rimmer Odesláno 30. duben 2005 Odesláno 30. duben 2005 Potebuju poradit...zase se mi netoci ventilator sakra prace, jednou toci, jednou netoci. Dneska se mi prestal tocit nadobro, jak sem se s tom stoural, tak se na chvili roztocil a zase zdechl. Mel jsem ho venku, pri primem pripojeni na uhliky se normalne toci v pohode. Dale kdyz se netocil, tak jsem na pripojnem 4 pinovem konektoru nameril na tlustych kablich napajeci napeti 13.8, coz sou asi kable privadejici proud k ventilatoru. Dale pak tam sou dva male, jeden ruzovy a jeden bily. Oba smeruji do modreho konetktoru ku plosaku ovladaciho potenciometru. Kabely sou dobre, zmeril jsem je ohmmetrem. napeti na nich se vubec nemeni, ani vzajemne, ani proti + ani proti -. Chtel bych vyzkouset ventilator tak ze bych tam do tech dvou malych pustil nejake napeti, nebo prilozil odpor co ja vim. Nemate s tim nekdo zkusenosti, jake napeti, popr. odpor musi byt mezi tema dvema tenkyma nebo jakym zpusobem se vlastne ten ventilator ovlada pomoci tech dvou malych kabliku ???? Dekuji, auto me posledni dobou neustale sere, mrcha jedna. Zacinam ztracet trpelivost :mad: Citovat
Dydzej Odesláno 1. květen 2005 Odesláno 1. květen 2005 Tak to rozeber a skoukni ten plosnak kvuli studenakum a pri te prilezitosti zmer oba tranzistory. Navod rozborku/sborku ma Petr605 na svych strankach. Kdyby melo dojit na jejich vymenu, uz se o tom tady diskutovalo, co a kde je potreba koupit. Citovat
Fusion Odesláno 1. květen 2005 Odesláno 1. květen 2005 mě taky blbne, musím dycky bouchnout do toho krytu... je tam jen špatnej konektor a ještě sem se k tomu nedostal... Citovat
Petr605 Odesláno 2. květen 2005 Odesláno 2. květen 2005 Ještě zkus vyčistit všechno okolo toho ovládacího po?áku, ale to asi máš. Na těch drátech by se napětí měnit mělo, když jsem to měl rozdělaný, tak jsem to nějak měřil, ale teď si už nevzpomenu, jak to bylo. Jinak pozor na ten regulátor, kromě tranzistorů je tam ještě malej plošňáček s SMD celej zalitej do nějakýho epoxidu. Ale tam snad chyba nebude. A ještě tam je tepelná ochrana provedená pomocí, mám pocit že dokonce pozistoru, to by v nejhorším taky mohlo zlobit. Mám pocit, že jeden z těch drátků je ovládací a druhej je právě tahle tepelná ochrana. Ale pokud je na tom tepelným napětí blížící se nule, tak je to dobrý, větrák řídicí jednotka vypíná, když na něm vzroste napětí. Tohle všechno jsem měl zmáknutý minulý léto, když jsem zkoumal, proč mi to nejde na automatiku a já blbec si to nikam nenapsal. Ale na tom ovládacím se tutově měnilo napětí. Podle schémat se to dá dohledat. Víc Ti bohužel neřeknu. Citovat
rimmer Odesláno 2. květen 2005 Autor Odesláno 2. květen 2005 no tak to je problem, jinak automatika ventilatoru mi nefunguje taky, ale ani na jednom z nich se mi napeti nemeni, je tam konstatni. Mam to merit oproti zemi nebo oproti 12V ? Draty do strdniho panelu sou ok, meril jsem je, cili ma predpokladat, ze to muze byt v te ridici jednotce pod ovladacim panelem ? Potreboval bych s tim pohnout, nejvetsi problem na mym aute je topeni ...ja to proste nechapu (( Nejprve tezke problemy s tou klapkou teply/studeny, tedka vetrak..to je nahovno. Ja to dneska zase promerim, a napisu to sem kdybys mi mohl petre poradit. Zacina byt docela horko sakra Navic uz pred rokem mi to obcas vypadlo na chvili, ale treba za pul hodky, nebo po dalsim startu se to rozjelo, takze jsem to neresil. Ale tedka se to uz nerozjelo, ale jak sem se v tom hrabal, tak to na chvili zaclo a hned se to vyplo. Nevypozoroval jsem kde jsem na co sahnul. TO bude nejaky kontakt nebo neco podobneho...zrejme, ale kde netusim [Editován dne 2/5/05 rimmer] Citovat
