Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
To vmalovávání průhů do křižovatky bych rád viděl, resp. předpokládám že naše křižovatky se od těch US tolik neliší a tak by mě zajímalo jak v tom případě vyřeší problém vmalování pruhu do křižovatky, kterej bude navazovat na kombinovanej pruh pro jízdu vpřed i pro odbočování.
Tak to se realizuje už i u nás. Např. ČS exilu x Gen. Šišky v Pze - Modřanech... Koukni na googleMaps.
Odesláno
ale tady preci nejde o prejizdeni do opacneho pruhu ... jde o rozsireni cesty z jednoho pruhu na dva. a neni zakon ktery mi prikazuje jet v pravem, kdyz chci do leveho. samozrejme nesmim \"ohrozit a omezit\". zeleny hold odbocuje vlevo, tak si musi pockat, jak se situace vyvine :)
Ale je takové ustanovení a je tu postnuto výše... Zákony jsou složité, to víme všichni. Tak nezjhednodušujte věci, které stanoveny jsou velmi jasně, i kdyžý v několika ustanoveních. Na málokterou situaci lze najít jediné ustanovení. Zde mi zákon jasně ukládá mj. držet se pravého okraje vozovy, pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti. To, že někam chci NENÍ zvláštní okolností.

[upravil dne 6.3.2011 15:54 Edison]

Odesláno

jj to by mohlo byt, ale pro jizdu ve meste je mozne vybrat si pruh ktery chci, kdyz vim,ze za 300 metru jedu doleva, nepojedu v pravem ale uz od krizeni v levem.

Odesláno

Ještě dodám: Nabouráte se vy a vy se budete zodpovídat. Nebude to ani učitel v autoškole ani nikdo jiný. Použijte vlastní mozeg. Další z důvodů vůbec nevytvořit situavi, ani jako řidič modrého, kdy by k něčemu vůbec mohlo dojít. Což mimo jiné ukládá právě par. 4, písm. a).

Odesláno

Tak prosím vás, jak to tedy je? Abychom tomu udělali nějaký racionální závěr. Většina je v opozici, ale Edison argumentuje dost přesvědčivými argumenty, ke kterým já se připojuji.

Odesláno

To je furt 4 a) :D ... ale to samé ukládá i řidiči zeleného auta, jsem přesvědčen že při kolizi by byl viníkem on. Asi tak, dokud se to zřejmě někomu \"nepoštěstí\" zažít, tak je to pořád názor proti názoru, bez valnější váhy. Ať už cituješ cokoli ....:papa

Odesláno

Nojo, no... Nebyl bych si tím tak jist. Jednak jsem přinesl více citací zákona, které podporují můj názor. Včetně toho kde a co je křižovatka, tedy kde vlastně zelený dává přednost modrému (v křižovatce, nikoli za ní). Naproti tomu je tu názor, že si modrý může vybrat, pro což nikdo nepřinesl jedinou citaci z předpisu. Pravidlo o přednosti při odbočování mj. viz to, co a jak je křižovatka vymezena.

Odesláno
Tak prosím vás, jak to tedy je? Abychom tomu udělali nějaký racionální závěr. Většina je v opozici, ale Edison argumentuje dost přesvědčivými argumenty, ke kterým já se připojuji.

pokud jsi presvedceny, ze nejakym obecnym ustanovenim o ohleduplnosti zpochubnis jiny paragraf, ktery zminovanou situaci pomerne presne definuje, tak enjoy:super

btw pri setreni (krome nalady policisty) hraje roli treba i kdo do koho fyzicky narazil, jestli jsi mu najel do predniho, ci do zadniho blatniku apod.

[upravil dne 6|3|11 16:18 .mycTD]

Odesláno

O to se ani nesnažím, zpochybňovat jedním par jiný. Ba naopak, uplatňuji par tak, jak jsou uváděny na danou situaci. A to ty, které se k tomu přímo vztahují. A ne uplatňovat ustanovení na situace, které se k tomu nevztahují. Jinak s šetřením máš naprostou pravdu. Osobně si myslím, že by tam byla v nějakém poměru spoluvina.

Uvedu příklad: Taky jsem byl viníkem nehody, nedal jsem přednost. Celou situaci popisovat nebudu, třeba to, že tam prostě vidět nebylo a tak. Ale ten na hlavní dostal taky spoluvinu, protože nedodržel rychlost. Nenašli mu ani brzdnou dráhu na 30km/h a auto mi prakticky zdemoloval (experti odhadli nárazovou rychlost na 80km/h). Tedy jsem ho NEMOHL včas vidět. Ale to je OT.

Návštěvník
Odesláno

Tak jinak, když do toho modrýho nabouráš v křižovatce, tak jsi nedal přednost a je to jednoznačně tvoje vina (berme v potaz že je to osobák a nemusí si najíždět do křižovatky jako s návěsem).

Žádnej policajt se s tebou nebude o tom dohadovat - kdo bude za čárou je viník. (v případě, že dělící čára na silnici není, tak vezme kolečko, změří šířku silnice a kdo je na druhý půlce je viník) na tom se snad schodneme.

