Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Odesláno 29. červenec 2012 Mám na autě tažné a celkem často tahám vlek a na dovolenou jezdím s karavanem. U Peugeota 405 byla kontrolka, která signalizovala funkčnost směrovek, takže řidič vždy věděl, že připojený vlek, karavan nebo nosič kol opravdu bliká. Byla to taková malá zelená kontrolka se symbolem tažného zařízení (koule) nalevo od volantu. Na mojí 406-ce mi tahle kontrolka dost chyběla, tak jsem se rozhodl ji dodělat. Chci mít jistotu, že vlek nebo karavan opravdu bliká, zvlášť při odbočování doleva. Sám jsem měl kdysi s Oplem Corsa takovou nehodu - traktor odbočoval doleva, ale neblikal mu připojený rozmetač hnoje a já ho začal předjíždět. Naštěstí to odnesly jen plechy. Ještě, že jsem nejel na motorce, to by bylo horší. Takže bezpečnost především. Zde návod, jak na to: Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Tento návod platí pro OLD (starý) model P406, na kterém jsem to dělal. Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Vyndat přerušovač blinkrů. Z levého boku palubovky vydloubnout záslepku, přerušovač je v šedém konektoru (viz. foto). Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Abych se k přerušovači lépe dostal, vyndal jsem i panel s ovládáním výšky světel a regulace osvětlení přístrojů. 2 Torx šroubky zespodu (žluté šipky na fotce). Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Vyndat přerušovač. Jde to blbě, je tam málo místa. Original přerušovač má 3 kontakty, je ho třeba vyměnit za přerušovač pro vozidla s tažným zařízením (4 kontakty). Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Já použil nějakej, co jsem našel doma. Jinak lze použít z Felicie, ale musí mít 4 vývody. Je určen pro vozy s tažným zařízením. Tento: http://www.e-cat.cz/p-2655211/skoda/felicia-i-6u1-09-94-03-98/1-3-135-1289ccm-43kw-58hp-09-94-07-96/elektrosoucasti/informativni-elektronika/prerusovace-blikacu-cyklovace/prerusovac-smerovych-svetel-pro-tazne-zarizeni.html?cPath=1314088_1960718_1960719_1966078_1966084_1966087 Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Pak je potřeba z toho čtvrtého kontaktu nového přerušovače natáhnout drát ke kontrolce. Na tomto drátu se při připojeném vleku a zaplých směrovkách objevuje +12V. Já použil kousek drátu s autokonektorem, který jsem nacvakl do patice přerušovače. Ten hnědý na fotce. Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Pak někam umístit kontrolku. Já jí dal vedle vypínače výstražných světel, nad LEDku dodělávaného alarmu (původně tam byla LEDka imobilizéru - měl jsem kdysi klávesnici). Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Jako kontrolku jsem použil LEDku s předřadným odporem, určenou na 12V. Zase z domácích zásob, zakoupeno kdysi v prodejně autodílů. Plus (červený drát) kontrolky zapojeno na vývod čtvrtého kontaktu přerušovače, minus (černý drát) kontrolky připojeno na kostru vozidla. Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Na konec umístění kontrolky do interiéru a vyzkoušení funkčnosti. Bez připojeného vleku nesmí dodělávaná kontrolka při zapnutí blinkrů blikat, když připojíme vlek a ten bliká, bliká nám i kontrolka v interiéru. Takže když v zásuvce tažného vznikne problém (třeba špatný kontakt), tak nám přestane kontrolka v interiéru blikat. Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Toť vše. Práce cca. na hodinku. Náklady u mě nulové, použité díly jsem vyhrabal doma. Jinak nový přerušovač cca. 350 Kč, konektor, pár drátů a LEDka nebo žárovka jako kontrolka. Odměnou je jistota, že když zapnu blinkry, tak vím, že vlek či karavan opravdu bliká. Citovat
Péťa Odesláno 29. červenec 2012 Odesláno 29. červenec 2012 Super, to se hodí!!! O takové vychytávce jsem nikdy neslyšel Taky jezdím často s vlekem (i když jen po blízkém okolí), možná si to dodělám. Ještě by se celý postup mohl přesunout sem: http://www.peugeot-club.com/forum/forumdisplay.php?fid=125 Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Naše bývalá 405ka to právě měla a bylo to dobré, že jsi nemusel při připojení vleku a zkoušce blinkrů vystupovat ven a běžet dozadu to kontrolovat, jestli to opravdu bliká. A právě teď v týdnu odjiždím s karavanem půjčeným od kamaráda na dovolenou a při převážení od něj ke mě karavan občas neblikal doleva (dost nebezpečné). Tak jsem opravil zástrčku karavanu, ale tu kontrolku jsem si pro jistotu dodělal. Jinak přesun do vlákna Udělej si sám můžou pouze Admini. [upravil dne 29/7/12 12:15 od Butrus] Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červenec 2012 Odesláno 29. červenec 2012 Nerozumim jedny věci, tažný je dodělavaný a blinkry jsou zapojeny ze zadního světla, jak je zajištno aby byli kontrolovány jen blinkry vleku?? Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Nevím, zda ti to vysvětlím přesně. Ten nový přerušovač pozná, že na dané větvi je větší proudový odběr (po připojení další žárovky, co je na vleku) a do toho čtvrtého kontaktu pustí napětí. Jinak já mám tažné taky dodělávané a elektriku napojenou ze zadních světel a funguje to. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červenec 2012 Odesláno 29. červenec 2012 Jo tak to je mi už jasný, je to daný tim přerušovačem, tak to jo. Citovat
Butrus Odesláno 29. červenec 2012 Autor Odesláno 29. červenec 2012 Ano, přesně tak. Proto ta výměna přerušovače za ten se 4 vývody (pro vozidla s tažným zařízením). Má jinou vnitřní konstrukci než ten obyčejný se 3 vývody. Citovat
Pat Odesláno 12. srpen 2012 Odesláno 12. srpen 2012 Tak to je super,já jezdím pořád s vlekem,tak to vyzkouším.. [upravil dne 12/8/12 08:46 od Pat] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.