Ducatista Odesláno 7. únor 2012 Odesláno 7. únor 2012 Jestli můžu poradit, pokud máte v zemi v malé hloubce vodovod, než ho vykopávat a dávat níž, stačí vykopat zeminu nad ním a na něj položit izolaci - desky extrudovanýho polystyrenu, je nenasákavej a vlhkost mu nevadí, přitom je velmi tvrdej takže se v zemi nerozmačká, pokud teda není extrémně zatíženej. A v promrzlých garážích, kde máte vodovodní potrubí, podle mě tepelná izolace okolo kohoutu nic moc neřeší, pomůže při krátkým teplotním výkyvu, ale pokud bude tak jako teď v kuse několik týdnů -10 až -20, tak izolace nemá jaký teplo uchovávat - to už je promrzlá podlaha, stěny a pak i ten vodovod, který může prasknout. Daleko jednodušší je ve vodoměrné šachtě zastavit hlavní uzávěr vody a pak otočit kohout na zdi ať vyteče co může. Obsah trubek ale stejně nevyteče všechen a riziko dál potrvá. Nejlepší je mít v nejnižším místě ve vodoměrné šachtě výpustnej ventil a tam do nějakýho kyblíku vypustit všechen obsah vody v potrubí co vede po celé garáži, pak může mrznout jak chce... Citovat
marko306 Odesláno 7. únor 2012 Odesláno 7. únor 2012 Toto mám ja spravené s vodou na stene z vonku letnej kuchyne. Na zimu zastavím a vypustím komplet vodu z najnižšieho bodu na stene. Ale Martinsk tú vodu potrebuje mať pustenú. Aspoň tak som to ja pochopil z jeho príspevkov. Citovat
Charlie 1 Odesláno 7. únor 2012 Odesláno 7. únor 2012 Jestli můžu poradit, pokud máte v zemi v malé hloubce vodovod, než ho vykopávat a dávat níž, stačí vykopat zeminu nad ním a na něj položit izolaci - desky extrudovanýho polystyrenu, je nenasákavej a vlhkost mu nevadí, přitom je velmi tvrdej takže se v zemi nerozmačká, pokud teda není extrémně zatíženej. A v promrzlých garážích, kde máte vodovodní potrubí, podle mě tepelná izolace okolo kohoutu nic moc neřeší, pomůže při krátkým teplotním výkyvu, ale pokud bude tak jako teď v kuse několik týdnů -10 až -20, tak izolace nemá jaký teplo uchovávat - to už je promrzlá podlaha, stěny a pak i ten vodovod, který může prasknout. Daleko jednodušší je ve vodoměrné šachtě zastavit hlavní uzávěr vody a pak otočit kohout na zdi ať vyteče co může. Obsah trubek ale stejně nevyteče všechen a riziko dál potrvá. Nejlepší je mít v nejnižším místě ve vodoměrné šachtě výpustnej ventil a tam do nějakýho kyblíku vypustit všechen obsah vody v potrubí co vede po celé garáži, pak může mrznout jak chce... hele tohle už taky vím,ted potřebuju řešení!;)dám tam asi topné kabely\\ a bude pokoj! dám tam tohle http://www.topeni.biz/produkt/ppc2-topny-kabel-s-termostatem/ je to dobrý má to soused,je to ale palba,ale když to popraská tak za instalatera dám stejný peníze.... Citovat
Ducatista Odesláno 7. únor 2012 Odesláno 7. únor 2012 Charlie: něco hodně podobnýho jsem použil mým hafanům na vytápění podlahy v boudě a funguje to parádně, topí to na max 45°C. Citovat
Martinsk Odesláno 7. únor 2012 Autor Odesláno 7. únor 2012 Tak dnes som rozkopal chodník zo zámkovej dlažby. Prívodnú rúru som nenašiel, zatiaľ. Zajtra pokračujem. Ešte ma napadlo: čo keby som nalial horúcu slanú vodu do trubky, ktorá končí v dome. Teda do hlavného prívodu ??? [upravil dne 7/2/12 19:59 od Martinsk] Citovat
