Sagic Odesláno 5. leden 2012 Odesláno 5. leden 2012 Než budu shánět nějakou účetní tak se zeptám tady, třeba někdo bude vědět. Manželka je na rodičovské dovolené od května 2011. Mohu uplatňovat slevu na dani i přesto, že její roční příjem díky mateřské a proplacené dovolené přesáhl do května limit 68tis Kč? Jde mi o to, že jsem našel na netu tento limit, ale zároveň je tam uvedeno toto: Pokud splňujeme podmínky jen po část roku Jestliže splňujeme podmínky jen po část roku, uplatníme 1/12 částky za každý kalendářní měsíc, ve kterém podmínky splňujeme. http://www.jakpodnikat.cz/sleva-na-dani-manzelku.php Znamená, že mohu uplatnit slevu za měsíce červen až prosinec? Citovat
jjjirkaaa Odesláno 5. leden 2012 Odesláno 5. leden 2012 Nevím tedy přesně, jak se ted věci mají, ale myslím, že mateřská se do příjmu nepočítá, ale jak říkám, střílím od boku, neb je to cca 5 let zpátky, co jsem slevu uplatnoval. Citovat
Dadadavid Odesláno 5. leden 2012 Odesláno 5. leden 2012 Pomůže tohle??Zrovna se to učíme... http://www.mesec.cz/dane/dan-z-prijmu/pruvodce/slevy-na-dani/ Citovat
Tango C8 Odesláno 6. leden 2012 Odesláno 6. leden 2012 Když je na mateřské, tak se to do daní nebere. Citovat
pagot Odesláno 6. leden 2012 Odesláno 6. leden 2012 slevu ale lze upatnit za cely rok , pokud je v prijem v limitu a pouze celou castku , nelze ji delit na pomernou cast za mesic apd. Citovat
Charlie 1 Odesláno 6. leden 2012 Odesláno 6. leden 2012 mateřská se do příjmu počítá je to 28 týdnů.Rodičovská se do příjmů nepočítá!nám to uteklo o 1800Kč:grr:grr,za jednotlivé měsíce nelze žádat jak píše pagot! Co se počítá do příjmu manželky/manžela: veškeré výdělky (včetně příjmů, které se nezdaňují nebo neuvádějí v daňovém přiznání) podpora v nezaměstnanosti nemocenská mateřská invalidní i starobní důchod výživné manželky po rozvodu Do příjmu se počítají i doplatky z minulých let. Co se nepočítá do příjmů manžela/manželky: přídavky na dítě výživné na dítě (alimenty) sociální příplatky příspěvek na bydlení příspěvek na školní pomůcky rodičovský příspěvek dávky pěstounské péče porodné pohřebné příspěvek na péči o blízkou nebo jinou osobu Pokud máme majetek ve společném jmění manželů, nezahrnuje se do příjmu ani příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů. Citovat
Sagic Odesláno 6. leden 2012 Autor Odesláno 6. leden 2012 Že se mateřská počítá a rodičovská ne, to mi je jasný, není mi jasný tahle formulace zákona: (3) Poplatník může uplatnit snížení daně podle odstavce 1 písm. b) až f) o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny. viz:http://zakony.kurzy.cz/586-1992-zakon-o-danich-z-prijmu/paragraf-35ba/ Citovat
Sagic Odesláno 6. leden 2012 Autor Odesláno 6. leden 2012 Ještě mě napadá výklad, že mohu žádat slevu na dani za dejme tomu leden, únor a březen, protože do té doby splňovala limit do 68tis Kč Citovat
Charlie 1 Odesláno 6. leden 2012 Odesláno 6. leden 2012 slevu ale lze upatnit za cely rok , pokud je v prijem v limitu a pouze celou castku , nelze ji delit na pomernou cast za mesic apd. takhle to je!mě to říkala i ženská,která mi dělá daně,taky jsem myslel ,že nám vrátí za půl roku...ale třeba se taky plete.... Citovat
Charlie 1 Odesláno 13. leden 2012 Odesláno 13. leden 2012 je tady někdo kdo dělá daně? ten příjem 68 000Kč je hrubá mzda,že. a nemocenská a mateřská se do ní počítá,ale jak spočítám hrubou mzdu,když vím jen čistou mzdu co manželka dostala.Nebo u dávek z OSSZ se na čistou a hrubou mzdu nehraje?Dík [upravil dne 13/1/12 13:10 od Charlie 1] Citovat
