Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Moc ne, a jedná se o dost problémovou věc. Nejčastěji jsem to viděl majitele řešit výměnou karburátoru za obyčejný ze škodovky - funkčně super, legislativně trochu horší :) ale vzhledem k tomu, co je to za cenovou kategorii a budoucnost těhle aut, to nikdo neřešil.

Odesláno

Karbec ze škodovky??Ja řeším tu věc, že se mi někdy odmítá vypnout aut. sitič a dle slov mechanika s tím nejde nic dělat u tohodle typu, že to byl vývoz jenom do Švýcarska. Ale kdyby šlo tam narvat karbo se škudky, vyřešilo by to dost věcí, počítám že by to ale bylo přes nějakej mezikus ne?Nebo teda nevim ještě jsem to nesundaval na P205

Odesláno

Ne, žádnej mezikus, jak pr*el na hrnec - Solex jako Solex ;) Nevím přesně jakej jsem to tam tehdy viděl, ale byl jednostupňovej, takže asi š100, nebo dokonce š1000? Já se v nich tak nevyznám... ale tady na fóru to už taky zmíněno bylo, hledej.

Odesláno

Š100 nebo Š1000 jsou stejný .. BS 23, tuším .. akorát některý 1000 měly ještě automatickej sytič na principu bimetalu - ten nebrat !

teda, ta BS 23 je jednokomorovej...

pak jsou ještě ESDR a SEDR apod, ale ty byly na 110 LS a 110 R, a pak na Š 105, 120, 130, ... - a ty už jsou dvoukomorový

Odesláno

aha takže jestli tomu dobře rozumim musí to bejt jednokomorovej karbec, ne dvoukomorovej jo?Hm to je zajímavý, hlavně mě překvapila v tom příspěvku vejš že 1000 měla automatickej sitič...to jsem ani já bejvalej škodovkář nevěděl, no ale dál, co by si vyžadovala tahle výměna, myslím tím přetryskování a pod. protože má pocit že by to plivalo málo paliva do spalováku, počítám že by se vyřadila lambda sonda a katalizátor, další věc je co by na to říkali na technický, no zkusim prohlédnout starý forka ale kdo má nějaký další poznatky tak pište pište děkuju

Odesláno

jasně - MB 1000 měla automatickej sytič (u některých modelů), byl napojenej na výfuckový potrubí. Ona ho měla i Š100, ale od modelu 69 se už nedával, bo se neosvědčil ...

Většinou ho lidi stejně předělávali na mechanickej...

s tím přetryskáním ti neporadím, možná k tomu najdu doma nějaký knížky, ale Rebik s touhletou záměnou má nějaký zkušenosti, tak mu kdyžtak napiš.

Nějakou literaturu o karbecech kdyžtak mám, ale většinou jsou jí plný antíky ...

S lambda sondou a katíkem se asi rozluč, i když, jestli nebyl měněnej, tak už asi stejně nefunguje ...

Odesláno

Co je elektronicky řízenej karbec?Kámoš to má u auta taky psaný...když sem tady na stránkloách hledal podle vinu.Já měl za to že řízenej karbec je stříkačka:myslim

Odesláno

No ono jsem to taky viděl poprvé u svýho auta, je to zkrátka karburátor, a k němu je něco jako řízení elektronický taková krabička, ten servisák říkal že něco podobnýho měli favority, ale nevíhodu to má to že se ktomu řízení nijak nepřipojíš, diagnostikou nebo tak nemá to přípojku, víc o tom nevim bohužel

• O 4 týdny později...
  • O 3 měsíce později...
Odesláno

Čau,

mám stejný motor. Resp. Peugeot 1.4 Junior, r. v. 1989, dovezený ze Švýcarska. V TP je 44kW. Potřebuji poradit, tak se obracím na Vás kolegy motoristy.

