MotoMoto Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Jestli se nepletu tak závojnatky jsou vyloženě studenomilné, těm ta teplota vadit musí. Asi bych udělal akvárko africké, tedy cichlidy a podobně, tam vyšší teplota nevadí. Naopak. Ale chce to vápenatou vodu a rostliny pak nic moc. Ono obecně platí, že buď rostou rostliny a nebo ryby. Pokud to není veliký ekosystém. Citovat
Guest minimaxa Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Vymenou vody odstranujes prave to skodlive NO2, resp. udrzujes na stejne hodnote. Vymena vody simuluje destove srazky, dodavas do akvaria to co se spotrebuji rostliny a odebiras skodliviny vznikajici tlenim odpadu z krmiva a rostlin. Mela by se menit ⅓ vody za dva tydny, ale kazd to dela jinak a podle potreby/svych zkusenosti. Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Závojnatky jsou právě do studené vody, ale nám prostě jdou. Zkusil jsem za těch 10 let už x rybiček, nechci kupovat žádný drahý , takže víc jak 100 až 150 za kus nedám. Mečovky, neonky, skaláry, a prostě všechny tyhle obyčejný rybky nám vždycky za 3 až 12 měsíců odešli, to co nám jde, jsou krunýřovci, 1 gibiceps už má asi 17 let (kdysi dávno byl jen v nějakým 60L akva) ale teď má asi 35cm,parmičky siamský,parmička žraločí, a pak právě ty závojnatky. K těm rostlinám, tak se v nich nevyznám, kupuju podle ceny, opět víc jak 100 za rostlinu nedám, když nevím zda vůbec půjde..teď jsem před cca 14 dny koupil 2 nový rostliny a už se jim pomalu zase kroutí listy, pro mě to už je znamení že za nějakej čas odejde. Proto jsem řešil tu teplotu, ale možná jen voda není optimální pro ty rostliny. Citovat
olda Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Měním tak jednou za měsíc, mění se tak 1/3 vody, ideální je odsát bordel ze dna, voda je pěkně čirá potom. Odesláno z telefonu Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Jo jo, já odkaluju pravidelně, respektive jak vidím že je to dole už zam.daný. Zkusím se schválně podívat potom po nějakých rostlinách co mají rádi vyšší teplotu. Citovat
Veverka Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Taky odkaluji podle potřeby = 3-4x za rok, v tom velkým 180l měním 1/3 vody 2x do roka, možná ani to ne, ale co 2-3 měsíce propláchnu nebo vyměním filtry. To akvárko je takřka bezúdržbové To malé 32l musím čistit 1x měsíčně a co týden max. 10 dní čistit filtr Citovat
Šalda Odesláno 21. květen 2016 Autor Odesláno 21. květen 2016 Tak je fakt že když jsme měli kdysi dávno malý akvárko, cca 60L tak to bylo špinavý pořád, tady stačí za půl roku odkalit, a tak jednou za 2 měsíce filtr. Je vlastně nějakej tester na kvalitu vody? Nebo to neřešíte? Citovat
Veverka Odesláno 21. květen 2016 Odesláno 21. květen 2016 Neřeším. Kouknu a vidím, jestli vidím a jestli ryby zdravě plavou... Citovat
Šalda Odesláno 21. květen 2016 Autor Odesláno 21. květen 2016 Tak tahle nějak to právě taky dělám :-D Citovat
elton Odesláno 21. květen 2016 Odesláno 21. květen 2016 Testy na vodu jsou, ale když nechceš ryby množit, tak si myslím, že jsou zbytečné. Citovat
Šalda Odesláno 21. květen 2016 Autor Odesláno 21. květen 2016 Tak jsem před chvílou koupil ještě další 4 rostliny, a bavil jsem se s prodavačkou, čím těm rostlinám pomoct. Tak mě dala jílový kuličky ke kořenům od Jbl, že se to má dávat do čerstvě založeného akvária, což my máme, a že to vydrží rok, a ještě mě dávala něco na listy rostlin, ale to jsem zatím nevzal. Ještě se mě teda ptala jak dlouho svítím, tak jsem řekl že 12 hodin, a ona že to je v pořádku, ale že tam mám teď 2 zářivky sun glo..tak že by dala místo jedné aqua glo. Jaký tam vlastně máte zářivky? Já vím že jsem kdysi dávno tam měl tu fialovou aqua glo..ale potom jsem asi kvůli penězům koupil jen tu sun glo, nicméně je ale fakt že tehdy nám rostliny docela rostly, tak to asi má nějakej smysl. A jinak co jsem se díval tak na všech rostlinách měli napsanou teplotu 22-28, takže v pohodě. A ještě jsem dneska zapojil to vzduchování, tak tam teď mají 2 kameny s bublinkama. Citovat
