Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 GhostBoxer: On není pražák, v podstatě je tam už 20 let (jen se přesunul z nedalekého města na vesnici) a je to pořád horší. Je otázka, jestli ti těch x lidí, co přijdou víc neprochlastaj než udělají práce. Kolega z práce staví na vesnici, ale na stavbu už mu chodí jen rodina a kamarádi, protože, kdyby to udělal, jak píšeš, tak by se v hospodě nedoplatil. A že tam někteří vydrží už od dopolední svačiny... Tvůj pohled je taky trochu neobjektivní... Jo vzpomněl jsem si na Vesničku střediskovou... S tou morálkou... takovou... jinou... nezkaženou... Citovat
Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 oddie: já bych to zase nezobecňoval. Na vesnici jsou taky lidi poctivý, pracovitý, brblaj stejně jako lidi ve městě, ale normálně se uživí. Nečekaj, že jim stát nasype nějaký dotace (i když by si je zasloužili, protože pěstovat dneska něco jinýho než řepku chce odvahu), trápí je, když se nevydaří počasí a dovedou odvést obrovský kus práce (a taky nemají čas jít mu třeba posekat louku, i když mají čím). Bohužel, je mraky těch, co jen skloňují dotace a nemáme a potřebujeme... Dotace pokřivily zemědělství totálně. Nejen u nás. Šrotovné a podobné akce - cesta do pekla. Citovat
Guest StibTo Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Zas bych nepaušalizoval. Vesnice byla a je o vztazích. Když tam přijede za....ný pražák s manýry, tak ať se nediví, že na něj každý háže bobek. Na dědinách dělávám a třeba při stavebních pracích tam nemají problém nárazově sehnat 5-10 lidí. A mnohdy jen na bázi výpomoci či útraty v hospodě. Ale to pražák, u něhož za jeho peníze musí být vše podle něj, nepochopí. Za pražáky si klidně dosaď obyvatele jakéhokoliv města, prostě lidé na vesnici jsou jiní než ve městech, po morální stránce určitě lepší. A to sám bydlím ve městě. Myslíš manýry jako nabídnout domácím vydělat ? Jo, ty jsou fakt za..ný no .... [upravil dne 22/5/14 13:23 od StibTo] Citovat
oddie Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Pacho: ale jo, já vím, znám jich dost, co makaj normálně se jim daří. Akorát takoví - kupodivu - nemají tyhle dementní kydy o pražácích, protože moc dobře vědí, že všude je chleba o dvou kůrkách. A zpravidla - v podstatě téměř vždy - mají kolem se akorát nějakou malou komunitu, které věří, s kterou fungují nějak rozumně, a o tom zbytku mají stejný náhled jako jsem psal výše. Každý trochu schopný člověk na vesnici se setkal a setkává s tím, jak mu ti \"nezkažení\" lidé závidí, ač sami nejsou ochotni hnout prstem, jak mu přejí, ať mu chcípne koza, případně rovnou dělají nějaké naschvály a škody - jen proto, že on maká a daří se mu! Opravdu \"nezkažená\" morálka jak noha. Citovat
GhostBoxer Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Podívej se, lidé ve městech většinově víc rozumí strojařině, medicíně, aj. a lidé z vesnice víc zemědělství, zedničině, tesařině ... . To je fakt. A že se na dědině chlastá je taky fakt, zvlášť když si každý pátý pálí sám doma. A na stavbách se chlastalo vždy a všude. Mě vždy pobaví člověk z města, který začne stavět novostavbu, když mi vykládá jak jím najatá firma v pondělí vykope základy, v úterý vybetonuje, ve středu postaví patro, ve čtvrtek střechu, v pátek vymaluje a v sobotu se nastěhuje. Teď jsem to samozřejmě zesměšnil. Ale člověk z dědiny si domluví dva místní prověřené zedníky na sobotu, dělá jim přidavače, zajistí oběd, pivo a nevymýšlí chujoviny. A ve výsledku má ten člověk z dědiny ten barák postavený dřív, kvalitněji a levněji. Citovat
Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Jsou to lidi z vesnice, nikdy jinde nežili a ani nechtějí. Hospodaří, nebo u někoho pracují. Třeba i závidí. Ale nečekají, že jim bude někdo platit za sezení u píva. A je úplně jedno, jestli je to \"pražák\" nebo místní. Naopak, \"pražák\" jím často nabídne víc, než místní, kterej zná poměry a klidně je odrbe, protože ví, že ty peníze prostě potřebujou a nemohou si dovolit říct ne... Ale to zase jiná. Citovat
Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 GhostBoxer: Máš velmi naivní představu, možná jsi to viděl v nějakým budovatelským filmu. Zkus základ realismu (Na samotě u lesa), posuň ho dnešních poměrů a pak si zkus ten dům na vesnici postavit. To co píšeš jsou kecy, protože když to někde funguje jak píšeš, tak je to rodina, ne vesnice. Citovat
GhostBoxer Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 To Stibto: Přesně tyhle manýry jsem myslel. Tohle uvažování, jako že já Pražák Vám tady na dědině dávám vydělat a vy si toho nevážíte. A za své tvrdě vydělané pražské peníze vy tady odvádíte mizernou dědinskou práci, kterou já Pražák dovedu samozřejmě kdykoliv udělat lépe. Citovat
Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Myslím, že stibto to myslel ironicky... Citovat
GhostBoxer Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 To Pacho: Zatímco ty mi tady vypisuješ filmy o dědině, což je asi tvůj jediný zdroj informací, tak já na té dědině několikrát v týdnu pracuji a taky rukama. Díky za osvětu. Citovat
oddie Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 To není fakt, to jsou jen tradované pohádky. Tyhle \"místní prověřené\" zedníky, tesaře atd. si už zkoušelo najímat lidí, a pravda, jediné, co je zajímalo bylo, jestli tam bude dostatek toho piva. Měl jsem tu \"čest\" vidět už hodně zprasenin od takových \"prověřených místních\", i leccos po nich přímo předělávat. Když k tomu připočtu prakticky nulovou spolehlivost a neschopnost dělat celý den, děkuju pěkně. Ano, zase, najdou se na té vesnici občas i schopní zedníci či tesaři. Většinou mají svou firmu a zakázky někde daleko, takže se v sezóně v podstatě nezastaví. Ale o těch jaksi řeč není, ti takhle nedělají, protože na to prostě nemají čas. A jinak \"nevymýšlí chujoviny\" zpravidla znamená, že ten matlák pardon \"prověřený zedník\", co se kdysi akorát prochlastal učňákem a od té doby se nenaučil ani zbla nového, vesele ignoruje technologické postupy a pravidla u dnes používaných materiálů, protože se to přeci \"vždycky dělalo takhle, tak mě neučte nějaké chujoviny\", a dokáže tak stavbu a použité materiály krásně zdegradovat a zničit jejich vlastnosti, kvůli kterým se používají. Citovat
Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 GhostBoxer: No vidíš a já tam mám kus tý rodiny, žije tam celej život, jsou to dřevaři, lesníci, hospodáři, a hádej, kdo jim tam pomáhal stavět? Je to jak píše oddie, ti co něco uměj se tím živí (a je velký štěstí, když někdo z nich patří do rodiny a i když nemá čas ti přijít pomoct, tak ti dokáže, pomoct, poradit usměrnit... A ti co choděj pomoct za pívo je banda největších lemplů, co si myslí, že tomu rozumějí nejlíp, přece na to maj učňák... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Sám si nevidíš na špičku nosu. Většina lidí by si koupila auto později, akorát teď to urychlili. Takže jednak se to nahromadilo v jednom časovém úseku a jednak logicky poklesly ( i když to nejde změřit ) prodeje v úplně jiném oboru. Prostě se jen upřednostnil automobilismus před něčím jiným, namátkově třeba stavebnictvím atd. Lidé vydělají určité množství peněz a z toho jsou schopní jen určité množství utratit. Dotace tohle chování jen ovlivní v čase za nesmyslné náklady. A ještě ta tvoje věta, že na DPH se vybralo o něco málo více, než stálo šrotovné. Tím sám říkáš, že stát přišel o podstatnou část DPH. A vzhledem k tomu, že stát je v dluzích, tak si na ten výpadek daní opět musel půjčit. Přesně ty samé akce probíhají systémy typu Zelená úsporám, kdy národ roky zainvestovává do odsíření a filtrů elektráren a tepláren, aby si za to mohlo o pár