Guest Džůny Odesláno 23. leden 2014 Odesláno 23. leden 2014 Všichni se tomu smějí, ale brzo nás tady šikmoocí převálcují. A to nejen co se aut týče. Evropa usnula na vavřínech a snaží se žít ze své bývalé, zašlé slávy. Stala se z ní multikulturní stará neproduktivní zregulovaná panna s logem EU na zadku. Co mě štve je to, že Číňané (a vlastně i ti Korejci) ve své vychcanosti počkali, až se naprostá většina technologií za těžké peníze a s velkým úsilím vyvine a zkonstruuje v Evropě / USA, a potom jim pouze stačilo vše okopírovat, najmout pár Evropských konstruktérů, rozjet výrobu za zlomek ceny a zaplavit náš trh. Sebedestruktivní chování EU (Evropy) – např. poměr cla vývoz/dovoz – a lidí je v tom jen podporuje. Je to smutné, řekl bych… Třešničkou na dortu jsou útočné a nemorální marketingové kampaně dvojice H/K. Čína už dělá v podstatě to stejné (Qoros). Průser bych spíš viděl v tom, kdo ta nová auta bude kupovat. Plastové spotřebky které za ty prachy nestojí. Já osobně bych si asi z nových aut žádné značky nevybral. Co se SUV týče, to by asi chtělo samostatné téma. To bych si nenechal ujít. [upravil dne 23/1/14 17:28 od Džůny] Citovat
GhostBoxer Odesláno 23. leden 2014 Odesláno 23. leden 2014 S většinou se dá souhlasit, ale již dnes je půlka plast.věcí z Číny a nevidím, že by někdo přešel na vyřezávání ze dřeva atd. Mimochodem my jsme taky za 40 let skoro nic nevyvinuli a po revoluci pouze převzali technologie ze západu, tak v čem je rozdíl? Že číňani kopírují i design aut? Koho to štve, vždyť většina těch originálů je škaredá jak noc. Co je to \"nemorální marketingová kampaň\" ? Citovat
Guest Džůny Odesláno 23. leden 2014 Odesláno 23. leden 2014 Uznávám, že tohle je čistě subjektivní. Mně osobně připadá nemorální lhát (Hyundai: \"české auto\") a útočit na konkurenci (série kampaní zaměřených na Škodu, jakkoliv ji nemám v oblibě). Zrovna tohle ale není tak důležité; ať si tady klidně prodávají a inzerují, ale za stejných podmínek jaké má Evropa u nich. Je pravda, že i tohle už se srovnává (http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/z-volneho-obchodu-mezi-eu-a-koreou-profituji-korejske-automobilky-1003307), nicméně na začátku na tom kluci korejští trhli víc než je zdrávo. K nám vyváželi zadarmo, zatímco na Evropské výrobky bylo stále uvaleno nemalé dovozní clo. A další, ne úplně bezvýznamný fakt je to, že \"dostali\" desetileté daňové prázdniny, zatímco zavedení výrobci (pokud vím) ne. To se jim potom C\'eedy prodávají za pár korun samy, že. A rozdíl je v tom, že Škodovku koupil VW. Patří pod Evropský koncern; má tady více závodů, zaměstnává více lidí, peníze, které do ekonomiky \"přináší\" zůstávají v Evropě. H/K je \"externí\"; tj. to, co tady vydělají, jde zpátky do Koreje. Nejde jen o design, jde o hotové technologie, elektronické asistenty, podvozková řešení,… Čínský Auto-Boom už začal, a my z toho rozhodně profitovat nebudeme. Citovat
GhostBoxer Odesláno 23. leden 2014 Odesláno 23. leden 2014 Dokud tady nepřišli H/K, tak tady škodovka spala na vavřínech, se 3-4 modely. Vzhledem k zahraničním vlastníkům mě připadají všechny tři výrobny u nás jako \"české\", protože je to na našem území a pracují tam našinci. Daňové prázdniny zřejmě nebudou fér, ale jinak by utekli jinam. Ostatně Škodovka taky vyrábí jinde, tak jaktože té naší \"české\" automobilce nenadáváš, že místo aby dávala práci Čechům, tak radši vyrábí jinde, když je to tak vlastenecké. Jinak svým způsobem má daňové prázdniny zpočátku stejně většina podnikatelů, která masivně investuje na začátku podnikání. A živnostníci mají daňové prázdniny tak nějak pořád. Z čínského autoboomu profitujeme už teď, vzhledem k tomu že číňané kupují tradiční automobilky v krachu. Protože to kupují z peněz vydělaných při výrobě aut v Číně. A z čínského autoboomu profitujeme i tak, že se vyrábí levné autodíly v Číně a tímpádem jsou naše auta levnější či mají evropské automobilky větší zisky a tím platí vyšší daně. Podíváš-li se do historie automobilismu, tak v podstatě sleduješ dějiny kopírování. Cokoliv jakákoliv automobilka v historii zavedla, tak do pár let to měli všichni ostatní. Citovat
