peugeot09 Odesláno 14. září 2010 Odesláno 14. září 2010 Hnedka nastíním situaci. Přijdu domu a po puštění PC najednou \"vrrr\". Jde o Cooling Mastera, tenkrát vyšel asi na 150Kč, kuličkové ložisko má, vydržel necelé dva roky. Předtím Spire za pár desítek korun, do půl roku šel do kytek. Nevěděl by někdo o něčem s \"věčnou výdrží\"? Tohle je jediná věc, která se na mém PC permanentně kazí a už mě to nebaví řešit, jinak všechny komponenty pohoda klídek už pěkných pár let. Díky předem za rady, připomínky, podněty, názory. [upravil dne 14/9/10 od peugeot09] Citovat
Pata Odesláno 14. září 2010 Odesláno 14. září 2010 a co chladí? 40mm by mohl jít nahradit kvalitním pasivem Citovat
peugeot09 Odesláno 14. září 2010 Autor Odesláno 14. září 2010 Čipset na ASUS M2N-SLI. Ten základní pasiv je už tak obrovskej a stejně při maximálním zatížení nestíhá-tenkrát jsem si o něj skoro spálil ruku. Ventilátor je nezbytně nutnej. Citovat
shark734 Odesláno 14. září 2010 Odesláno 14. září 2010 ja mam tiez podobnu dosku (M2N E SLI) a az tak sa mi to nehreje:myslim Citovat
Kurt Odesláno 14. září 2010 Odesláno 14. září 2010 Mně to přijde, že tyhle čtyřicítky jsou šmejdy všechny. Předpokládám, že to dělají čínský děcka jako startovací produkt, než je pustí na vyšší level - tedy větší větráky. Jedinou dobrou zkušenost mám s tímhle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42159 ale taky to klidně mohl být jen dobrý kus (navíc možná jen dřív chcípla ta deska, než větrák). Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 14. září 2010 Odesláno 14. září 2010 Možná by nebylo od věci taky začít chladit vnitřek skříně nějakým větším větrákem, nejlíp dvěma 120 až 150mm, teda pokud už to tak nemáš, pak to třeba i ten pasiv zvládne;) Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 14. září 2010 Odesláno 14. září 2010 Ja mam takovej pocit že tyhle Asusky se s velkym chladičem dělali bez ventilatoru, opravte mě někdo jestli se pletu Citovat
Maverick Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 Já mám Asus M2N-E nForce 570 Ultra jen s origo pasivem a nemám nejmenší problém s jejím uchlazením Citovat
Big Tommy Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 já mám taky m2n sli deluxe a origo stačí parádně už 4 roky Citovat
anthraX306 Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 me taky slusne topi ...ale 40mm vetrak bude pekne rvat si myslim:myslim Citovat
peugeot09 Odesláno 15. září 2010 Autor Odesláno 15. září 2010 No máte kluci pravdu, ale tak já teda nevím pak co s tím. Case je celou tu dobu, co mám PC v tomhle složení, otevřenej, ale je to prd platný. Když jsem tam toho větráčka na čipsetu neměl, systém občas zahlásil BSOD (po měsíci či dvou) a pak sem ho musel chtě nechtě reinstalovat. Nechce se mi to riskovat znova. Tak nevím co teď. [upravil dne 15/9/10 od peugeot09] Citovat
KingSpade Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 pokud máš otevřený case tak je fo tak prd platný...protože tam nedochází ke správné cirkulaci vzduchu Citovat
godzila.01 Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 Já mám všechny větráky NOCTUA už několik let a kompy mi tu běží 24 hodin denně 365dní v roce a se životností minimálně 100.000 hodin sem tak ve čtvrtině jejich minimální životnosti... Tichoučký a velice výkonný, můžu doporučit... Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 Dej větrák zepředu aby foukal do case, nejlíp přes HDD, dozadu dej druhej aby vzduch odsával z case ven, za casem je pak potřeba mít trochu místa, běžne se teplota v case sníží až o 20 stupňů při tomto osazení ventilátory, navic teplota HDD pujde tak o 10 až 15 stupňů dolů, což prodlouží jejich život, a to nemluvim o procesoru a grafice. K tomu chipsetu, sundat chladič, očistit, opatrně i čipset, pak nanest teplovodivou pastu, střibrnou, ale jen minimum, ne aby přelezla na desku, usadit chladič a musí to bejt OK, pokud topí moc dál tak mu něco je, větrák může pomoct, ale bude to časem horší nejspíš. Jo větráky kvalitní tichý, třeba i ty Noctua, a velikost co se vejde, 12 až 18 cm [upravil dne 15/9/10 od Radek Hurvajz] Citovat
godzila.01 Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 Tak sem koukal na NOCTUA a dokonce životnost větší jak 150.000 hodin, to je cca dvacet let nepřetržtého provozu, tak to sem zvědav... Nejstarší mám cca tři roky, to že to vydrží ještě 17 let to pochybuju, ale nějakej ten pátek by to zvládnout ještě mohlo... .) Citovat
peugeot09 Odesláno 15. září 2010 Autor Odesláno 15. září 2010 Ale jo, většinu z toho vím, jenom mě to nenapadlo takhle řešit. Od určitý doby chci od PC, abych na něj nemusel šahat, abych se nemusel bát každýho spuštění a prostě aby byl kdykoliv k dispozici. Díky za názory, zatím to vyhrává to Radkovo řešení, ale jde o to, jak se to bude chovat v praxi. [upravil dne 15/9/10 od peugeot09] Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 No v každym připadě pokud ve skřini donutíš proudit vzduch tak se ten chipset bude mit čim chladit, ono teplym vzduchem se moc neuchladí. Ja mam na svym kompu vepředu 15cm a vzadu 12m větrák zapojený na 5V aby byl tišší, ani o nich nevim, a teploty na HDD mam ted 32 a 33 st, deska 40 procák 1jadro 44 druhy jadro 33, a grafika 51, když tam ty vrtule nebyli bylo všechno o 15 - 20 st výš, ve hrách šla grafika k 80st, ted jde tak na 65, a to mám díravej case [upravil dne 15/9/10 od Radek Hurvajz] Citovat
godzila.01 Odesláno 15. září 2010 Odesláno 15. září 2010 Já mám ve předu a vzadu 120mm větráky na procáku 100mm + na grafice a chipsetu takový malý hajzlíky... Nejvíc je z toho slyšet ten 750W zdroj, větráky prakticky neslyším ani v úplným tichu, ale teploty tak optimální jako ty nemám, je to taky dáno tím že mám v kompu čtyři HDD , výkonou desku, kartu a čtyřjádro, ale i v zátěži se to drží relativně v klidových hodnotách.... Na serverech je to v klidu tam stačí jeden chladič a teploty sou vynikající, taky jsou tam jen dvou jádra, ale zase hromada HDD... Citovat
shark734 Odesláno 16. září 2010 Odesláno 16. září 2010 dnes som sa pozeral do skrinky a ten pasiv je fakt dost zeravi(horúci)...podla PC probe je teplota chipsetu 30°C bez zataze a so zatazou 40 ale ruku tam neudrzim:nevim ale mam to tak uz 4 roky minimalne a ziadny problem nemam Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.