spolecne s listkem dostat do ruky i dyvko s filmem?:mrk:aut Citovat
Garfield Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Původně zaslal: aka takze kdyz jdu do kina, mela bych spolecne s listkem dostat do ruky i dyvko s filmem?:mrk:aut Kdyby sis připlatila za nosič (DVD) a za jeho nahrání a za jeho distribuci (že se nahraný film z nahrávacího studia dostane až k tobě do ruky do kina), tak proč ne? Zkus v tom najít něco nelogického, já budu jen rád Citovat
Medvěd Odesláno 29. červenec 2006 Odesláno 29. červenec 2006 Asi nemá cenu se tu pouštět do vášnivých polemik, ale až jednou někdo z Vás (kteří si klidně ukradnete něčí vlastnictví) něco vymyslí, přál bych mu z celého srdce, aby se za několik hodin setkal s tím, že jeho několikaměsíční dílo bude lítat mezi lidmi a Ti si ho budou zdarma stahovat a vytahovat se, jak toho vola krásně přečurali (vždyť se přece může svobodně pustit do vymýšlení něčeho nového, natočit novej film, složit a nazpívat novou muziku a bude ho to bavit, protože MY to chceme - nesmrdí to sakra tak trochu komunismem????? Všichni budou všechno mít a bude nám všem dobře, jen nikdo vlastně nebude mít nic). Svět se zbláznil a je mi z toho zle. Citovat
Garfield Odesláno 30. červenec 2006 Odesláno 30. červenec 2006 Původně zaslal: Medvěd Asi nemá cenu se tu pouštět do vášnivých polemik, ale až jednou někdo z Vás (kteří si klidně ukradnete něčí vlastnictví) něco vymyslí, přál bych mu z celého srdce, aby se za několik hodin setkal s tím, že jeho několikaměsíční dílo bude lítat mezi lidmi a Ti si ho budou zdarma stahovat a vytahovat se, jak toho vola krásně přečurali (vždyť se přece může svobodně pustit do vymýšlení něčeho nového, natočit novej film, složit a nazpívat novou muziku a bude ho to bavit, protože MY to chceme - nesmrdí to sakra tak trochu komunismem????? Všichni budou všechno mít a bude nám všem dobře, jen nikdo vlastně nebude mít nic). Svět se zbláznil a je mi z toho zle. Fajn příspěvek. Jen jsi možná v mém textu přehlédl hned úvodní argument, že já jsem už autorům jednou zaplatil a Z TOHO DŮVODU se zlodějem skutečně necítím Na to bych rád znal tvůj názor. [upravil dne 30/7/06 Garfield] Citovat
Medvěd Odesláno 30. červenec 2006 Odesláno 30. červenec 2006 To je přece děsně jednoduchý - pokud jsi byl v kině, část z Tvého příspěvku šla na výrobu filmu (autory, dabing......) a část šla provozovateli kina (distribuci apod.). Pokud bychom si měli mít možnost film stáhnout z netu, pak by mi férová přišla možnost zaplatit za pořízení kopie nějakou danou částku (ta by se dělila mezi tvůrce dané verze) nebo si počkat, až Tvůrce kopii oficielně uvolní (třeba rok po premiéře díla). Vím, že v době masové duševní zlodějiny, která na netu panuje, jsou to z mé strany výkřiky do tmy, ale zkuste se na daný problém opravdu podívat z druhé strany - fakt Vám to všechno přijde férové? Citovat
