Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Pravidla: ano nebo ne?  

1. 1. Pravidla: ano nebo ne?

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: graver

Malá anketka o dodržování pravidel: na českých silnicích jako na Divokém západě - jaký na tom máte podíl?

Tyhle dvě věci spolu nemají nic společného, na otázku nelze odpovědět.:xvul

Navíc všechny možnosti odpovědět jsou názory tříleťáka, nebo případu pro dr. Choccholouška.:grr

[upravil dne 25.6.06 vector]

Odesláno
Původně zaslal: vector

Navíc všechny možnosti odpovědět jsou názory tříleťáka, nebo případu pro dr. Choccholouška

Promiň, na tebe samozřejmě nemám. Můžeš to tedy prosím přeformulovat tak, aby zůstalo rozdělení pásma do 4-5 úrovní od bodu \"dodržuji vždy bez ohledu na ostatní\" do bodu \"nedodržuji nikdy bez ohledu na ostatní\"?

Jen technická poznámka: nejsem si jistý, že smyslem ankety bylo formulovat otázky tak, aby ti vyhovovaly. Pokud nedokážeš odpovědět, pak bych kromě té možnosti, že jsemblb já (jak naznačuješ) viděl ještě další - no offence, čistě statisticky ;)

Odesláno

Taky by se to dalo rozdělit - kdo z nás konkrétně na co kašle (a proč): červená, dvojitá čára, rychlost, pásy, parkování, jízda v pruzích. Ona je to zajímavá psychosonda (my od Chocholouška to děláme rádi) - jedna věc je porušovat předpisy, protože mám pocit, že mi to něco přinese, druhá věc je si tím něco dokazovat nebo kompenzovat (předjedu po plné a ještě ho vytroubím, aby věděl, jaký je blb - tady už mi asi nejde jen o to být někde rychleji).

Odesláno

To graver: možná že sonda s konkrétníma případa by byla lepší. K tomu co píšeš bych ještě dodala přednost chodců na přechodu a přednost zprava. V daných kolonkách nevím, kam se zařadit, asi 3, ale některá pravidla vážně beru, to zas jo.

Odesláno

Ne že bych s tím nesouhlail, jen to musí dělat všichni :D

Pokud totiž jedeš 200 a řízení se nevěnuje ten, který jede 50 a sestřelí tě, tak končíš. Většina lidí jezdí rychle prostě proto, že si myslí, že na to mají (oni, jejich auto, stav vozovky...). V mnohých případech je to bohužel jen jejich názor a mimo to neberou v úvahu tu prostou rovnici větší rychlost = větší průser. V případě kolize je už jedno, jestli jsem jel rychle já nebo ten druhej.

To je ovšem jen jeden úhel pohledu.

Odesláno

Původně zaslal: vector

Navíc všechny možnosti odpovědět jsou názory tříleťáka, nebo případu pro dr. Choccholouška

Promiň, na tebe samozřejmě nemám. Můžeš to tedy prosím přeformulovat tak, aby zůstalo rozdělení pásma do 4-5 úrovní od bodu \"dodržuji vždy bez ohledu na ostatní\" do bodu \"nedodržuji nikdy bez ohledu na ostatní\"?

Jen technická poznámka: nejsem si jistý, že smyslem ankety bylo formulovat otázky tak, aby ti vyhovovaly. Pokud nedokážeš odpovědět, pak bych kromě té možnosti, že jsemblb já (jak naznačuješ) viděl ještě další - no offence, čistě statisticky ;)

Rozčiluješ se zbytečně, chtěl sem tím říct, že ani jedna z těch odpovědí, které jdou vyznačit není správná a pokud to nevíš, nezabýval ses pravidly, natož dostatečně do hloubky na to, aby si o nich mohl diskutovat, nebo dělat průzkum. Ostatně průzkum na základě mylného zadání musí vést nutně ke špatným výsledkům. Na to tu máme jiné odborníky, které si platíme, tak jim do toho nefušuj :D

Pravidla jsou hrozná a bez jejich kompleního předělání je nutné některá z nich porušovat, jinak se nikam nedostaneš. Zrovna tak je nutné některá z neexistujících doplnit, jinak je to ohubu.

Bezpečnost nezávisí v žádném případě na dodržování stávajících pravidel, ale ty si to tak postavil s tím divokým západem. Tak co vlastně cehš? chceš vědět, co je špatně a proč sem kritizoval tvou anketu, nebo se chceš ironicky vysmívat tomu, že sem si dovoliál mít jiný názor.

Formulovat ti to nebudu, nemám na to ani čas a ani náladu. také si nemyslím, že by to mělo nějaký smysl, jinak už bych na to měl náladu a čas si na to udělal. Na toto téma bylo napsáno mnoho, viz například několik habadějů článkůp na D-FENS.

