Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

K založení tohoto tématu mě vedlo přede vším to, že při různých anketách, které probíhají v tisku nebo v televizi, kde jsou lidi dotazovány na různá místa naší krásné vlasti. Při odpovědích tápou svou neznalostí. Přitom skoro každý odpoví,že je několikrát za rok u moře. Vím, že je již po sezóně ale už teď může někdo plánovat, kam pojede příští rok se podívat. Možná někdo ani neví, že v ČR jsou dvě otáčivé hlediště. To známější je v Českém Krumlově a druhé v Týně nad Vltavou. Toto hlediště bylo postaveno ochotníky divadelní společnosti Vltavan v 80.letech minulého století. Dále je tu lodní doprava, kterou lze doplout až na Orlík. Týn nad Vltavou se nachází na soutoku Vltavy a Lužnice a má přes 10000obyvatel. Jediná černá ovce je JETE Temelín, který je vzdálen 7km od města. Asi 27 km se nachází zámek Hluboká nad Vltavou. V okolí se nachází mnoho různých památek např. Depot=atentát na Marii Terezii. Umělecká galerie, kde vystavují známí umělci, městké muzeum atd.. Toto je můj skromný tip na výlet a přitom se spojí příjemné s užitečným, kdy dospělí i děti prohloubí své vědomosti o krásách naší vlasti. A abych nezapoměl, v Týně se nachází více než deset klasických hospod ale i příjemného posezení při pohledu na tekoucí řeku.

[upravil dne 11/11/06 OK406]

Odesláno
Původně zaslal: OK406

K založení tohoto tématu mě vedlo přede vším to, že při různých anketách, které probíhají v tisku nebo v televizi, kde jsou lidi dotazovány na různá místa naší krásné vlasti. Při odpovědích tápou svou neznalostí. Přitom skoro každý odpoví,že je několikrát za rok u moře. Vím, že je již po sezóně ale už teď může někdo plánovat, kam pojede příští rok se podívat. Možná někdo ani neví, že v ČR jsou dvě otáčivé hlediště. To známější je v Českém Krumlově a druhé v Týně nad Vltavou. Toto hlediště bylo postaveno ochotníky divadelní společnosti Vltavan v 80.letech minulého století. Dále je tu lodní doprava, kterou lze doplout až na Orlík. Týn nad Vltavou se nachází na soutoku Vltavy a Lužnice a má přes 10000obyvatel. Jediná černá ovce je JETE Temelín, který je vzdálen 7km od města. Asi 27 km se nachází zámek Hluboká nad Vltavou. V okolí se nachází mnoho různých památek např. Depot=atentát na Marii Terezii. Umělecká galerie, kde vystavují známí umělci, městké muzeum atd.. Toto je můj skromný tip na výlet a přitom se spojí příjemné s užitečným, kdy dospělí i děti prohloubí své vědomosti o krásách naší vlasti. A abych nezapoměl, v Týně se nachází více než deset klasických hospod ale i příjemného posezení při pohledu na tekoucí řeku.

Pěkný výčet zajímavostí (jen mi chybí zmínka, že právě Týn je Kameňákov ze známé Troškovy trilogie).

Co se týče tipů na výlet, zastávám názor, že v naší krásné malé zemičce je k vidění spoustu zajímavostí (i já jsem tu pár námětů na výlet napsal) a že budu jedině rád, pokud se někdo tohoto tématu chytne a doporučí něco zajímavého.

Takový tip: mě a Helče při plánování výletů dost pomáhá můj koníček, kterým je sbírání Turistických známek (http://www.turisticke-znamky.cz/, http://k8.kreteni.cz/tz/tz.php?tz=cz). Těch je rozmístěno po celé republice už cca 1500 a jsou docela dobrým vodítkem, kde se dá co vidět (zámek na Hluboké zná snad každý Čech, ale kdo ví, že nedaleko je lovecký zámeček Ohrada a malá ZOO???)