P607Olda Odesláno 7. únor 2012 Odesláno 7. únor 2012 Je otázka, či pretlačíš cez vodomer a či pri vodomeri náhodou nie sú spatné ventily. Už si to otvoril tesne za vodomerom (zatiaľ bez porušenia plomby)? Neskúšal si zavolať vodáreň, majú trvalú pohotovosť a vlastne zamrzol ich majetok a nie tvoj... nech si to dajú do poriadku... Citovat
P607Olda Odesláno 7. únor 2012 Odesláno 7. únor 2012 Keby tam nebol vodomer, natiahol by si (od suseda) hadicu a na konci hadičku s horúcou vodou a pchal od konca do zamrznutej rúry. Nakoniec by si dostal plnú dávku do ksichtu. Asi by pri tom mali byť pracovníci z vodárne. Citovat
Martinsk Odesláno 8. únor 2012 Autor Odesláno 8. únor 2012 Dokážem odpojiť vodomer a vedel by som do trubky natlačiť hadičku. Len problém je v tom, že mám vodomer od domu 35m. [upravil dne 8/2/12 17:34 od Martinsk] Citovat
P607Olda Odesláno 8. únor 2012 Odesláno 8. únor 2012 Aha, myslel som, že vodomer je na hrane domu a zamrznuté potrubie je pred vodomerom. Máš aspoň predstavu v ktorej časti to zamrzlo? Alebo celých 35m? Citovat
Charlie 1 Odesláno 8. únor 2012 Odesláno 8. únor 2012 Jojo, já používám tohle: http://aukro.cz/topny-kabel-do-teraria-exoterra-15w-i2086342801.html s obyč spínacími hodinami... prosím tě,jak se dá ten kabel ohýbat?má i termostat?ten odkaz co jsem dával je nanic,potrubí musí být omotaný alespon 1bm a já mám 20cm...tehle se dá namotat vedle sebe?dík Citovat
koblih69 Odesláno 8. únor 2012 Odesláno 8. únor 2012 Dneska jsem to taky dával kolegovi, ale 25w, normálně se to omotalo - závit vedle závitu na potrubí. Přetáhli jsme to ještě alobalem. Termostat to nemá, je to hozený na spínací hodiny, prozatím v režimu 15 minut topí 15 minut ne... uvidíme jak to bude vypadat kdyžtak zkrátíme nebo prodloužíme [upravil dne 8/2/12 18:26 od koblih69] Citovat
Martinsk Odesláno 8. únor 2012 Autor Odesláno 8. únor 2012 Zamrznuté je to niekde pri dome. To je od vodomeru cca 33 - 34m Citovat
P607Olda Odesláno 8. únor 2012 Odesláno 8. únor 2012 Predpokladám, že to zmrzlo niekde v ohybe, kde je to vystavené mrazu. Tak to skús rozlúštiť, kde, alebo teda rozober rúru v dome a pchaj tam tú hadičku. Malé čerpadlá na vodu sa predávajú ako príslušenstvo k vŕtačke. Citovat
P607Olda Odesláno 14. únor 2012 Odesláno 14. únor 2012 Tak co, vyřešilo se to přirozenou cestou? Citovat
elton Odesláno 14. únor 2012 Odesláno 14. únor 2012 Měl to prý zmrlé pod chodníkem, který musel rozkopat a cosi mi psal, že už to funguje. Citovat
koblih69 Odesláno 14. únor 2012 Odesláno 14. únor 2012 Tak jenom doplním, že po namontování vyhřívání pro Terária z Aukra voda už nezamrzla ani v největších mrazech, takže se to vyplatilo... Citovat
Martinsk Odesláno 14. únor 2012 Autor Odesláno 14. únor 2012 Voda rozmrazená. Podarilo sa mi to v sobotu na obed. Od radosti som si dal hneď 3 štamprle slivovice. Voda bola zamrznutá pod chodníkom. Je tam betónový základ chodníka a tam to naviac premrzlo. Majstrom sa nechcelo dávať trubku hlbšie do zeme, tak ju dali iba 50 cm. V pondelok som odjednal vyhrievací kábel a zajtra by som ho chcel namontovať. Vdaka za rady, ale kopať som musel sám ... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.