Tvé úvahy i anketa jsou nechutně povrchní. Bereš to nebo ne ?

Odesláno
Původně zaslal: anawarr

já dal za 3

citát: ... \"pravidla silničního provozu jsou sestavena tak, aby je zvládal i ten nejslabší řidič. je mnoho takových, kteří jsou schopni jet rychleji a při tom bezpečněji\"...

anawarr

...\"řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší članek\"....

Kéž by to tak bylo.

Odesláno

\"Rozčiluješ se zbytečně\"

To jsi ještě neviděl, jak se rozčiluju ;)

\"chtěl sem tím říct\"

Ono je houby vidět, co chceš říct - jen to, co fakt říkáš. Určitě dokážeš sdělit svůj názor, aniž bys dělal blba z toho, kdo má jiný.

Nikde jsem netvrdil, že džungle na silnicích je VÝHRADNĚ proto, že se nedodržují pravidla - to je tvoje fabulace. Jen tvrdím, že když za té legislativní bídy a ve stavu, kdy se neschopnost zákony vymáhat kompenzuje vytvářením dalších zákonů, budou lidi jezdit jako bezohledná prasata, tak to té bezpečnosti asi moc nepomůže. Každý z nás by měl mít určitou dávku tolerance a ne k tomu bordelu ještě přispívat. Tohle je můj názor a řekl bych, že to moc dobře víš.

\"se chceš ironicky vysmívat tomu, že sem si dovoliál mít jiný názor\"

Podívej se na svůj první post, kdo se komu vysmíval kvůli jinému názoru.

\"Formulovat ti to nebudu, nemám na to ani čas a ani náladu\"

Jasně, ty víš, že já to vidím blbě a sám to máš zmáknutý, jen na to nemáš čas a náladu. Víš, co já bych dokázal, kdybych měl čas a náladu?

\"několik habadějů článkůp na D-FENS\"

To je typický fenomén: ty články poměrně reálně popisují stav na českých silnicích a čiší z nich jasné poselství: \"za těchto okolností je dobré na dodržování předpisů nas*at\".

\"Tvé úvahy i anketa jsou nechutně povrchní. Bereš to nebo ne ?\"

Anketa asi jo (to je skoro každá), názory ani omylem - cos čekal za odpověď?

Možná jsi nějak špatně pochopil, že sám sebe řadím do kategorie \"dodržovat předpisy za každou cenu bez ohledu na to, jaké jsou a jak souvisí se stavem na silnicích\". Ne, jen prostě nepatřím do kategorie \"polibte mi všichni pr*del, já si budu jezdit jak chci\".

Jsou to prostě dva různé názory, takže si je nechme - stejně to nenapravíme. Přijde mi absurdní se tady hádat kvůli neschopnosti zákonodárců.

Odesláno

\"Rozčiluješ se zbytečně\"

To jsi ještě neviděl, jak se rozčiluju ;)

\"chtěl sem tím říct\"

Ono je houby vidět, co chceš říct - jen to, co fakt říkáš. Určitě dokážeš sdělit svůj názor, aniž bys dělal blba z toho, kdo má jiný.

Nikde jsem netvrdil, že džungle na silnicích je VÝHRADNĚ proto, že se nedodržují pravidla - to je tvoje fabulace. Jen tvrdím, že když za té legislativní bídy a ve stavu, kdy se neschopnost zákony vymáhat kompenzuje vytvářením dalších zákonů, budou lidi jezdit jako bezohledná prasata, tak to té bezpečnosti asi moc nepomůže. Každý z nás by měl mít určitou dávku tolerance a ne k tomu bordelu ještě přispívat. Tohle je můj názor a řekl bych, že to moc dobře víš.

\"se chceš ironicky vysmívat tomu, že sem si dovoliál mít jiný názor\"

Podívej se na svůj první post, kdo se komu vysmíval kvůli jinému názoru.

\"Formulovat ti to nebudu, nemám na to ani čas a ani náladu\"

Jasně, ty víš, že já to vidím blbě a sám to máš zmáknutý, jen na to nemáš čas a náladu. Víš, co já bych dokázal, kdybych měl čas a náladu?

\"několik habadějů článkůp na D-FENS\"

To je typický fenomén: ty články poměrně reálně popisují stav na českých silnicích a čiší z nich jasné poselství: \"za těchto okolností je dobré na dodržování předpisů nas*at\".

\"Tvé úvahy i anketa jsou nechutně povrchní. Bereš to nebo ne ?\"

Anketa asi jo (to je skoro každá), názory ani omylem - cos čekal za odpověď?

