venomcz Odesláno 18. září 2015 Autor Odesláno 18. září 2015 (upraveno) Chtěl jsem se Vás ještě zeptat , jak mají být správně zapojený kamna ? Chtěl bych si udělat zapojení sám a pak přizvat kominíka aby to shlédl a dal mi revizi . Foto mám v příloze . Takhle to vypadá u nás . Kamna budou v jedné místnosti a do druhé musím vést komín. Otvor na komín je ve výšce asi 170cm a průměr budu vědět dnes (pokud to stihnu probourat ) ptám se: 1) v mém případě můžu mít kamna jak s horním tak se spodním vývodem spalin? 2) můžu komín vést tak jak je to nakreslené na obrázku tzn. lámat ho ve 90° ? ( říká se co kolínko to metr výšky komína ) nademnou jsou ale ještě dva byty a půda takže s tahem komína by neměl být problém 3) je zapotřebí dát kolem kouřovodu (co prochází zdí) nějáké "kroužek" kolem dokolo kouřovodu nebo ho můžu kolem dokola obezdít a nechat tak ? 4) musí tam být dvířka na čištění ? Jak to bude čistit když ten komín bude takový ? Díky Upraveno 18. září 2015 uživatelem venomcz Citovat
Dave_k Odesláno 18. září 2015 Odesláno 18. září 2015 Komínová dvířka by měla být ve sklepě. Do průchodu skrz zeď bych dal na kouřovod nehořlavou izolaci. Citovat
venomcz Odesláno 19. září 2015 Autor Odesláno 19. září 2015 Dvřka jsou ve sklepě a na půďe to ano ale taky se přece musí čistit kouřovod od kamen do komínu ne ? Citovat
Dave_k Odesláno 19. září 2015 Odesláno 19. září 2015 Sundat, nebo vyčistit přes krbovky, zatím jsem nikdy neviděl čistící dvířka na rouře od kamen. Každopádně to znamená další bordel do bytu. Citovat
Hafity Odesláno 19. září 2015 Odesláno 19. září 2015 No oni to nejsou dvířka, mám v koleni takový kontrolní otvor.... Citovat
venomcz Odesláno 21. září 2015 Autor Odesláno 21. září 2015 Tak jsem vysekal díru ve zdi a je tam 120mm otvor . Koupili jsme kamna v baumaxu ( ktery je kupovan OBi společností a má tedy velké výprodeje ) Citovat
venomcz Odesláno 22. září 2015 Autor Odesláno 22. září 2015 Až budu doma a vybalím je tak ti je vyfotím . Obyčejná krbová kamna , nic převratného . Na to topení to bude zcela stačit . Citovat
venomcz Odesláno 7. říjen 2015 Autor Odesláno 7. říjen 2015 Tak přidávám foto kamen . Pod kamna jsemit nalepil dlažbu přímo na plovoucí podlahu. Ještě si musím sřezat na bok dlažbu a doplnit o přechodovou lištu mezi chodbu a obývák a lištu kolem dlažby dokola. Kouřovod budu tahat přes zeď ve 120mm . Dneska by měly dorazit všechny části. Citovat
MotoMoto Odesláno 7. říjen 2015 Odesláno 7. říjen 2015 No nevím zda bych to takto řešil. Kamna nemají nožičky (takže neutečou, já vím) a tím, že jsou celokovová, tak se teplo bude přenášet na spodek a ta dlažba žádný velký izolátor není, tak aby se ta podlaha (předpokládám nějaký plast) nezačala brzy tavit. A stejně tak i je to blízko zdi, měl by tam být nějaký odstup. Citovat
Charlie 1 Odesláno 7. říjen 2015 Odesláno 7. říjen 2015 (upraveno) MotoMoto tvé obavy jsou zbytečně,pokud jsou to pořádně krbovky tak teplo vyzařují přes sklo,spodek kamen je studený a ukládá se tam dříví,záda kamen jsou taky vlažná,na bokach udrzim ruku mám to u svých kamen Abx a mati u svých hass&sohn....:-) Takže to ma úplně v poho jen tak 1,5 m bych před kamna nic nedaval tam je žár značný... :-) Upraveno 7. říjen 2015 uživatelem Charlie 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 7. říjen 2015 Odesláno 7. říjen 2015 kouřovod (ty plech. roury co spojují kamna s komínem) budeš čistit tak, že ty roury rozebereš a odneseš někam do pryč a tam je vyčistíš, je z toho bordel v bytě, ale tomu se nevyhneš při průchodu roury přes zeď dej nějakou izolaci, nemůžeš tu rouru zazdít natvrdo, taky proto, abys ji mohl vytáhnout a čistit, popř. vyměnit Citovat
