Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

To né, to jsem samozřejmě nevěděl.... Přišel jsem na to náhodou a mnohem později.... Společně s poznatkem, jak to vlastně funguje.... 

Nicméně to jsme zatím moc nepomohli.... Podle mně je samostav nadoraz.... Dal bych nové pakny, povolil ručku, prošlapal a seřídil ručku....

Upraveno uživatelem Hafity
Odesláno (upraveno)

Tady šlo o stejný problém a myslím, že to bude nakonec ono. Jak tu někdo popisoval, musel samostav nastavit ručně, dokud mu obložení neškrtalo o bubny a bylo po problému. https://youtu.be/y29zlwwKIp4?si=k-kIriJG9GzmJ9Sh

Upraveno uživatelem gogogo
Necituj celý přímo předchozí příspěvek, jsi tu celkem dlouho na to, aby jsi chápal základní pravidla.
Odesláno

@gogogo : jsou dva druhy samostavů.... Ten na tvé fotce se nastaví našlapáním a ten druhý ručně pomůckou (šroubováčkem) skrz dírou pro kolový šroub....

• O 2 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Tak jsem udělal komplet brzdy. Bubny, čelisti i prasátka, vše odvzdušnil 1L brzdovky, pedál tvrdý jak beton a po nastartování klasicky mírně povolil. Pak jsem byl na stolici v servisu a stále zadek nebrzdí cca 13% k tomu lehce nerovnoměrně, předek a ručka excelentní(jak je zadek lehký tak flekuje i na suchým asfaltu)

Pokud vrátím samoštel(typ ozubená páka) aby se pakny stáhly vrátím buben, povolím ručku a pomocník zašlape tak se ozývá klikání. Z toho usuzuji, že samostav funguje a opravdu nevidím důvod ho nastavovat ručně, i když všechno je stále možný a přiznávám, že se mu zprvu jako novému dílu moc přeskakovat nechtělo a musel jsem to promazat...

Ta kvalita mi přijde taková no, všechno je stříháné na lisech, má to ostré hrany...

Každopádně jsem tomu dal šanci a vyzkoušel to. Po zmáčknutí brzdového pedálu tam byl znatelně větší odpor, že by spravná cesta? Ale stále jsem mohl kolem točit né jako při ručce kdy si ani neprdnu. Nastavil jsem to tak, že bubny se již netočili naprosto volně,

ale byli lehce v kontaktu s paknama. 

Asi již vymýšlím blbosti, ale co mi ještě vrtá hlavou je, že když se s tím takto laboruje s povolenou ručkou a je to natěsno, tak to přeci musí ovlivnit i dráhu ručky, kdy nepujde až na sedm zubů, ale bude brzdit hned nebo bude dráha výrazně kratší do plného učinku?

Nemá takhle náhodou tu mezeru ručka doladit? Když se šteluje matka tak přeci tahá za páku(teda asi by neměla tak moc), ale  mezera mezi paknama a bubnem se jistě zmenší...

Nicméně výsledek pokusu byl, že jsem utavil jeden buben, který změnil barvu na hnědo modrou a v paknách je vydrolená drážka😅

Asi se zaseknul pístek, jelikož druhé kolo(pravé) bylo naprosto v pohodě a ke všemu si to sedlo a zase se točilo bez jakéhokoliv kontaktu asi ještě pošteluju, víc to pokazit nepůjde.

Levé bylo potřeba o dvě cvaknutí a to pravé o tři, to taky méně brzdilo(oproti pozici nastavené samostavem), ale prostě z takového počínání mám divný pocit.

Našel jsem tip kdy se zatáhne ručka tak aby to lehce při otáčení škrtalo a pak zmáčknout pedál. Pokud stále stejné tak asi nemá smysl laborovat se samostavem, vyzkouším, nenapadlo...

Jak to vychladlo tak to bylo vše v pořádku a točilo se taky volně.

Nemyslím si, že bude problém v hlavním brzdovém válci jelikož, má přeci dva okruhy a když je na jednom okruhu zadní i přední kolo, které prý brzní perfektně, musí jít stejný tlak i na zadek. Jediné co mě napadlo, že by do toho mohlo házet

vidle jsou gumové flexi hadice na zadní nápravě a nebo jsem něco pokazil (rozuměj více ohnul) při výrobě nových trubek (kvalitní dvouplášťové zelené barvy, né měděné), ale na vše jsem používal vyhradně ohýbačku a snažil se udělal přesné kopije

originálu tak nevím..., jedině vyrobit jednu pěkně rovnou s minimem ohybů a zkusit jedno kolo tak.

Od doby kdy člověk zkouší kompromis tak to nic nevydrží a jsou s tím jenom problémy.Vždy jsem kupoval brzdy, hadice od ATE a nikdy nebyl problém vše jsem v klidu vyměnil,  nebylo potřeba ručně nastavovat samostav a vše fungovalo na jedničku.

Zkusím ještě ty gumové hadice a samostav, ale i když se mi nechce, jelikož nemám čas na auto čekat třeba týden, tak to nejspíš dám do servisu kde předpokládám můžou změřit i tlaky na výstupu brzdových okruhů a snad si s tím poradí.

