Fusion Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 je pravda, že motor zaplej nebyl, ale větrák foukal jak o život... zajímavý je, že sem zkoušel různý polohy na tom měřáku a jenom ty co sem popisoval neco ukazovaly nachám to na vás Citovat
rimmer Odesláno 3. květen 2005 Autor Odesláno 3. květen 2005 Hehe..ja mam merak za 5 litru, true RMS, automaticke nastaveni rozsahu..dalsi fce jak max. a min. prumer mereni apod...ani nevim co to vsecko ma..METEX ..docela slusny, na to ze je to tak 7 let stary merak, a stejne mi je prd platny tobe by se hodil, nebyl by si z toho zmateny jak cerstve vyorana polni mys )) Po praci du zase elaborovat. Drzte palce. Citovat
Petr605 Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 Fusion: díky i za to. rimmer: mě to všechno (větrák i regulace) funguje i na první polohu klíčku, při druhý (žhavení) to vypne a zapne se to zase až když běží motor. I tohle jsem měl naštudovaný do detailu, protože tady jsem tenkrát taky hledal potenciální chybu. Citovat
rimmer Odesláno 3. květen 2005 Autor Odesláno 3. květen 2005 Me se objevi na tech tlustych kabelech privodu proudu k ventilatoru napeti az kdyz bezi motor. Asi by to slo v pohode prepojit ale to je az druha vec Ale ulehcilo by mi to testovanim, ze by mi nemusel bezet motor, nenapada te kde to prepojit ?? Ty dva kabley urcite nevedou k tomu strednimu panelu ale nekde smer volant Citovat
rimmer Odesláno 3. květen 2005 Autor Odesláno 3. květen 2005 Takze dalsi poznatek z dneska: Kdyz jsem nstavil na regulatoru max. foukani, tak se ventilator zacal tocit..ne hned, ale za nejakych nekolik vterin, az desitky vterin. Kdyz bezel jakakoliv dalsi regulace(jen smerem dolu, jsem na max.) ho okamzite zastavila. Opetovne nastaveni max. zpusobi opet start ventilatoru ale opet az za nekolik vterin/desitek. Pri behu ventilatoru jde klima zapnout, pokud nebezi, nejde zapnout. A to vrceni mam bohuzel praskly obvod ventilatoru, takze pri vetsich otackach se roztahne a planda. Slepil a svazal jsem to tak to jenom trochu vrni, ale neboucha aspno uz. Asi sem to naprasknul pri neustale manipali ci s tim, vynadavni a nasazovani. Jinak pri max. otacek jde slysel sepnuti nejakeho relatka v tom ventilatoru, ale to delalo i predtim. Asi je to na premosteni koncovych tranzistoru, aby to neslo pres ne kdyz to ma jet naplno. Jinak jsem zkousel ventilator nechat jak se zapl zapnuty a hybal jsem a bouchal do vseho kam jsem mohl a nemelo to na nic vliv. Tak nevim, bud je problem mozna s tou tepelnou ochranou, nebo ta ridici jednotka. Nemam tucha... [Editován dne 3/5/05 rimmer] Citovat
Dydzej Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 Jen pro info: 1) ventilator musi bezet uz kdyz je zapnuty klicek na prvni pozici, motor jit nemusi. 2) ovladani ventilatoru je lepsi merit na tech tenkych dratech na odpojenem konektoru z ventilatoru pri zapnutem klicku a merit DC napeti (to uz psal Petr605). Pin 4 = napeti + (tlusty drat) Pin 3 = zem (tlusty drat) Pin 2 = regulace otacek (ruzne napeti podle polohy knofliku, cim nizsi, tim vic se ma ventilator tocit) Pin 1 = ted nevim, neni to ta max. rychlost vetraku, co jde natvrdo pres to relatko? Uz je to dlouho, co jsem si s tim hral a bohuzel jsem si to nikam nenapsal pisu to zpameti, takze mi prosim berte z rezervou. Zapojeni tohoto konektoru je stejne pro vsechny modely, ale auta s klimatizaci to maji ponekud slozitejsi, protoze ridici jednotka vyhodnocuje o dost udaju vice (teplota motoru, venkovni, vnitrni, ...) a ridi servomotorky klapek michani vzduchu, klimu a ventilator (ale tak, ze na zaklade techto informaci privadi na Pin 2 \"vypocitane\" napeti). Citovat