Guest Džůny Odesláno 23. leden 2014 Odesláno 23. leden 2014 Srovnáváš (podle mého názoru, samozřejmě) nesrovnatelné. Je velký rozdíl, když v průběhu 70 let (cca) deset různých automobilek postupně vyvíjí nové technologie a přejímají je mezi sebou, než když během (opět cca) pěti let po všem najednou skočí Korejec/Číňan a následně zahltí ostatní trhy levnými auty (nejen díky už zmiňovanému clu). O profitování by se dalo debatovat dlouho a každý na to bude mít jiný názor. Je moc hezké, že \"zachránili\" Volvo (a další značky), ale nevěřím, že je to z dlouhodobého hlediska řešení. Podle mě by bylo lepší nechat některé značky padnout, než prodat půlku Evropy Číňanům. Levnější auta taky nepovažuji zrovna za výhodu. Aut je (a vyrábí se) zbytečně moc. Evropa na automobilovém průmyslu z velké části staví, ano, ale tohle nemůže pokračovat donekonečna. Kdo ta auta bude kupovat? Už teď nám tlačí do hlav, že čtyřleté auto je starý nepoužitelný vrak, a měli bychom ho vyhodit a koupit další spotřební plasťák. Jenže za co? Podívej se, jak je na tom Řecko, Španělsko, Itálie, další následují. Ne, toto neuznávám, nesouhlasím s tím a nikdy ani nikdy nebudu. Lidé jsou rozežraní a zpohodlněli neskutečným způsobem. Co se výroby týče, nikomu nenadávám. Jen říkám, že Německo je blíž než Korea. Němci rozhodně prospějí eurozóně víc, než Korejci a Číňan. Že mají živnostníci daňové prázdniny \"pořád\", to snad ani nebudu komentovat. Ty funguješ na živnost, smím-li se zeptat? Citovat
GhostBoxer Odesláno 23. leden 2014 Odesláno 23. leden 2014 Nemyslím, že by bylo vhodné řešení nechat padnout automobilky. To by tu pak pomalu zůstal jen VW a monopol evidentně nebude to pravé ořechové. Ono se to teoretizuje, že špatní padnou a vstanou nové a dravé firmy. Jenže co nového a dravého tu vzniklo? Nic, protože začít od nuly se stávajícími nařízeními a předpisy je peklo. Kdo dělá ve firmě na pozicích mající na starosti předpisy, certifikáty, zkoušky ve zkušebně atd. , tak ví o tom své, v libovolném oboru. Přičemž dřív v historii bylo normální, že třeba někdo upravoval auta, třeba dělal kastle a postupně se vyšvihl na samostatnou značku. Souhlasím s Tebou, že lidé (i já především) jsou línější, nechtějí makat, nesportují, tloustnou, rakovina atd. Ale je přeci historicky normální, že si lidé ulehčují práci a zvyšují luxus. Jinak bychom doteď z jeskyně běhali lovit zvěř. Ale díky 40 let komoušů a 20 let Klause co z nás dělali levnou pracovní sílu - tvrdit že levnější auta je špatné - to by pak auta měl u nás málokdo. Jinak prodeje aut jsou víceméně stejné či spíše historicky stoupají, takže domněnka že to lidi \"přestanou kupovat\" je mylná. Tradiční automobilky nefungují tak, že by tam v každé z nich deset let zrál nápad, jak třeba do zp.zrcátka zabudovat hlídání mrtvého úhlu. Prostě to jedna automobilka vyrobí a další to během krátké chvíle okopírují. Sto let dozadu mi tohle kopírování nevadí, takže proč by mi to mělo vadit pět let u číňanů. Ano, funguji jako živnostník. Vím, že i živnostníci přispívají daní z příjmu do st.rozpočtu a je mi též známo, jak je to se soc. a zdrav.pojištěním (čili daní), siln.daní i DPH ,atd. Zeptej se nějaké účetní, kolik jejích klientů má daňové prázdniny pořád a kolik si klidně i přeruší živnost, aby brali soc.dávky a dělali načerno. Jsem pro nízké daně, ale taky se na to dívám reálně. Mohu porovnat, že být zaměstanec je podobně náročné jako být živnostník. Akorát jako živnostník máš vyšší náklady a rizika, což by mělo být víc ohodnocené finančně. Ale ne nižšími daněmi, ale vyšší cenou práce, což je u nás problém, protože lidé mají málo peněz. Kvůli vysokým daním. A proto se to nahání prací načerno. A největší průser je, že i přes vysoké daně jsou všechny státy brutálně zadlužené. Takže buď bychom měli začít kopat hlubší studny, nebo ke kormidlu pustit někoho, kdo to tu začne osekávat. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Tak niekomu nevysvetlíš ... Podľa mňa korejci okopríovali aj to že auto má volant a 4 kolesá ... Sú to svine ... Korejske automobilky ukazuju, ze to ide robiť aj lacnejšie bez premrštených marží ... Vedia tu postaviť závody, vedia spraviť \"európske\" autá, vedia ich natlačiť výbavou, poskytunúť záruku ... A to všetko zvládajú z pracovnou silou Slovakov či Čechov ... Navyše, stačí mrknúť pod kapotu a pozreť sa na ich CRDI motory, ktoré majú elektroniku od kábla až po riadiacu jednotku bosch, turbo garrett a podobne ... Hovoríš o daňových prázdnínách, tie mal napr aj VW keď prišiel na SK a pre tvoje prekvapenie má ich aj PSA Peugeot Citroen (ešte stále) na SK. Je to normálne ... Dostala ich aj KIA ... Keď sem príde vyrábať ferrari, tak aj tie ich budú mať. Je to daň za investície do vybudovania celých závodov ... Takže podmienky sú zrovanteľné. Napriek tomu u Nás vo firme príšli naceniť auto do škodovky, konkrétne octaviu a následne do KIE pre auto v rovnakej triede ceed. Výsledok, aj so zľavou za velký odber je jasný Octavia s 1.2 TSI 77 KW, v oholenej výbave - manualna klima, predne okna v elektrike atd. Dokonca aj spetaky nemala vo farbe vozidla. Ceed 1.6 GDI 99 KW, takmer vo fullke - vyhrievane sedacky aj volant, parkovacie senzory, dvojzonova klima, esp, tempomat, 6 rychlosti, bluetooth hanndsfree, led diodove packety atd atd ... Obe autá vyšli za rovnakú cenu, s tým, že ceed bol kombi, octavia len liftback. Pokial chceli octaviu v combi, museli ešte priplácať. Tak mi povedz dôvod, prečo by normálne zvažujúca firma mala nakupovať tie \"europske\" auta ... A takisto my vysvetli dôvod, prečo stojí octavia toľko. Čo tam vyvíjajú ? Patri pod VW grou = s tým sa nemôže KIA s Hyundaiom rovnať ani náhodou (čo do velkosti). Ked vyvinú motor 1.2 TSI (ktorému skáču rozvody) tak ho natlačia do seatu, VW aj škodovky. 1.4 tsi už natlačia aj do audi ... Napriek tomu, že tento agregát je horší, a kazivejší, stojí spolu s celým autom viac. Prečo ? Citovat
rootsky Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Zrovna jsem zaplatil Citroen C1. Ještě není doma, ale myslím, že se hodí k tématu:D Nevím co má, krom znaku, společného s PSA. Výroba ČR, platforma Mazda/Ford, motor Daihatsu, výroba \"Toyota\". Citovat
GhostBoxer Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Dát přednost takovému kukaččímu dítěti před mladoboleslavským Viperem ? Citigo sport : 3-válec 1.0 55kW, originální polepy, snížený podvozek, kola z lehké slitiny, styling kit a POZOR - sportovní interiér. Citovat
Vvitty Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Cinani (nejen) krachujici automobilky nekupuji kvuli modrym ocim tamnich zamestnancu aby meli dal kde delat, ale proto ze se tak levne a rychle dostanou prave k technologiim a zkusenostem ktere jim aktualne chybeji... pripadne k honosnejsi nalepce na krabici nez je \"Chi Hong Chi\". Citovat
GhostBoxer Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 No nevím, třeba ten číňan, co teď koupil část PSA, ten už vyrábí kde co a navíc nevím, co by tady našel za úžasné nové technologie. Kouzlo bude asi v tom, že Číňani mají prostě už velkou hotovost a snaží se ty dolary co nejvíce strategicky rozprostřít. A navíc, když se ta příležitost zrovna nabízí. Nač mít hromadu dolarů v bance a čekat, kdy se to za louží opět zhroutí. Citovat
