pecino Odesláno 12. listopad 2015 Odesláno 12. listopad 2015 Pokud před rozebráním odpojíš baterku tak po smontování nemusíš nic dělat, jen po prvním nastartování to nechat chvíli běžet na volnoběh. Citovat
posta111 Odesláno 4. prosinec 2022 Odesláno 4. prosinec 2022 Ahoj, již delší dobu mi houpají otáčky na volnoběh u Berlinga (rv 2006, 1.6 16V NFU, plastová škrtící klapka Bosch 0 280 750 164 (1635.Z8, 1636.37), v létě auto dokonce začalo chcípat při vyšlápnutí spojky. Po vyčištění klapky se situace zlepšila, otáčky opět pouze houpají na volnoběh. Nyní jsem se dokopal k tomu, že vyměním škrtící klapku za novou. Běžně je k dostání hliníková klapka Bosch 0 280 750 085 (1635.Q9). Rozměrově pasuje, konektor je navenek stejný, liší se jinými zámečky a hliníková verze klapky použitá u starších motorů NFU má širší prostřední dva piny. Plastová klapka Bosch není běžně dostupná, pouze na https://www.automobilovedily24.cz/ jsou k dostání klapky Metzger, Meat&Doria, FISPA, SIDAT cenově jsou zhruba na trojnásobku ceny hliníkové klapky(!?). Je správný předpoklad, že klapky nejsou záměnné - jiný konektor, jiný způsob ovládání? Citovat
ChouLu Odesláno 4. prosinec 2022 Odesláno 4. prosinec 2022 Ano nelze je zaměnit mají jiné zapojení a jiné charakteristiky pošli mi do SZ VIN, možná tu nějakou najdu inoxing ohodnotil 1 Citovat
inoxing Odesláno 9. prosinec 2022 Odesláno 9. prosinec 2022 @posta111 Klapky se funkčně zaměnit nadají (plastová vs hliníková). Sice je dokážeš fyzicky přehodit, namontovat, i připojit do konektoru (po menší úpravě kódovacích výstupků konektoru), ale jejich charakteristiky jsou jiné a nejdou přizpůsobit- tzn. při učící proceduře vyhazuje stále chybu a auto drží maximálně volnoběh nebo nejde nastartovat vůbec- tím pádem nelze použít. Na druhou stranu, na NFU jsem škrtící klapku ještě neviděl KO, takže bych hledal spíš jinde- skočené rozvody, únik na sání atp. Citovat
posta111 Odesláno 11. prosinec 2022 Odesláno 11. prosinec 2022 V létě jsem měl problém s chcípajícím autem - pustil jsem plynový pedál, otáčky padaly velmi rychle až do chípnutí. Pokud jsem brzdil motorem co nejblíž k volnoběhu, tak se při vyšlápnutí spojky otáčky propadly pod 800ot/min a poté houpaly mezi 800-1000ot/min. Pokud jsem zmačknul spojku při vyšších otáčkách, docházelo k chcípnutí motoru. Auto je předělané na LPG, houpe to na obě paliva. Když jsem odpojil baterii na24hod, tak po připojení baterie jsem nastartoval, nechal běžet 30min na volnoběh na benzín a zdálo se to OK. Po pár kilometrech zase houpe. Samotná klapka měla jakoby napečený okraj a ve studeném stavu dřela o těleso klapy, opticky je vidět mírné zvlněné klapky. Proto jsem se domníval, že klapka je na konci životnosti. Co měl zaujalo, tak oproti hliníkové klapce je "parkovací poloha" klapky řekněme -15° za úplným zavřením. Tj. nejdřív je poloha -15°, pak projde pozicí 0° a teprve pak otevírá na 90°. Hliníková klapka je v klidu v pozici řekněme 15°. Na druhou stranu nevím, zda se otevírá na stejnou stranu - klapku jsem vracel zpět, tak jsem ji nechtěl pokoušet... Auto má 255tkm, rozvody by měly mít necelých 120tkm, svíčky měněné na jaře. Studené to občas nenastartuje na první otočení klíčkem, na druhé otočení klíčku to pak jde na drc. Chtěl jsem začít klapkou - předpokládám, že servis by šel stejnou cestou. Citovat
inoxing Odesláno 11. prosinec 2022 Odesláno 11. prosinec 2022 Klapkou tohle nebude, spis hledej problem v dodelavanem plynu- uniky na sani apod. Plastova klapka je uplne jina, nez hlinikova v tom, ze konstrukcne neni uzpusobena k uplnemu zavreni, jako ta hlinikova- plastová prejizdi za svoji pomyslnou "úvrať" do sve vychozi polohy a proto vypada, ze se otevira na druhou stranu. Citovat
posta111 Odesláno 12. prosinec 2022 Odesláno 12. prosinec 2022 Hned jak to začalo dělat, odpojil jsem baterku, přepnul na benzín (cca 200km) a chování bylo stejné. Spíš tipuji něco společného. O Vámocích zkusím přehodit sensor tlaku z tátova auta... Co ještě se podílí na řízení volnoběžných otáček kromě klapky a sensoru tlaku? Lambda? Teplotní čidlo? Snímání polohy plynového pedálu? To přejíždění za úvrať mě zaujalo z profesního hlediska - poloha 15° před nebo za úvratí se bude z pohledu motoru chovat stejně, ale z hlediska řízení je to naopak. Regulace si musí být jistá kde je, protože pokyn otevři/zavři se okolo úvratě může chovat i opačně v závislosti na poloze. Citovat
inoxing Odesláno 12. prosinec 2022 Odesláno 12. prosinec 2022 To mas spolecne- tlak v saní. Staci, když ti nekde praskne vedeni od plynu, který jde do svodů, tak máš netesnost spolecnou, ikdyž pojedes na benzín. Samozřejmě je nespočet dalších důvodů, proč to tak může dělat, ale jak zmíníš LPG, tak bývá většinou problém s tímhle. Volnoběh řídí řídící jednotka- opět, důvodů proč nedokáže vyrovnat volnoběh korekcí je nespočet. Pokud je škrtící klapka špatná, rozsvítí se spolehlivě kontrolka motoru- uvnitř klapky jsou dvě snímací dráhy, které samostatně snímají polohu a pokud se jedna vydře, okamžitě se to jednotce motoru přestane líbit, protože porovnává obě dráhy. Řídící jednotka ví přesně, jak je klapka natočená, proto jsou uvnitř snímací dráhy, tj. zpětná vazba pro řídící jednotku motoru. Proč je konstrukce plastové klapky taková, jaká je, můžu jenom odhadovat. Nicméně, viděl jsem ji snad jenom u PSA mtorů s EURO 4. Citovat
posta111 Odesláno 13. prosinec 2022 Odesláno 13. prosinec 2022 To zní logicky, s tímhle vysvětlením to na klapku nevypadá... Zkusím přehodit sensor tlaku a když to nepomůže, udělám si kolečko po servisech. Velké díky za rady! Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.