mmmb Odesláno 13. leden 2012 Odesláno 13. leden 2012 Do vlastních příjmů se započítávají zejména: - všechny výdělky ze zaměstnání, podnikání či dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti), - peněžitá pomoc v mateřství, - dávky nemocenského pojištění, - podpora v nezaměstnanosti, - výplata (náhrada mzdy) za čerpanou dovolenou, - důchody z důchodového pojištění (starobní, plný i částečný invalidní, vdovský i vdovecký), - výživné manželky po rozvodu (nikoli však výživné na dítě), - příjmy z prodeje nemovitostí, které nepatří do společného jmění manželů, - příjmy získané v rámci dědického řízení, - hodnota darů získaných v příslušném zdaňovacím období. \"Do vlastních příjmů ze zaměstnání (a jiné výdělečné činnosti) se počítá hrubý, nikoliv čistý příjem,\" upřesňuje Jaroslava Musilová, mluvčí Generálního finančního ředitelství. Naopak do vlastního příjmu se nezahrnují: - rodičovský příspěvek, - ostatní dávky státní sociální podpory včetně porodného a přídavku na dítě, sociálního příplatku, příspěvku na bydlení a podobně, - dávky sociální péče, - dávky pomoci v hmotné nouzi, - příspěvek na péči, sociální služby, - státní příspěvky na penzijní připojištění, - státní příspěvky na stavební spoření, - stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání, - příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách (který je od daně osvobozen). http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/dane/clanek.phtml?id=629986 Citovat
Charlie 1 Odesláno 13. leden 2012 Odesláno 13. leden 2012 ale musí se z něčeho počítat?jako když dostane výplatu 7000Kč v daňovým přiznání bude mít v kolonce příjem 9500Kč(hrubý příjem) tak se ptám jestli to je u mateřské a nemocenské stejné,nebo jako dávka to je 7000Kč čistá mzda=hrubá mzda?? Citovat
punkac Odesláno 13. leden 2012 Odesláno 13. leden 2012 asi čistá ne? Sociální a zdravotní z toho neplatí, ne ? Citovat
Charlie 1 Odesláno 14. leden 2012 Odesláno 14. leden 2012 Takže sociální dávky mateřská a nemocenská jsou davky a tam není hrubá jen čistá jak psal výše Pankac! Citovat
Guest Scratch Odesláno 14. leden 2012 Odesláno 14. leden 2012 kurna,dane, je tu nekdo, kdo by mi to za rozumnou castku zkontroloval? Chci si to zkusit udelat sam, ale nechci mit pruser na financaku 12-15 faktur (nevim presne), odpocet pausalem [upravil dne 14/1/2012 15:15 od Scratch] Citovat
Charlie 1 Odesláno 14. leden 2012 Odesláno 14. leden 2012 jaký faktury?ty podnikáš nebo co? http://finance.idnes.cz/danove-priznani-za-rok-2011-stahnete-si-interaktivni-formular-pla-/p_dane.aspx?c=A111227_133551_p_dane_zuk ja to každý rok dělám tady,pak vytisknu a odnesu na finanční úřad a vždy bez problému! Citovat
Guest Scratch Odesláno 14. leden 2012 Odesláno 14. leden 2012 diky za odkaz, mrknu na nej doma no, podnikam uz tretim rokem , management u nasi firmy jede vetsinou na faktury a fraktury kdyby neco, ozvu se ti do SZ, at nezasirame tohle vlakno omluva Citovat
Charlie 1 Odesláno 14. leden 2012 Odesláno 14. leden 2012 ne v pohodě od toho to vlákno je!Mohl bych Ti to domluvit s ženskou co to tady dělá daně a ta by Ti to zkontrolovala,za danový si říká 200Kč:D,dělá účetní a ted je na mateřský,můžu jí o Tobě říct,sehnat na ní e-mail a pak by jste se už dohodly mezi sebou! Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.