Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravicko.

mam P.1,8srdt z 92 a kazdy startovani i v lete vyzaduje dve zhaveni (pak to ale chytne na skrtnuti) bylo mi to divny, nechal ksem si zmerit tlaky a mam pry triadvacet atmosfer-co si o tom myslite az prijdou mrazy a jak to resit??

MOC diky za rady!

Odesláno

Já mám podle měření jednoho nejmenovaného servisu tlaky pod 20, což už je hodně špatný a zatím to startuje bez problémů i okolo nuly. Myslím, že 23 je ještě relativně slušný. U Tebe to spíš vypadá na výměnu žhavicích svíček. Stačí, aby byla jedna špatná a už se to chová, jak popisuješ. Vyměň všechny žhavky a určitě se to zlepší.

Odesláno

Mám pocit, že 23 je zrovna udávaný tlak na 1,8 TD. Takže by jsi to měl mít v pořádku. Jde o to, jakej je rozdíl mezi jednotlivejma válcema. Bude v protokolu napsáno na jednotlivé válce. Mám specielně o těchto motorech knížku, takže se do mí mrknu a nazítra ti dám přesnou informaci.

Spíš bych to viděl na seštelování ventilovejch vůlí a překontrolování žhavícího aparátu. Žhavek a proudu na nich.

Odesláno

bohuzel od toho mereni zadny protokol nemam-mechanik mi jen rekl, ze papirove by ty tlaky meli byt 25-30 a ze by to videl na novy motor-ze pry v zime pri -15 mozna nebudu jezdit... krapet silna a draha kava!:(

Odesláno

Nesmíš všemu hned věřit. :D Všichni mechanici si rádi vydělají... Já bych začal těma žhavkama, mělo by to bejt ono... Jestliže to po dvojím nažhavení chytne na škrtnutí, tak ty tlaky by měly bejt dobrý.

Odesláno

pozor turbo má vždy nižší tlaky než atmosférák,takže jestli to máš nad 20 je to dobrý.jdi po těch žhavkách tam bude problém.Já mám starou vránu a tlaky ani rači nechci měřit abych se nezhrozil a startuje to v zimě VŽDY.Prostě PEUGEOT problémy mají starý FIATY a FORDY.

Odesláno

Po návratu z firemní párty v 5 ráno jsem ještě v rychlosti nahlédnul do literatury. Kompresní poměr XUD7 je 23:1, XUD7 TE/L je 22:1. Takže vytáhnout na motoru 23 je víc než dobrý, respektive jim trochu letí měřák a spíš si mechanik chtěl vydělat .... Firemní literatura uvádí odchylku tlaků dokonce 5 jednotek (* 0,1 Mpa). Co vím, tak kolem rozdílu 2-3 je to v pohodě, pak už nastává nerovnoměrné zatěžování rotačních částí motoru a vede to k nadměrnému opořebení motoru.

Skouknout věci na motoru co tu byly zmiňovány a asi bych vynechal servis kde se t tomu staví tímto způsobem.

Odesláno
Napsán autorem Ladis

Po návratu z firemní párty v 5 ráno jsem ještě v rychlosti nahlédnul do literatury. Kompresní poměr XUD7 je 23:1, XUD7 TE/L je 22:1. Takže vytáhnout na motoru 23 je víc než dobrý, respektive jim trochu letí měřák a spíš si mechanik chtěl vydělat .... Firemní literatura uvádí odchylku tlaků dokonce 5 jednotek (* 0,1 Mpa). Co vím, tak kolem rozdílu 2-3 je to v pohodě, pak už nastává nerovnoměrné zatěžování rotačních částí motoru a vede to k nadměrnému opořebení motoru.

Skouknout věci na motoru co tu byly zmiňovány a asi bych vynechal servis kde se t tomu staví tímto způsobem.

Tak za tohle jsem dostal za vyučenou už od Oddieho. Kompresní poměr a změřené tlaky jsou něco úplně jiného. Zamysli se nad tím. Taky jsem takhle zamachroval a od Oddieho napomenutí už mluvím jenom o tom, čemu rozumím. A nebo si o tom něco zjistím.

Odesláno

Hm, pak teda bych rád věděl, v čem se skrývá to veliké tajemství. Pokud je atmosferický tlak roven 1 (1000 hpa) pak při kompresi 1:22 dostáváne tlak který se tímto tvoří. Trocha převodů mezi jednotlivými desetinými čísli, ale je to jenom matematika ze 3 třídy - Teda podle mně :)

A je předsi jedno jaký mám objem motoru. Nasaju vzduch řádově tlaku atmosferickému, násobkem kompresního poměru jej stlačím.... Jaký je výsledek .... Jednoduše vynásobením. Ovšem při hoření už je ve hře izotermický děj, stráty výplachem vzduchu a pohonu agregátů.

