Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

ahoj, chtěl bych zjistit názory majitelů těchto kamen, prostě praktické informace z provozu, zda by si je koupili znovu, jestli se dá věřit uváděné spotřebě peletek u jednotlivých kamen, nebo je to jako s papírovou spotřebou paliva u aut :), někde čtu, že některá kamna musejí mít vlastní přívod vzduchu--takže vyvrtat díru do zdi?, u některých zvlášť přívod vzduchu být nemusí, takže si berou kyslík z místnosti?, nebo když vypnou proud, kamna přestanou topit?, chci se stavit do speciálky na peletková kamna,  ale předem zjištuju nějaké info, at tam nejsem za úplného trotla...,stejnak bych je kupoval-instaloval až na podzim, tak nemusím spěchat, ale o kotle nemám zájem, ústřední topení nemám v úmyslu :bojim

jedná se o zděnou podsklepenou chatu stěna 40cm plus omítky, cca 10x8m, nezateplená, střecha izolovaná, doteď topím v krbu dřevem, vytopím to bez problémů, ale s peletkama by se nemuselo přikládat tak často (myslím), počítám s tím, že topení peletkama bude dražší, ale celkově méně fyzicky náročné, i když si dřevo nechávám vozit už nařezané a naštípané, díky za reakce

Odesláno

Já teda osobně nemám zkušenost s peletkama, ale kamarád, co s nima topí si dost stěžuje na jejich různou kvalitu. On teda má kotel. Tak jen abys zvážil i zdroj :D

Odesláno

Pokiaľ nebudes mať obehové cerpadlo prípadne ventilátor na odťah spalin, tak elektriku nepotrebuješ. Dávalo sa to koli tomu, keď bolo natahane UK z kotla aby bol obeh vody, tak sa tam dalo cerpadlo. Keď nebola elektrika, tak sa voda neprehanala ale bola len v kotli, a hrozilo rozdrapenie kotla vysokým tlakom. 

Nech em to tak povedať, ale tie pece sú na jedno kopyto, akurát iné tvary, typy, veľkosti, výkony, dvierka, a pod.

Odesláno (upraveno)

Peletky jsou na kg dražší, než dřevo. Kolikrát, to si zjisti.

Výhodou peletek je bezobslužný provoz, dávkuje je šnekový dopravník. Jako každý kotel na pevná paliva - když vypadne elektrika a zastaví se čerpadlo, tak začne vařit (samotížka už se nepoužívá). Takže UPS s pořádnou baterkou, nebo pak agregát na výrobu 230 V.

Pokud bys uvažoval ruční přikládání, tak zůstaň u polen.

Já mám kachláky bezroštové, zatápím jen 2x denně, nepřikládám, popel nevybírám. Ale na začátku sezony trvá asi 8 hodin, než se teplo dostane ven, takže na víkendové topení je to velká nevýhoda.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

díky všem za odpovědi, telefonoval jsem teď s členem-Koudak- a jsem zas chytřejší...,hlavně mi šlo o situaci, kdy vypnou proud (typicky spadne strom na vedení--bohužel i v létě) a jak si s tím peletková kamna poradí...,taky mě napadl malý agregát na 230V :)

máme tady firmu, která inzeruje ukázku všech možných kamen dokonce v provozu (včetně peletkových), tak tam napíšu o schůzku, teď už mám lepší představu i základní informace..., u peletkových kamen vidím výhodu v ovládání na dálku (třeba telefonem), pořád je tam viditelný oheň a po nasypání peletek do zásobníku (15 kg) se člověk o topení nemusí min. jeden den starat..., ale samozřejmě je tam dražší provoz, než u topení kusovým dřevem v krbu...,ještě jednou díky :super

Odesláno (upraveno)

Když vypadne elektrika, tak přestane foukat ventilátor, tím pádem se sníží hoření a defacto se oheň udusí bez přísunu vzduchu. Šnek též nepodává, takhle to je u automatu na uhlí.

Upraveno uživatelem radim.1008
Odesláno

Na ty výpadky pozor - zase teda zkušenost s kotlem a zase teda ne moje - ale několikrát kamarádovi kvůli výpadku čerpadla kotel přetopil a aby oheň nevyšplhal do zásobníku, tak se ten šnek zaplaví vodou. A jak se to zaplaví vodou, tak peletky naboptnaj a musí se to ze šneku vymlátit kolikrát i majzlikem.

Odesláno (upraveno)

Ještě jednou - hlavní výhoda pelet je v bezobslužnosti, hlavní nevýhoda v dražším provozu.

Ještě napíšu o bezroštovém spalování:

- je málo známé i mezi topenáři - ti co ho znají, se diví, proč se tak málo používá.

- je ekonomické (výhřevnost)

- pohodlné - zatápí nebo přikládá se až po 12 nebo 8 hodinách, nechají se asi hodinu odhořet žluté plameny a pak se uzavře přívod vzduchu, a žhavé uhlíky (pahreba) pak vydávají teplo dalších 12 nebo 8 hodin. Přitom teplo neutíká do komína

- po 8 hodinách je tam ještě žhavo, takže stačí přiložit, chytne to samo. Po 12 hodinách někdy chytne, někdy zatápím třískami. Topím především bukem, habrem, dobře vysušeným

- nevybírá se popel, přesněji vybírá se jeden kýbl za dva měsíce

- běžná kamna běžných výrobců se vyrábějí i v bezroštovém provedení, prohlídni si prospekty

- jestli je plamen vidět, to nevím - jakmile žluté plameny odhoří, zůstanou modré plamínky (jako u koksu) a později žhavá hromada, my máme litinová dvířka

- bezroštové = v kamnech je větší prostor, žádný rošt, popel zůstává ležet

Odesláno (upraveno)
před 3 hodinami, ozzy56 napsal:

jak si s tím peletková kamna poradí...,taky mě napadl malý agregát na 230V :)

- na samotný šnek bude stačit UPS, on se netočí pořád, ale v dávkách

Odesláno
před 26 minutami, ozzy56 napsal:

chlapyy, jak píšu nahoře, jsem už celkem v obraze, ale díky za příspěvky,  jenom připomenu--jedná se mi o KAMNA, nee KOTEL :)

vim, néé

ale třeba ti to k něčemu bude :D

Odesláno

@P607Olda jako bezroštový topení je parádní, já tenkrát koukal po kamnech jotul, které to v jednom modelu (tušim F3TD) nabízej. Nakonec sem vybral jiný kamna, protože se mi ten jotul nelíbil a nepotřebuji kamna na permanentní topení, spíš na atmosféru. Brácha má jotuly bez roštu na chalupě a je z nich úplně hotovej (myšleno kladně) že prej...cituji:"já vůl, včem sem to topil dřív..?" konec citace :D

Alespoň jsem tenkrát začal s horním zatápěním, to funguje úžasně.

to jen tak na okraj...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...