Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Jen bych chtěl upozornit na novou doporučenou specifikaci v motorech 1.5 a 2.0 BlueHDi, které se v Travelleru vyskytují. Chtěl jsem teď před výměnou znovu objednat prvovýrobní Total Ineo First 0W-30, ale zjistil jsem, že od března je předepsaný Ineo RCP 5W-30. Jako určitě by se nic nestalo, ale když to říká výrobce motoru, tak to asi nějaký důvod má.

Odesláno (upraveno)

a je v tom nějaký rozdíl? Zrovna budeme na novém měnit a nebyl jsem schopný tohle přesně zjistit. Ten 0W jsem pochopil jako lepší na studené starty. Jinak měníme každých 15000km. I u nového (2024) je interval 50000km 🤪.

Jo a ve vytištěném plánu údržby k autu je 0W-30, stejně jako u modelu 2020

Upraveno uživatelem martinecondrej
Odesláno

O oleji se rozepisuji zde: 

0W je lepší pouze pro EU, nikoliv pro auto... 

dříve bylo u 1.5 i 2.0BHdi 0W30 popř 0W20.. nyní oboje 5W30 RCP (neplést si s ECS)

Jinak interval je sice 50tkm ale né na olej ale na prohlídku ;) o olej si auto umí říct samo klidně po 10tkm 

Odesláno (upraveno)

First 0W30 má ACEA C2, což znamená nižší HTHS viskozitu, zanedbatelné snížení spotřeby paliva a emisí, ale horší ochranu motoru za tepla. Ten RCP 5W30 je C3, má o trochu vyšší viskozitu, tedy lepší ochranu motoru a se zimními starty v Česku bych si hlavu nedělal. Motorový olej měním po 12 měsících, nebo po 10000 km, maximálně 15000.

Upraveno uživatelem hanz.1
Odesláno (upraveno)

No řešíme tu 2.0hdi a ne 1,2 puretech a v Travelleru, který (alespoň moje převlečená Zafira) si neumí říct o olej a mám pevně dané prohlídky včetně výměny oleje po 50000km. Samozřejmě to ignoruji.  Ale rozhodně nemám nic proti vylepšení oleje, jen myslím že se to týká právě hlavně puretechu kvůli řemenu v oleji, což tady není

Každopádně přečetl jsem si výše zmiňovaný odkaz, pochopil jsem a přejdu na 5w30RCP  🙂

Odesláno

Všechny klony vč. Travellera mají od €6 normy dynamícký interval oleje.. pokud ho někdo diagnosticky nepřenestavil ;) 

Odesláno (upraveno)

jasně možné to je, já osobně mám ve svém okolí klon Toyoty s cca 70000km, Zafiru life se 100000km a Zafiru life s 15000km a žádná si neříká o olej a každá má pevný interval km a čas, což si můžu zobrazit

Odesláno

Ano interval to ukazuje pevný, protože to je interval servisu, nikoliv olejový :) V tomhle jsou francouzi trochu pozadu.. i Dacie umí 2 intervaly 

Odesláno

z praxe bych řekl, že 20 tisíc na mot. oleji je hraniční hodnota :myslim, k čemu je nějaká elektronika k výpočtu výměny osobně nechápu

a jestli mi to napíše výměnu např. po 7 tisících, šel by ten motor z domu i s tím, co ho obklopuje  ;)

Odesláno (upraveno)

nechci prudit, ale takový motor, co se 50 tisíc km nemusel dolít olej jsem zatím neviděl :roker, ale já toho ještě hodně neviděl... 

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

no nemusel, je to už můj druhý 2,0hdi a stále stejný. Stejně jsem nikdy nemusel dolévat do 1,3TCe  2,0tdi  1,4 16V (ale jen to auto, co jsem měl a mám od nového) 1,5dci. Jediné kde dolévám je boxer v GS1150 a velmi zvláštně do 1,6hdi co máme ve dvou autech a někdy 3 výměny nic a už párkrát v průběhu 10000km i litr oleje. U obou aut podobné. Obě máme od nového, na jednom 270000km druhé 120000km a obou je to stejné

Odesláno
před 47 minutami, ozzy56 napsal:

z praxe bych řekl, že 20 tisíc na mot. oleji je hraniční hodnota :myslim, k čemu je nějaká elektronika k výpočtu výměny osobně nechápu

a jestli mi to napíše výměnu např. po 7 tisících, šel by ten motor z domu i s tím, co ho obklopuje  ;)

Nejméně je 9500km ;) ale to je když jezdíš město 2km tam a 2 zpet.. tak ti to klidně po 10 tisících vyskočí 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...