ozzy56 Odesláno 13. červen 2025 Odesláno 13. červen 2025 (upraveno) už loni mi tu lítal datel a vykloval díru do opláštění střechy (zespoda), tak jsem tam vylezl na žebřu a díru zacpal , jenže letos zase začal a už je tam opět díra, jenomže je o hodně výše a tak vysoko se na žebříku bojím..., vždycky přiletí jak se rozední, mezi 4-5 hodinou ranní a klove..., takže mě vzbudí a já letím ven ho vyplašit (skoro každé ráno ), pak už nepřiletí, zase až druhý den ráno..., loni jsem tam zavěsil CD a myslel, že ty odlesky ho odradí, tak jo, chvílu byl klid, ale letos se vrátil..., co bych měl udělat, abych se ho zbavil ? díky za radu Upraveno 13. červen 2025 uživatelem ozzy56 Citovat
pavelu96 Odesláno 13. červen 2025 Odesláno 13. červen 2025 Mít datla, který každé ráno klove do střechy, je nepříjemné a může způsobit značné škody, zvláště pokud je místo špatně přístupné. Datlové klováním často hledají potravu (hmyz, larvy) nebo si vytvářejí dutiny pro hnízdění. Bohužel, univerzální zaručená metoda neexistuje a datlové si na leccos zvyknou. Ale pojďme se podívat na několik možností, které by mohly pomoci: 1. Plašiče a vizuální odstrašovače I když jejich účinnost bývá proměnlivá, stojí za to je vyzkoušet, obzvláště pokud je chata na špatně přístupném místě: * Reflexní prvky: Zavěste na střechu nebo do její blízkosti stará CDčka, alobalové střapce nebo holografické pásky. Odlesky světla je mohou plašit. * PET lahve: Prázdné PET lahve volně zavěšené tak, aby se ve větru do sebe narážely a vydávaly zvuk, mohou datla odradit. * Makety dravců: Makety sov, orlů nebo vran mohou na datly krátkodobě zabrat. Důležité je je pravidelně přemisťovat, aby si na ně datel nezvykl. Existují i 3D makety sov s rotující hlavou, které mohou být účinnější. * Siluety datlů: Někdy pomůže rozmístit makety (siluety) jiných datlů na kritická místa. Datlové jsou teritoriální ptáci a druhého datla v okolí nebudou tolerovat. 2. Zvukové plašiče * Zvonkohry nebo jiné hlučné předměty: I když to není vždy ideální pro klidné prostředí chaty, zavěšení zvonkohry nebo kusu plechu, který se bude ve větru hlučně hýbat, může datla odradit. * Ultrazvukové plašiče: Tyto přístroje vydávají zvuky, které jsou pro lidi neslyšitelné, ale pro ptáky nepříjemné. Jejich účinnost se liší a mohou rušit i domácí mazlíčky. 3. Mechanické zábrany Pokud datel klove stále do stejného místa, i když je špatně přístupné, je to nejúčinnější řešení. * Sítě: Na problematické části střechy nebo fasády (pokud klove i tam) lze nainstalovat pevné sítě proti ptákům. Musí být dostatečně pevné, aby je datel neprokloval. * Mřížky nebo plechy: Pokud je možné místo nějak zakrýt, můžete použít kovovou mřížku nebo plech, který datlovi znemožní přístup. 4. Nabídnutí alternativy * Krmítko s lojem/semenem: Někdy datel hledá potravu. Pokud mu poblíž na stromě nabídnete kus loje nebo ptačí semena v krmítku, může se přesunout tam. Toto řešení ale nemusí fungovat, pokud datel hnízdí. 5. Oprava poškozených míst * Jakmile datla odradíte, je důležité opravit poškozená místa na střeše. Díry a dutiny mohou lákat další datly nebo jiné škůdce. * Pokud je střecha zateplená polystyrenem, je dobré zvážit jeho ochranu (např. pevnějším síťováním pod omítkou), nebo do budoucna zvolit jiný izolační materiál (např. minerální vlnu), který datly neláká. Praktické tipy pro špatně přístupná místa: * Použití tyče s hákem: Pro zavěšení plašičů nebo reflexních prvků můžete použít dlouhou tyč s háčkem na konci, pokud se k místu nelze dostat přímo. * Využití dronu: Pokud máte možnost, dron může pomoci s vizuální kontrolou a potenciálně i s umístěním některých lehčích odstrašovačů (např. CDček s vlascem). To je ale spíše teoretická možnost. * Profesionální pomoc: Pokud je situace neudržitelná a nemůžete se k místu dostat, zvažte najmutí firmy, která se zabývá výškovými pracemi nebo ochranou proti ptactvu. Ti mohou mít specializované vybavení a zkušenosti. Pamatujte, že datlové jsou chránění, takže je důležité je neublížit, jen je odradit od poškozování vaší nemovitosti. Přeji hodně štěstí v boji s datlem! Doufám, že se brzy vrátíte ke klidným ránům na chatě. Zdroj Google Gemini ozzy56, Pepito a Péťa ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 13. červen 2025 Autor Odesláno 13. červen 2025 díky za reakci něco jsem už zkusil a nefunguje to, taky mám obavu, že se do té díry něco nastěhuje, nejhorší je, že teď klove úplně nahoře, kde se na žebříku nedostanu dám mu ještě pár dní na rozmyšlenou, aby pochopil, protože mám i vzduchovku pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
Charlie 1 Odesláno 14. červen 2025 Odesláno 14. červen 2025 (upraveno) bych ho sejmul haj… zla já dal na půdu plašič na kunu a šla doprcic nebo jí něco zajelo Upraveno 14. červen 2025 uživatelem Charlie 1 ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 14. červen 2025 Odesláno 14. červen 2025 (upraveno) Jedině vzduchovka. Kolega měl strakapouda, vykloval čerstvou fasádu a nic nepomohlo. Zadělal, vykloval zas, a ještě tam natáhl druhého a vyvedli mladé. Prvního sejmul, druhý spadl na zem po zásahu ještě živý ale než k němu doběhl, sežral ho kocour a mladý si vzal potom kocour taky do parády,když ho vytáhl do tý díry. Upraveno 14. červen 2025 uživatelem VojtouNerCZ ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 14. červen 2025 Autor Odesláno 14. červen 2025 jak začne klovat, otevřu zprudka okno navrchu v pokoji a on vyletí jak raketa, takže ho vylekám fest , ale musí to být nějaký bl*bec pitomý, že druhý den je tu zas Citovat
Péťa Odesláno 14. červen 2025 Odesláno 14. červen 2025 Před hodinou, Charlie 1 napsal: já dal na půdu plašič na kunu @Charlie 1 Jaký přesně? Citovat
Charlie 1 Odesláno 14. červen 2025 Odesláno 14. červen 2025 ten jak všichni říkají že nefunguje Deramax Péťa ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.