Když do modrýho nenabouráš v křižovatce a nabouráš ho až za hranicí křižovatky, tak ho logicky musíš nabourat zezadu a to zas bude nedodržená vzdálenost.

Modrýmu žádnej zákon nenařizuje využít po odbočení pravý jízdní pruh, ano má jet vpravo, ale i v levém jízdním pruhu se musí držet při pravém okraji.

Odesláno
jj to by mohlo byt, ale pro jizdu ve meste je mozne vybrat si pruh ktery chci, kdyz vim,ze za 300 metru jedu doleva, nepojedu v pravem ale uz od krizeni v levem.

Ano v meste možeš jazdit v ktorom pruhu chceš ale ked opuštaš križovatku tak vyhláška kaže že sa maš zaradit do pruhu najblišie od miesta z ktorého vychádzaš. Takže ked odbáčaš do prava tak do krajného a ked do lava tak do lavého. A tak je to vo vyhláške takže každy do svojho a potom može začat rošáda

Odesláno
Viděl bych to následovně:

Tak to je fakt nátresk. Aj ked u nas by si to rychlo rozmisleli keby tade preletel nejaky magor na aute 90km/hod a nepozeral kto ma prednost a kto sa mu mota pred autom

Odesláno
Tak jinak, když do toho modrýho nabouráš v křižovatce, tak jsi nedal přednost a je to jednoznačně tvoje vina (berme v potaz že je to osobák a nemusí si najíždět do křižovatky jako s návěsem).

Žádnej policajt se s tebou nebude o tom dohadovat - kdo bude za čárou je viník. (v případě, že dělící čára na silnici není, tak vezme kolečko, změří šířku silnice a kdo je na druhý půlce je viník) na tom se snad schodneme.

Když do modrýho nenabouráš v křižovatce a nabouráš ho až za hranicí křižovatky, tak ho logicky musíš nabourat zezadu a to zas bude nedodržená vzdálenost.

Modrýmu žádnej zákon nenařizuje využít po odbočení pravý jízdní pruh, ano má jet vpravo, ale i v levém jízdním pruhu se musí držet při pravém okraji.

\"...Před odbočováním vpravo se musí řidič zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky...\" Rovněž v jiném ustanovení se říká, že se jezdí vpravo, a u pravého okraje vozovky...

Všimni si, že tam je slovo \"vozovka\", nikoli pruh. ;-) Takže zákon jasně stanovuje, kde má modrý jet. Takže stanoveno to je několikrát a jednoznačně.

Odesláno

A k tomu nabourání zezadu... ne vždy je tomu tak, že ten kdo bourá zezadu je vinen. I když se to těžko prokazuje, pořád platí, že když pojedcu např. 50 v obci v levém, někdo z pravého mi tam vjede 2m a zabrzdí, tak ho naberu i kdybych nechtěl. A pak prokazuj, že Ti tam vjel a zabrzdil a nebyl tam už bůh ví jak dlouho. Já si prostě od někoho držím bezpečnou vzdálenost a tím, že mi tam někdo vjede mi ji prostě skokově zkrátí. Na dálnicích zcela běžný jev.

[upravil dne 7.3.2011 08:49 Edison]

Odesláno

Citace: Rady\"

Ustanovení o odbočování a vyhýbání nemá nic společného s řazením do jízdích pruhů. Tento paragraf procesně upravuje jakým způsobem se budu chovat při odbočování tak, abych ostatním vozidlům nepřekážel a tyto vás mohly podjíždět.

Popsaná situace je upravena v paragrafu o přednosti v jízdě. Pokud odbočujete v obci na jednoproudé silnici do leva a protijedoucí též doleva, byť na dvojproudou silnici vyhýbáte se vlevo a vy se řadíte do libovolného jízdního pruhu, pokud není oddělen za křižovatkou plnou čárou.

Pokud by měla nastat konfliktní situace z Vámi popaseného příkladu, muselo by protijedoucí vozidlo odbočovat v pravo, tudíž jste povinnen mu umožnit nerušené projetí křižovatkou. Pokud ovšem je při tomto odbočování některý z pruhů volný můžete jet v něm. Pokud je volný kterýkoliv pruh vyberete si kterýkoliv, pokud není oddělen plnou čárou.

Je to sic bráno z poledu zeleného, ale i tak napoví ...

Odesláno

Ta citace je taková nemastná, neslaná. Říká sice, že \"jste povinnen mu umožnit nerušené projetí křižovatkou\", ale už neřeší jakým způsobem.

\"Pokud ovšem je při tomto odbočování některý z pruhů volný můžete jet v něm. Pokud je volný kterýkoliv pruh vyberete si kterýkoliv, pokud není oddělen plnou čárou.\"

Z toho zase plyne to, že i já (odbočuji vlevo), stejně jako ten co odbočuje vpravo, bych si mohl zvolit pruh jakej bych chtěl.

Zdá se mi to jako malinko nešťastná formulace předpokládající pouze mně v situaci kdy proti mě nic nejede.

[upravil dne 7.3.11 14:28 kujon106]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...