Petr605 Odesláno 2. květen 2005 Odesláno 2. květen 2005 No už to tak vypadá. Protože tam není jenom obyč po?ák, to řídicí napětí leze z děliče a možná ještě přes něco. Už si to vážně nepamatuju. A to napětí bylo myslím proti zemi a mám pocit že se pohybovalo do maximálně 5 voltů, ale to je bez záruky. Rozhodně bych tam nic nepřipojoval přímo. Omrkni konektory, co vedou z desky s elektronikou a ještě jednou ty dráty. Na jednom z nich se pohybyje to řídicí napětí pro větrák a druhej je ten pro tepelnou ochranu a tam má být napětí blížící se nule. Dokonce jsem loni zkoušel při jakým napětí ta ochrana spíná, ale nenapsal jsem si to a tím pádem je to všechno v háji. Možná mám nějaký poznámky přímo ve schématech, ale to nemám u sebe, to bych se kouknul až o víkendu. Každopádně je to na rozdělání středovýho panelu a demontáž té řídicí jednotky. Ale z toho že nefunguje ani jedna poloha větráku bych soudil na nějakou fatální závadu. A taková jde buď odstranit velice snadno, nebo vůbec... Citovat
rimmer Odesláno 2. květen 2005 Autor Odesláno 2. květen 2005 Jojo, vedou tam dva draty, tmave ruzovy a ciste bily. Ktery je ktery netusim. Zmerim na nich napeti proti nule uvidim. Skoda ze opravnu nejak nejde vyzkouset ten modul ventilatoru nejakym pripojenym napetim. Ale taky si to nechci odvarit, takze to nebudu radsi zkouset. Jinak ten plosak ovladani by se dal snad za par stovek sehnat v Liticich, kdyz za pristrojovku s budikama chtel 500 tak za tohle snad taky tak nejak. Navic mi zaroven s tim prestala spinat klimatizace - kompresor. Muze to mit nejaky spolecny problem. Nekde muze byt kontakt v haji, muze byt zlomeny nektery z tech dratku. Jenze panbuh vi co ktery presne znamena. Nevic ktere schema, stranka v nekterych z dostupnych schemat co mame (nejlepe ty gify v anglictine) to je ? Ja to hledal, ale nenasel, asi prehlidnul Citovat
Petr605 Odesláno 2. květen 2005 Odesláno 2. květen 2005 Ty drátky mají na sobě čísla a podle schémat v němčině jsem to všechno krásně dohledal a to německy umím jenom gutten tag. Jsou to ty schémata na konci a jsou ze všech nejhnusnější. A musíš si vybrat tu svou variantu, ale po chvíli se zorientuješ a pak už to není zdaleka tak hrozný. Já jsem to měl fakt už dost zmáklý, když jsem to měl rozdělaný loni, věděl jsem kudy vede kterej drát a už jsem si i pamatoval čísla pinů na konektorech . Není to tak strašný. A pozor, ten plošňák s procesorem na řízení klimy (je to myslím společný díl pro všechny modifikace) stojí nový v PGT přes 20 kolíků!!! Takže bych v žádným případě nespoléhal, že Ti ho borec v Liticích dá za pár stovek. Ale já jsem přesvědčenej, že řídicí jednotkou to nebude. Citovat
rimmer Odesláno 2. květen 2005 Autor Odesláno 2. květen 2005 No kolik muze stat pristrojovka, v PEG taky nebude za par stovek a prodavaji za 500, ale to nebudem resit. Potreboval bych proste odzkouset ten modul ventilatoru, kdyz bych do toho neco pustil a vim, ze se to toci a muzu vyloucit chybu. Fakt si nepamatujes jak na to abych ho roztocil pomoci tech dvou tenkych dratku ? Citovat
