Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Posted (edited)

Zdar pánové,

začal se mi ozývat podivnej chrastivej pazvuk někde v motoru.

Na volnoběh to jde celkem dobře slyšet, občas to rachtá, občas ne.

Když sešlápnu spojku, rachtání přestane. Co to je?

Já předpokládám, že je to dvouhmota. Mám pravdu?

A pokud ano, bude tahle sada sedět na mou 407ku? (407 SW 2.0HDi, r.v. 10/2007)

A poslední věc? Jak moc ta oprava spěchá?

Mám to ještě trochu dorazit nebo mi hrozí, že se posere ještě něco jinýho, např. převodovka, nebo to prostě v určitý fázi přestane jezdit/řadit nebo tak něco?

Ja pravda, že se vadný setrvačník pozná podle rachotu motoru na volnoběh a/nebo nezvyklými vibracemi za jízdy?

Díky

Edited by gaff
Posted (edited)

1.nemyslím, že je to setrvák, spíše vypínací ložisko spojky,ale může to být i něco s převodovkou

2. spojka se nakupuje podle VIN auta

3. kdyby to byl setrvačník, oprava nespěchá, převodovce nic nehrozí, v určité fázi může nastat situace, že nepůjde řadit--potom oprava

4. dal bych to prohlédnout--zjistit příčinu chrastění--mechanikovi (více mechanikům) :myslim

Edited by ozzy56
Posted

Fórum jsem pročítal, ale odpovědi na své otázky jsem nenašel. V těch odkazech od tebe pochopitelně taky ne

Ale dotaz jsi mohl vložit do některého vlákna již existujícího.

Posted (edited)

@ozzy56: díky za odpovědi! Podle mě by to převodovka být neměla, protože to přestává rachtat, když sešlápnu spojku..

Edited by gaff
Posted

měl jsem to na 205ce--při sešlápnutí pedálu spojky rachtání přestalo, ono se taky mimo jiné pak přestane točit hřídel převodovky...,byla to ložiska v převodovce

Posted

@ozzy56: díky za odpovědi! Podle mě by to převodovka být neměla, protože to přestává rachtat, když sešlápnu spojku..

Práve vtedy sa prestane točiť hnacia hriadeľ!!!!!!

Posted (edited)

Aha, už chápu. A kdyby to byla ta ložiska v převodovce, tak je to pro mě lepší nebo horší než ta dvouhmota? :-)

Edited by gaff
Posted

těžko říct, pro opravu převodovky se musí převodovka demontovat z auta a tím pádem je přístup ke spojce...,takže se dá prohlédnout a zjistit v jakém je stavu, nicméně po najetí třeba 150 tisících kilometrů je lepší ji hned vyměnit (když je převodovka dole)

než opravovat původní převodovku (měnit ložiska atd.), je lepší koupit jinou z vraku :myslim

Posted (edited)

Tak abych to shrnul.

Pokusil jsem se to odposlouchat detailněji a zjistil jsem, že:

• to rachtá na volnoběh (nebo to jindy neslyším)
  • rachtání (přesněji ťukání) je nejvíc slyšet v oblasti motoru
  • cítím to i na řadičce a na NEsešlápnutém pedálu
  • když pedál sešlápnu na zem, ťukání přestane, ale přibude nový zvuk - tiché jakoby hučení
  • když na pedál pouze položím nohu, tj. sešlápnu ho zhruba o 2cm těsně před místo, kde spojka začíná zabírat, všechny nepatřičné zvuky zmizí - ťukání ve spojce ale přesto trochu cítím
  • rachtá to i za tepla (testoval jsem i při 90° na oleji)
  • auto za jízdy nijak podezřele nevibruje

Teoreticky by mohlo jít o vadný:

• dvohmotový setrvačník
  • vypínací ložisko spojky
  • ložisko v převodovce
  • kombinace předchozích

Momentálně si myslím, že to rachtání dělá dvouhmota, to hučení zas ložisko spojky, takže by to ten LUK 600013600 měl vyřešit.

Ale nejsem si jistej a tak se bojím to dát opravit, protože si neumim představit, co bych dělal, kdybych za desítku nakoupil spojkovou sadu a po výměně zjistil, že to ťuká dál :-/

Ještě mě napadá olej v převodovce. Jednou mi vytek ve 120 a rachtalo to jak sviň. Hlásil by to počítač?

Edited by gaff
Posted (edited)

kolik je oleje v převodovce nic nehlásí, množství se kontroluje jen manuálně

kolik to má vlastně najeto? (na tu spojku)

že se na auto má podívat mechanik pežotu píšu proto, že se může stát, že vyměníš sadu spojky i se setrvačníkem a bude klepat dál--převodovka...,ani bych se nedivil, když už byla jednou bez oleje

Edited by ozzy56
Posted

@ozzy56: to je dobrá otázka -199600km, začalo se to ozývat před 500ty :-D

@merlin99: díky za radu, nechám to překontrolovat...

Posted

tak potom určitě vyměnit celou sadu spojky i se setrvačníkem, při najetých 200 tisíc není co řešit

zkus nástřel ceny spojky u našeho člena -badisak-, členové si ho chválí za dobré ceny a solidní jednání :)

Posted

@ozzy56: jj, mám to v plánu, ale ještě chvilku počkám, protože se to zatim ozývá jen občas, tak ať si zbytečně neopotřebovávám tu novou :-)

@lukaydo: to sem nepochopil s těma rozvodama, jako že ti poslali použitý?

• 11 months later...
Posted

dobrý den měl jsem ten samej problém stím rachtáním  přijel jsem do servisu a spojka total ko 25 tisíc za spojku od LUKU po výměně přestalo klepání a jezdí jako novej :-)