elton Odesláno 21. květen 2016 Odesláno 21. květen 2016 Osvětlení mám kombinací LED pásků z různou teplotou světla. Citovat
Šalda Odesláno 21. květen 2016 Autor Odesláno 21. květen 2016 Aha, tak to už bude nějaký profi :-D Citovat
stafflik Odesláno 21. květen 2016 Odesláno 21. květen 2016 Šaldo, neber to prosím ve zlém. Ale skus rači psát otázky k rybičkám na webech o rybičkách, ne o autech. Docela se těm odpovědím nestačím divit.. Citovat
Šalda Odesláno 21. květen 2016 Autor Odesláno 21. květen 2016 Tak tady se rozebírá vše, nejen auta, tak se ptám tady, jsme tady velký společenství, a každej umíme a zajímáme se i o jiný věci než o autech. Více méně se spíše ptám co kdo jak má. Citovat
Veverka Odesláno 21. květen 2016 Odesláno 21. květen 2016 Testy na vodu jsou, ale když nechceš ryby množit, tak si myslím, že jsou zbytečné. Netestuji a stejně se množí. Po každý, když se jim zhasne... Citovat
loque Odesláno 23. květen 2016 Odesláno 23. květen 2016 Žiarivky nemá moc zmysel riešiť nejaké špeciálne, najvhodnejšie budú klasické biele osram ich svetelný tok bude určite vyšší. Do akvárka daného objemu nemá zmysel uvažovať nad vypnutím jednej trubice, bolo by to už málo. Treba ale vyriešiť chladenie. Prvá vec čo by mohla niečo pomocť je krycie sklo medzi aq a trubicami a potom riešiť odvetrávanie trubíc. Ryby už nebudú vyskakovať a ani sa nebude tolko vody vyparovať. Výmena 1/3 vody raz mesačne pri takom objeme stačí, osobne to na 180L aq robím podobne, pri častejšej starostlivosti je to skor na škodu. Čo sa týka tých rastlín, myslím si že nebude problém v teplote ale v niečom inom - neviem čo sa s tymi rastlinami presne deje ale najskor ich asi žerú niektoré rybky Ešte k výmene vody - netreba ju meniť často, ale podmienka je krmiť s mierou, nikdy nesmie zostať na dne nezjedené krmivo, voda sa potom skazí a to je to najhoršie. Ja krmím 1x denne a tak že to ryby do 2 minút zožeru, darí sa im super a akvárka sú v pohode, aj malinké 9L znesie výmenu raz za mesiac, takže tak. Citovat
Šalda Odesláno 23. květen 2016 Autor Odesláno 23. květen 2016 Díky za rady, krycí sklo tam bohužel dát nemůžu, protože by mě tam překáželi ty zářivky. Musel bych ten origo dekl nějak nazvednout. Protože to krycí sklo si myslím že by mělo ležet na těch bočních výztuhách, co jsou přilepený. Ty trubice bych raději dal nějaký obyčejný, tyhle sun glo, aqua glo a podobně stojí raketu , ale klasická trubice nemá 107cm, aspoň jsem zatím žádnou neviděl nikde v obchodě. Jinak si myslím že je celkem pravděpodobný že si nějaká rybička sem tam kousne do rostliny, to si myslím že je úplně normální věc. Jinak vzduchování co jsem o víkendu zapojil tak jede na plno a teplota vody je stále stejná, 26-27 stupňů. Citovat
Marcel00 Odesláno 23. květen 2016 Odesláno 23. květen 2016 (upraveno) nejake trubice mam, ak pojdes na SK okolo BA ako sme v minulosti planovali tak ti ich podarujem aj s osvetlenim aj s elektronickym starterom, mylsim ze sa mi to na povale niekde este vala voda 26-27 je uplne v poriadku. je vsak rozumne aby zozadu krycieho dekla bolo odvetravanie na oboch zadnych stranach, inak sa tam teplo kumuluje. Upraveno 23. květen 2016 uživatelem Marcel00 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.