gedu Odesláno 30. červen 2011 Odesláno 30. červen 2011 Dovoz potravín a nápojov do Chorvátskej republiky je obmedzený na primerané množstvo vzhľadom k dĺžke cesty a počtu cestujúcích. Určenie primeranosti je v kompetencii colných orgánov. To znamená, že väčšie množstvo dovážaných potravín colná kontrola nemusí prepustiť, prípadne môže požadovať zaplatenie cla. Colné predpisy Chorvátskej republiky povoľujú bezcolný dovoz predmetov osobnej potreby. Termínom predmety osobnej potreby sú podľa colného zákona myslené výlučne predmety určené pre osobnú potrebu behom cesty a po dobu pobytu v zahraničí (odevy, obuv, predmety osobnej hygieny). Rovnako je možné doviesť (pre osobnú potrebu) 1 kameru (16 mm), 1 videokameru, 1 ďalekohľad, 1 kazetofón, 1 laptop, 1 osobný počítač, výstroj pre kempovanie (stan, apod.), 1 kolo, 1 moped, športová výstroj, výstroj pre športový rybolov, výstroj pre potápanie, 1 príves, 1 plavidlo. Vyššie uvedené predmety sa nahlásia na hraničnom prechode a po ukončení pobytu je nutné ich opäť vyviezť. Okrem vyššie uvedeného je možné bezcieľne doviezť max. 200 cigariet alebo 20 dútníkov, 1 l tvrdého alkoholu, 2 l vína alebo iného podobného alkoholického nápoja, 50 ml parfému. Toto opatrenie sa nevzťahuje na osoby mladšie 17 rokov. Predmety, ktorých úhrnná hodnota prekročí čiastku 300,-HRK a na ktoré nie je možné pozerať ako na predmety osobnej potreby, sú preclené na hraničnom prechodu pri vstupe do Chorvátskej republiky: - do úhrnnej hodnoty 5000,-HRK - colnou daňou 10% + 22% DPH ( napr. u piva, tabakových výrobkov, nealkoholických nápojov je potrebné ešte počítať s tzv. zvláštnou daňou) - do úhrnnej hodnoty nad 5000,-HRK - colnou daňou podľa colného sadzbovníka + 22%DPH, eventuálne zvláštna daň (napr. 1 hl piva 200,- HRK, 1 hl nealkoholických nápojov 60,- HRK) Dovoz väčšieho množstva potravín podlieha sanitárnej kontrole na príslušnom hraničnom prechode. Jedná sa najmä o dovoz mlieka a mliečnych výrobkov, pečiva a cestovín, alkoholických a nealkoholických nápojov, cukrárskych výrobkov. Dovoz mäsa a mäsových výrobkov je zakázaný. Všetky informácie na :Colná správa Chorvátskej republiky (tel.:00385 1 6102333), www.carina.hr Dovoz drog a iných omamných prostriedkov do Chorvátska nie je dovolený. Trestné je aj užívanie drog. Pokiaľ chorvatská polícia tento priestupok zistí, páchateľ je potrestaný peňažnou pokutou a následne vyhostený so zákazom pobytu na území Chorvátska. Citovat
gedu Odesláno 30. červen 2011 Odesláno 30. červen 2011 a inde uvádzajú zase toto Čo môžete doviezť S dovolenkou autom a v prenajatom apartmáne úzko súvisí dovoz vlastných potravín zo Slovenska. Väčšinou to, čo do Chorvátska vozíme v aute, je nelegálne, pretože podľa ich colných predpisov nesmú dovolenkári dovážať čerstvé mäso. Salámy a mäsové výrobky smú - iba v takom množstve, ktoré zodpovedá konzumácii počas cesty. Na jednu osobu v aute možno doviezť jeden kilogram, alebo jeden liter potravín ako vajcia, mlieko, syry. Podľa chorvátskych colníkov môžeme na jedného dospelého v aute viezť dva litre vína, dva litre piva, liter tvrdého alkoholu a škatuľku cigariet. Drago Stojakovič, z cestovnej kancelárie Maestral Travel, zistil v rozhovore s chorvátskymi colníkmi, že počas nadchádzajúcej sezóny budú prísnejšie kontrolovať dovoz potravín. „Výrazne ma upozornili, že od prvého júna budú zostrené kontroly zamerané na dovoz potravín. Môžete si doviezť potraviny na cestu a nie na pobyt. To znamená, že na cestu do Splitu budú tolerovať pitie, obložené chleby, ale nie mrazené mäso,“ povedal Stojakovič. Ceny potravín v Chorvátsku a na Slovensku sú už takmer identické, preto sa neoplatí a nesmie voziť so sebou kompletnú stravu na celý pobyt. Pri mori sú drahé mäsové výrobky a niektoré druhy piva. Aj v reštaurácii treba počítať s vyššími cenami, ale lacnejšie a neraz lepšie sa dá najesť mimo hlavných promenád a vychytených miest. ale myslím si že toto je už trochu staré [upravil dne 30/6/11 19:20 gedu] Citovat
PetrCoupe Odesláno 30. červen 2011 Autor Odesláno 30. červen 2011 Úžasný, díky moc 200 Cigaret na osobu? Nebo je to nejspíš myšlený na celý auto, že? ... Sakva ... Citovat
PetrCoupe Odesláno 30. červen 2011 Autor Odesláno 30. červen 2011 Wow tak už jsem klidný :-) Díky moc :-) Citovat
ozzy56 Odesláno 1. červenec 2011 Odesláno 1. červenec 2011 hlavně si vem PIVO,potom trochu PIVA,jo a nezapomeň hodně PIVA (je na žízeň i hlad) Citovat