Možná jsi nějak špatně pochopil, že sám sebe řadím do kategorie \"dodržovat předpisy za každou cenu bez ohledu na to, jaké jsou a jak souvisí se stavem na silnicích\". Ne, jen prostě nepatřím do kategorie \"polibte mi všichni pr*del, já si budu jezdit jak chci\".

Jsou to prostě dva různé názory, takže si je nechme - stejně to nenapravíme. Přijde mi absurdní se tady hádat kvůli neschopnosti zákonodárců.

Malá anketka o dodržování pravidel: na českých silnicích jako na Divokém západě - jaký na tom máte podíl?

Tohle si psal ty a na základě téhle věty jde definovat, že jak na divokém záladě to tu vypadá proto, že se nedodržují pravidla.

Zároveň tím implikuješ předpoklad, že každý ,kdo nedodrží pravidla má podíl na tom, jak to na silnicích vypadá v tom negativním smyslu. :myslim

těch pár možností z nichž ani jedna není správná a jedna věta, která dává najevo, že každý kdo nedodržuje pravidla je kovboj, rozhodně nesvědčí o tvém pochopení situace na silnicích, ani o nějakých hlubokomyslných úvahách.

Thats all.

Já se tedy zabývám pravidly a způsobem, jak jezdit co nejbezpečněji hodně dlouho. Netroufám si tvrdit, jak moc dobrou úvahu na tohle téma bych dokázal papsat, ale troufám si tvrdit, že to co si vyplodil ty je blábol.

Odesláno
Původně zaslal: anawarr

o rychlosti to není, stačí se věnovat řízení:grr

[upravil dne 26.6.06 anawarr]

Sorry, ale nejstupidnější blbost, co jsi mohl napsat. I když jsem taky zastánce relativně rychlé jízdy (kdo zná moje auto, prosim nerejpat:D) Rychlost je dost velkej činitel při nějakých nehodách. Ty se můžeš 100% věnovat řízení a někdo ti tam vlítne a ttt-d konec - když jedeš pade, máš větší šanci to ubrzdit, nebo bude náraz menší a to míň bolí ...

Bohužel v ČR jsou ty padesátky občas na nesmyslnejch místech a zrovna na těhle přehlednejch rovinkách policajti nejvíc šikanujou a kasírujou...

ALE OPRAVDU TVŮJ VÝROK o rychlosti to není, stačí se věnovat řízení:gr NEBERU:bojim

Odesláno

Jo a ještě:

Vector:Graver - kluci:roll TAKE IT EASY -->>PEACE:super

Vždyť je venku tak hezky...a bodovej system jeste nefunguje, tak muzete treba blbnoput v autech, nez se tu hadat...:)

Odesláno

1) moje auto je v podstatě nepojízdný. 2) blbnout v takovym vedru v autě neni zrovna deobrej nápad, nehledě na to, že auto není na blbnutí :D

Odesláno

Bohužel v ČR jsou ty padesátky občas na nesmyslnejch místech a zrovna na těhle přehlednejch rovinkách policajti nejvíc šikanujou a kasírujou...

Konečně něco trefohřebíkohlavičkového k tématu. Problém, proč většina lidí řadu pravidel nedodržuje. Sociologové tomu říkají SPOLEČENSKÁ AKCEPTACE pravidel.

Každé společenství si vytváří pravidla. Ta vždycky vycházejí z racionálního jádra, protože reagují na nějakou společenskou potřebu. Pravidla jsou dokonalá tu více, tu méně, a hodně k jejich deformaci přispívá přirozená touha lidí ovládat druhé. Zatím nejlepšímu známému způsobu maximální eliminace této touhy (byť pořád nedokonalému) říkáme demokracie. (U nás a v dalších postkomunistických zemích je demokracie pak kapitola sama pro sebe, protože podle mě největším komunistickým zločinem bylo, že navykl lidi myslet určitým způsobem a 2/3 nebudou schopni až do smrti se toho zbavit, a většinou si to ani neuvědomují... ale nebudu odbočovat).

Nejdůležitějším předpokladem fungování/dodržování pravidel je jejich společenská akceptace, druhým nejdůležitějším pak sankční systém. Všichni určitě známe spoustu příkladů, kdy ani ta největší sankce neodradí pachatele od nedodržení pravidel, nesouhlasí-li s nimi vnitřně. A jsou to jak extrémy, např. za války pašování potravin pro hladovějící rodinu nebo ukrývání rebelů, byť za obojí byl trest smrti, až k nesouhlasu s pravidly v banalitách - interval je opravdu široký.

