Guest dtyrkas Odesláno 23. březen 2005 Odesláno 23. březen 2005 O vikendu jsem mel intercooler dole a trochu me prekvapil olejovy film na vnitrku hadice od turba. Neni ho tam moc, ale mam se bat? Motor jede pekne, necoudi v pohode. Mam mit strach? Citovat
.mycTD Odesláno 23. březen 2005 Odesláno 23. březen 2005 olej z turba je normalni. Pokud to v IC vylozene nesploucha, tak je to v pohode. Citovat
.mycTD Odesláno 23. březen 2005 Odesláno 23. březen 2005 Radsi mi reknete, kde najdu to cidlo na tlak oleje Citovat
Guest dtyrkas Odesláno 23. březen 2005 Odesláno 23. březen 2005 a vis jakej mas typ motoru? takhle, bejva hnedka nad olejovym filtrem (motory TU, XU), ale v katalogu existuji jeste dalsi typy motoru (E1 G1 G2 Y2 J2 ), ktery to maj v takove kosticce vpravo nahore, nebo rovnou svisle dolu na prave strane, jako na obrazku ---->> http://www.stuartmcguire.co.uk/pug/GB/309F/1/11A01A.HTM [Editován dne 23/3/05 dtyrkas] Citovat
.mycTD Odesláno 23. březen 2005 Odesláno 23. březen 2005 jojojo, primo nad filtrem jsou naky dve cidla, takze to bude asi ono. Mrknu na to. Ja jsem ho cekal nekde niz, protoze mi nejakej drat visi pod napravou, tak sem myslel jestli to neni ono. Kazdopadne diky za radu. Citovat
-=Michal=- Odesláno 24. březen 2005 Odesláno 24. březen 2005 Napsán autorem .mycTD olej z turba je normalni. Pokud to v IC vylozene nesploucha, tak je to v pohode. A co kdyz ma IC někde malou netěsnost (dirku). Vadi to ? Muze se neco kvuli tomu potento ? Citovat
Guest dtyrkas Odesláno 24. březen 2005 Odesláno 24. březen 2005 Napsán autorem -=Michal=- Napsán autorem .mycTD olej z turba je normalni. Pokud to v IC vylozene nesploucha, tak je to v pohode. A co kdyz ma IC někde malou netěsnost (dirku). Vadi to ? Muze se neco kvuli tomu potento ? snad jediny co se podela je nic - vzdyt je tam jen vzduch pod tlakem. Maximalne ti ubude neznatelne vykon. Citovat
vector Odesláno 24. březen 2005 Odesláno 24. březen 2005 Napsán autorem Ladis Zaolejování vzduchového filtru není spůsobeno karbonizací motoru (mimochodem motor při svém provozu podléhá tzv. \"samovolné odkarbonizaci\" ) ale prolínáním oleje kolem gufírek na ventilech. A proč se ten olej dostane až na filtr? Protože při otevírání ventilů a pohybu pístů vzniklá pulzace v sání se odráží od filtru, respektive část se protlačí i ven (což by nemělo). S tím jsou unášeny rozptýlené částice oleje a jsou zachyceny na filtru který se postupně zalepuje, podle toho, jak se olej tlačí přes ošpupané gufírka. U turba se k tomu ještě přidá olej kolem hřídele turbíny. Jak vyzkoušet že to přes turbo necáká hodně? Jednoduše, na teplý motor dupnout na plyn a sledovat co vyletí z výfuku. Převážná část pevných částic je spálený olej s prolínajícího těsnění na turbíně. Pulzace motoru jde krásně vidět na atmosferických naf?ácích, když jede na volnoběh, tak před filtrem v hadici je od Peugeota naděláno pár děj po stranách, ty mají za úkol tlumit pulzní vlnu a tak přispět k lepšímu plnění filtru a sacího traktu motoru. Může se na tom podílet i časté popraskání hlavy mezi ventily, kdy jde částečně tlak do sání. Citovat
