Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravim, napíše mi prosím někdo jakým způsobem vyměnit chladící kapalinu? Nevím, jak to původní majitel dělal a kdy jí měnil, tak bych jí chtěl vyměnit. Tu starou bych asi měl nejprve vypustit, že? Ale jak? A potom odvzdušnít? Taky nevím jak.. Tak prosím nějaký postup jak vypustit starou kapalinu z chladiče.

Jedná se o p106 r.v 2001.

Díky všem

Odesláno

Dole na chladiči je výpušťák, tzn že otevřeš vrchní víčko na chladiči a spodkem to vypustíš. A odvzdušňováky jsou : jeden na vršku chladiče, další je myslim za termostatem a jeden na hadici topení u přepážky, teda alespoň myslim, že já to tak mám, kdyžtak mě někdo opravte.

[upravil dne 26.11.2013 12:38 od go.play]

Odesláno

A jakým způsobem teda to udělat? Vypustit a potom povolit všechny odvzdušňováky, chvilku nechat, potom utáhnout a nalejt novou kapalinu, nebo jak?

Odesláno

Odzvdušnění se dělá až po napuštění nový. Starou prostě jen vypustíš výpušťákem z chladiče. Až to přestane téct, tak ten výpušťák zavřeš a necháš otevřený odvzdušňováky na chladiči a na trubce od topení (ten na termostatu jsem vždycky urval, tak ho nepovoloju).

Začneš do chladiče nalejvat novou nemrzku a až ti začne téct odvzdušňovákem na chladiči, tak ho zavřeš a leješ, co se vejde. Až bude nádržka plná, tak natočíš motor a začneš odvzdušňovat - dolejvat vodu, dokud ti z toho odvzdušňováku na hadici od topení nepoteče správně barevná \"voda\" a nebude to vůbec prskat vzduch. Počítej, že i tak to bude trvat tak týden, než se ti jízdou pořádně odvzdušní radiátor (bude slyšet šplouchání), tak to průběžně kontroluj a dolévej ;)

[upravil dne 26.11.13 14:26 od MJSytic]

Odesláno

Takže to šplouchání je v pořádku? Mě to tam taky šplouchá už nějakou dobu myslel jsem že to někudy teče ale zase když je to normálně tak asi neřešit.

Odesláno

Šplouchání dělá vzduch v radiátoru. Je to špatným odvzdušněním. Na 106 se mi to ale nikdy nepovedlo odvzdušnit tak, aby to nešplouchalo. Ale jak jsem psal. Po týdnu jezdění se ta kapalina protočí a bubliny zmizí přes expansku. Pak je samo potřeba dolít. Proto jsem psal, ať to hlídá. Ideálně vozit nějaký ten litřík nemrzky s sebou a před jízdou to vždy omrknout ;)

virten: Jestli ti to přijde složitý, tak to snad nech na někom jiném, popřípadě to dělej pod dozorem někoho, kdo to umí. Odvzdušnit to musíš, jinak bys taky mohl uvařit motor :bojim

Odesláno

nejhorší je, že jsem ještě nepřišel na to, jak to vypustit, žádný vypouštěcí ventil vlevo dole nemůžu najít, odvzdušńák na chladiči jsem našel.

Odesláno
virten : Kdyby si to neměl ke mě daleko, tak jsme to mohli udělat u mě. Už jsem to měnil několikrát u 106 + ovzdušňoval.

škoda no, tak ono tam teď nějakou nemrzku zřejmě mám, jelikož už mrzne a nezdá se mi, že by to zamrzlo, jenže auto jsem kupoval teď v létě a nevim co tam předchozí majitel lil, jak starý to bylo atd tak si to chci vyměnit

Odesláno

Vypustíš to i sundáním hadice, ale vypoušťák chladiče by měl být na té samé straně, co odvzdušnění, takže na opačné, než je víčko....

Odesláno

Jasně, tak pokud výpušťák opravdu není, tak povolit tu spodní hadici (povolit sponu sikovkama, nebo šroubovákem podle typu), co vede z boku do chladiče a vypustit tudy.

Trošku \"špinavější\" práce ale jinak to nejde ;)

[upravil dne 27.11.13 15:48 od MJSytic]

• O 8 měsíců později...
Odesláno

Ahoj,

dovoluji si vstoupit do diskuse. Taky si chci před zimou vyměnit vodu v chladiči, protože vůbec nevím jaká a jak dlouho tam nemrzka je. Tak nějak všechno chápu, až na jednu věc. V knížce jak na to, jsem se dočetl ještě něco o vypuštění kapaliny z bloku válců. Viz. obrázek. Do tohoto kroku se mi moc nechce, proto se chci zeptat zda musím extra toto vypouštět? Nevypustí se všechna kapalina dole přes výpušták na chladiči?

post-53353-14109639523832_thumb.png

Odesláno

vypusť jen dole na chladiči, z bloku se to nikdy nevypouští i když kniha mluví jinak..., vždycky tam něco zůstane...,ten šroub na bloku se může zalomit a máš vystaráno,nejlepší je systém párkrát propláchnout jen vodou a pak dáš směs, teď v létě ideální řešení :myslim

[upravil dne 25/8/14 18:30 od ozzy56]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...