Odesláno

Ano Medvěde, máš pravdu, ale jestli pak víš, čím se ZOO Ohrada Hluboká liší od ostatních ZOO. Jsou zde převážně chovaná divoká zvířata žijící u nás v přírodě. Mezi Týnem n/Vlt. a Hlubokou n/Vlt. je obec Purkarec, kde je Vorařské muzeum. Je zde isoukromné muzeum historických motorek. Ano, točil se tu nejen Kameňák 1,2,3 ale i Létající talíře nad Mlým Malíkovem, Dým bramborové natě ve které hrál pan R.Hrušinský, Matěji pročtě holky nechtějí a mnoho dalších filmů. V muzeu mají pro tebe i turistické známky. Lze navštívit u muzeum ETE Temelína v nově opraveném Hrádku. Velmi pěkně opravení zámeček. Kousek od něho je kostelík Křtěnov, který nemohl být zbourán, kdýž se stavěl Temelín, jelikož to Vatikán nedovolil. Vesnice se srovnaná se zemí+ dalších pět vesnic. Je to smutná historie. Jsou tu dvě přehrdy a to Hněvkovická a Kořensko. Ideální místa pro \"tiché blázny\". Jsou zde velmi pěkné cyklotrasy pro rodiny s dětmi. Je toho mnoho, ale to by bylo na moc a moc dlouho. Rád bych ohledně filmu Kameňák dodal, že 10km od Týna je Bechyně, kde je onen bájný zámeček se zázračním modrým pramenem. Z hospody, kam chodily obyvatelé Kameňákova je dnes bohužel nostop bar. Za pěkného počasí lze z Týna vyrazit směrem Strakonice do obce Hoštice. Je to velice malebná víska, kde má pomník cuntry zpěvák Michal Tučný. Cesta je velice příjemná a vede zákoutím malebných jihočeských vesnic. Víte, že v Týně je hřbitově pochován český loutkař Matěj Kopecký? Opravdu je toho mnoho, co se nachází nejen v Týně nad Vltavou a jeho okolí ale v celém Jihočeském kraji. Jsem na to hrdý, že jsem Čech. Věřím, že v každém koutě naší zamě se najde něco zajímavého.

Odesláno

V Purkarci dělala X let ředitelku školy (dvoutřídky, 1 - 5 ročník) moje teta (nekecám, nemám důvod!!!) a dokonce na několik let vlatnila chalupu přímo u jezu včetně mlýna a stodoly - získala jí když původní majitel zemřel a protože neměl žádné dědice, obec to nejprve nabídla tetě s tím, že je to v zátopové oblasti a ona až se začne kvůli Tlemelínu zatápět, bez náhrady objekt opustí (využívala to několik let a já tam dokonce mohl trávit nějakou dobu prázdnin)

Tož tak

Odesláno

Tak si poznal, jak je krásně na jihu. Téma zatopení vesnic (kvůly Temelínu ) Hněvkovickou přehradou je kapitola sama pro sebe ale bohužel moc smutná pro obyvatele vesnic. JETE změnil krajinní ráz Jižních Čech a nikdo se nikoho neptal, tak jako je to dnes. Ale musíš uznat, že pro rybáře je to ráj. Byl jsi s rodinou na otáčivém hledišti???

Odesláno

S rodinou ne (první přírůstek je těsně před příchodem na svět - cca o Vánocích), sám jsem několikrát byl na otáčku v Krumlově. Jinak jsem samozřejmě taky rád, že jsem Čech (máme tu fakt spoustu zajímavostí), co se jižních Čech týče, tak sám jsem narozen v Táboře a mezi Táborem a Českými Budějicemi je rozmístěno příbuzenstvo z maminčiny strany (babička byla ze Soběslavi, kde jsem trávil opravdu mnohé prázdniny).

Odesláno

To je bezva. Já mám taky příbuzné z Tábora. Doufám, že v létě přejede s rodinou na otáčivé hlediště. Jsou to moc krásné přestavení a je u toho i sranda. Vždyť to několikrát točila i ČT. I Cesta z Prahy do Č.B. je známá v písni božského Káji \"E14\" nyní E55. Nemám pravdu:D:D:D:DVždy na sv.Víta(15.6.) je v Týně pouť. A v kostele jsou světoznámé varhany a konají se zde Varhaní konzerty.

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

... ale kdo ví, že nedaleko je lovecký zámeček Ohrada a malá ZOO???)

Nedá mi to napsat, já to vím. Byl jsem tam, kolem JETE jsem mnohokrát jel na kole a troufám si napsat, že mam ty místa projeta až po Šumavu. Co mi ale chybí je sever Moravy - Ostravsko a okolí. I tam je mnoho nádherných míst, ale jejich probádání mám v plánu později, pokud se děcka alespoň malinko \"potatí\" :D

Kdo je z ostravska, mohl by \"něco nadhodit...\" :papa

• O 7 měsíců později...
Odesláno
Původně zaslal: Marcel505

Kam na výlet v ČR

Tak víš co, jeď do Pelhřimova... :D

Snad do Pejřimova, ne?:D

Odesláno
Původně zaslal: Marcel505

Kam na výlet v ČR

Tak víš co, jeď do Pelhřimova... :D

Ty už si tam byl???:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...