Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Automaticke sviceni po nastartovani - pomoci rele ASS1

Recommended Posts

Odesláno

Na strankach http://www.levnealarmy.cz/detail.php?id=36 jsem nasel rele, ktery umoznuje automaticke rozsviceni svetel po nastartovani. Jedna se ale o rele urceny pro Felicie, tak se chci tedy zeptat, jestli by to rele pasovalo i do Peugeota. Kdyztak jestli by pomohla nejaka redukce. Nedavno jsem na netu cetl, ze Skoda na svych Jarnich prohlidkach za 99kc nabizi dodelani automatickeho sviceni pomoci rele do Fabii, Oktavek a Superbu. Nevite jestli i Peugeot ma takovy svy rele?

Ptam se proto, protoze tu byl nedavno navod jak dodelat cyklovac steracu taky pomoci rele z Felicie.

Pro me jako elektrikare amatera by tohle byla lepsi volba nez se hrabat v dratech.

Fotka toho rele:

e669fsvetla1.gif

Odesláno

Ja vim ze se tam o tom pise. Ale je to prave takovy to pro me myslim slozity zapojovani. Ja jem to chtel puvodne napsat tam,ale jelikoz se tam puvodne probiralo sundani narazniku, tak jsem udelal novy tema.

Drbat se s dratama je pro me risk ze uz to neslozim :D, vymena rele by byla behem par minut...

Odesláno

Jak to má Boxer? Tam ovšem svítí světla i během startování (při těžkých zimních startem je nutno ručně vypnout).

Zřejmě je tam jen jedno relé (a žádné tranzistory): cívka relé sepne v poloze klíčku 2 (jízda) a kontakt relé pustí proud do vypínače světel.

Nezapomeňta dimenzovat relé na pořádný proud (potkávací+dálkové+parkovací+mlhové) vychází mi 30A, takže raději na 40, nebo dokonce na 60 Ampérů!

Silně doporučuji dát paralelně k cívce relé diodu 220 V 5 A, v nevodivé polarizaci, aby požrala špice při odpadu, a ještě jednu stejnou diodu do serie s uvedeným (propustně).

Diskuse: anebo Zenerku 15 V 1A

O těch ochranných diodách podiskutujme.

Odesláno

no pokud vim, tak ani 405 ani 306 ani 406 a ani 605 nema na svetla zadna rele, ale proud do svetel je spinan primo packou pod volantem ( proto taky obcas packy u peugeotu odchazi, pac se opotrebovavaji kontakty, ten prochazejici proud tam je skutecne dost velky ) takze vymena rele z fabie nepomuze, ale dalo by upravit stavajici zapojeni elektroinstalace a vyuzit ho, nicmene to uz se da udelat doma to zapojeni od Petra605 a vyjde to levneji :D

Pro P607Olda: ty pouzita relatka jsou komercni automobilova rele 12V/40W, takze to v pohode utahnou ;)

Odesláno

Ferry: To relé o kterém píšu - myslím tím nově přidané - bych zapojil jakoby před tu páčku, tedy do kabelu který přivádí + 12 V do páčky.

Sice by to nemělo zpoždění, ale zase to zvládne i ten kdo se bojí tranzistorů.

Podobně by šlo použít i to tvoje zapojení (mimochodem - krásný obrázek), a vynechat ten zpožďovač, ale cívky zapojit rovnou na kabel +12 V za klíčkem (např. jak je napájení radia).

Boxery to tak mají a v pohodě. Jediná chyba je že se nedá svítit bez zapnutého klíčku, ale kupodivu to asi nevadí, když všechny jezdí OK.

[upravil dne 30.3.06 P607Olda]

[upravil dne 30.3.06 P607Olda]

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

mk405: nemám to instalované, jen tady básním jak to asi má Boxer. Tykadlo by zůstalo pořád otočené do polohy Svítí.

jj, já vím :papa

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

Ferry: To relé o kterém píšu - myslím tím nově přidané - bych zapojil jakoby před tu páčku, tedy do kabelu který přivádí + 12 V do páčky.

Sice by to nemělo zpoždění, ale zase to zvládne i ten kdo se bojí tranzistorů.

Podobně by šlo použít i to tvoje zapojení (mimochodem - krásný obrázek), a vynechat ten zpožďovač, ale cívky zapojit rovnou na kabel +12 V za klíčkem (např. jak je napájení radia).

Boxery to tak mají a v pohodě. Jediná chyba je že se nedá svítit bez zapnutého klíčku, ale kupodivu to asi nevadí, když všechny jezdí OK.

jj variant zapojeni je spoustu, je ted uz nevim z jakeho duvodu, ale daval jsem to prave az za tu packu, packa je pak stale otocena v poloze zapnutych svetel, to zpozdovani je na tom zapojeni to nejkrasnejsi :D a chtel jsem ho tam proto, ze kdyz nebezi motor a nechci svitit, tak to nesviti i kdyz mam zapnutej klicek a nemusim se o nic starat ( pokud chci svitit, jsou tam ty prepinace, ktery to zarizeni vyradi) a neni problem pri startovani, kdy by svitici svetla ubraly startovaci proud ( i kdyz vlastne pri tom zapojeni jak rikas by doslo pri startovani k odpojeni diky zpusobu zapojeni spinaci skrinky )

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...