Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, není tu někdo kdo umí a ví? Mám kotel Buderus GR123 myslím a má automatiku. A začal po deseti letech zlobit. Není tu někdo kdo by poradil? Děkuji

Odesláno

Máš dokumentaci? Je tam aspoň schema zapojení svorkovnic?

Jak zlobí? Co nedělá? Pravidelně, nebo náhodou?

V zásadě je potřeba se soustředit na něco, co se mohlo opotřebovat, zašpinit atd. Takže přepínače, čidla.

Odesláno

Tak teď přestal kotel topit úplně. Počáteční problémy:

Přestával topit do topení a snažil se natopit vodu do bojleru, ale nedařilo se mu to. A TUV měla stále max 40 st. Když se ale přepnul na noční provoz kdy není TUV ohřívaná tak topil v pohodě.

Když se vypnula automatika a dal se manuální režim, tak topil i ohříval TUV normálně.

Současný stav je ale takový že YUV 20 st. voda v kotli 20 st. a jak čerpadlo topení tak i čerpadlo TUV jsou ticho. Po přepnutí do manualního režimu se obě čerpadlo rozběhnou, ale kotel už nezapálí a netopí. Ani se o to nesnaží.

Odesláno

Kotel má venkovní čidlo teploty a regulaci na základě této teploty, vnitřní termostat nemá.

Odesláno

Teď jsem udělal kompletní reset automatiky a kotel naskočil, zapálil tak uvidíme, ale asi to bude na servisáka.

Odesláno

Tlak je OK, a on kotel topí, když to přepnu do manuálu tak topí i ohřívá vodu, ale jakmile zapnu tu automatiku tak to pracuje zmateně. Není schopný ohřát TUV a přitom se o to pokouší a netopí do radiátorů. Asi čidlo na teplotu TUV, to mě napadlo.

Odesláno

Pokud kotel topí v manuálním režimu tak by kotel měl být v cajku a chybu je třeba hledat v ovládání regulace. Tzn. ovládání směšovacího ventilu ( směruje horkou vodu bojler/ radiátory) ovládací čidlo oběhového čerpadla (kotel může být jištěn tím že když se nerozeběhne oběhovka tak to nepovolí zapálení kotle). Ale hledat chybu v regulaci je složitý pokud to člověk nemá namakaný.

Odesláno

Je mi to jasné. 4erpadlo TV do bojleru je OK a funguje. Čerpadlo TV do oběhu také funguje protože v manuálu běhá vše OK. Já to asi vidím na to čidlo TUV.

Odesláno

hele v cerpadle by to byt nemelo. kotel musi behat i bez cerpadla :), otazkou épak muze byt jeho prehrivani, ale to by normalne topilo a pak by to vyhlasilo chybu. Je to v te regulaci, protoze pokud jede kotel v manualu bez problemu, tak je evidentne chyba v regulaci :)

Odesláno

Tak bez čerpadla to také netopí. Protože se to nemůže točit dokola. Samotíž v uzavřeném okruhu nefunguje.

Dneska jsem servisáka nesehnal.

Odesláno (upraveno)

Nemám pro Tebe dobrou zprávu. Tuhle jednotku jsem měnil před měsícem. Začalo to stejně jako u Tebe a nakonec zkolabovala úplně automatika. Na manuální provoz kotel běžel normálně. Trochu nad tím kroutili hlavou i přímo na BUDERUSU.

Obecně: Jednotka sestává ze dvou elektronických částí

1. výkonová - obsahuje relátka spouštění oběhových čerpadel, servomotoru trojcestného ventilu (pokud máš podlahovku) atd.

2. řídící jednotka, která obsahuje obvody vyhodnocení snímačů teploty topných okruhů, teplé vody (pokud máš i bandu na ohřev TUV), ekviterm od vnějšího čidla a další a hlavně jsou zde uloženy přednastavené programy vytápění a možnost naprogramování vlastních parametrů.

Je to řízené procesorem a tam bude ten zakopaný pes. Jako náhradní díl se tyto jednotky nedodávají.

Výkonová část se dá opravit těch několik relátek a trazistorů se dá vyměnit, ale procesor v řídící jednotce - bohužel.

Připrav si delší peníze, cena kompletní jednotky se pohybuje mezi 11 - 12 tisíci Kč.

Tady je ten vrak, který mi zůstal. :fnuk

post-19069-0-95363600-1418056905_thumb.j

Upraveno uživatelem FrantaCV
Odesláno

Faktem je že dnešní přeelektrizované ovládání je pohodlné v podstatě bezstarostné ale pokud se pos... tak je to o velkých penězích. Ale zas tady evidentně ten kdo tu řídící jednotku vymyslel a vyprojektoval tak ještě u toho dokázal myslet hlavou a i když ta jednotka zkolabuje tak je zachována možnost manuálního provozu kotle. Což je náročnější ale furt lepší než aby to umřelo a kotel netopil kvůli elektronickým blbůstkám.

Odesláno

nevýhoda těhle nových kotlů samá elektronika :grr a tahaní peněz z lidí...Franto jak dlouho vydržela než se vysrala?

16 let.

Odesláno

Fakt je, že za celou dobu potřeboval jen každoroční preventivní prohlídku což jsem poctivě dodržoval - je to plyn, ale jinak žádný problém. Až letos a hned dvakrát. První odešel piezoelektrický zapalovač a po půl roce ŘJ. Dohromady skoro dvacítka.  

Odesláno

to ab sis dával každej rok 13 kilo do portmonky na kotel, 130 korun měsíčně, to zase není tak strašný..... Na krev určitě nejedeš, tak jsi byl připravený :papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...