vector Odesláno 30. červenec 2006 Odesláno 30. červenec 2006 Původně zaslal: Medvěd To je přece děsně jednoduchý - pokud jsi byl v kině, část z Tvého příspěvku šla na výrobu filmu (autory, dabing......) a část šla provozovateli kina (distribuci apod.). Pokud bychom si měli mít možnost film stáhnout z netu, pak by mi férová přišla možnost zaplatit za pořízení kopie nějakou danou částku (ta by se dělila mezi tvůrce dané verze) nebo si počkat, až Tvůrce kopii oficielně uvolní (třeba rok po premiéře díla). Vím, že v době masové duševní zlodějiny, která na netu panuje, jsou to z mé strany výkřiky do tmy, ale zkuste se na daný problém opravdu podívat z druhé strany - fakt Vám to všechno přijde férové? Filmy se neuvolňují hned právě z toho důvodu, aby ještě někdo chodil do kina. S tím dabingem je to zajímavá otázka, protože, když si koupím třeba DVD a je na něm verze v Angličtine, češtině, němčině etc... tak vlastně můžu brát originál za jednou daný a do ceny DVD nebo lístku do kina se započítává cena dabingu. Tedy tereticky, pokud by se prodávala verze pouze s češtinou, tak by sem měl mítz právo podívat se i na verzi originální. Stejně tak, když si koupím lokalizovanou vertzi Windows, která je prokazatelně dražší, měl bych mít možnost se rozhodnout, že si používát v rámci této licence verzi anglickou. Lístek do Kina byl poměrně drahý a jistě jsou v něm započítány náklady na provoz kina a spoustu dalších věcí nicméně, pro toho, kdo za kino zaplatil by mělo být DVD za cenu distribuce. Já se tedy rozhodně nebudu cítit špatně, když si ten film seženu na internetu. Stejně tka to dělám ale i naopak, tedy pokud si stáhnu film, který se mi velmi líbí , neskončí to tím, že si ho nechám na disku, nebo uložím, ale pokud existuje kvalitní verze na DVD za nějakou trochu přijatelnou cenu, rád si ho koupím, protože platám za něco, o co poravdu stojím. Platím za to, že sem se pobavil. Citovat
Marda106 Odesláno 30. červenec 2006 Odesláno 30. červenec 2006 Tak souhlasim ze pokud se mi neco libi a da se to sehnat za prijatelnou cenu proc si to nekoupit ale proc zase nekomu platit za neco co vlastne shlidnu jednou... Ale stahovani z internetu a autorska prava bych vubec neresil a kdo je bez viny at hodi kamanem protoze schvalne kdo ze zdejsiho klubu ma vsechno 100% legalni? podotykam vse legalni jak vsechny jeho hudebni nosice tak filmove tak i sw v pocitaci atd..... Citovat
Vvitty Odesláno 30. červenec 2006 Odesláno 30. červenec 2006 Původně zaslal: Medvěd Asi nemá cenu se tu pouštět do vášnivých polemik, ale až jednou někdo z Vás (kteří si klidně ukradnete něčí vlastnictví) něco vymyslí, přál bych mu z celého srdce, aby se za několik hodin setkal s tím, že jeho několikaměsíční dílo bude lítat mezi lidmi a Ti si ho budou zdarma stahovat a vytahovat se, jak toho vola krásně přečurali (vždyť se přece může svobodně pustit do vymýšlení něčeho nového, natočit novej film, složit a nazpívat novou muziku a bude ho to bavit, protože MY to chceme - nesmrdí to sakra tak trochu komunismem????? Všichni budou všechno mít a bude nám všem dobře, jen nikdo vlastně nebude mít nic). Svět se zbláznil a je mi z toho zle. me se zase moc nelibi poplatky, ktere mi OSA a dalsi uctuji do ceny kopirek, tiskaren, toneru, prazdnych CDcek, DVDcek, MP3 prehravacu, kopirovacich sluzeb, pevnych disku... a vadi mi, ze kdyz tisknu prezentaci a skolici materialy pro zakazniky, prispivam nemalou castkou do cerne diry, kterymi tyto spolky jsou... Ad filmy a mp3 - co jsem si stahnul, to jsem si posleze koupil v originale (pokud to bylo dobre) nebo smazal (pokud ne)... Citovat