Holly Odesláno 24. březen 2005 Odesláno 24. březen 2005 No tak se taky přidám. Dnes jsem po prvních 1000 km co tohle auto mám (205 1,9 GTI) kouknul na úbytek oleje a vzalo si to skoro litr. Že by ty gufera na ventilech? Citovat
Tommate Odesláno 31. březen 2005 Odesláno 31. březen 2005 Napsán autorem Ladis Co to čtu za zvěsti? Třeba jako Milas? ??? Výška hladiny oleje v mezích rysek max a min nemá vliv na mazání motoru !!! Protože motor není mazám přirozeným rozstřikováním oleje rotujícími díly motoru, ale konstruktéři vymyslely takovou zajímavou věc, říká se tomu olejové čerpadlo které vytváří tlak oleje který je rozváděn na mazaná místa. Tlak oleje je regulován ventilem. Takže když pokud svítí oko oleje a čidlo měří dobře, tak motor není mazán. Pozor, oko oleje je většinou seřízeno cirka na poloviční tlak běžný pro mazání motoru na volnoběh. Takže když svítí olej, tak je to špatný. Může dojít i ke kousnutí regulačního ventilu (většinou šponama v oleji) a pak to může tlačit olej plným tlakem do mazací soustavy. Dojde většinou k vystřelení těsnění na filtru od oleje. Ryska max. a min. jsou tam proto, aby motor měl dostatečně velké množstvý oleje pro svůj chod a to z hlediska tepelné bilance, možnosti filtrace ve filtru. Motor můžete provozovat i pod hranicí rysky min, tlakově to bude mazat, ale olej je víc tepelně zatěžován a strácí své vlavstnosti. Ale myslím, že klika svou rotací a rozstřikem oleje pomáhá právě udržovat rovnoměrně teplotu všech součástek, například dna pístů a poku je olej na spodní hranici, má asi menší tepelnou stabilitu [Editován dne 31/3/05 Tommate] Citovat
Ladis Odesláno 1. duben 2005 Odesláno 1. duben 2005 Nalej si motor plný oleje a jistě pak budeš mít motor a olej tak tepelně stabilizovaný jako nikdo široko daleko. Je demokracie a se svým motorem si může každý dělat co chce A ještě k tomu ti pomůže zmiňovaná klika a rozstřikující se olej Jedině co ti klika ovlivní, je její vyleštění a snížení hydraulických odporů při pohubu pístu do dolní úvrati. Vector jistě na svém autě má. Já si vážně založím malý vrakáček - požo?áček, zákazníků s takovou jistě bude hodně . Vector, jasně,jak píšeš. Příčin pro různé neduhy je jistě vícero, spíš to ale odráží přístup a chování majitele, nebo bývalých majitelů. Žádný servis, nebo nějaká mezerie, pak vede ke kolapsu motoru kdy ti písty z motoru vypadnou samy, jak jsou ošoupaný, popraskaná hlava a praskliny mezi sedlem ventilů, zabouchaný ventily... Hlava i přesto, že je to složitý odlitek, nepraskne, nebo nepopraská sama od sebe a jen tak. Spíš k tomu přispěje ten, kdo na to dupe bez ohledu na techniku a její limity. Litr oleje přes gufírka, myslím že ne. Spíš to někde teče, nebo pokud kouří, tak ho spaluješ. Testnout, odmontovat sání a podle toho, co zůstane na prstu, jestli hustší šmír, který je tam vždycky, nebo přímo řídký olej. Podle toho bych pak vyšetřoval dál. Jednodužší než sundávat sání, tak skouknout motor jestli někde necáká ven. I když jistě někdo přidá hystorku, kdy po veliké patálii to bylo něco, co by nikdo netipoval. [Editován dne 1/4/05 Ladis] Citovat