Guest Džůny Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 GhostBoxer: Myslím, že to tak dřív nebo později stejně dopadne. Tahle nařízení a směrnice na tom budou mít podíl; zůstane pár nadnárodních, obřích korporátních zrůdnosti (VW, Toyota,…), které budou diktovat. Takže co; zachránit ztrátovou automobilku státními penězi > penězi lidí (kterých se nikdo nebude ptát), nebo ji prodat Číňanům. No, vážně nevím, co je lepší. I luxus musí mít hranice. Od lovení mamutů je to k vyhřívanému tlačítku na nastavení intenzity masáže v autě docela daleko. Levná pracovní síla je hodně relativní pojem; čínští dělníci by nejspíš nesouhlasili. Podeje pochopitelně rostou, protože auto stejné třídy stojí dnes 1/3 toho, co stálo kdysi. O to mi jde! výroba neustále roste, budou i prodeje snad růst donekonečna? Zákonitě to bude muset dojít do bodu přesycení trhu, do bodu, kde se bude vyrábět už jen aby se vyrábělo. To budeme kupovat nové auto za 200k každý půlrok, nebo co? Kopírování. Opakuji: zavedené automobilky musely na vývoj vynaložit nemalé prostředky. Korejec počkal, začal všechno vyrábět směšný zlomek celkové ceny a zahltil západní trhy. A takoví jako je Lubk0 jim to žerou, protože by se bez vyhřívané prdele a koženého volantu asi neobešli. To, že by mělo auto méně lidí, by snad byla špatná věc? Chodím v podstatě každý den přes Olomouc tam a zpátky, i několikrát, a 90% aut která potkávám uprostřed města vezou jen jednoho člověka a bíle kouří, tj. krátká cesta. Kdyby auta měli a využívali jen lidé, kteří je skutečně potřebují (špatný spoj do práce, nutnost převážet věci), měli bychom se všichni lépe. Lubk0: Jasně, firemní auta přece MUSÍ mít dvouzónovou klimatizaci, vyhřívání úplně všeho, včetně hlavice řadičky. Bo jak ta plechovka \"nie je vo fullke\" a nemá \"spetaky vo farbe\" tak se s tím nedá pracovat, že? 100x lepší službu by udělala kterákoliv Dacia, na které by se toho sralo 100x méně. Nemluvě o tom, že se firmy zbavují aut po 150-200tkm, i když by mohly najezdit ještě 2x tolik; ekologičtější a méně nákladné by bylo auta servisovat, a ne používat jako spotřební zboží. Nikomu neříkám, že si má koupit Škodovku, bože. Jenom píšu, proč mi Korejci nesedí a proč bych si je nevybral (stejně jako bych si nevybral předraženou sterilní Škodovku / VW). Nikde jsem nepsal nic o tom, že by byli \"svině\", vzpamatuj se. Využili příležitosti, které jim dementní Evropa dala, no. Citovat
GhostBoxer Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Po ekologické stránce samozřejmě o tom žádná, aut už je prostě moc. Ale vem, že všem se zvyšuje životní úroveň. Nám, němcům i těm číňanům. A prostě nikdy nenalezneš žádné kritérium, jak to omezit. A vyrábí se přesně tolik aut, kolik se prodá. Neboť jsem nezaregistroval, že by byla nadvýroba, že by se auta někde hromadila. Co jsem zaregistroval, že se pouze sešrotovalo pár rozdělaných Brer od Alfy, jinak se i ta nahromaděná auta během krize doprodala po výkyvu krize. Takže omezíš to buď vyšší daní na palivu, daní při koupi auta a zákazem vjezdu do měst. To však stejně bude mít za následek jen minimální krátkodobý pokles autodopravy, přičemž ty peníze budou chybět v jiných odvětvích. Třeba v tom, že lidi budou méně chodit do kina nebo do restaurací, atd. Takže zase míň peněz se bude točit v té naší vnitřní ekonomice. Spousta automobilek si nechává komponenty vyrábět v externích firmách. A ty firmy mají svůj vlastní vývoj. Já nemám informace, jak moc se třeba na vývoji určitého komponentu podílí automobilka a jak externí dodavatel. Ale počítám, že mnoho věcí (třeba světla, sedadla, pásy, atd.) si klidně necháš vyrobit externě, přičemž mohou být jen drobně odlišné od věcí co má zavedená značka. Je to kopírování