Leo Odesláno 19. březen 2025 Odesláno 19. březen 2025 (upraveno) Vyhlídl jsem si v bazaru 2 roky starý Peugeot 3008 s motorem 1.6 PureTech, najeto 70000km. Auto se mi hodně líbí, super výbava, skoro vše vypadá v pohodě (na podobné auto bych zase dlouho čekal). Problém je, že když jsem otevřel nádobku s chladící kapalinou, tak byla prázdná (byla vidět akorát voda v hadici - u nádobky) což vidím jako první problém. Prodejce na to, že v servisu kapalinu doplní. Auto přejelo 20 m do servisu a něco tam dolili. Prý toho nebylo potřeba dolít moc, protože nádobka byla do třetiny plná. Že se hladina chladící kapaliny mění vidím jako druhý problém. Po zkušební jízdě byla chladící kapalina v nádržce pod minimem. Nyní to prý dva dny testovali a žádný problém nenašli (dovedu si představit kolik času tomu věnovali – všechny informace prodejce je potřeba brát s reservou ). Teď teda nevím, zda auto koupit s prodlouženou zárukou na rok a vyhlídkou, že budu řešit mizející chladící kapalinu nebo od auta dát raději ruce pryč (auto se mi fakt líbí)? Ta kolísající hladina chladící kapaliny by mohla ukazovat na problém s těsněním pod hlavou. Jak moc je u tohoto motoru složitá oprava (kolik může stát) a mám vůbec chtít 2 roky staré auto s cenou přes půl milionu po rozdělání motoru a výměně těsnění pod hlavou? Děkuji za vaše názory a zkušenosti. Upraveno 19. březen 2025 uživatelem Leo Citovat
dýzl Odesláno 19. březen 2025 Odesláno 19. březen 2025 Ono snad u každého hladina chladicí kapaliny kolísá : jiná studený - jiná teplý motor . Záleží na kolik se tyto hladiny liší!! Za mne nebrat je to špatně. teplý motor více kapaliny a ne méně.. Citovat
BubakGS Odesláno 19. březen 2025 Odesláno 19. březen 2025 (upraveno) ..nebrat, to zavani pruserem. 2 roky stare auto by normalne nikdo neprodaval jen tak a jeste pres no-name bazar... Pokud váš Peugeot 3008 ztrácí chladicí kapalinu bez viditelného vnějšího úniku, může to poukazovat na několik možných problémů: Vnitřní únik do válců motoru nebo spalovací komory Únik do převodového systému přes tepelný výměník Problémy s chladičem EGR (běžné u některých motorů PureTech) Porušené těsnění hlavy válců umožňující průnik chladící kapaliny do olejového systému Vlasová prasklina v hlavě válců nebo bloku motoru Vadné vodní čerpadlo nebo termostatové těleso Motor 1.6 PureTech je znám tím, že u některých výrobních sérií má problémy s chladicím systémem. Někteří majitelé hlásili podobné příznaky, kdy hladina chladicí kapaliny postupně klesá bez vnějších úniků. Několik věcí, které můžete zkontrolovat: Zkontrolujte měrku oleje, zda nemá mléčný vzhled (ukazuje na míchání chladicí kapaliny s olejem) Zkontrolujte, zda z výfuku nevychází bílý kouř se sladkým zápachem Sledujte, zda úbytek chladicí kapaliny souvisí s konkrétními jízdními podmínkami (např. dálnice vs. město) Ověřte, zda se na vaše konkrétní vozidlo nevztahují nějaké servisní kampaně nebo svolávací akce Upraveno 19. březen 2025 uživatelem BubakGS Hafity, Leo a Péťa ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 19. březen 2025 Odesláno 19. březen 2025 řešit u auta za půl mio mizející kapalinu ?? NEBRAT Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.