Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Má někdo zkušenost s tepelným čerpadlem nebo čím topíte??

Recommended Posts

Odesláno
To je ale systém země-voda, jestli to z obrázku dobře chápu. Za SZ dík!

Chápeš to špatně, je to systém voda-voda. Z čeho si odvodil země voda? Jediné co tam je u primáru je teplota z vrtu a do vrtu a navíc je zkreslená, protože TČ netopí a tudíž \"do vrtu\" ukazuje přibližně teplotu místnosti a \"z vrtu\" je chladnější, protože zřejmě chvíli před tím běželo čerpadlo ve vrtu, vrt je totiž využívaný i na pitnou vodu.

Obrázek jsem poslal spíše kvůli ekonomice (musel jsem ho zmenšit a je hůř čitelný). Mám poměrně přesně měření jednotlivých zdrojů a spotřebičů. Za 2,5 roku spotřebovalo TČ 16223 kW, do teplé vody šlo 4560 kW a do topení 56454 kW, což při (4560+56454)/16223=3,76 a to je docela dobrý topný faktor. Ani v největších mrazech nebylo třeba zapínat spirály, 2.07 kw na jedné z nich pochází z testů.

Odesláno
já mám náklady na topení 9000kč/rok ale je v tom vaření i ohřev vody:P

To bude asi byt, na RD je to neskutečně málo, leda, že by to byl nějaký pasivní, či nízkoenergetický.:myslim:myslim:myslim

Odesláno

Já topím dřevem a kotel máme Viadrus Hercules U26 38kw, dřevo mám z práce, roční náklady 0.- tedy když nepočítám práci a těch pár kw co si vezme čerpadlo na pohyb vody. Ale stejně časem budu řešit automatickej kotel buď na peletky a nebo ořech. Prostě něco co bude hořet celej den samo, zatím je nám to jedno, je doma tchýně která udržuje oheň když nejsme doma.

Odesláno

Dostal jsem 3 nabídky na TČ a vždy jiný druh. Cena cca 260 tis bez DPH. A´t počítám jak počítám... tak si nejsem jistý, že se ta investice vyplatí.

Takže asi sáhnou po levnější variantě plně automatického kotle na uhlí a pelety.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Takže aktuální téma. RD dřevo-stavba zateplená, nové okna, tepelná ztráta cca 7 Kw. 145m2.

Nabídek mám přes 10 od různých společnostech. Cena TČ vzduch-voda od 173 tis po 320 tis. Možnost u některých získat dotaci z programu NZU 2013, což je 60 tis + 5 tis na projekt, když to zadáte nějaké firmě dotace bude cca 50 tis.

Nabídka na plně automatický kotel Benekov C16 na uhlí 82 tis, plus úprava kotelny a věci kolem, cca 115 tis.

Ten rozdíl v investici je už málo.

Rozhoduji se mezi TČ od Acondu, který by vyšel na cca 205 tis nebo Panasonic za 173 tis.

[upravil dne 18.10.2013 09:51 od Jirkap]

• O 3 měsíce později...
Odesláno

Přemýšlím o změně systému vytápění a vzhledem k tomu, že má být znovu vyhlášena zelená úspora jsem se chtěl zeptat, jestli někdo neví, kde jsou podmínky srozumitelně popsány. Směrnice MŽP jsem si prošel, ale stejně jako laik si nejsem 100% ve všem jistý.

Doufám, že to není příliš OT, jestli jo tak vytvořím nový topic.

[Edited on 12/2/14 14:54 by Almanil]

Odesláno

Jo tohle jsem chtěl udělat taky sám, ale nakonec jsem pověřil firmu. Pěkný kupička papíru to je.

Sice to stojí peníze, ale nemusíš se o nic starat. Vše vypracuji, včetně projektu, atd. a ty pak jen podepíšeš a podají.

Pak čekáš :)

Odesláno

Já jsem si říkal, že to asi stejně přenechám někomu, kdo je v oboru kovaný. Na druhou stranu, když cokoli řeším snažím se tématu alespoň rámcově rozumět. Tak uvidím, pohledám, kdo se tím v okolí zabývá.

Nemá někdo kontakt na firmu, která se tímto zabývá a má s nimi pokud možno dobré zkušenosti?

[Edited on 12/2/14 16:59 by Almanil]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...