nebo jen externí dodavatel získá dalšího zákazníka? A co ti zbývá? Motor, převodovka a kastle. Vstřiky a jednotku koupíš od Bosche, motor je už sto let stejný, 2-spojkovou převodovku už stihli skoro všichni stejně okopírovat. A kastli ti z plastelíny navrhnu za den, akorát to nebudeš mít tak hezky v počítači. Jinak třeba H/K mají svůj vlastní design, v tom nikoho nekopírují. Narozdíl třeba os Škodovky či Seatu, kde se trapně objevují prvky po VW. Když už omezit osobní autodopravu, tak ne formou tvrdého omezování. Ale nabídnout alternativy. Že na lidi půjdeš zlem, se nikdy nevyplatí. Já taky nechápu, proč si lidi vybavují auto jako obývák. Ale nemám k tomu žádné připomínky, je to jejich věc. Vytýkat jim to ani pranýřovat je určitě nebudu, to už by bylo skoro jako za komunismu. Citovat
ozzy56 Odesláno 24. leden 2014 Autor Odesláno 24. leden 2014 Džůny a kdo by rozhodoval, zda auto skutečně potřebuju? tajemník UV? Citovat
oddie Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Nabídnout alternativy??? Alternativ je 3 pr...., jenže lidi berou auto jako symbol a ukazatel sociálního statusu. Takže žádná nabídka alternativ nefunguje, nebo jen pro pár procent lidí, kdežto ekonomické zásahy pocítí podstatně větší procento z nich. I když to taky nefunguje stoprocentně, když je spousta blbů schopných vysypat za pixlu všechny prachy a ještě se zadlužit, aby ukázali okolí, jak na to \"mají\", a přitom za rohem fňukali, jak nemají kde bydlet a co žrát... Ale furt to funguje lépe než nabídka alternativ. Citovat
Guest Džůny Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 ozzy56: Trh. A ty sám. Tím chci říct, že by si auto koupil jen ten, kdo má skutečně potřebu vlastnit auto a má na to finance. Ne, že si dvacetiletý vezme půjčku u providenta \"aby si jako moh koupit tu voktávku voe, aby ju měl ne, když ju má kámoš taky\". A pak jezdí 2 km do obchodu a na poštu a zpátky… GhostBoxer: Nechci abys mě špatně pochopil, já nechci nikomu nic zakazovat, cokoliv omezovat nebo rušit. Do toho, co se svými penězi, prostředky a znalostmi dělají jiní mi nic není a nemám do toho co mluvit. Jsem pro absolutní svobodu volby a rozhodování jednotlivce. Já bych jen byl rád, kdyby lidi byli trochu ohleduplní, míň pohodlní a materialisticky založení. Aby taky trochu přemýšleli. Já vím, to tady brečím naprosto zbytečně… Dokud budou brát lidé auto jako symbol, jak píše Oddie, asi se to nikdy nezmění. [upravil dne 24/1/14 19:37 od Džůny] Citovat
ozzy56 Odesláno 24. leden 2014 Autor Odesláno 24. leden 2014 trh to řídí i dnes, auto si koupí ten, co na něj má, kdo na něj nemá, ať si třeba půjčí a pak za rohem fnuká, že nemá co žrát--stejně jako ten mladík, co si vezme půjčku u providenta, je to jejich boj a má to tak tak být Citovat
Vvitty Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 ve finale trh zaridi zejmena to ze auto bude pouzivat ten kdo na to bude mit, coz se nerovna ten kdo jej potrebuje Jinak minimalne v Praze je alternativ dost a dost. Citovat
rootsky Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 GhostBoxer: JJ mini auto, co vlastně není malé. Městská svižné vozítko, co vlastně není svižné. A poslední auto co mělo tak pokrokový design bylo nejspíš AX. Určitě to bude mít největší kufr ve třídě a tak... Umí to všechno a nic pořádně, skoro jako všechno co koncern tvoří pro \"běžné východoeuropany\" Jen pro přehled, kdo to nečte od začátku, k šáde Citygo... [upravil dne 24/1/14 19:34 od rootsky] Citovat
GhostBoxer Odesláno 24. leden 2014 Odesláno 24. leden 2014 Jo zrovna pročítám, jak se vedení VW nelíbí prodeje v USA, prý katastrofa . Vyžraní američané jim nechcou jezdit v autech a ta menšina, co si to nakonec koupí, tam stejně lije benzín místo nafty. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.