dolly1010 Odesláno 8. červenec 2010 Odesláno 8. červenec 2010 Je to ten obrázek vejš. Akorát vloženej přímo Citovat
Benžík Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 Dalsi moje blba otazka: co znamenaji ty teplotni udaje? Ty nizky teploty bych jeste chapal, jde o viskozitu, aby nebyl olej prilis husty. Pri te vyssi teplote zrejme jde o to aby nebyl prilis ridky a nestratli mazaci schopnosti, ale motor pri jizde i olej maji vetsi teplotu nez uvedenych napriklad 50 stupnu u 5w40. Jak to tedy je? Citovat
pastorek Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 Je to údaj v akom teplotnom rozsahu si konkrétny olej zachová svoju viskozitu. Spodná hornota znamená kedy začína \"hustnúť\" a horná kedy sa začína stávať \"redší\". Citovat
Benžík Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 V tom případě u ohřátýho motoru nemá zachovanou svojí viskozitu.:myslim Citovat
dubravap Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 Nie je to tak. Tie teplotné údaje označujú teplotu okolia, pri ktorej olej zabezpečuje ešte dostatočnú mazaciu účinnosť. napr. 10W-40 označuje použiteľnosť pri teplote okolia od -25°C do + 35°C. Pozri napr.http://auto.sme.sk/c/2318856/ako-si-vybrat-spravny-olej.html Peter [upravil dne 11.7.10 dubravap] Citovat
kobr Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 Původně zaslal: pastorek Samozrejme že nie. Pastorku, Pastorku, na to. že tu radíš dost často, prověř si potom své technické znalosti, a viskozita oleje to je základní vlastnost mechanika, na tom to všechno stojí a leží. Tato tabulka znamená, při jakém rozmezí teplot v kalendářním roce lze používat olej jaké viskozity Citovat
pastorek Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 Tak potom mi skúste logicky vysvetliť aký vplyv má vonkajšia teplota 30 alebo 35 stupňov na viskozitu oleja ktorý je zahriaty na prevádzkovú teplotu 90 - 100 stupňov. Citovat
dubravap Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 Tú teplotu má chladiaca kvapalina, olej dosiahnne až cca 130°C. Teplota okolia má vplyv taký, ža aj napr. pri -30°C, hoci je hustý, má dostatočnú viskozitu (riedkosť) resp. pri napr. + 35°C má dostatočnú hustotu, aby sa za každých okolností dostal na všetky mazané miesta. Veľmi riedky aj veľmi hustý olej znamená nedostatočný ( nesúvislý ) mazací film a dochádza k suchému treniu a následne k zadretiu takýchto styčných plôch. Takže aj pri prevádzkovej teplote motora má motorový olej potrebnú viskozitu na zabezpečenie súvislého mazacieho filmu na všetkých trecích plochách motora. Jednoznačne treba vychádzať ( pri voľbe vhodného oleja ) z predpisu výrobcu motora. pozri napr:http://www.adamoil.sk/Klas_MO.pdf TIE TEPLOTY TEDA VYJADRUJÚ ĽAHKÚ ŠTARTOVATEĽNOSŤ MOTORA ZA DANEJ UVEDENEJ TEPLOTY, A TEDA POUŽITEĽ -NOSŤ DANÉHO OLEJA V KONKRÉTNYCH TEPLOTNÝCH PODMIENKACH OKOLIA. Peter [upravil dne 11.7.10 dubravap] [upravil dne 11.7.10 dubravap] Citovat
pastorek Odesláno 11. červenec 2010 Odesláno 11. červenec 2010 Ľavá strana tabuľky je jasná, tam niet o čom diskutovať. Aj to čo píšeš mi je celkom jasné. Nelogická je tá pravá strana. Napríklad studený štart v tropickom dni. Motor i olej majú napríklad 35 stupňov. Je tento údaj dôležitý ak beriem do úvahy že po chvíli sa zohreje ma 100 i viac stupňov? Zoberme si celoročnú prevádzku. Teplota oleja je vždy temer rovnaká alebo značne vyššia ako teplota okolia tak prečo potrebujem vedieť odporúčanú hornú hranicu. citujem: \"napr. + 35°C má dostatočnú hustotu, aby sa za každých okolností dostal na všetky mazané miesta\" Načo mi je informácia aké vlatnosti má pri + 35 keď ho budem používať pri + 100 a viac? Jediný logický dôvod je ten že nad túto teplotu sa mení jeho viskozita, olej stáva \"redším\" a už nieje schopný dostatočne rýchlo a kvalitne zabezpečiť mazanie nezahriateho motora. Alebo sa mýlim? V princípe stačí riadiť sa odporúčaním výrobcu vozidla, nešpekulovať a je po probléme. Citovat