wojtěch Odesláno 1. červenec 2011 Odesláno 1. červenec 2011 jojo Pivo je základ... to musí být naloženo jako první.. :-D :-D Citovat
PetrCoupe Odesláno 1. červenec 2011 Autor Odesláno 1. červenec 2011 Jojo, pivo Psal jsem si seznam a pivo je hned na 1. místě pak jsou cigarety, nějaké to jídlo A ještě jedna techniše dotaz. Ja chtela se fas séptat, do chorvatsko jenom na obsanka, je ták?...okey, tak česky... Do chorvatska můžu jet jen na občanku? Rakousko, SLO, HR ? Pas totiž nemám, tak jestli si ho mám hned shánět nebo ne. Ptám se, poněvač některý CHYTRÝ WEBOVÝ stránky píší, že je potřeba, některý že není potřeba. Díky Citovat
Péťa Odesláno 1. červenec 2011 Odesláno 1. červenec 2011 Já tam byl loni, pivo ani cigarety jsem s sebou neměl. A i tak jsem to zvládnul Občanku nevím, kvůli dětem jsem musel mít pas. Citovat
Vítek1 Odesláno 1. červenec 2011 Odesláno 1. červenec 2011 ja jsem byl pred 3ma rokama stacila obcanka ale doporucuje se pas je totiz mozne ze se celnik sekne a nepusti te nejsou totiz v EU Citovat
PetrCoupe Odesláno 1. červenec 2011 Autor Odesláno 1. červenec 2011 Zároveň je možné cestovat i na občanský průkaz vydávaný v České republice od druhé poloviny roku 2000, který obsahuje strojově čitelnou zónu. UUUžjsem to našel. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 1. červenec 2011 Odesláno 1. červenec 2011 Tak ja nevim ... Pivo tam maju velmi, velmi dobre, treba ožujsko je uplne super, nebo karlovačko ... Takže to si neberu. Potraviny se tam take neoplati vicemene nosit, treba mi nakupovali v lidlu, a ceny rovnake jako u nas, ba dokonca i trocha levnejsi ... A to na vsecko ... Cigarety take, kupoval sem si vetsi cast na miste, krom klasickejch malborek mi tam dost zachutnali dunhill taka velka siroka skatule Sna kazdej domaci prodava vino, olivovej olej a podobne, vina od domacich sou super, za par korun ... Vsude som prosel na obcanku. U 2 mitnich stanic se mi stalo, ze kartu mi nechtel vzit, takze proste mejte u sebe i nejakou hotovost, oplati se to. Ze slovinskem sem mnel i jednu spatnou skusenost, slovinsko sme take obchadzeli po vedlejsich cestach, jedeme, jedeme, rovna cesta, a zrazu z niceho nic, zaterasi, cesta blokovana, a tahlo nas to na nejaky nahradni cestu ktera vedla na dalnici... Pak sme to nejako projeli uplne jinou cestou, a tam to sami ... Navigace si uz nevedela rady, a furt nas navigovala na obidve dane cesty, ktere proste byli zavreni a nahradni cesti jeli pres dalnici ... Pak sme na tu dalnici vyjeli, lebo sme to fakt nevedeli inak projet, a bez dalnicnich znamek sme presli do chorvatska Bez problemu ... Citovat
PetrCoupe Odesláno 1. červenec 2011 Autor Odesláno 1. červenec 2011 Lubk0 - Celkem risk ve SLO bez dálniční známky, slovinci jsou prý na ty známky jak vosy na med Citovat
ozzy56 Odesláno 1. červenec 2011 Odesláno 1. červenec 2011 LubkO když ti chutná ožujsko i karlovačko--pivař určitě nebudeš Citovat
PetrCoupe Odesláno 1. červenec 2011 Autor Odesláno 1. červenec 2011 LubkO když ti chutná ožujsko i karlovačko--pivař určitě nebudeš Český = nej Ale ty chorvatský, na ochutnávku... proč ne? Ale je to tam zbytečně drahý. Citovat
Vítek1 Odesláno 1. červenec 2011 Odesláno 1. červenec 2011 jak kde ja jezdim na sever, samo ne kazdemu to vyhovuje prijde me ze je tam vsechno levnejsi nez u nas. spis bych se snazil brat co nejmin veci tankovat az v rakousku a jidlo taky nekde jinde Citovat
OK406 Odesláno 4. červenec 2011 Odesláno 4. červenec 2011 Mluvil jsem s kolegami z cizinecké policie ohledně OP, tak řekli, že letos vyžadují chorvati pasy. Na OP už jsou citlivější. Takže jistota je jistota a vzít si sebou pas. Citovat
Laďa Odesláno 4. červenec 2011 Odesláno 4. červenec 2011 jj viz třeba zde http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/ministerstvo-zahranici-varuje-do-chorvatska-jedte-radeji-s-pasem.html Citovat
Blizzard Odesláno 13. červenec 2011 Odesláno 13. červenec 2011 jj včera jsem byl zařizovat ten urychlenej pas (1500kč) a 22.7. frčíme na svatební cestu do okolí Vodice a Primoštenu (+/-, jedeme na blind) . jediný co mi sere je že budu muset strhnout ze 607 všecky fólie Doporučili byste nějakou trasu z Plzně? je to lepší brát přes Brno, Vídeň... a nebo přes Mnichov? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.