Jak stárnu tak mne to přestává bavit...

Odesláno (upraveno)

Další věc nechápu. Na netu je několik vláken na stejné téma, od ruzných značek, ale většina co je v koncích a hledá spásu na fórech, se ani neobtěžuje nasat jak problém vyřešili !!!🤷‍♂️

Odesláno (upraveno)

Tak zítra jdu znovu na brzdu. Naposledy jsem ručně přestavil samostav na poslední možnou pozici kdy jde kolem zatočit a je v kontaktu s bubnem. Po stlačení brzdového pedálu mám co dělat abych kolem otočil...

Taky jsem si všimnul jedné věci.

Když je auto na zemi tak prasátko není úplně vodorovně, ale pod úhlem a odvzdušnovák je níže než nejvyšší bod. Na druhou stranu,  je v té vyšší části delší váleček s integrovaným regulátorem a při zatlačení na doraz na pojistný kroužek co je uvnitř, sahá až k odvzdušňováku. Ale dokážu si představit, že pokud bude váleček v pracovní poloze více vystrčený asi nebude problém aby se tam utvořila vzduchová kapsa. Prasátka nejsou prohozená, podle fota z Haynes servisního manuálu to tak má být, ale na různých youtube a obrázcích po webu je mají někteří obráceně takzvaně odvzdušnovák je v nejvyšším bodě.

Pedál, ale nepruží tak asi cajk.

Pro všechny hloubavé duše, jsem jedno prasátko rozříznul a tak snad už teď bude jasný, jak to funguje :)

viz foto

20241001_144805.jpg

20241001_145528.jpg

20241001_152119.jpg

20241001_153044.jpg

20241002_104402.jpg

Odesláno
před 7 hodinami, gogogo napsal:

Naposledy jsem ručně přestavil samostav na poslední možnou pozici kdy jde kolem zatočit a je v kontaktu s bubnem.

A po tomto úkonu by mělo dojít k našlapání a opětovnému přezkoušení, zda stále škrtá o buben.... :roker

Odesláno

Hele buben má vnitřní průměr 180 mm a přes čelisti jsem v nejširším místě nameřil 180 mm směrem ke krajům trochu pod, mezera žádná  takže škrtat musí stále.

Prostě kola se netočí úplně volně jako předtím, ale celkem rychle se zastaví. Auti, ale z kopce nezpomaluje. Dělal jsem to několikrát dokola, vždycky krátce projel probrzdil(bez ručky), aby se to usadilo, sundal buben a zase jedno svaknutí přidal.

Mám tedy po brzdě a jsem ve slepé uličce neboť i přesto, že se to zdálo mnohem lepší tak to brzdí úplně stejně blbě, jako když jsem nechal samostav přestavit automaticky našlapáním.😧🤷‍♂️

Odesláno (upraveno)

Neměřil a když jsem borcovi řekl, že ještě zkusím vyměnit zadní hadice a případně bych jim to tam nechal aby se mi na to podívali, tak prý být mnou, že by to neřešil, že mi to stejně nijak nezlepší, auto má prý lehký zadek.🤷‍♂️

Vyměním hadice a případně tam mám ještě původní hlavní brzdový válec, který můžu zkusit přegumičkovat. Tenkrát jsem ho měnil protože mi pod silným tlakem klesal brzdový pedál, ale prý je to normální...

A co si budem povídat druhovýroba je druhovýroba takže klidně může být problém tady, jelikož by byla hodně velká náhoda kdyby byl problém s oběma hadicema najednou, ale všechno je možný měnil jsem je zároveň a třeba jsou zarostlé zevnitř a proto tam nejde tlak. 

Odesláno (upraveno)

Jen ještě upřesním, že mi to neměřili na válcích, ale na takových deskách na zemi.

Ale je to prostě blbost, nechápu jak může něco takovýho říct, když přeci brzdí ručka, musí brzdit i hydraulika, z nějakého důvodu dozadu nejde tlak jak říkáš.

Odesláno (upraveno)

Mel jsem kdysi na P405 podobny problem a vymenil postupne komplet vsechno od brzd. Celisti, valecky, atd...

U ceho jsem si byl urcite jisty bylo, ze jsem mel spatnou tu stelovaci rozperku mezi celistma. Nastavovala se manualne zavitem a pri velkem zatizeni proste ten zavit preskocil. To se da lehce poznat a podle foto mas trochu jiny system.

Pak jsem se dlouho drbal s odvzdusnovanim. Neslo to poradne odvzdusnit a porad se v tom objevoval nejaky bordel a kapalina nebyla cista i kdyz jsem to odvzdusnoval treba 10 min jedno kolo.

Nakonec jsem menil i hlavni brzdovy valec. To odvzdusneni pak slo mnohem lepe.

Auto pak nakonec technickou proslo, ale s kecama, ze na tak tezke auto to neni uplne idealni atd...

No proste system brzd na P405 byla katastrofa a spolehal jsem se hlavne na to, ze predni brzdy jsem udrzoval v top stavu, jelikoz drzely vetsinu auta pri brzdeni...