rimmer Odesláno 2. květen 2005 Autor Odesláno 2. květen 2005 Takze jsem s tim dneska experimentoval zase... namerene hodnoty proti zemi(cerny kabel ) na tech dvou tenkych byly na jednom 3.1V a na druhem 0. UZ nevim co na kterem, ale pri toceni ovladani se ani jedno nameti nemeni. Ale stalo se mi to, ze mi to dvakrat na chvilku seplo, ale mel jsem motor nasroubovany vevnitr a hlasite vrcel jakoby tam o neco skrtal, jak kdyz strcite do lopatek sroubovak...bud sem ho blbe nastrcil, nebo nevim Ale kazdopadne motorek musi byt OK? po primem pripojeni 12V na kontakty jede normalne. Petre, upresni mi prosimte cca. stranku v tom nemeckem manualu. Ja sem se v tom chvilku hrabal, ale nejak sem nebyl schopny najit tu cast topeni. Tam je co stranka to schema, a clovek nevi ani od ceho, to nema sakra ani obsah PS: jinak zkousel jsem se vism hybat za chodu motoru, a ventilator nic. Mel jsem rozebrany i ten plosak. Ty dva tenke kabely mam promerene a nejsou nikde spatne. Potrebuju opravdu vedet co pustit do tech tenkych kabelu, abych roztocil ten ventilator. At se muzu ujistit, zda to neni nebo je v tom ventilatoru. Citovat
Fusion Odesláno 2. květen 2005 Odesláno 2. květen 2005 bohužel nevím jak pomoct, ale zkusím napsat ještě pár postřehů z mýho větráku: - jak sem psal, jede teďka na heslo (musím ho zapnout na přístrojovce a pak bouchnout do kastlíku, naopak to nejde) - osobně si myslím, že je uvolněnej kontakt konektoru ale ještě sem to nezkoumal, takže nevím jistě. A? v tom nejseš sám, tak se na to zítra mrknu - někdy to chrastí jak popisuješ, léčba = buchnutí do kastlíku Citovat
Petr605 Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 Stranu Ti neřeknu, protože to nemám před sebou a navíc Ty to máš ještě trochu jinak než já. Ale když počkáš do večera, tak Ti to najdu. Dá se to ale najít podle počtu těch servoklapek ve schématech. Ty máš dvě, ne? Koukni na ty nakreslený auta, co tam jsou, zjisti čísla těch dvou klapek a ty musíš najít ve shématu, nesmí tam být ani víc ani míň těch klapek. Ty máš navíc klimu, tak tam musíš najít relé na spínání klimy. Hele a ty klapky se Ti hejbou, když měníš teplotu? Ty schémata jsou v posledním z těch 4 pdf. A obsah je na začátku. V tom prvním pdf. Já se v tom orientuju už docela dobře. Kdybys se v tom plácal ještě o víkendu, tak jsem ochotnej to oměřit a dát Ti vědět co a jak, ale v tejdnu je to utopie. Nechce se mi dělat něco takovýho na ulici a navíc nemám v přechodným bydlišti nářadí ani měřák. Citovat
rimmer Odesláno 3. květen 2005 Autor Odesláno 3. květen 2005 Servo klapku tam mam jen jednu. Ovladani smeru vzduchu je na tahlo. Jenom teplota je regulovana elektronicky a to funguje, protoze jsem to overoval. To chrasteni je takove vrceni, zkusim ho roztocit primo pripojenim na uhliky, mozna je tam neco, ale 2x jsem ho vyndaval a ujistoval se jestli tam neco neni a nic, tak jsem z toho jelen. Kazdopadne na tom budu pracovat a kouknu se na ty schemata, ale nevim vlastne jak mi muzou pomoct Nejprve bych odzkousel modul ventilatoru, ale porad nevim co do ceho pustit aby se roztocil. Petre klidne to doma pak zmer, protoze nepredpokladam, ze to do vikendu vyresim, nemuzu jednak nad tim sedet kazdy den 3 hodiny a stejne nic nevymyslim, takze mi to prosimte predbezne az budes doma zmer kolik do ktereho kabliku musi jit/popr. kolik na kterem napeti zhruba. Jak rikam na jednom mam nula a na druhem 3.1V. Ani jeden se nemeni. Mohlo by to mit teoreticky souvislos s tou tepelnou ochranou, Co to vubec je presne? To je neco ve ventilatoru, nebo to je neco v tom ovladacim plosaku ? Citovat
Fusion Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 tak jak sem si myslel, dráty tam nějak divně drží, to bude ten můj problem. rovnou sem to aji proměřil, ale nevím jestli správně protože si s tím měřákem moc netýkám.... na konektoru je červenej a černej, zřejmě 12V, a bílej z žlutej asi na rychlost, tak sem se napojil na žlutej a bílej takže napíšu prve polohu přepínače, pak 1. možnost měření, pak 2. P - 2Kohm 0 - 1. 1 - 1. 2 - 1.368 3 - .838 4 - 1. 5 - .144 6 - .001 to je nějaký divný... pak sem to nsatavil na nějakej znak -->| ))) 0 - 1.658 1 - 1.329 2 - .907 3 - .730 4 - .313 5 - .093 6 - .001 (+ pískot) doufám, že to pomůže, jestli ne tak to můžu více méně kdykoliv zkusit znovu Citovat
