Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdarec, dneska - pred chvili jsem jel cca 16km tam a zpet. Momentalne je tady -21 stupnu. Pred zimou mi merili v servise kapalinu..pry je dost husta, dle meraku +- -25stupnu bod tuhnuti. Usoudil jsem pred zimou ze s tim nebude problem. No ... ale...po 15 sekundvem zhaveni jsem nastartoval, motor bezzel cca 10 vterin dost dost neklidne, skubal se skoro na 3 valce ale pak v pohode a dostal std. zvuk. Vyjel jsem a na konci trasy mam na teplomeru 95stupnu, auto netopi. Nazpet jsem musel v kopci 2x zastavit, kdyz se mi teplota vysplhala na 110. Potom jsem to uz drzel na 60-80kph a teplota se drzela do 110...dojel jsem tedy domu.

Chci se zeptat....zamrzly mi jen trubky od topeni a chladice vody, nebo se mohlo stat ze by zamrzla i pumpa a mohlo se tam neco poskodit tim, ze to bylo zamrznute? Zvuk to melo normalni. Bohuzel sotva sly otevrit dvere a to je mam namazane gumy silikonem. Kapotu jsem neotevrel, zrejme je primrzly cely mechanizmus. Do garaze to nemam kde postavit. Pockam az bude tak cca -8 -10 a pak to pujdu zkusit nastartovat a projet se. Mam to udelat nebo to mam odvezt do servisu? Nevim totiz, zda by se napr. poskodila pumpa, jestli preskoci rozvodak nebo se motor toci v poho dal, jen pumpa nepojede ? Muj predpoklad a v to pevne doufam, ze jak to rozmrzne, tak bude vse v poradku :// Doufam, ze se to uz nekomu stalo a da informaci..dekuji. Lituju, ze sem dneska s autem vyjel :(

Odesláno

Nech to bejt, uvidíš až to rozmrzne. Rozvodů, pumpy atd. se to netýká, jediné co se motoru mohlo stát, že se to lehce uvařilo a prasklo těsnění nebo hlava.

Odesláno

Co jak se pozná? Prasklá hlava nebo těsnění? Že to bude tlakovat vodní okruh, nebo že poteče voda do oleje či naopak. Ale klid, pokud jsi to nenechal přehřát, nic se nestalo.

Odesláno

je tu moznost ze ti zamrzla voda,,,, je riziko ze odislo aj tesnenie pod hlavou,,, neviem presne ako je koncipovany motor na tvojom aute,,, ale radsej to niekde daj do garaze a hlad ci sa nezacne niekde liat voda z motora,, ak ano tak je zle,,,, ak nie tak je napol zle,,,, bo moze olej ist do vody,,,, to zistis na vicku na chladici bude po nejakom case taky biely maglajz,,,,

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Co jak se pozná? Prasklá hlava nebo těsnění? Že to bude tlakovat vodní okruh, nebo že poteče voda do oleje či naopak. Ale klid, pokud jsi to nenechal přehřát, nic se nestalo.

rad bych byl klidny...ty blbe kopce :( jinak bych to do stovky udrzel :( jak se raficka hnula pres 110 tak jsem zastavil a cekal az to sleze aspon na 95...nejvic me sere, ze sem ani kapotu nemoh otevrit a kouknout se a posahat aspon hadice k chladici nebo tak. No hold na pristi zimu musi asi nova kapalina.

Doufam teda ze se panbuh ustredri a nikde nic neprdlo a bude OK, po uterku by mely mrazy odejit, tak to pak prubnu...s autem nikam nepotrebuju nastesti.

Odesláno

já myslím,že 110°C není až taková hrůza a máš docela dost velkou šanci,že se nic nestalo.Kapalina ti nezmrzne,jenom zhoustne, zrosolovatí a neteče.Strč to někam do tepla a pak uvidíš.

Odesláno

Taky bych to viděl na zamrzlou vodu. Mám podobnou zkušenost (VW)- po chvilce teplota hodně vysoko a zima z topení. Když povolily mrazy, bylo všechno v pohodě a bez následků.

Odesláno
Původně zaslal: Ráďa

já myslím,že 110°C není až taková hrůza a máš docela dost velkou šanci,že se nic nestalo.Kapalina ti nezmrzne,jenom zhoustne, zrosolovatí a neteče.Strč to někam do tepla a pak uvidíš.

neni kam..musim pockat az povoli ten mraz...rano ocekavame u nas az -25. Pres den by pry snad melo byt kolem -10. Nejvetsi mraz co sme zatim meli tuto zimu byl cca -14 -15 a to s autem nebyl problem.
Odesláno

-15°C je tam kde moc nefouká, ale nárazově se ta teplota může dostat klidně na -30°C což u jedoucího auta nebude problém. Jsem viděl když při -20°C laserovým teploměrem měřily místo kde pořád foukalo. Teploměr ukázal -42°C. To byla teplota materiálu.

Z toho důvodu se strkaj různý dečky před chladič, aby se to alespoň malinko zmírnilo. ;)

Odesláno

Mě se dneska v noci stalo to samý.....:(

nemrzku jsem měla, ale asi málo...autí netopí a přehřívá se, přesně jak píše rimmer....ale teplota jde až nahoru a začne mi svítit STOP. Když jsem otevřela víčko nádobky na chladící kapalinu, tak vylítla vařící směs...

Ale i když už byl motor zahřátý na 90°C, tak se pořád přehříval...kdyby to bylo zmrzlé, tak by to tou teplotou povolilo, ne?