Kompresní tlak se pohybuje kolem 2 Mpa, tlak ve válci při hoření paliva kolem 5-7 Mpa. Rozdíl je pak práce vykonaná na rotační mechanické skupině ....

Pokud tam máš turbínu, tak přičíst plnění turba. Ale dotaz zněl jaký je tlak ve válci při kompresi a jestli je motor na odpis. Takže když je hodnota 20- 22 tak je to OK (1:22 kompresní poměr u turbíny)

Takhle jsem to doposud viděl já .... :)

Odesláno

Respektive se ještě opravím.

Popsané víše pro měření bez vlivu zahřívání media. Při chodu motoru samozřejmně dochází ke kompresi a vývinu tepla u dieselu kolem 550- 700°C, takže tlak ve válci je pak 3-6 Mpa. Tam je to samozřejmně jiné a výše popsané neplatí. V tom je zakopaný ten pes ...

Takže při měření tlaků ve válci na motoru k zahřívání samozřejmně dojde a tudíž jsou tlaky vyžší, než hodnota vynásobením pouze kompresním poměrem.

Máš pravdu. Měřák ukáže tyto vyžší tlaky. U atmosféry je to kolem 3,4 Mpa. U turbíny to bude víc, ale nemám po ruce tabulku, kde jsme to viděl...

Takže se omlouvám za částečnou mystifikaci v konečném důsledku.

Zatrest půjdu klečet do kouta ....:(

[Editován dne 12/11/04 Ladis]

Odesláno

Vidím, že můj duch tu pořád ještě straší...

Člověče, Ladisi, nic ve zlém, ale nechtěl by ses raději věnovat organizaci srazů, a technické věci nechat trochu stranou? Když koukám na tvoje odpovědi, tak je v nich spousta nesmyslů, dedukcí a pověr, co jsou někdy nejen špatné, ale taky vyloženě škodlivé! A nic na tom nezmění fakt, že jsou psány v dobrém úmyslu. Chtělo by to trochu se vrátit na zem, a střízlivě zhodnotit znalosti - a neodpovídat za každou cenu.

K těm kompresním tlakům: takovýmto způsobem (matematikou ze 3.třídy) s kompresním poměrem opravdu nesouvisí. Ten vzorec je poněkud složitější, ale jelikož nedokážete zahrnout všechny vlivy ani omylem, tak doporučuju k tomuhle vůbec nepřihlížet. A už vůbec ne dělat z toho závěry, že je nějakej mechanik hajzl!!!

Pokud jde o ten konkrétní motor 1,8TD, tak tlaky 23 žádná sláva. Není to ani tragédie, ještě nějakou chvilku to vydrží, ale zázrak to není, a problémy je třeba očekávat. V tom má ten mechanik naprostou pravdu! Pro srovnání, novej nebo čerstvě GO motor tohoto typu má cca 30, zcela bez obav můžete být nad 26. Pod 20 už je to průser. Stejné hodnoty platí 1 pro 1,9TD typu DHY/D8A, pro 2,1TD jsou kritické hodnoty o něco nižší.

Pokud jde o popsané problémy: pokud to na dvojí nažhavení chytne bez problému, tak to asi nebude ve svíčkách., to vás nenapadlo??? Pokud by to bylo svíčkama, nechytalo by to ani na desáté žhavení! Popisovaný problém bude především v nastavení čerpadla - zjevně příliš malý předvstřik, dost možná v kombinaci s nefunkčním předsuvníkem (90% těhle aut). Plus stav trysek - ale pokud byly měřené tlaky a vstřiky byly venku, předpokládám, že je někdo přeměřil. Pokud ne, tak znovu - vyndat a přeměřit vstřikovače, nastavit správně čerpadlo - nebo na zimu trochu víc \"do tvrda\", a ty svíčky už jen \"pro sichr\", pokud už jsou hodně staré.

Takže hodně zdaru, hoši, a zkuste tu úroveň nezabíjet odpověďmi \"za každou cenu... ;) ). Jinak pokud mi chcete odpovědět, zkuste to spíš večer na chatu - tak jednou za měsíc se tam objevím :P

Odesláno

A ještě drobnost k těm kompresním tlakům, z motorů co jsem kdy měl možnost měřit:

1,8TD/1,9TD, čerstvě po GO, nové výbrusy - 30, týž typ s naj. 200tis km - 26, do třetice kousek, co měl 400tis km - 22-23.

1,9D nový nevím, odhadoval bych 35, 1,9D po 200tis km - 30-32, po 350tis km 26, po 450 tis km 24.

Upozorňuju, že to byly různé motory měřené za různých podmínek, a taky upozorňuju na to, že motor se dá zabít i podstatně dřív - především zanedbáním výměn oleje a filtrů (i vzduchového!!!), a nebo nevhodným olejem!