Petr605 Odesláno 4. květen 2005 Odesláno 4. květen 2005 Poslední poloha - je tam na destičce regulátoru skutečně relátko, který přivede plný napětí na motor (překlene regulační tranzistory). Pro Dýdžeje: na maximální otáčky není spešl drát, ten druhej slabej je tam kvůli té tepelné ochraně. Můžeš mi věřit, maloval jsem si schéma a dokonce blbnul s děličem z trimru a zjiš?oval při jakém napětí na tomto drátu ten větrák řídicí jednotka odpojí. Jak jsem psal bylo to něco pod 1V. První poloha klíčku - nejsem si jistej, jestli modifikace s klimou můžou běhat bez motoru, protože kompresor klimy se zapíná až když běží motor. Na to jsem se včera zapomněl podívat, podívám se dneska, ale to není podstatný. Podle toho, že na maximální otáčky to jede, ale se zpožděním, bych si tipnul, že zakopanej pes je asi někde úplně jinde. Ta řídicí jednotka ten větrák vypíná zřejmě záměrně na základě nějaký informace zřejmě z čidel. Možná to bude ještě pakárna to najít. Citovat
rimmer Odesláno 4. květen 2005 Autor Odesláno 4. květen 2005 No to je radost Myslel jsem, ze je to prave nekde kontakt, predtim kdyz mi to obcas vypadavalo to tak vypadalo. Ale vcera kdyz to prave zacalo jit, tak sem hybal vsim moznym a kroutil draty, lomcoval a konektorama a nic. Tak asi mas pravdu Tedka sem volal do litic tak za ten plosak chce 1500 a za ventilator 1000 ... jenze ani nevim kde je problem. To nesnasim, nejhorsi je zjistit kde je problem. Mozna to nakonec dopadne tak, ze to snad postavim do Peugeotu nebo co ja vim, ach jo. Nebo to vsecko vytrham a strcim tam na ovladani klimy proste jeden trapny vypinac natvrdo a na ventilator jeden trapny potenciometr pres regulator natvrdo. To bude taky moznost, sice pakarna, ale momentalne pokud na to neprijdu tak nevim. [Editován dne 4/5/05 rimmer] Citovat
Petr605 Odesláno 4. květen 2005 Odesláno 4. květen 2005 Neházej flintu do žita a auto do Peugota! Teď o víkendu změřím ten větrák, Ty si to vyzkoušíš a zase budeš o kousek dál. Ještě se mrkni na to teplotní čidlo u servoklapky. Pak taky vede jeden drát do motoru nad olejovou vanu, tam je nějakej asi bimetalovej snímač, tak se mrkni, jestli není upadlej, ale mám pocit, že by to nevadilo... Tak zatim... Citovat
rimmer Odesláno 4. květen 2005 Autor Odesláno 4. květen 2005 To cidlo vim kde je, zkusim ho zmerit, co ukazuje. Nastesti funguje zatim regulace klapky, takze nehazim flintu do zita uplne. To je asi na te regulaci to nejslozitejsi. Dneska si na to asi nesednu, protoze jedem z drahou polovickou nakupovat...Zkouknu aspon nejake ty schemata, trebas uz najdu to prave. Citovat
MartyAA Odesláno 4. květen 2005 Odesláno 4. květen 2005 Nevíte náhodou, jak rozdělat větrák na 205ce rok 1985? asi mi nadobro odešel, zkoušel sem ho rozebrat, ale nevím jak na to. Předem díky Citovat
Petr605 Odesláno 5. květen 2005 Odesláno 5. květen 2005 Víme. Mrkni na http://www.peugeot605.net/vetrak.html a tam něco je. Ty větráky jsou prakticky stejný. Když to vyndáš, tak po obvodu najdeš tři otvory a v nich gumový - teď nevím, jak to nazvat, ale je to vidět v tom článku na předposledním a předpředposledním obrázku větráku. Ty musíš zatlačit dovnitř a tím můžeš stáhnout ten plastovej kryt a dostaneš se k motoru. Předtím ale ještě vytáhni červenej i černej drát z konektůrků. Vrtuli bych nestahoval vzhledem k tomu, že to prakticky nejde a že je taky vyvážená vzhledem k poloze ve který je. Citovat
rimmer Odesláno 7. květen 2005 Autor Odesláno 7. květen 2005 Ahoj, tak budu cekat na vysledek tveho mereni abych mohl odzkouset ventilator, predem dekuji a prosim;) Citovat
rimmer Odesláno 7. květen 2005 Autor Odesláno 7. květen 2005 Rozdelal jsem ventilator, sundal tu desticku a celou ji rozdelal, a odpajel ty dva velke tranzistory. Zmeril jsem je, a oba vykazuje jine hodnoty pri mereni odporu i presto ze sou uplne stejne. Mozna muze byt jeden z nich kaput Citovat
