Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Termostat na HDI motoru (RHR)


Leo

Recommended Posts

Mám podezření, že mi propouští termostat, protože jsem se po hodině jízdy dostal s teplotou chladící kapaliny na 70C. Nevíte prosím, kde je termostat na HDI (RHR) motoru? Co jsem našel na internetu, tak pouze tuhle obludu:

image.jpeg.f73cf7960985bb26211eb1d069cbf35a.jpeg

Nevím, zda se tam dá termostat nějak vyměnit a nebo se to musí kupovat celý?

Taky ten přístup vypadá docela problematicky (je to přiděláno na motor, plno napojení a málo místa). Jak je složitá případná výměna? Myslel jsem, že akorát vypustím vodu, někde odšroubuji dva šroubky, vyměním termostat a hotovo :-(.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nejprve zkus změřit teplotu vody jiným teploměrem :myslim

jinak to co máš na obrázku, je komora termostatu (ten je uvnitř--nedá se vyměnit samostatně), je přišroubovaná z boku hlavy motoru (nad spojem motor-převodovka), a abys ji vyměnil, musíš všechno kolem demontovat..., prostě doba, kdy se dal vyměnit samotný termostat za 500 korun a za 15 minut s jedním prstem v nose už bohužel pominula, teď má tu komoru termostatu každý motor, komory byly kdysi hliníkové, kde se dal termostat samotný vyměnit, dneska jsou plastové a termostat vyměnit nejde

 

Upraveno uživatelem ozzy56
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak nějak sofistikovaně změřit teplotu chladící kapaliny? V nádobce bude podle mne mnohem chladnější a do okruhu se za chodu nedostanu. Leda změřit teplotu motoru v blízkosti termostatu, ale to asi taky nebude to pravé.

Jinak při postupném oteplování motoru (než se asi otevřel termostat) se přívodní hadice do chladiče (pokud je to ta horní) trochu ohřívala prostupem tepla od termostatu z jedné strany, ale i od chladiče z druhé strany, který se také ohříval nejspíš tou tenkou hadičkou, co do něj vede (ohyb tlusté hadice uprostřed zůstal studený). Je to normální, že je chladič teplý, i když má motor mezi 50-60C?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, tento termostat jsme se švagrem měnili loni v prosinci. Jak se ochladilo, nedostal jsem se i po hodině jízdy s teplotou přes 60 stupňů. Propouštěl do chladiče i když motor nebyl zahřátý. Samotná výměna tělesa termostatu není tak hrozná. Stačí vyhodit kabinový a vzduchový filtr a je k tomu vcelku dobrý přístup. Nejhorší bylo postupné odpojení hadic - svorky a odpojení hadic a poté opětovné napojení. Obzvláště těch zadních. Dát pak zpět originál svorky byl celkem porod. Švagr se u toho dost navztekal. Ale od té doby se teplota po zahřátí krásně drží na 83 stupních.

Jo a těleso termostatu drží na několika šroubech. Po sundání matic to láká k sesunutí tělesa z těchto dlouhých šroubů. Konce šroubů ale mají torx koncovku a dají se tak celé vyšroubovat z bloku motoru. Nám to aspoň usnadnilo výměnu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jsem na to napojil diagnostiku a při srovnání teploty čidla u termostatu, teploty čidla na přídavném topení a teploty co ukazoval budík vše sedí. Při jízdě teplota kolísala mezi 70-75C (víc, když se stálo a méně, když se déle jelo). Zkusím tedy výměnu termostatu.

image.thumb.png.bb911d6f6f51bf4ad6f051d89bc63c29.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 roky později...

Chápu-li to dobře, tak ručička teploty chladící kapaliny nemá být po zahřátí přesně na 90 stupních? Mám teď nově C8 2.0 hdi 120kW a ručička ukazuje právě okolo těch 83, z jiných aut jsem ale zvyklý, že se ručička drží na 90, tak jestli je to OK nebo mám vyměnit termostat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...