FrantaCV Odesláno 7. říjen 2015 Odesláno 7. říjen 2015 S tím kouřovodem to zase není taková tragédie - tedy pokud bude topit jen kvalitním dřevem (buk, dub, bříza...) Smolňáky jako je třeba smrk nebo borovice a pod. je to poněkud horší. Roury jsem čistil po 5-ti letech a byla z toho jen necelá lopatka sazí nebo spíš usazeného popílku. A z komínových dvířek po roce (sezóně) tak 1/2 kbelíku. Citovat
ozzy56 Odesláno 7. říjen 2015 Odesláno 7. říjen 2015 no, topím tím co píšeš a taky částečně smrkem (vše vysušené) a jen pár měsíců na chatě, čistím jednou ročně a nijak se na tuto práci netěším Citovat
FrantaCV Odesláno 7. říjen 2015 Odesláno 7. říjen 2015 Kdo by se taky těšil na binec, který se u toho vyrobí. Jinak vedle kvalitního dřeva taky hodně záleží na "tahu" komína, to taky hodně ovlivní usazování popílku na stěnách. Dřevo tzv. nedehtuje takže jediný problém je zúžení profilu průduchu a ještě horší tah. Tady ale pomůže jen obyčejný kartáč nebo růžice a nehrozí to tzv. "Bouchly saze". Citovat
MotoMoto Odesláno 7. říjen 2015 Odesláno 7. říjen 2015 MotoMoto tvé obavy jsou zbytečně,pokud jsou to pořádně krbovky tak teplo vyzařují přes sklo,spodek kamen je studený a ukládá se tam dříví,záda kamen jsou taky vlažná,na bokach udrzim ruku mám to u svých kamen Abx a mati u svých hass&sohn....:-) Takže to ma úplně v poho jen tak 1,5 m bych před kamna nic nedaval tam je žár značný... :-) Já krbovky nemám, ale co jsem viděl u známých a co se mi na nich právě líbilo, že topili daleko větším povrchem než krbová vložka a bylo to znát právě lepším vytopením místností. A těm se fakt tavila do podlahy, museli pod to koupit to kamnové sklo na maličkých nožičkách. Nedovedu si moc představit, že budou topit jen přes sklo. Citovat
venomcz Odesláno 7. říjen 2015 Autor Odesláno 7. říjen 2015 Mohl jsem tam nechat klidně plovoučku ale mám tam dlažbu z toho důvodu když mi vypadne něco z topeniště tak mi to nepoškodí podladu . Přes nožičky nejde skoro žádné teplo . U zdi to mít můžu taktéž , není tam nic dřevěného . Dokonce lišty ve spodu okolo plovoucí podlahy by neměly ničemu vadit - to posoudím později . Kouřovov půjde přes zeď a nebudu ho zazdívat , jen ho schovám ( obtočím speicální vatou a použiju prstýnek ) a v kolínku 90° budu mít čistící otvor tzn. že budu mít do budoucna dvě možnosti buď čistit přes otvor nebo celý komín vytáhnout a odnést ven a tam vyčistit . Nepředpokládám značné zanášení komínu . Bude se topit párkrát do roka a převážně suchý dřevo / brikety . Vyzkouším co bude lepší . Kamna mají myslím 6 kW takže to taky není moc . Ideálně na můj byt . Citovat
venomcz Odesláno 18. prosinec 2015 Autor Odesláno 18. prosinec 2015 Tak dnes vypalujeme kamna . Fotky pro inspiraci . Jeste musim dozdit kourovod . Nohy kamen zcela studene ( na plovoucce nalepena dlazba ) Citovat
Benžík Odesláno 19. prosinec 2015 Odesláno 19. prosinec 2015 Místo dlažby by tam stačil nerez plech, mám podobný ale mnohem větší kamna a dole jsou studeny. Kourovod za zdi nech jak je, ať tam taky trochu topí. Bacha ať od něj něco nechytne, třeba skříň. Koleno s čistící dírou taky mám a skoro všechny saze při čištění spadnou zpět do kamen nebo do komínu, takže ven vypadne jen hodně málo sazí. Pokud bys chtěl kourovod rozebrat, tak udeláš mnohem víc špíny. Citovat
venomcz Odesláno 19. prosinec 2015 Autor Odesláno 19. prosinec 2015 JAk často čistíš kouřovod ? Kouřovod z druhé strany bude tak jak je jen musím obezdít prostupy . Jinak nad plechem jsem uvažoval ale dlažba mi přišla jako lepší řešení do našeho bytu jen jí musím ještě dolepit a kolem dát lištu . Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.