roků později pár set lidí zateplit barák. A většinou jsou to lidé majetní, kteří by si ho zateplili stejně, ale třeba o pár let později a levněji. Pojďme dotovat drahé restaurace, věřím že by to oživilo ten obor, vybralo se víc DPH a Pohlreich určitě vaří líp než já. Pojďme dotovat jízdy v taxíku, vybere se víc DPH a určitě to bude pohodlnější než chodit pěšky. Pojďme dotovat všechno, Bakalu, horníky, cikány - to už vlastně dotujem. A jak jsme dopadli ve skokovém náhlém dotování obnovitelných zdrojů energie všichni víme. A proč by měl stát nějak zvýhodňovat autorizovaný servis oproti normálnímu? Proč by měl stát dotovat autorizovaný servis, když si to můžeš opravit v normálním servise a za ušetřené prachy třeba manželka zajít ke kadeřníkovi a dát práci více firmám. Stát má dostatek peněz z daní a problém je ve špatném rozdělování. A ve zlodějnách. A aby potom ještě někdo posuzoval, co si kupuji, tak takhle už soudruzi nee. Šrotovné na SK prišlo v dobe najsilnejšej recesie ! V dobe, kedy bola \"hospodárska kríza\" v plnej \"palbe\" a ľudia nemíňali na nič, a báli sa kamkoľvek narvať svoje peniaze ... Predaj nových áut výrazne a citelne stagnoval, a salóny, či značky nepredávali ... Navyše vozový park Slovákov bol obdobne žalostný. Do doby, než bolo šrotovné, bolo na cestách naozaj kopec Škodovek (105,120,favorit) a obdobných starých krabic ... Kto to trocha sledoval, potvrdí, že po vlne šrotovného ich zmizlo dovolím si povedať aspoň 80 percent ... Takže už len ten fakt, je pre mňa bonus, keď nemusím v premávke čuchať dymiacu popelnicu ktorá sa ledvaj ťahá a posledných XYZ STKčiek prešla s úplatkami. Takisto absolútne nie je pravda, že tý ľudia, by si časom nové autá nakúpili. XYZ známych by časom akurát vymenilo auto za mladšie, jazdené. Ale keďže si boli vedomí \"výhodného\" stimulu, tak zobrali radšej nové. K DPH = ak by stimul v tejto dobe neprišiel, ľudia by svoje našetrené a naškudlené prachy len veľmi ťažko púštali - takže je nezmysel, že štát mal výpadok daní a musel si požičiavať ... Koniec koncov, výsledky hovoria za všetko. Všade bola vlna \"šrotovného\" vyhodnotená ako dobrý krok, ktorý pomohol odstrániť z ciest \"staré\" plečky, obnovil vozový park občanov, vyrovnal stagnáciu a prepad nákupu nových automobilov ktorá za ten rok bola veľmi citelná, pomohol udržať prácu XYZ ďalším ľudom, ktorý pracovali v akejkoľvek súvislosti s týmto predajom atď atď... PS: Ano, súhlasím, štát má sledovať jednotlivé odvetvia, a pokiaľ niektoré výrazne klesá, a pritom zamestnáva značnú časť ľudí, mal by vymyslieť stimul / zákon / dotáciu ktorá ho v rozumnej miere nakopne. Takže v čase krízy, kedy ľudia nevyhadzovali za zbytočnosti, to bol stimul aby našetrené prachy vrazili do odvetvia, ktoré citelne upadalo ... Ale otázka, znie jasne. Štát chce omladiť vozový park Čechov ... Spôsob ktorý som popísal hore, nestojí občana peniaze, štát v konečnom dôsledku tiež nie ... Ale ak si myslíš, že bude lepšie zaviesť cestné dane aj pre súkromné osoby, vymýšlať nové a nové ekologické poplatky, tak prosím ... Tam si to ale reálne zaplatia všetci ... Citovat
MilanF1 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Není vesnice jako vesnice. Když si porovnám zemědělce v Polabí a na jižní Moravě. Mentalita lidí je úplně jiná. Tady každej řve, jak nemá, jak to všechno stojí za kulový, natahuje ruku ke státu atd. Ale prdel si vozí v pořádných autech ... Zato na Moravě to mají jinak. Vezmu příklad, když tam přivezeš náklaďákem sadbu zeleniny: V 5:00 klidně babky vstanou a jdu sousedovi pomoci (vykládka sadby z auta - 2 hodiny práce), pak si dají svačinu a jdou na pole sázet. Majitel firmy si tebe jako řidiče pozve na sváču, při pokecu se ho zeptáš, zda není brzo na sázení sazby, aby to nezmrzlo. On ti s klidem odpoví: \"Kdyby to zmrzlo, tak příště přivezeš jinou, ne?\". Prostě úplně jiný přístup. A celá ta dědina funguje jinak ... Citovat
