Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Honza C2, v predmetnom článku sa dozvieš, že ide o konštrukčnú chybu ale konkrétne o akú ide sa nedozvieš.nevie sa o čo konkrétne na tom komplete na nádrže. ide?

Odesláno

Tuhle chybu jsem v podstatě "vyseděl". Po přečtení spousty příspěvků na toto téma jsem usoudil, že jde o problémy s krystalizací staré močoviny v nádrži. Sám mám roční nájezd cca 15000 km a to většinou na trasách do 30 km. Takže AdBlue jsem za ta léta na svém Spacetoureru doplňoval všeho všudy 2x. Dolil jsem tedy nádrž částečně destilkou a aditivem v naději, že se to svinstvo rozpustí. Chvilku to dokonce fungovalo, ale pak se to objevilo znovu. Stejná chyba. Po čase jsem doplnil ještě nějaké AdBlue, aby byl roztok koncentrovanější a celá ta katalytická reakce vůbec fungovala. Závada zmizela s oteplením. Je samozřejmě opruz jezdit se svítící kontrolkou, obzvláště když na vás občas rozhořčeně pípá, ale dá se to. Jednou za čas je samozřejmě třeba chybu vymazat a obnovit tam odpočítávání 1100 km do nenastartování. Ale to zvládne čínská ODBII za pár kaček a mobilní telefon. Teď ale řeším, co dál. Chtěl bych, aby v nádržce nebylo AdBlue déle než půl roku, ale nevím, jak toho dosáhnout. Mám obavu, že když se rozsvítí kontrolka nízké hladiny a já tam doliju třeba 4 litry, tak to systém ani nezaznamená a také nevím, jestli když tam budu dolévat průběžně třeba po litru jednou za 2 měsíce, jestli efekt nebude stejný. Máte s tím někdo zkušenost? 

Odesláno

To aditivum proti krystalizaci tam dávám také. Ale to by mělo údajně bránit krystalizaci až v katalyzátoru. V nádrži si myslím, že dochází k postupnému odparu vody a následnému zvyšování koncentrace, která k té krystalizaci vede. Možná by stačilo tam jedno za čas dolít pár deci destilky, která by koncentraci zase snížila. Když to člověk příliš nepřežene, tak by to nemuselo ničemu vadit. Automatika prostě bude dávkovat vyšší množství, aby se hladina NOx udržela v normě. Určitě je to lepší, než když koncentrovaná močovina začne krystalizovat v systému. Ale jsou to jen úvahy, protože nikde jsem nenašel nějakou seriózní informaci, co je vlastně tou příčinou časté chybovosti tohoto zařízení. To, že to způsobují usazeniny je jen má domněnka, která se potvrdila reverzibilitou tohoto stavu. Tedy že závada sama po čase zmizela. Což by pro jiném poškození nebylo možné. 

Odesláno

Marc159: prva nadrz odisla pri 21700km po troch rokoch a druha nadrz odisla po 2rokoch pri 53000km. Za prvu vymenu mi dali platit v peugeote 40 eur za diagnostiku+100eur za vymenu. Druha nadrz sa pokazila zahadne priamo v autorizaku. Bola zvolavacia akcia a menili mi katalyzator. Po prevzati auta zo servisu po ceste domov po 5km vyskocila hlaska na pristrojovke. Vratil som sa a potvrdili ze zase nadrzka je zla.

Odesláno

No řeším už rok to samé. V lednu jsem dolil 5 nebo 6l destilky do nádrže a postupně hlášky začaly zhasínat. Jednou za měsíc se pak třeba rozsvítila urea a druhý den zahasla a byl zase pokoj. Jindy se rozsvítil motor nebo oboje. Ted je jak se oteplilo zase už přes měsíc klid. Jak to vyjezdím,tak zkusím dolít třeba 6l a nebudu dolévat až se rozsvítí dojezd,tak zese jen po 6l max,aby to nebylo staré a nekrystalizovalo. Možná by šlo to vypustit a propláchnout destilkou? Se smazáním chyby elm327 s mobilem to jde taky v nouzi,když by nezhaslo a ukazovalo malý dojezd třeba nějde v zahraničí.Horší by to bylo,kdyby se to rozsvítilo na měření emisí :-(

Odesláno

Myslím, že na emisích se to rozsvítit nemůže. Vždy po vymazání chyby to ujede pár (vždy v podstatě stejný počet) km, než se to rozsvítí znovu. Ona ta katalytická reakce a následné měření probíhá jen při nějaké minimální teplotě katalyzátoru a tu lze dosáhnout v praxi asi jen při jízdě a alespoň částečném zatížení motoru. A na emisích s tím nikdo jezdit nebude. Nějaké riziko sice bude vždy, ale přinejhorším tam člověk zajede za týden ještě jednou. 🙂 

Odesláno

Takže jestli tomu dobře rozumím,tak jestli předchozí majitel s autem jezdil jen krátké pojížďky po městě a nebyl zahřátý motor,tak to adblue tam může být v nádrži nespotřebované několik let,protože se ten systém spouští jen při určitých podmínkách?Já měl za to,že to vstřikuje pořád?

Odesláno

K té reakci je potřeba dost vysoké teploty. Pomohu si citaemi:

...K reakci dochází v SCR filtru. K vstřikování močoviny dochází teprve, když katalyzátor dosáhne teploty 200 °C, dříve katalyzátor není aktivní. Povrch katalyzátoru má reakční vrstvu z titanu, wolframu a vanadu...

...Předpokladem pro správné fungování SCR katalyzátoru je, že výfukové teploty jsou dostatečně horké. V případě, že teplota výfukových plynů plynu klesne pod 200 °C, SCR katalyzátor již není aktivní a rychlost redukování NOx klesá. SCR katalyzátor vyžaduje minimální provozní teplotu + 400 °C, aby mohl účinně fungovat.

To může být obtížné dosáhnout například ve vozidlech při městském provozu, vozidlech s častými rozjezdy a zastavováním...

Takže když jezdíš krátké trasy, tak ti AdBlue vydrží dost dlouho.

• O 2 týdny později...
  • O 2 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Ahojte..

Mam taky problém s peugeot boxer 2.2 120kw 2017 najazdené len 11tis km mame ho od nova. Pravdepodobne mi zablokovala riadiaca jednotka adblue štartovanie po vyloženi nakladu prekvapenie po otočení klucika na palubnom pise: Cannot restart after refueling or cranking adblue bola pred nejaky časom natankovana riadne.  Dnes mi to napojil mechanik vravel ze pravdepodobne odišiel plavak a potom zablokovalo riadiacu jednotku. Da sa to.nejak spravit pripadne rady typy... ďakujem vam

Upraveno uživatelem corby003
Odesláno (upraveno)

Dnes mi to kamos odbookoval tak sme konecne nastartovali ostal tam svieti snimac NOx...  neviete po kolko km alebo po kolko nastartovania h mi to zablokuje zase?

20230830_113215.jpg

Upraveno uživatelem pavelu96
Necituj celý přímo předchozí příspěvek
Odesláno

Při těhle závadách se rozsvítí chyba a po nějaké době začne odpočet km do zakázání startu , odpočet se ukáže při každém novém startu na displeji mezi budíky , většinou odpočítává od 1100 km do nuly . Samo od sebe to start nezakáže , vždy je tam odpočet ...

Odesláno (upraveno)

Ďakujem takúto info som potreboval.

Keď vymením ten NOx snimac odstrani sa ta zavada ci kaslat nato a úplne odstaviť adblue cez soft..

Upraveno uživatelem pavelu96
Necituj celý přímo předchozí příspěvek

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...