No a jsme konečně u toho. Spousta z nás jezdí třeba v Německu, a určitě se mnou hodně lidí bude souhlasit, že: Když je tam někde omezená rychlost na 120, že úřady moc dobře vědí proč a fakt se tam fyzicky 160 jet nedá. S tímto vědomím stáhnu rychlost na 120 a necítím se omezován - jsem vnitřně přesvědčen, že těch 120 je na onom úseku kvůli mé bezpečnosti. A s tím ostře kontrastuje stav na českých silnicích - ty zbytečné padesátky na čtyřproudých komunikacích, vedle nichž nejsou domy ani chodníky, \"zapomenuté\" dvacítky po dávno hotových stavbách atd. atd. Společenská akceptace těchto omezení se pak nutně blíží nule a člověk vnímá i ostatní omezení a pravidla optikou pokřivenou těmito zkušenostmi. A to je ten průser. A nejde jen o značení - jak třeba onehdy Emiš nechápal, co by mohla být \"komplexní systémová opatření\", tak sem patří i řešení problémů typu, že: Přiíklad - kdesi v Německu, všichni se ukázněně táhnou za pomalu jedoucím kamionem, předjíždět se nedá. Není to andělským původem řidičů ani brutalitou sankčního systému. Je to tím, že všichni vědí, že za pár chvil musí přijít pruh pro pomalá vozidla a v pohodě předjedou. Zatímco v zemích koruny české řidič ví, že když ten kamion netrhne ještě tady, byť je tu už plná čára, tak za ním pojede dalších 25 km, protože dál už to bez extrémního rizika nepůjde. A přestupek je na světě, navíc dost nebezpečný. A vidí snad lidé že se ministerstvo dopravy stará o eliminaci takových úseků silnic? Ne, vidí jen, že různí Šimonovští žvatlají o neukázněných řidičích a nutnosti co nejtvrdšího sankčního systému.

To samé jiný velmi častý jev, byť ne nebezpečný jako minulý - zastavení, stání, zákazy vjezdu. Každý souhlasí s tím, že určitý systém být musí, jinak se nikdo z nás ve městě nehne. Ale když pak lidé v praxi vidí, jak to vypadá, společenská akceptace daných pravidel jde kamsi. Kdo si například myslí, že takový Medvěd je zločinec neuznávající žádná pravidla a škodící společnosti, a kdo si myslí, že Medvěd musí někudy knihy do knihkupectví přivézt, zastavit a balík knih hodit do obchodu, byť je 20 m před obchodem zákaz vjezdu, nebo přímo před obchodem zákaz zastavení, byť by stačila značka zákazu stání (aby směl \"neprodleně složit náklad\")?

Tak to jsem se zase rozpovídal. Jen jsem chtěl ještě říci, že jsem osobně velmi alergický na různé populistické výblitky a lživé a nefér argumentace politiků, policistů a bohužel i mnohých novinářů - jak často například slyšíte nebo čtete o nutnosti sankcionování \"nebezpečně jezdících řidičů\" a jak často o nutnosti sankcionování \"neukázněných řidičů\"? Nebo třeba dnešní zpráva tiskové mluvčí policie o probíhající akci Cruchot - \"policisté se budou zaměřovat na nejčastější přestupky\" - přeloženo viz první věta tohoto příspěvku, Neonův quote. Jak rád bych se dožil toho, že se v nějaké akci policisté budou zaměřovat na \"nejnebezpečnější přestupky\"! Hned bych se na ně a na akci Cruchot jako občan díval jinak. A jsme zpátky u společenské akceptace, čímž se kruh uzavřel a Garfield svůj dlouhý výplod ukončuje. :papa

P.S. A teď už určitě není těžké uhodnout, co si myslím o této \"anketě\" a forumulaci nabízených odpovědí :D

[upravil dne 26/6/06 Garfield]

Odesláno

Jestli jsem správně pochopil smysl toho románu, tak ty tvrdíš, že předpisy, dopravní značení atd. jsou u nás tak špatné, že jejich (ne)dodržování s bezpečnostní na silnicích nijak nesouvisí. S tím bych souhlasil přinejmenším částečně, ale to co jsem tvrdil, nebylo nic jiného, než že svým chováním na silnici můžeme ten stav ovlivnit. Nicméně uznávám, že v tomto kontextu je ta anketa zavádějící a jakýkoliv její výsledek by (podle vás) o skutečném stavu nic neřekl. Takže: admina prosím, aby ji zrušil (jestli to jde) - pokud si většina potenciálních respondentů myslí, že je k ničemu, tak k ničemu je.

A protože nezpochybňuji, že přinejmenším někteří z vás do toho vidí hlouběji/jinak, tak mi prosím otevřete oči a zkuste věnovat pár desítek sekund na zformulování přijatelnější otázky a odpovědí. Nemusíte ani dělat anketu - jen to sem napište - určitě to nezabere tolik času, jako ty romány a je to výmluvnější než \"já bych věděl, kdybych chtěl\" nebo \"teď už víte, co myslím\".

Pasívně si to přečtu, kecat do toho už nebudu.

howgh.

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...