Drzim palce. Zadni bubny umi fakt potrapit.

Jeste si vybavuju, ze na hlavni brzdovy valec jsem fakt nevsazel, protoze P405 ma dva okruhy do krize, kdy vzdy brzdi predni a zadni kolo diagonalne. Tehda me jen napadlo, jestli proste ten valec nepotrebuje vic tlaku, kdyz vede k zadnim kolum delsi potrubi... PZ kolo brzdilo nejhur (nejdelsi trubka od hlavniho valce), ale mozna je tato teorie blbost 😀

Podle mailu a objednavek jsem jeste dohledal, ze jsem taky prvni zkousel prvni zkousel vymenit jen gumicky v prastkach a v hlavnim brzdovem valci, ale nakonec jsem stejne kupoval cely dil.

Prasatla samko a pak jsem kupoval znovu TRW (uz nevim, zda jsem spatne koupil bez pretlaku nebo vymena nepomohla...) a hlavni brzdovy valec jsem nakonec koupil Cifam, protoze to byla celkem palka za lepsi znacku co si patuju...

S timto jsem auto uz dojezdil.

U posledni technicke jsem sice fyzicky nebyl, ale vse ok, az na nejake drobne problemy pry....

Co se serizeni rucky a celisti tyka, uz si to presne nepamatuju, ale myslim, ze jsem prvni povolil sroub na lanku, at je rucka uplne volne a nedrzi celisti.

Pak sesteloval celisti rozpernym seoubem tak, aby kolo slo otocit lehce jednou rukou, ale zaroven slo citit lehounke drhnuti bubnu o celsiti. To stejne na druhe strane. Pak nekolikrat poslapat brzdu, jestli to jeste sedne, a znovu zkusit (tady jsem tehda poznal sjety zavit na te rozperce). Pokud je vse ok, tak jako posledni krok seridit rucku. Tehda se mi povedlo, ze krasne zabirala na 2-3 tim zubu.

Upraveno uživatelem longstarr
Odesláno

Tak jsem byl na klasických válcích v STK a všechno v pořádku. Na ty desky mne již nikdo nedostane a možná kdybych šel rovnou na válce, tak bylo dávno všechno v cajku😅

Jinak jediné co jsem udělal navíc, že jsem koupil aparát na odvzdušnění přetlakem(výborná věc tahle věcička), povolil odvzdušňováky na prasátkách, opatrně co to šlo zatlačil válečky dovnitřku prasátek a prolil dalším litrem brzdovky.

Před testem jsem natankoval plnou nádrž, aby byla na zadku alespoň nějaká váha. 

Hadičky původní a tlaky jsem ještě neměřil...

Odesláno (upraveno)

Nedával, ale pro jistotu ho taky vyměním již jsem objednal od Metteli/Cifam jedno a to samé a odvzdušním přetlakem, né šlapáním. Stejnak to musím rozdělat kvůli cvakajícím předním destičkám a minimalně zkontrolovat jak je to s vůlí mezi tyčkou z posilovacě a pístem z válce, která by se měla nastavit. To jsem jistě nedělal, ale už si nezpomínám jestli to bylo nebo nebylo potřeba. Bez vůle to být nesmí a velká vůle je taky špatně.

Ale jak jsem říkal kdybych šel rovnou na válce a né na ty desky, tak by tohle story bylo výrazně kratší.😅

Nemyslím si, že pomohlo to dodatečné odvzdušnění přetlakem, ale je to skvělá věc, člověk zvládne všechno sám. Když už tak spíš ta plná nádrž a určitě to manuální nastavení samostavu udělalo taky své, celkem dvě cvaknutí na každé straně. Jinak jsem to měřil a po pouhém našlapání samostavu byla mezera mezi bubnem a deskama od 0,5 do 1 mm jak kde, takže ručně štelovat samostav má určitě smysl aby se čelisti sjížděli rovnoměrně co nejvíc po celé ploše.

Na grafu je vidět, že by levé kolo sneslo ještě jeden zoubek a nebo obložení ztratilo účinnost jak se část povrchu rozdrolila a zapekla přitom přehřátí.

Levé zadní 0,63 kN a pravé zadní 0,79 kN rozdíl 20%

Každopádně až teď vyměním obložení za ATE tak nic ručně štelovat nebudu a nechám se překvapit výsledkem.

A v neposlední řadě mám jasno v jedné věci. Pokud zvednu zadek a s kolem pootočím i přes sešláplý pedál(bez učinku posilovače), tak to není závada.😉

Dám nějaký čas na zajetí a pak znovu na válce. Pokud bude výsledek slabí či nesouměrný, doladím samostav ručně a snad bude na dlouho pokoj😅

Odesláno (upraveno)

No když nad tím tak přemýšlím, s rozložením váhy to nemá co dělat. Auto se nepohybuje a nápravy se zkouší zvlášť:myslim

Nicméně na válce pak zadek působí větší silou...🤔

Tak a teď mám brouka v hlavě:myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...