czech111 Odesláno 27. březen 2011 Odesláno 27. březen 2011 Zdravim panove , jaka kola jsou nejlepsi pro 1.4 sporta chtel bych 14 mozna 15ky 4x108 ale nevim jake mam et. asi 16et. takze dotaz na vas copak by jste doporucil mel jsem 15 195 na 50 a vzadu sem musel mit podlozky pac to bloklo brzdy a vepredu soupalo o tlumic . Citovat
J.R. Odesláno 27. březen 2011 Odesláno 27. březen 2011 Ahoj, idelani rozmer na sporta, je podle me 14\" a sirka max 6J. ET pak kolem 15-18. Gumy nejlepe 185/55/14. Nicmene ja mam odzkouseno, ze nejlip mi to jede s tim co tam ma byt, to jest 165/65/14 rychlostne H. Na 15\" sire 7J guma 195/50/15 to byla tragedie, jasny hezky to vypadalo, paradne sedelo, ale na akceleraci to bylo dost znat a i na spotrebe. Navic na nasich sinicich bych menil cepy co rok... Ale jak rikam, myslim ideal ty 14\" guma 185/55/14 :-) Mozna nejake hodne lehke 15\" s siri 6,5J a penu 195/45/15 by taky mohly byt, ale na 14\" to bude vzdy sviznejsi... [upravil dne 27/3/11 23:04 J.R.] Citovat
czech111 Odesláno 27. březen 2011 Autor Odesláno 27. březen 2011 OK asi tak sem si to predstavoval , ty 15 sem mel tyden a hruza mas uplnou pravdu jinak diky za nazor Citovat
czech111 Odesláno 27. březen 2011 Autor Odesláno 27. březen 2011 jinak neco takoveho , nalepku uz mam Citovat
MyP106 Odesláno 28. březen 2011 Odesláno 28. březen 2011 já mám 1,6 GTI a nedavno jsme koupil 16ky ted cekam az mi prijdou gumy 195/40/16, ono se tam da dat teoreticky cokoliv co tam pujde a nebude delat neplechu ale prakticky taky co na to budou rikat páni ORGÁNI. Citovat
J.R. Odesláno 28. březen 2011 Odesláno 28. březen 2011 Tak jasny, ale zase ber, ze ty mas GTI(S16) a to je oproti Sportu nekde jinde, uz jen poloosy na tom predku mas staveny na vetsi zatez a hlavne ten motor ty 15/16\" kola s nizkou gumou \"utahne\" ale ta 1.4 se svymi 75 ne moc zivymi koniky uz ma pak co delat ;-) Citovat
MyP106 Odesláno 28. březen 2011 Odesláno 28. březen 2011 J.R. vzhledově t ovypadá stejně a myslím si že kdybych byl kurva tak sundam i to GTI na boku a pochutnam si na tolika autech... ale o to nejde, jde taky o komfort pohodli a a tak. na co rvat na auto neco abys pak menil kazdou chvili cepy loziska a podobne, kdyz to stejne nevyuzijes. Sajmon: ukázal bych ale stále čekám na gumy a bez nich to neni ono.... i když, ted mi vlezl do hlavy brouk...brouk pytlik prace vseho druhu. kdyz to vyjde tak dnes nafotim a zitra pridam. Citovat
Sajmon Odesláno 28. březen 2011 Odesláno 28. březen 2011 to MyP106: tak to nech, pocka se na komplet... to Kujon: good Citovat
winco Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 no tak ono je už len z hladisky fyziky dane, že najlepšie to pojde na uzkych, malých a lahučkých kolach (čo sa týka akceleracie) pak zase čo sa týka stabylity v zakrutach tak zase na širokých s tvrdym podvozkom a nizkym profilom.......a konfortu zase male kola ale vysoku pneumatiku.....takže už len najsť kompromis čo chce ten dotičny ale tak ja bych odporučil neake lahke 15\" s profilom 195/55 R15 alebo prfil aj 50 a bude to nižšie cele koleso auto bude svižne, stabilne, krasne vyzerať, ale to pohodlie už nebude to prave ale asi ozaj ideal by bolo to jak písal hore J.R. \"14\" a sirka max 6J. ET pak kolem 15-18. Gumy nejlepe 185/55/14\" inak len tak mimo ja mám 206 s tým istným motorom a tie 15 jak som písal by som tam dal v pohode a auto by akcelerovalo uplne rovnako ako s tými origo 14 čo tam mám čul a nemusel by som sa hanbiť za to jake je auto lenive a ani ma nezahanbi väčšina aut s rovnakym objemom a to som o 200-300kg ťažky od vas so 106 Citovat