Souhrn: pro 1,8TD/1,9TD tlaky 26 naprosto OK, 23 znamená problémy, 20 je motor na vyhození, GO nebo v nejhorším dojetí v létě - ale prostě motor bez perspektivy.

Pro 1,9D: 30 naprosto OK, od 26 začínají problémy, 23 kritická hranice - ale do 20 se ještě dá v létě jezdit.

No a na závěr důležité upozornění ke kompresním tlakům: sice se v souvislosti s diesely uvádějí na prvním místě, a dává se jim obrovská důležitost, ale neberte je úplně zas jako dogma. Měření kompresních tlaků je totiž věc po čertech orientační. Není totiž výjímkou, že jeden den na motoru změříte tlaky 26, přijdete za dva dny, a na tomtéž motoru tím samým měřákem naměříte 28 (nebo taky 24). Ty tlaky se prostě nedají v běžných podmínkách změřit úplně přesně, odchylka do 2 je docela běžná. To jen, abyste to brali trochu s rezervou, a až si někde necháte změřit tlaky, abyste zase hned neoznačovali mechanika za hajzla, když vám jiný mechanik změřil jiné výsledky...

PS. Pro pražáky a okolí - ten měřák mám kdyžtak doma...

Odesláno

To s tím hajzlem platí asi na mě. Nikdy jsem nikoho za \"hajzla\" neoznačil. Jenom jsem poukázal na přirozenou snahu vydělat. Na tom není nic zlého (na poukázání i na té snaze). A ještě jednou zdůrazňuju slovo \"přirozená\", neboli je to normální. Nikdo mi nevymluví, že doporučení vyměnit motor za takových podmínek je motivováno pouze snahou o dobro zákazníka, z padesáti procent je to snaha o další kšeft. A když si někdo myslí, že to dělají hajzlové, je to jeho problém. Já si myslím, že je to normální tržní chování. Záleží jenom na mě jako na zákazníkovi, jestli jeho návrh přijmu nebo ne.

To je z mé strany o \"hajzlech\" všechno.

Odesláno

Nikoliv, to bylo zcela a naprosto obecně - protože k tomu lidé obecně mají tendenci, z vlastní neznalosti obviňovat druhé...

K dotazu o kus vedle od stejného autora, jestli jde koupit novější motor 1,9TD a namontovat do té 405: ano jde, ale nemá to smysl. Tyhle motory jsou extra drahé a nedostatkové, slušný kousek stojí min. 25 tis., plus práce s přehozením - plus rovnou nové rozvody, spojka, náplně... Např. kousek, co mám ve svém autě, bych pod 30 nedal - ten má ale tlaky 28, nové rozvody, trysky...

Nicméně, skutečně to přendat jde, motor DHY/D8A, co se do těch novějších 405 dával, je třeba v 306, 806, Expertu, Fiatu Ulysse/Scudo... Je třeba ale dát pozor na některé odlišnosti - např. vývěva + servopumpa, jiný IC atd, takže ideální je, když už, vzít to jako komplet z jiné 405. Ale, prostě a jednoduše, se to nevyplatí, cpát takové prachy do staré 405

Odesláno

No, tak to se nepovedlo (myslím sebe)

Takže pokud by někdo chtěl poradit už jedině se stěračema, tak snad bych něco dal dohromady :)

Holt každej se učí a na jednu věc může být více názorů. Ale prostě jenom jeden je většinou ten správný, odpovídá realitě a vede ke zdárnému konci.

Spíš jsem chtěl pomoct a někdy stačí názor druhýho, z jinačího úhlu a věc vypadá jináč. Protože odpovědět \"dej to do servisu\" asi nikomu moc o problému neřekne. Navrhnout řešení, či případně sled kroků od těch jednodužších až po kejkle s čerpadlem a tak. Protože vymontovat žhavky svede skoro každý, proměřit na nich proud, změřit vůli na ventilech .... Pak až se pouštět do větších akcí.

Ale to už většinou nedělá člověk doma. Bu? chybí snalosti a zkušenosti, nebo nářadí či přístroje.

Holt, zřejmně dobrej oddíl :)

A vědět o tom něco, či pár úkonů na tom zvládnout se hodí. A taky když v dílně přesně popíšeš co to dělá a co jsi už vyzkoušel, tak s tebou nemluví jak s \"blondýnou na vysokejch podpadcích\" co má nástroj obživy v oblasti rozkroku a zalepí to spoustou \"vydělaných\" peněz.

Míra natáhnout tě je pak trochu jinačí, spíše korektní. To měl spíš asi Petr605 na mysli.

Oddie: díky za vysvětlení problému a za vysvědčení :)

Odesláno

Stereo: na mém motoru 1.8 XUD tento problém s dvojím žhavením vyřešilo přesné nastavení předvstřiku. viz oddie výše.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...