Problém mám s autem ten, že za studena motor nedrží otáčky a je silně kouřivý. Při přidání plynu vychází černý dým se sazemi.

Motor olej nežere. Voda v něm také není. A to by kouřilo bíle. To kontroluji. Svíčky jsou 500 km nové. Za tepla motor běhá super. Tichý chod, nechá se vytáčet, plynule narůstá výkon bez jakýchkoli mezer. Spotřeba se pohybuje mezi 8 - 12l/100km po Praze na krátké vzdálenosti (max 15km). Mimo město lze jet za 6l/100km. Motor má najeto 146 000 km.

Mám podezření na automatický sytič nebo co to tam je a na lambda sondu. Prosím, poraďte mi, co s tím mám dělat. V létě mi to tolik nevadilo protože se to ohřívá ochotně a rychle ale teď v zimě to bude dost problém. Vlastně téměř nepoužitelné auto.

Jinak s 205 jsem spokojený. Dobře se řídí, supr výhled, nikde nic nerezne (celý život stál v garáži), nic nevrže, je to poměrně tiché autíčko (tak do 100km/h).

Děkuji za pomoc.

Odesláno
Původně zaslal: Lachim

Čau,

mám stejný motor. Resp. Peugeot 1.4 Junior, r. v. 1989, dovezený ze Švýcarska. V TP je 44kW. Potřebuji poradit, tak se obracím na Vás kolegy motoristy.

Problém mám s autem ten, že za studena motor nedrží otáčky a je silně kouřivý. Při přidání plynu vychází černý dým se sazemi.

Motor olej nežere. Voda v něm také není. A to by kouřilo bíle. To kontroluji. Svíčky jsou 500 km nové. Za tepla motor běhá super. Tichý chod, nechá se vytáčet, plynule narůstá výkon bez jakýchkoli mezer. Spotřeba se pohybuje mezi 8 - 12l/100km po Praze na krátké vzdálenosti (max 15km). Mimo město lze jet za 6l/100km. Motor má najeto 146 000 km.

Mám podezření na automatický sytič nebo co to tam je a na lambda sondu. Prosím, poraďte mi, co s tím mám dělat. V létě mi to tolik nevadilo protože se to ohřívá ochotně a rychle ale teď v zimě to bude dost problém. Vlastně téměř nepoužitelné auto.

Jinak s 205 jsem spokojený. Dobře se řídí, supr výhled, nikde nic nerezne (celý život stál v garáži), nic nevrže, je to poměrně tiché autíčko (tak do 100km/h).

Děkuji za pomoc.

napis do sekce servis... :myslim

Odesláno

No asi ti poradím, protože jak tušim když máš lambda sondu, tak máš elektronickej karburátor s katalizátorem a řídící jednotkou, tyhle výborný vecičky se dělali jenom od 88 - 89 s vyváželi se do švýcarksa kvůli plnění emisních limitů. Výborná věc když to funguje, nehorazný peklo když ne. Ten problém kterej ty tady popisuješ jsem měl naprosto stejnej, když byl motor studenej nedržel volnoběh auto kuckalo a hulilo naprosto černej dým víc jak nafťák, když se ohřálo jakž takž jelo, ale zase se sepnul sitič takže jsem jezdil pořád s otevřeným sytičem a volnoběžný otáčky se mi drželi na velice příjemných 2500 otáčkách, přičemž auto díky špatně vyvážený směsy do kopce jelo jako traktor, hulilo a ventily hrály jako špatně naladěný pijáno. když jsem se tím začal zabývat, protože mě to začalo srát, nejdřív jsem koupil nový svíčky, ty starý měli na sobě dost hezký pecičky karbonu a byli černý jak uhlý, podotýkám moje auto olej taky nežralo a vodu tež ne. Po výměně svíček se to malinko zlepšilo do doby než i tyhle svíčky ztratili pod nánosem škvarků svoji účinnost. asi za dva dny, dvakrát jízda do práce. No karbec jsem sundal a jak se ho čistit, což byla asi závěřečná kapka pro tenhle samosviňskej baznecht. Všiml jsem si že už ho předemnou někdo týral byli omletý šrouby, ale rozdělal jsem ho s nadějí že bude třeba jenom ho vyčistit, bohužel. Všechno jsem hezky umyl a přy sundání si blbec sundal i potenciometr škrtící klapky, který měl na sobě za svou eru v mém autě asi 5

