Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj chlapci. Mám dotaz. Mám 308 2015 1.6 bluehdi a v ni jsem měl olej 0w30, ale bohužel se mi dostal do ruky olej Total Quartz 5w30 PSA B71 2290.  Mohu tento olej využít v mém pažoutu? 
Diky 

• O 1 rok později...
Odesláno

Když jsem ja chodil do školy tak tyhle normy určovaly podnebí  u nás byla vždy 15w-40. Doba se mění, zima není žádná a používaji se oleje 0w-30 někde dokonce 0W-20. Podle teploty teda jdeme dolů aby motory dříve namazaly, šly lehčeji, splňovali emise, ale ona nám tím klesá ta horní hranice teploty. Přitom ta když se dlouhodobě prošvihne tak tomu oleji to nesvědčí také. Olej to je hlavně businesss. Za svou praxi jsem ještě neviděl, že by druhem oleje poškodil nějaký motor. Vždy to bylo nevhodným používáním, stářím, nebyl olej, poškozené sání motoru - nevhodný vzduchový filtr, neměněním olej apod.

• O 1 rok později...
Odesláno
V 6. 7. 2023 at 9:55, Loveckyjiri napsal:

Ahoj chlapci. Mám dotaz. Mám 308 2015 1.6 bluehdi a v ni jsem měl olej 0w30, ale bohužel se mi dostal do ruky olej Total Quartz 5w30 PSA B71 2290.  Mohu tento olej využít v mém pažoutu? 
Diky 

Ahoj ten olej lze použít otakzaka je kolik mas na aute km , a pokud ho tam dáš tak chce zkotrolovat jestli to ma  dostatečný mzací tlak . 

Odesláno (upraveno)

@býčina ..dovolím si oponovat - sveho casu  Alfy a oleje Selenia (ty byly strikne nutne davat, pokud si chtel udrzet alfacky motor zdravy).... a pak dal k  tomu všechno co jsi psal platilo taky.....

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno (upraveno)

Selenu mi doporučili i do Ďábla a vyloženě zdůrazňovali, že jiný olej ten motor zabije

Měním po 15 000 km, najeto 190 000 a motor jede jak za mlada

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno (upraveno)

Stačí aby ten olej měl správnou specifikaci výrobce a není o čem. Když jsem koupil v roce 2001 nevé Fiat Brava,tak jim tady ve Fiatu bylo šuma fuk co tam po 3000km naleju pro to, abych jen ten motor vypláchnul,nevím jak teď ,ale Selenia byla v těch letech sakra kšeft,to bylo tenkrát snad přes 400 za litr. Byl hezky balený ,krásné litrové kovové pixly.

A je to jako všude,kdo nabídne lepší cenu do prvovýroby,tak tam je. Proto i Škodovka má jeden rok Shell,druhý Castrol,pak Texaco a je to opakující se za sebou.

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno

za ty prachy musel... 🤣  ....ale Alfu jsem vlastnil a jinej olej do ni nesmel.... ..taky byla celou dobu v cajku... ..akorat holt stav nasich silnic se podepisoval na podvozku a celkem prodrazoval udrzbu, kdyz to clovek chtel mit tip top aby to jelo jak ma...

Odesláno (upraveno)
před 3 hodinami, ozzy56 napsal:

kdysi mi jeden ,odborník' říkal, že Selenia obsahuje zlaté šupiny 😯, po převratě šlo lidem nakecat všecko..., můj fiat jezdil na Total Rubio--dávali jsme ho do Scanií  😂

Já tam dával myslím stejnou specifikaci od dědy z pekarenskych aut, asi Aral to byl,naprosto v pohodě a i A 75 SS Amerika na to jezdila v pohodě. Jináč nejhorší smrt je z vyděšení. Foto je z netu. Já měl stříbrošedou metlu.

Alfa_Romeo_Milano_in_red,_front_left.jpg

Upraveno uživatelem Milan+

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...