Petr605 Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 Fusion: tohle asi nepomůže, ale snaha se musí cenit. Pokud chceš pomoct, tak vezmi měřák, přepni ho na rozsah 20V a měř hodnoty na těch slabých drátech na konektoru větráku. Drát z měřáku označený COM dej na ten černej drát na konektoru a druhej fous měřáku přikládej na ty dva slabý drátky. Na tom červeným bude pořád napětí baterie (přes 12V), to měřit nemusíš. Změř to takhle při všech polohách regulátoru rychlosti větráku kromě polohy AUTO. To je vše. Takhle to udělám i já v sobotu. Rimmer: já na to vlítnu v tu sobotu a pošlu výsledky. Dneska večer zkusím najít to schéma, které patří k Tvýmu modelu. Citovat
Petr605 Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 Ještě k tepelný ochraně: může to být taky příčina. Pokud ty 3 volty jsou na tom ochranným drátu, tak se to neroztočí. Já už si to přesně nepamatuju, ale na tom regulátoru někde pod tím mrňavým plošňákem je pecka a to je zřejmě pozistor, který je součástí děliče. Když se ohřeje, tak zvěší odpor a zvětší se napětí na tom drátu. Myslím, že stačí napětí okolo 1V na vypnutí větráku. Tenkrát jsem nefotil, takže už přesně nevim , jak to tam je mechanicky udělaný. Jenom vím, že jsem to při rozdělávání nechtěně zrušil a mám to teď propojený natvrdo, takže jsem bez tepelný ochrany. Až najdu to schéma, tak to poznáme, kterej to je... Pokud tam máš špatnej kontakt, tak by to mohlo bejt ono. Edit: teď jsem si vzpomněl, ten pozistor je pod plošňákem, co k němu jsou připájený ty dva regulační tranzistory. A vzpomínám si, že ty tranzistory šly hrozně blbě odpájet, v tý pájce bylo nějak moc olova nebo co a trafopájka se s tím dost natrápila, než jsem to odsál. Ale to zatim nedělej... [Editován dne 3/5/05 Petr605] Citovat
rimmer Odesláno 3. květen 2005 Autor Odesláno 3. květen 2005 jo diky kluci ste moc hodni, ja jeste nechci pristupovat k reseni / destrukci. Zatim chci fakt ozkouset nejprve modul ventilatoru. Ale spis me trapi to, ze ani na jednom se nic nemeni kdyz hybu s ovladanim ventilatoru. MOhlo by to byt tim, ze ta ochrana prehrati jde mozna do toho ovladaciho plosaku, a timpadem se to zablokuje uz tam. Tedka me napada, ze to zmerim to napeti na tech dvou tenkych kablicich kdyz vsecko bude pripojene, takhle jsem to jeste nemeril. Takze zatim diky kluci, odpoledne s tim pujdu experimentovat. Doufam, ze se vsichni sejdem v Sebetove abych vam podekoval i pifka osobne, a doufam, ze to te doby uz ventilator pujde, hehe Citovat
Fusion Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 Petře: Tak jsem to teďka zkoušel jak popisujes ale nic to neukazuje. Červenej na červenej a černej na černej samozřejmě ukazuje nějakých 11.89, ale černej (com) na černej a červenej na jeden z těch slabých nic nedělá, v žádné pozici. Na měřáku sem nastavil DC 20V. Citovat
Petr605 Odesláno 3. květen 2005 Odesláno 3. květen 2005 Tak to musíš zapnout klíček!!!:D:D:D:D:D Ne, to je sranda, já to omrknu v sobotu, nechci tady kázat bludy. Citovat
rimmer Odesláno 3. květen 2005 Autor Odesláno 3. květen 2005 no musi bezet motor..teda aspon me se ventilator netocil nikdy pokavad nebezel motor...ale mozna na tu regulaci motor neni treba, jen na ventilator se to mozna ciste bere z altiku a regulace funguje i bez motoru. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.