Devilstorm306 Odesláno 30. červenec 2006 Odesláno 30. červenec 2006 Taky přidám trošku do mlýna co se autorských práv týká. Kolik by člověk musel mít peněz, aby měl uplně všechno s licencí? Já jako student si teda nemůžu dovolit všechno zakoupit, ale když už se mi něco opravdu líbí snažím se tvůrce podpořit. Např. zakoupením originálu, nebo když se mi líbí film jdu na něj klidně znova do kina, půjčovna atd. Ale 600 za hudební cd, jehož výrobní cena je několikrát nižší... Jak píše Vvitty, OSA a podobný, na ty bych zavedl odstřel. Kdybych bych byl hudební subjekt... nabídnu hudbu volně ke stažení na svém webu a na stránky umístim číslo učtu. Ty co mě chtějí podpořit mě podpoří přímo a ne přes nějaký rádoby organizace... Citovat
Garfield Odesláno 31. červenec 2006 Odesláno 31. červenec 2006 Jo jo, to je témat, která by se musela probrat, kdyby se chtěla věc probrat důkladně - to by bylo na týdenní výjezdní seminář Clubu Jen tak namátkou: - Nohavica a \"Pražská pálená\", kdy dal CD lidem ke stažení na netu zdarma se slovy, že \"koncert stejně nevypálíš\". Byl jsem na jednom z těch koncertů a mám i to CD. CD je zadara, zatímco koncert mě stál hromadu peněz a těžké lobbování na všechny strany, abych sehnal lístky. Ale šel bych do toho znova a rád. - Kontroverzní Bismarckův zákaz patentování výsledků výzkumu farmaceutických firem na předem určený počet let. Předpovídali mu, že německé farmaceutické firmy ve světové konkurenci zkrachují. Nezkrachovaly, naopak Bayer se ještě pozdvihl, a ceny léků přitom rapidně klesly (což byl záměr). - Jak se se svobodným tržním hospodářstvím a principy obecně považované za férové slučuje to, že zatímco výrobci některého zboží za dohodnutou protihodnotu předají kupujícímu veškerá vlastnická práva, jiné to udělat nemusejí. A využívají toho, že u duševního vlastnictví se vlastnictví v běžných případech neprodává, ale licencuje používání tohoto vlastnictví (jinak to ani nejde), svezou se na tom báječným fíglem - začnou omezovat, kolikrát smím zakoupený film vidět či skladbu slyšet, viz můj minulý příspěvek. To už by někdo mohl nazvat omezováním práv kupujícího. - Těžká debata by asi byla okolo různých způsobů vybírání poplatků za autorská práva OSA. Debat na témata, proč mám platit této organizaci za to, že si koupím datový nosič (třeba CD) a vypálím si na něj zálohu svého účetnictví atd., viz Vvittyho příspěvek - tak to by bylo na dlouho. A určitě by se objevil argument, že je-li dost peněz na lobbování, politicky průchodné jsou i věci, které se svobodnou společností nemají nic do činění. Alanogií může být minimální daň pro živnostníky zavedená KSČSSD. - Samostatnou sekci by určitě tvořily neautorizované překlady z cizích jazyků, opisování částí nebo celých textů a jejich poskytování jiným. Samizdatové překlady z cizích jazyků - Solženicyn, Tigrid, Kundera, Kohout - za totality stíhali komunisté nejčastěji podle autorského zákona. Těžko by se tehdy našel někdo normální z nás, kdo by s jejich postupem souhlasil. A jak je to dnes, co se změnilo, když autorský zákon zůstal stejný? Jak se kdo dívá na to, že si někdo legálně koupí knihu v angličtině a přeloží si ji a výsledek své práce dá k dispozici i jiným zdarma? A jsem já zločinec, když přeložím kapitolu knihy (řádně koupené) z cizího jazyka a dám text ostatním studentům na semináři a vyučujícímu? Skutková podstata je totiž jaksi stejná, že? No bylo by toho dost A na závěr dovolte univerzální kocourův názor v příslovích, hodicích se k těmto tématům: - Každý tlak budí protitlak - Kdo chce moc, nemívá nic - Tvá svoboda končí tam, kde začíná moje Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.