chuck11 Odesláno 29. květen 2012 Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Používáte někdo lípii sladkou, máte někdo s touhle rostlinou skušenost:papa Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chuck11 Odesláno 29. květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 29. květen 2012 to nemá nikdo skušenost s Aztéckým cukrem Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Péťa Odesláno 29. květen 2012 Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Jestli Ti to pomůže, tak já ne Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
olda Odesláno 29. květen 2012 Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Já taky ne,ani nevím,co to je :mad: Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chuck11 Odesláno 29. květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Něco o ni:Starodávná civilizace jihoamerických Aztéků je opředena různými mýty a tajemstvími. Mezi tato tajemství je možné zařadit moderní společností „znovu objevované“ léčivé byliny. Rostliny Lippia dulcis a Stevia rebaudiana do této skupiny určitě patří a je nasnadě označit je jako sladké tajemství, jelikož se obě vyznačují především svojí intenzivně sladkou chutí doprovázenou úplnou absencí cukru, což z nich tvoří ideální aspiranty na titul přírodní sladidlo. Lippia dulcis (Lípie sladká), též známá jako aztécký cukr, obsahuje, a to především ve svých listech, sesquiterpenoid hernandulcin, který je až 1000× sladší, než běžný rafinovaný cukr. Rostlina byla objevena a popsána pro evropskou kulturu již v 17. století španělským lékařem Hernandézem pod originálním jménem Tzopelic Xlhuitl („sladká rostlina“), který popisuje používání Lípie proti kašli a ledvinovým kamenům. V 19. století byla oficiálně předepisována lékaři ve Spojených státech amerických jako lék na kašel, nachlazení, bronchitidu, astma a koliku a ve Střední Americe, Mexiku a na Kubě je takto aplikována dodnes. Nikdy v historii však nebyla významně používána jako sladidlo, což je zřejmě způsobeno silnou příchutí kafru, která potravinářské použití znemožnila. V současnosti se však podařilo vyšlechtit kultivar pod názvem Lippia dulcis Colada, u kterého byla tato negativní vlastnost zcela potlačena, a díky tomu se pro tuto bylinu otevřela nová budoucnost. Stevia rebaudiana, nazývaná také stévie sladká nebo sladká tráva, nabývá své sladkosti díky dvěma glykosidům steviosidu a rebaudiosidu, které jsou 250 – 300× sladší, než sacharóza. Po staletí tuto rostlinu využívaly domorodé kmeny Jižní Ameriky, které ji pojmenovali ka\'a he\'ê, což stejně jako u Lippie znamená „sladká rostlina“. Stevie byla používána jak pro slazení nápojů, tak v medicíně pro léčení pálení žáhy. Současný medicínský výzkum ukázal, že užívání Stevie může mít pozitivní vliv při léčení obezity, hypertenze a dokonce i cukrovky (některé studie uvádějí zvýšení citlivosti buněk na inzulin a jeho zvýšenou produkci při užívání Stevie). Když se v 70. letech 20. století ukázalo, že náhradní sladidla jako jsou cyklamáty a sacharin mohou mít karcinogenní účinky, zaměřili se japonské společnosti na výzkum možnosti použití Stevie jako náhradního sladidla pro nápoje. V Japonsku v současnosti tvoří extrakty ze Stevie více než 40% trhu s náhradními sladidly. Ačkoliv se Stevie ve světě (Východní Asie, Jižní Amerika, Izrael) používá více než třicet let bez prokázání negativních vlastností, v EU jako potravinový doplněk povolena není. Od roku 2008 je v Austrálii a nyní i v USA, po dřívějším negativním postoji, povolen alespoň rebaudiosid. Zdá se tedy, že pro léčbu obezity či cukrovky by mohly být tyto dvě rostliny mnohem cennější, než všechny ztracené poklady dávných civilizací. Otevírají totiž lidem nové možnosti při řešení svých zdravotních problémů. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Stosun Odesláno 29. květen 2012 Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Stevie jsme pestovali?Stacil listek na oslazeni caje např.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
h4wk3y Odesláno 29. květen 2012 Sdílet Odesláno 29. květen 2012 taky jsem si to hledal na netu, co to vubec je, kdyz jsem tu objevil tve vlakno.... tudiz take ne Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chuck11 Odesláno 29. květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Stevie jsme pestovali?Stacil listek na oslazeni caje např.. Jak dlouhá je životnost rostlinky,nahradí to opravdu cukr,není ta chuť trochu jiná.Pěstovali-to se neosvědčila nebo chcípla Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Stosun Odesláno 29. květen 2012 Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Zeptam se manzelky na podrobnosti ona to pestovala.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chuck11 Odesláno 29. květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
olda Odesláno 29. květen 2012 Sdílet Odesláno 29. květen 2012 Aha,takže kytka,jelikož mě chcípou i plastový,tak se mě pěstování netýká,ale zajímavý omáchat si v kafi lupen a ono pak bude sladký,asi lepší,než cukr,v kterým nevím,co je všechno namletý. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MirekCC Odesláno 30. květen 2012 Sdílet Odesláno 30. květen 2012 Já si objednal semínka a nějak to nevzešlo , ale jinak jsem o tom slyšel taky zajímavé věci Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martan11 Odesláno 30. květen 2012 Sdílet Odesláno 30. květen 2012 tak mi jsme to doma zkoušeli.Sladit to sladi dobre jen to ma proste jinou chut nez cukr. Asi to bude oproti cukru zdraviprospesne,ale nezvykli jsme si na to.(je pravda ze jsme se moc nesnazili) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chuck11 Odesláno 31. květen 2012 Autor Sdílet Odesláno 31. květen 2012 Stosun ---ptal si se te manželky jak to sní je? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.