oddie Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 Letní číslo viskozitní třídy je určeno kinematickou viskozitou při 100 °C. Citovat
pastorek Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 To už je konkrétnejšia informácia. Nevieš náhodou i aký je tam vzťah? Lebo stále je to nejaké číslo ktoré má niečo spoločné s viskozitou pri 100 stupňoch ktorá sa dá považovať za prevádzkovú teplotu oleja. Citovat
oddie Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 Té třídě - číslu - odpovídá nějaký rozsah viskozity. Citovat
dubravap Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 napr. s použitím info a.s. Slovnaft: Viskozitná trieda SAE 5W-30 Výkonnostné úrovne, súhlasy ACEA C3-04 ACEA A3/B4-04 VW 504 00/507 00 Vlastnosti Typické hodnoty Kinematická viskozita pri 100°C [mm2/s] 11,6 Kinematická viskozita pri 40°C [mm2/s] 71 Merná hmotnosť pri 15°C [g/cm3] 0,849 Bod tuhnutia [°C] -42 A k tej viskozite a mazaniu: Olej musí za každých podmienok \"normálneho\" používania a prevádzkovania zabezpečiť dokonalé mazanie všetkých trecích plôch!! Peter [upravil dne 12.7.10 dubravap] Citovat
pastorek Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 No a teraz by som bol zvedavý kde som bendžíkovi napísal blbosť keď sa do mňa dubravap a kobr obuli. Jednoducho, pre laika pochopiteľne som mu napísal to k čomu sme sa dopracovali po dlhej debate. kobr: sprdol si ma za informáciu že si olej nezachová svoju vyskozitu zahriatím na prevádzkovú teplotu. V predošlom príspevku od dubravap je to uvedené. Zo 40 stupňov na 100 sa kinematická viskozita konkrétneho oleja zmení z 71 na 11,6. Po dlhom hľadaní a dopĺňaní informácií som prišiel k záveru že sa nevyhnem pojmu \"štartovateľnosť\" lebo ten to zrejme definuje najlepšie. Pri tomto pojme je uvádzané že rozsahy v norme SAE sú o tom v akom teplotnom rozsahu daný olej zabezpečí bezproblémové mazanie pri štarte ochladnutého motora. Citovat
dubravap Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 Blbosť si napísal v tom, citujem:\"Samozrejme že nie\" t.j, že zohriaty motor nemá zachovanú svoju viskozitu a nezabezpečuje dostatočné mazanie motora. To by si motor zlikvidoval po niekoľko desiatkách metrov. Také tvrdenie si nemôže dovoliť povedať ani len učeň v autoservise. A k tej zmene viskozity. Samozrelme, že zmenou teploty sa mení aj viskozita oleja. Ale olej musí mať taký viskozitný rozsah, aby za každých prevádzkových teplôt motora aj okolia zabezpečil potrebné mazanie trecích plôch, a tým samozrejme riadny chod motora. Peter Citovat
oddie Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 Abyste se nedohadovali o hovadinách, tak o viskozitě to máte komplet tady: http://oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_vlastnosti_oleju2 a obecně doporučuji přečíst si všechny články na této stránce: http://oleje.cz/index.php?left=main&page=zajimavosti_komentare Mmch., ten odkaz tu bude počítám tak po dvousté gadri ohodnotil 1 Citovat
pastorek Odesláno 12. červenec 2010 Odesláno 12. červenec 2010 Původně zaslal: dubravap Blbosť si napísal v tom, citujem:\"Samozrejme že nie\" t.j, že zohriaty motor nemá zachovanú svoju viskozitu a nezabezpečuje dostatočné mazanie motora... Aha! Tak tu je pes zakopaný. Konečne sme sa dopracovali k tomu že ide o nedorozumenie. Otázka bola či si po zahriatí zachová svoju viskozitu. Nakoľko sa pýtal bežný spotrebiteľ tak som to napísal zjednodušeno že nie. Jednoducho povedané zahriatím zredne. Nič som nepísal o nedostatočnom mazaní, to si si iba odvodil. Príliš odborne si sa pozrel na jednoduchú informáciu. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.