Jeny Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 pak zase čo sa týka stabylity v zakrutach tak zase na širokých s tvrdym podvozkom a nizkym profilom. blbost, v motorsportu se nízkoprofilový gumy používají jenom kvůli velkým brzdám Citovat
winco Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 sice nerozum presne jak to chodi v motošporte ale zase viem dačo z fyziky a viem, že nizki profil plus spevnene bočnice gum daju autu v zakrutach väčšiu stabilitu a halvne zaprania aby sa ti guma v ostraj zakrute cela \"ohla/zmagla\" a pak by sa zakusol disk o asfalt a porad by auto skončilo na streche Citovat
Jeny Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 ano, v motorsportu jsou nízkoprofilový gumy jenom kvůli větším brzdám s tím souvisí větší kola a aby se sestava velký kolo a pneumatika vešly do podběhu, potom logicky musí být menší pneumatika. Proto třeba v rallye jsou pneumatiky s větším profilem než na asfalt, protože tam není potřeba tak velké brzdy a tudíž jsou použitý i menší kola. a ještě citace taboa z tuning fora: Je to blbost, sorry. Podivej se na pneumatiky vozu Formula 1, NASCAR anebo WRC. Nizkoprofilove pneumatiky se v motosportu pouzivaji v nekterych tridach jen kvuli velkym brzdovym kotoucum, ktere se nevejdou do mensich rafku (ktere by pote povolily pouziti pneumatik s vyssi stenou) a jsou jen nutnym zlem. Stena pneumatiky castecne absorbuje odstredive sily pri prujezdu zatackou. I presto, ze pneumatiky s nizkou (anebo tvrdsi) stenou jsou ridicem casto pocitovany coby \"solidnejsi\", to plati jen do jiste hranice odstredive sily, kde pote dojde ke ztrate trakce. Obecne, pneumatika s vyssim profilem se \"utrhne\" od vozovky pozdeji a je schopna vystat vyssi odstredive sily, nez pneumatika s nizsim profilem. Citovat
dusko201 Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 http://www.alcar.co.uk/AlcarKonfigurator/produktion_neu/index.php?&fdi_mod=S21&fdi_key=6438 jeden odkazik na simulator kol na vaseho pegiho:aut Citovat
PAJA106 Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 2 Jeny: sorry, ale obsah té citace je blbost. Zrovna minulý týden jsem měl o5 přednášky na téma pneumatiky, od hodně vzdělané paní a co se týče stability, je nižší profil jednoznačně lepší. Vyšší profilové číslo u rallye je dáno jednak brzdami, ale též hlavně tím, že v rallye je pneumatika první odpružení mezi karoserií a podkladem. Co se týče vozů F1 a NASCAR, tam bych hledal odůvodnění v předpisech, případně specifické konstrukci. Citovat
Jeny Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 pajo, ale v tý citaci řeší trakci a ne stabilitu:) Každopádně, jestli máš nějakej materiál z tý přednášky, tak bych se na to rád kouknul, docela mě to zajímá edit: tak teď jsem to tu trochu s tou trakcí zamotal:D [upravil dne 29/3/11 21:24 Jeny] Citovat
J.R. Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 4 winco: Když už se bavíme o akceleraci, tak moje měření mi u 106 1.4 Sport r.2002 při alu 15\" 7J pneu 195/50/15, oproti plechu 14\" 5J pneu 180/60/14 vyšlo, že na větších podstatně širších a těžších ALU, auto při zrychlení 0-150km/h jelo o celé 4s ztrátově na origo kola, několik pokusů a pořád to samé a na videu to bylo dost poznat :-) Citovat
PAJA106 Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 2 Jeny: nějak nepobírám, stále trvám na tom, že ta citace je o stabilitě a jízdě v zatáčce, když se tam zmińují odstředivé síly. Podklady mám, má to jen trochu malý háček, jelikož už nejsem tak úplně normální ČVUTák, tak je mám pouze v AJ. Citovat
kujon106 Odesláno 29. březen 2011 Odesláno 29. březen 2011 A to vadí? Sem s tim v AJ, já si rád počtu. Osobně se mi taky nezdá, že by se pneu s vyšším profilem utrhla déle než pneu s nižším, ale rád se nechám poučit Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.