různých rysek, jak se to někdo snažil dát do kupy. Karbec jsem vypral, udělal si nový těsnění, dal to do auta a těšil se. Nicméně nic se nedělo, auto nešlo nastartovat a když střílelo do vejfuku, motor nešel vytočit a hulil jako vychlastaná alkoholička. No a pak jsem tu na foru našel řešení. použít místo něj klasickej karburátor ze škodovky 110, ze škody z octavie, spartaku, zkrátka ze všech těchle starejch lidovejch autí a proč, protože SOLEX karburátor co máš v autě má na chlup stejnou přírubu jako JIKOV použitej ve škodovkách. Pokud budeš tuto zástavbu dělat, doporučuju si sehnat vážně dobrej kousek JIKOVu, případně to vyndat z embéčka který pujde do šrotu a uvidíš ještě karbec v chodu aby jsi se ujisil, že jede, to je minimum. Novej se asi bude schánět špatně, ale doporučuju takovej kterej nebude mít vůle na klapce, případně aby měl co nejměnší(pokud vůle je přisává vzduch), aby neměl zkroucený víčko, a přírubu kterou to přiděláváš k sacímu potrubí(Obě tyhle věci se daj srovnat na rovný ploše, jemným smirkem a dobrušováním pod vodou). Karburátory se dají sehnat s dvěma různými difuzory 23 a 24, doma mám oba a mohu říct že 24 jede líp, ale ten muj karb měl právě ten problém že byla vůle na klapce jako prase a přisávalo to a nedrželo volnoběh. Takže jsem si opravil ten s dif. 23, srovnal jsem víčko, udělal nový těsnění, vnitřek

vyčistil od usazenin, nechla převložkovat páčku sitiče, protože osa taky měla vůli, vyčistil trisky a pod. takto opravený karbec jsem dal do auta. Pasoval tam jako prdel na hrnec, na vejšku to je stejný jako solex, takže hravě použiješ origo sací tubus. Musel jsem si předělat táhlo plynu, zde jsem povolil uzdu své fantazii a udělal to tak aby šlo použít bez úprav lanko z Peugeotu. Kdyžtak zašlu foto. Jediný co nemám vyřešený je sitič, nejjednoduší by bylo vytáhnou lanko někam do interiéru, ale pořád přemejšlím nad nějakým lepším řešením. Ideální by bylo použít karburátor s automatickým sitičem ze š1000, ale je to nedostatkový zboží. Ale výsledek je super, auto jede krásně, chytá na první škytnutí, volnoběh drží na 800 otáčkách, sitič funguje taky bez problémů, jediný co jsem musel udělat bylo přidat malinko na bohatosti směsy. na výkonu je to znát až od těch 120 km/h kdy už auto tak nezrychluje a dýl mu to trvá než se rozjede. Origo karbec má větší difuzor a jiný natryskování.

No pokud se tímhle budeš zabývat mohu poslat veškerý zkušenosti co jsem s tím zatim nabral, protože vím sám že když jsem tu scháněl nějaký info o tomhle toho moc tady není, takže rád poradím. Celá přestavba mě stála nula nula nic, karbec zadarmo, těsnění vlastní výroba, srovnání taky a auto jezdí už 3 měsíce bez problémů.

Jinak je to docela slohová práce co jsem teďka napsal, ale kdo má s tímhle potíže snad ho to navede na řešešní za pár korun, já když jsem scháněl info, nic jsem nesehnal a musel jít na věc koho to nezajímá ať to nečte.