Petr605 Odesláno 7. květen 2005 Odesláno 7. květen 2005 Měřil jem, takže: v konektoru u ventilátoru jsou čtyři dráty rozmístěné v tomto pořadí a významu: červený: + růžový: regulace otáček černý: - bílý: tepelná ochrana Napětí měřené proti černému drátu v závislosti na poloze přepínače rychlosti větráku se mění pouze na růžovém drátu. Na bílém je pořád 0V. Tabulka změřených napětí: Poloha přepínače | Napětí na růžovém drátu [V] -------------------------------------------------- 0 | 10,35 1 | 9,46 2 | 7,47 3 | 5,46 4 | 2,13 o | 0,00 -------------------------------------------------- I v poloze 0 se větrák trochu točí. Citovat
rimmer Odesláno 21. květen 2005 Autor Odesláno 21. květen 2005 Jeste dodatek. Vymenil jsem koncove tranzistory, ventialtor se opet TOCI, hura! Je tu ale jedno ale. Kdyz ho dam na plny, pres rele..tak se toci vzdy, kdyz ho dam na nejaky mezistupen mezi full a 0 tak se toci chvili, par desitek vterin nebo minut, zase se vypne. Jedu dal a za nejakou dobu se zase zapne, to se furt opakuje dokolecka. Kdyz ho mam na ctyrku, na velke foukani, ale na na full, tak se toci docela dyl nez kdyz ho mam treba na dvojku nebo trojku. Co ze to ??? Chelp Chelp Citovat
Dydzej Odesláno 21. květen 2005 Odesláno 21. květen 2005 A jak se meni napeti na ruzovem dratu? Je to vylucovaci metoda, kdyby se ti tam po tech par vterinach dostalo 12V, tak mas po toceni... Citovat
rimmer Odesláno 22. květen 2005 Autor Odesláno 22. květen 2005 Jo regulace funguje v pohode, kdyz se toci, tak muzu regulovat a opravdu to v pohode reguluje, ale najednou se vsecko utne a prestane to foukat uplne. Napadlo me, jestli nemuze byt spatna ta tepelna ochrana, ze treba ji staci jen malo aby se aktivovala, a pak se musi pockat nez se to zchladi. Je to asi logicke, protoze kdyz to dam na full, tak to jde pres rele, a tranzitory nejsou nijak zatizeny, a timpadem se ani nezahriva ten chladic a ochrana do toho nemuze vstoupit. Vcera sem jel do Prahy a zpet, rano kdyz bylo jeste 10-20 stupnu, tak jsem mel pusteny vzduch z venku a skoro celou cestu do na dvojku foukalo, ale odpoledne uz se to zapinalo malokdy, takze sem musel bud foukat naplno, anebo skoro vubec. Dneska odpoledne budu mit cas, tak to vyhodim vem, a budu merit. Resp. taky vyzkousim uzemnit ten bily drat, aby tam byla 0V pro ovladaci panel, a ten si myslel, ze je to OK. Navic me trapi jeste k tomu nekde kontakt, nebo blby kabel privodu k tomu ventilatoru, protoze kdyz s tim hybu, tak to chvili jde chvili zase vubec nejde, takze mi to dost komplikuje mereni, protoze to musim mit vytahnute ten ventilator abych mel pristup ke konektoru. Citovat
rimmer Odesláno 22. květen 2005 Autor Odesláno 22. květen 2005 Jo, takze kdyz jsem uzemnil bily drat / tepelna ochrana, tak se ventilator toci, ale jen na tzv. zakladni otacky..tj. skoro nefouka, protoze ma nekde ten zasr. kontakt, a je to asi nekde kolem toho nebo v tom plosaku, protoze parkrat pri te manipulaci se mi to roztocilo na otacky nastavene na ovladani. Jina Petre ta placka / cidlo teploty je normalni termistor, se zvetsujici se teplotou odpor klesa. Ale ta ochrana nejak cela nefunguje, takze to cele stejne nejak premostim. Jinak ten plosak se docela hreje teda to se az divim, on ten ventilator musi docela zrat. Citovat
Dydzej Odesláno 22. květen 2005 Odesláno 22. květen 2005 U 605 jsem to nemeril, ale u Nevady ventilator odebiral 12 nebo 14 amper. Taky k nemu vedou dost silny draty a na tech tranzistorech je celkem velky hlinikovy chladic. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.