-=Michal=- Odesláno 1. duben 2005 Odesláno 1. duben 2005 Napsán autorem -=Michal=- Napsán autorem .mycTD olej z turba je normalni. Pokud to v IC vylozene nesploucha, tak je to v pohode. A co kdyz ma IC někde malou netěsnost (dirku). Vadi to ? Muze se neco kvuli tomu potento ? Mě se to zdá vcelku logické, že se turbu nebo něčemu dalšímu stát nic nemůže, když jen neznatelně klesne tlak na vstupu díky dirce v IC, ale v servise mi bylo řečeno : Klidně může odejít turbo nebo něco dalšího. Jak jsem tady již jednou psal. I mistr tesař se může někdy utnout :D:D Citovat
Guest dtyrkas Odesláno 1. duben 2005 Odesláno 1. duben 2005 Jean jezdi bez tesneni mezi intercoolerem a parohama od sani uz minimalne od te doby, kdy jsme ho koupili. To mozna bude to piskani, co me provazi kazdou jizdu pri seslapavani plynu. Puvodne jsem si myslel, ze to dela takhle jen turbo, ale vypada to na tu netesnost. Uz jsem si ho objednal v Peuegotu. Citovat
Tommate Odesláno 4. duben 2005 Odesláno 4. duben 2005 Chtěl jsem jen říct, že je to zbytečná debata (o ryskách stavu oleje). Měl jsem: cca 5mm nad ryskou: po 600Km se přesah vyjel ! cca do 7mm pod ryskou: 800 km bez újmy Motor jsem měl později rozebrán (z důvodu spotřeby oleje, ale nikde netekl z venčí). Stav motoru (101tKm): písty, vložky, kruhy - ve výrobních tolerancích, ventily některé podpálené, gufera ventilů spečené a popraskané. Verdikt: Příčina \"zvýšené\" spotřeby byly gufera a nic jiného. Výrobce stejně připouští spotřebu kolem 0,5l na 1000Km. Mě to bralo 0,7 až 1l/1tKm. Např. ale známý ujede na náplň 17tKm (SRI 1.9, uj.240tKm) a nedoleje ani deci [Editován dne 4/4/05 Tommate] Citovat
Pinďa Odesláno 12. duben 2005 Odesláno 12. duben 2005 Odpovědi Medvěda a MilaSe mi mluví zduše. Takový skušenosti z praxe mám i já. Olej nenalévat nad horní rysku protože se protlačí pres gufero kliky ven (v horším případě vytlačí toto gufero ven). Stačí udržovat olej nad spodní ryskou a kontrolovat vždy při studeném motoru (nesmí se zapomenout, že nahřátím se olej též roztahuje). Citovat
rimmer Odesláno 16. duben 2005 Odesláno 16. duben 2005 Hele kdyz uz o oleji.... 1. olej mi neubyva, max. za jednu vymenu tak o 1cm na rysce..vic ne. 2. mam problem ze mi kape olej na cestu...resp. prijedu a rano sou tak dve tri kapy na zemi. 3. mam podezreni ze je to nekde z hadic turba 4. motor nijak nekouri..teda kouri, kdyz tomu osolim asi 3500 otaceks nohou uplne na zemi (ale predpokladam ze to sou brikety a ne spaleny olej) jinak auto jedi dobre, startuje dobre(zrovna je v servisu na vymenu prevodovky a rozvody a par drobnosti), dal jsem jim ukol at mi zjisti kde to tece a mechanik rikal ze kolem hadic turba...sam vim, ze mi to napr. pri vstupu do parohu z IC v tom spoji netesni a je to tam pod tim mastne a zasvinene od oleje....ptam se je mozne ze bych mel nejak umirajici turbo, nebo je to bezny jev, ze cely saci trakt za turbem je proste od oleje mastny a jen tak bokem oprava turba (tj. co ja vim asi nejake lozisko/gufero vic snad ne) prijde na kolik ? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.