Jednu chvíli už jsem myslela, že to bude OK, protože teplota spadla ze 100 na asi 80 a chvíli to drželo, ale pak to šlo zase nahoru a musela jsem stavět a čekat až vystydne...:(

Taky nemám garáž, takže chudák Pažoutek musí být venku - jen doufám, že to neodnesla ta pumpa :bojim

Odesláno

No takze asu to caka aj mna.Podarilo sa mi po dlhom toceni na asi patnasty krat nastartovat,nafta asi neni stavana na -18 ktore sme tu rano mali.Zachvilu idem do roboty tak uvidim co vsetko bude zamrznute:).Uz sa tesim,a to mam v chladici nemrznucu zmes na -20,vraj v nasich zemepisnych sirkach a podmienkach to staci.Tak sa necham prekvapit.

Odesláno

Eviku206: problém je v tom,že když to už začne vařit,vznikne tam pára,ta se dostane do čerpadla , čerpadlo běží naprázdno a voda necirkuluje v okruhu.To samé termostat.O čerpadlo se neboj,tomu by se nemělo stát nic,horší to bývá s vrchem motoru(hlava a těsnění pod ní).Tak že nechat vychladnout ,pak dolít kapalinu a odvzdušnit.JO a tu nádobku už nikdy neotvírej když to vaří!Už jsem viděl na vlastní oči,co to udělalo jednomu borci :bojim

Odesláno

On je spíš problém v tom, že se vám klidně podaří ohřát samotný motor s malým okruhem (a případně by-passem když je ucpaný radiátor topení), ale v chladiči to zůstane ztuhlé, a i když se otevře termostat, ta horká voda se tam nemá jak dostat, když je chladič tou ztuhlou směcí ucpaný. Takže na to, že to rozmrazíte jízdou leda zapomeňte.

Jinak vy těm autům teda dáváte, jen co je pravda. To je tak strašnej problém mít tu chladící kapalinu v pořádku? Hlavně že tu řada lidí v létě vedla diskuze o tom, jak raděj náplň chladiče neměnit...

Odesláno

ehm, to chces i pote cekat s vymenou az na _pristi_ zimu? ono jeste bude mrznout...

jinak my jsme rozmrazovali sluzebak kdysi v mycce... po domluve s obsluhou jsme ho po horke koupeli nechali stat tak, preci jen tam bylo vyrazne tepleji nez v okoli... a to jsem ho dostal jen na jednu cestu :grr

Odesláno
Původně zaslal: oddie

On je spíš problém v tom, že se vám klidně podaří ohřát samotný motor s malým okruhem (a případně by-passem když je ucpaný radiátor topení), ale v chladiči to zůstane ztuhlé, a i když se otevře termostat, ta horká voda se tam nemá jak dostat, když je chladič tou ztuhlou směcí ucpaný. Takže na to, že to rozmrazíte jízdou leda zapomeňte.

Jinak vy těm autům teda dáváte, jen co je pravda. To je tak strašnej problém mít tu chladící kapalinu v pořádku? Hlavně že tu řada lidí v létě vedla diskuze o tom, jak raděj náplň chladiče neměnit...

No kdybych to vedel..ale kdyz mi tam strcil merku, ukazalo to +- 25 pod nulou bod tuhnuti...tak me ani nenapadlo menit kapalinu...jen vsichni postizeni muzem doufat, ze to nemelo nasledky, jinak rano v 8 jsem se dival na teplomer bylo -25 :( ..... nevim, ale takovy mraz pamatuju tak cca. pred 10 lety

[upravil dne 23/1/06 rimmer]

Odesláno
Původně zaslal: rimmer

Pokavad je vzduch o teplote napr -20, nemuze byt nic, krome tekavych latek chladnejsich...to je proste fyzika..tu neochcis :)

Tak schválně. Jaká Ti je zima když fouká a je -8? A jak se cejtíš při -20 a za bezvětří?....

On totiž ten proud vzduchu výrazně rychleji odebírá teplo.

Mám zato že tady prodávaný nový auta maj chladící kapalinu minimálně do -35°C. :papa:xvul

Odesláno
Původně zaslal: Dave_k

Původně zaslal: rimmer

Pokavad je vzduch o teplote napr -20, nemuze byt nic, krome tekavych latek chladnejsich...to je proste fyzika..tu neochcis :)

Tak schválně. Jaká Ti je zima když fouká a je -8? A jak se cejtíš při -20 a za bezvětří?....

On totiž ten proud vzduchu výrazně rychleji odebírá teplo.

Mám zato že tady prodávaný nový auta maj chladící kapalinu minimálně do -35°C. :papa:xvul

Dave: Presne ako pises :) ked je vietor, tak tych -8 citis realne :) Ked neni vietor, tak si telo okamzite tvori akysi teplejsi obal vzduchu lebo sa z teba teplo vyparuje - takze necitis tych -20° priamo na kozi :mrk

Ale Rimmer ma aj tak pravdu:

Ked postavis 2 teplomery vo vetre a jeden bude v zavetri, tak ti ukazu rovnaku hodnotu :).. lebo teplomer si nevytvara ten tepelny obal :super

BTW: ja mam myslim, ze nemrznucu zmes na -40 :D... takze ma nic neprekvapi :D... a stejne teraz nepotrebujem jazdit, tak auti parkuje v garazi, kde az taka zima neni :papa

Odesláno

Tak mi vysvětlete jak je možný že normální teploměr venku ukazuje -20°C a kalibrovanej laserovej teploměr v tu samou dobu na ofukovaným železným sloupu ukáže -40°C. :myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...