Odesláno

Čau,

díky za odpověď. O víkendu má být hezky, tak si zajdu k sousedovi pro karburátor ze 120 a podívám se na to. Už jsem o něčem podobném také přemýšlel ale přišlo mi to dost drasticiké. Hlavně si nejdem jist, jestli to bude vyrábět stejnou směs. Aby to nebylo bohaté/chudé nebo tak něco. Aby to sice třeba 3 měsíce fachalo a pak se porouchalo něco zásadnějšího bych nerad. Porádím se s pár lidičkama a asi do toho pujdu taky bo jinak fakt nevim. Muj email je: michal20514@atlas.cz Pošli mi tam, budeš-li mít čas, co k té přestavbě máš, prosím.

Jak píšeš o jízdních vlastnostech. Mě ani tak nejde o to, jak to jede, ale chtěl bych docílit co nejnižší spotřeby. Za kolik si jezdil se Solexem a za kolik jezdíš teď? Jinak s autem jsi spokojený nebo ti tam něco zlobí? Mě díkybohu všechno jinak fachá jak má (musím to honem zaťukat;) ). Akorát se mi rozpad přepínač na dálková světla. Zatím to řeším operativně, že pokud je potřebuji, tak to musím nejdříve přepnout na parky a pak držet jako problikávačku. Ale to je sranda.

Jestli bude makat ten karbec ze škodilky, tak budu docela nevěřit už ničemu :o

Odesláno

Tommys je sekáč a hlavně to dělal :

Směs to bude vyrábět cca stejnou - jako každý karburátor (do 50 kW) - jinak v každém rozumnějším antiku najdeš literaturu - Opravujeme Š100/110, Opravujeme Škodu 105/120/130 apod. v cenách lidových. Jsou tam taky tabulky pro nastavení karburátorů jednotlivých typů.

(doma nějaké křížové tabulky mám, ale nastavení BSka pro Pragu Picollo asi nebude to pravé)

ESDR a SEDRa bych se trochu bál (jeden je dvoukomorovej), postačí klidně staré BSko (Š1000 - Š100), karbíky ze Spartaků a Octávií (staré SOP) bych raději nechal být - nebo mi je pošlete:) )... no, ale vlastně to BSko se do nich dávalo při \"generálkách\" kvůli spotřebě.

Ale je to jedno.

Víčko může být lehce zkroucený, dá se vypodložit těsněním - stříhal jsem ho 2 hodiny :)

Nejlepší je karbík rozebrat a vymejt komplet Arvou - potřebuje se u BSka k tomu akorát 10, 11 a asi i 12 dlouhej voříšek - ale pak vypadá karburátor docela hezky

Karburátor s automatickým sytičem - BST se dával do některých modelů od roku 1964 až do roku 1970, kdy byl zavrhnut z důvodu nespolehlivosti - ale až na vlastní bimetal (sytič) se jedná o tytéž karburátory.

No, nechci rušit, další dotazy klidně na Tommyse

Odesláno

Díky za doplnění, samozdřejmě máš pravdu, ale nějak se mi o tyhle informace už nechtělo prodlužovat článek, kterej je už tak dlouhej:-))Jinak označení jikov karburátorů typem BS např.32BST-18 je až označení nové, dřív se používalo označení např. JIKOV 3170, pro škodu 100 s difuzorem 23(ten jsem použil do pažoutka já)toto označení je vždy přímo na tělese karburátoru.Pak jsem zkoušel JIKOV 3109 určený pro škodu Octavii o obsahu 1,2 a difuzorem 24 ale ten měl bohužel velice silnou vůli na klapce takže už nechodil tak jak by mě, další obrovskou výhodou je to že tyhle karburátory si každej zručnější člověk naladí sám, případně to udělá každej automechanik po slepu, což se o elektronickým říct nedalo.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...