Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

ahoj všem, prosím o radu....

motor peugeot 1.4 KFX 1.4  1997

...jak se projevuje volný rozvodový řemen? Může mít za následek hluk motoru?

Motor vydává hluk takové zarachocení - není to klasické klepání ostré kovové....zvuk se objeví při řazení tj při práci se spojkou, pokud spojku velmi pomalu mačkám tak nic neslyším, pokud mačkám normálně tak někde v  motoru zarachotí a je to cítit na pedálu spojky..... nebo při akceleraci na prázdno, i na volnoběh je tam sylšet takové tupé lehké zaklepávání . Není možno zjistit odkud to jde,  z kabiny auta se zdá že to jde od místa převodovky-spojky, pod kapotou se zdá že z motoru...

při normální jizdě na jakýkoli stupen ten zvuk není...

taky ještě jedna věc -  kdyz je auto stojí a běží motor  na volnoběh  a zmačku spojku tak to lupne, pokud motor vypnu tak pri zmacknutí spojky nic nelupne...

vyměnil jsem spojku za novou (valeo orig i se spojkovým ložiskem),  nepomohlo, pak dále jsem vyměnil jinou starou převodovku-nepomohlo, zbývá pak jedine hluk z klikovky - klikovka má určitou axiální vuli - muze to byt ten problém? Nebo uložení vačky?

ventily jsou ok hluk z nich to není, vzniká to jen nekde mezi motorem a převodovkou (nikde jinde) i to že je to cítit na pedálu spojky-kdyz to zarachotí tak se to prenese do pedálu

jinak se mi zdá že rozvodák je pomerne volný /má najeto od výměny cca 15 tis km)

v kazdem servise mi rekli neco jiného

jeden že předlohový hřídel prevodovky je volný na ložisku - ale pokud mám zařazenou 1, stojím lehce pustím spojku tak to  zarachotí (ale hřídel převodovky  se přitom neotáčí) /převodovka muze byt vadná i ta druhá/

druhý že spojka   spojka vyměněna a beze zmeny, ledaže by na spojkové ložisko tlačila ta vidlčka křivě

třetí že klikovka   zjistil jsem jen vetsi axialni vuli to může být ono

díky moc

Odesláno (upraveno)

volny remen nevydava zvuk 

presponovany  remen zavyja  ked stupaju otacky motora najviac to pocut po ubrati plynu ked otacky padaju

skusim najst nejake video

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

ulozeni motoru je bezvadné....abych si byl jistý tou klikou pokud bych dal na zkousku hustsi olej (projel bych to jen do zahrátí zda se to nezmeni - mohl by hustší olej snižit hluk na klice? samozrejme jen na zkousku pak tam zase dam co dávám  Total 10W40...tím bych vedel ze klika musi ven na výbrus + pánve dle výbrusu....

Odesláno
V ‎22‎.‎7‎.‎2018 at 18:41, peugeotpartner napsal:

zjistil jsem jen vetsi axialni vuli to může být ono

Jakým způsobem?

Odesláno

po výměně spojky  jsem lehce podebral setrvacnik  sroubovákem a  klika  jezdila sem tam akorát jsem to nemeřil kolik.... ale udelá to  cvak cvak....

nicméně jsem ted kontroloval rozvodový řemen a je napnutý správne - rukou ho otocím práve na 90 stupnu...

dlouho jsem poslouchal u auta a  ten zvuk  takové hrrr hrrr se objeví hlavne při zátězi nebo odlehceni motoru -tj prudce pridám plyn a uberu (napr na volnoběh nebo při řazení) pokud dám ruku na motor (drzak motoru co je u rozvodů) tak při tom zvuku je cítit rukou vibraci jako by tam někdo zaklepal....pokud motor jede  ve stabilních otáčkách tak nic nepozoruji.....

akorát jsem videl že na řemenu co pohání servo tak ta hladká část není sjetá rovnopmerne-tlačí na ní  napínací kladka je tam videt jako by kladka tlacila jen na pul remenu...

diky

Odesláno (upraveno)

Pokud by byla klika v háji, tak to bude takový sekavý, hodně nepříjemný zvuk. Zezačátku se bude projevovat po ohřátí motoru (= zřídnutí oleje). Bude to sekat při přidání plynu z volnoběhu. Jseš si jistý, že jezdila CELÁ klika? není jenom volný setrvačník na klice? Pokud jezdí celá klika, tak to musí být poznat i na opačném konci kliky....

Upraveno uživatelem Hafity
Odesláno

setrvacnik na klice je pevný kontroloval jsem  ty srouby, jeste  před namontovaním nové spojky.... klika jezdila sem tam celá -  mám tu  jiný stejný motor a ten taky jezdi sem tam , ten zvuk je práve az po zahrátí motoru na studeném to není znát, max vule by mela být do 0,32 mm , ale vice nez tak púl milimetru nejezdi..

ten rozvodový řemen na studenmém motoru je volnější nez na horkém (na horkém tak tak otočím rukou řemen na 90 stupnu 

jde o to zda tak muzu jezdit abych nekde neskoncil s nepojizdným motorem...

Odesláno

Takto ti to poviem, kto vie co tam mas a ci vobec nieco mas a nenatahujes ludi. Kazdy normalny clovek by upevnil telefon /info pre teba bezkablovy telefon/ na motor a hodil sem ten zvuk. Ty tu pises na konci ze to robi hrr hrr pri pridani, alebo ubrani. Tak uz vsetci vieme hrr hrr.

Mozno len tesnenie pod parohami. Ojnica na kluke by rachodila jak hovado aj pri malej voli, pri vacsej to je zbijacka. Lebo pri praci so spojkou tlacis spojkove lozisko a to najcastejsie skripe a bocne znicene loziska medzi klukacom a telom motora zase suchocu asi ako hovado. Ked otvoris nalievaci otvor na olej sa to zvyrazni ze?

Odesláno

zvuk  nahraji,  oddělám remen alternatoru a servočerpadla a zkusím to,  co to udělá odlehčené,  i tu kladku  na napnutí řemene servočerpadla zkontroluji..... důležité je že ten zvuk se přenáší do pedálu spojky při řazení, je to dost cítit, je to cítit na bloku motoru  že tam něco zachrčí ( např na držáku motoru dám ruku a cítim vibrace při tom zachrčení-stejné jako na spojkovém pedálu při řazení - pozor-ale pokud pouštím spojku velmi pomalu tak to nepozoruji nebo to není tak moc znát) ještě připomínám že mi v různých servisech řekli každý něco jiného... při jízdě na jakýkoli rychlostní stupen to není znát ani na spojce cítit, když spojku sešlápnu a držím tak na pedálu nic není znát,  jen právě když spojka zabere tak důsledek toho zvuku je určitá vibrace která se přenese až do do pedálu  spojky (jakoby něco bylo volné a zarachotilo.. na studeném motoru to nedělá... na volnoběh tam občas neco tupě zaklepe...

- volná předlohová hřídel převodovky   2 servisy

- vadná spojka + příslušenství   1 servis

-vadná klikovka , ložiska kliky, olejové čerpalo, křivá klika    1 servis

spojka je nyní nová dělalo to i na té puvodní a dělá to i na nové 

převodovka vyměněna za jinou dělá to taky

zkusím jeste zda se to zvýraznjí u otevreného nalévacého otvoru

...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...