oddie Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Není vesnice jako vesnice, a jak na tom ta která vesnice je se zpravidla pozná už od prvního pohledu, když do ní přijedete. Už na první pohled bývá vidět, zda se tam lidé starají, makají, nebo se jen válí a všude nechávají bordel. Pravda je, že na jižní Moravě jsou ty vesnice zpravidla jak vymalované, že se lidé starají. Horší je to na severu, tam je to naopak spíš výjimka... Citovat
Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Já znám zemědělce z polabí. Nikdo si nevozí prdel v nějakých extra autech. Raději koupí traktor, stroj... Auta berou jen jako náklad. Na dovolenou jezdí jen lyžovat, protože to je čas. Od státu nikdy nic nedostali a je jim žinantní pěstovat řepku. Babky z vesnice secí v konzumu a krafaj, v pět ráno by je na pole nikdo nedostal. To, že na JIŽNÍ Moravě je to jiný je cekem jasné, ale je to jiné ve vztahu k tradicím. Ten je jiný, lepší než v polabí. Ale nemyslím, že je to dědina, ale rodina. Možná to tak vypadá proto, že tam je v dědině \"rodina\" skoro každej. [upravil dne 22.5.2014 14:02 od Pacho69] Citovat
MilanF1 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 S tou \"vymalovanou\" vesnicí jsi mi něco připomněl. Táta dělá u obce údržbáře, prostě manuální práce a je jediný zaměstnanec obce (krom starosty a účetní), ostatní, kteří se starají o údržbu obce, jsou z úřadu práce. A jaký je zájem o tuto práci od dlouhodobě nezaměstnaných? Nikdo to dělat nechce. Starosta dostane na stůl 30 jmen, která může oslovit, všechny obešle a nikdo se neozve ... to je o té chuti pracovat. Ano, tedka tam táta má 2 pomocníky, ale to je jenom na sezonu, sám by těžko stíhal udržovat obec s 1000 obyvateli, to by prostě nešlo. Přesto má táta každý den vytahané ruce až na zem, protože někdo tu práci udělat musí. Citovat
MilanF1 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 Já když se u nás rozhlédnu po okolí, na poli Čecha nevidím, je to samá moldávie, rumunsko ... vjetnamec, černoch, jo tohle všechno vídám. Ale taky na druhou stranu taky není moc o co stát, dělají v sobotu i v neděli ... značnou část toho, co vydělají dají za předražené ubytování v ubytovně. Ti, co jsou chytří, tu alespon jezdí na kole, aby nemuseli chodit pěšky... Citovat
Pacho69 Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 MilanF1: No přece ho obec dobře platí, tak nedejbože, kdyby někde něco nebylo na 120%.... To by těch 30 v hospodě sedících nezaměstnaných pomluvilo, jak si to vůbec dovolil za ty prachy... Citovat
GhostBoxer Odesláno 22. květen 2014 Odesláno 22. květen 2014 To MilanF1: S tím se dá souhlasit. Já to posuzuji jen z hlediska dědin na Moravě a jsem rád, že máš z této lokality podobné zkušenosti. A teda uznávám, že to může být v rozdílných oblastech zcela odlišné. To Lubko: V podstatě bych měl být za šrotovné v ostatních zemích rád, protože nejvíce jsme na něm vydělali u nás v Čechách, kdy nás to nic nestálo a naši lidé měli práci. Takže děkujeme a těšíme se na Vaše další šrotovné. U nás se stát pokusil znevýhodnit staré auta ekopoplatky, z čehož je nakonec jen další nesmyslná forma daně a vozový park dále stárne. Takže se jaksi nepovedlo. Nové ekologické poplatky vymýšlíš hlavně ty, protože pokud chceš dotovat eko auta, tak to musí zaplatit majitelé neeko aut. Ostatně to je smysl tebou prosazovaných dotací a veskrze i tvého myšlení, kdy by stát měl něco podporovat. Možná by ses měl pochlubit, jak to je s registrační daní na Slovensku a proč jste ji vlastně zavedli. Proč trestáte majitele nových aut daní, když vlastně chcete omladit vozový park? Lubko, můžeš vysvětlit tohle ? http://www.auto.cz/prodej-novch-aut-slovensku-zl-klesl-12-5-procenta-77233 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.