Hanks81 Odesláno 22. červen 2010 Odesláno 22. červen 2010 Srdecne zdravim vsechny automobilove nadsence Muj prispevek se bohuzel netyka primo Peugeotu,presto bych se rad zeptal zkusenejsich mechaniku na radu. O vikendu jsem kamaradovi menil alternator v jeho nove koupene Astre r.v. asi 1993. Vymena probehla hladce,bohuzel vsak alternator stale nenabijel:nevim.,no tak jsme poridili dalsi (z vrakoviste),instaloval jsem i ten,vysledek vsak byl stejny,zkusil jsem ho promerit a opravdu z nej zadny proud nevychazi:(. Prekontroloval jsem zapojeni,povolil i utahl klinak,ale nic... Nevite nekdo prosim cim by to jeste mohlo byt? Opravdu se mi nezda ze by uz treti vyzkouseny alternator byl vadny.. Citovat
koblih69 Odesláno 22. červen 2010 Odesláno 22. červen 2010 Co dělá kontrolka dobíjení? Před a po nastarování? Citovat
Hanks81 Odesláno 23. červen 2010 Autor Odesláno 23. červen 2010 Po nastartovani (otoceni klickem) se rozsviti a uz svitit neprestane... Citovat
pastorek Odesláno 23. červen 2010 Odesláno 23. červen 2010 Alternátor otestuješ jednoducho, stačí pripojiť + na kontakt budenia (ten ide od kontrolky a väčšinou je to klasická dutinka) , mínus niekde na kostru a pri pootočení rukou budeš cítiť že ide ťažko. Teoreticky sa dá pri prudkom pootočení namerať i napätie na výstupe. Ak takto bude fungovať tak skontroluj kábel od alternátora k baterke na čistotu a elektrickú vodivosť. Kopu áut ho má pripojený cez rôzne plechové mostíky. P.S. Prípadne vlož fotku kontaktov na zadnej časti alternátora a nakrelím ti kam pripojiť káble pri teste. [upravil dne 23/6/10 pastorek] Citovat
Hanks81 Odesláno 23. červen 2010 Autor Odesláno 23. červen 2010 No ja jsem ho zkusil odpojit od + kontaktu co jde k baterii a nechal jsem zapojenou jen kostru (ten slabsi drat),normalne jsem nastartoval a obycejnou zkouseckou na 12V jsem na tom + vystupu nic nenameril,z toho se mi zda celkem logicke ze by mel byt spatny,ovsem jak uz jsem psal vyse,delaji mi to uz dva alternatory (a to jsem nekontroloval ten puvodni co taky nesel),to je uz trochu divne:myslim. Zitra to zfotim,zatim diky za reakce. P.S. Zkousecka je v poradku,pri zapojene baterce normalne proud ukazuje:D [upravil dne 23/6/10 Hanks81] Citovat
pastorek Odesláno 23. červen 2010 Odesláno 23. červen 2010 Išiel si na to celkom logicky. Ten postup čo som ti písal robím bežne po oprave na ponku tak ma nenapadlo štartovať. Citovat
koblih69 Odesláno 23. červen 2010 Odesláno 23. červen 2010 Počkej já tomu nerozumím, měl jsi připojené to buzení a měřil jsi jeslti tam něco jde? Citovat
Hanks81 Odesláno 23. červen 2010 Autor Odesláno 23. červen 2010 Promin,ted nechapu... Presneji nevim co konkretne je to buzeni? Na tom alternatoru jsou dva draty,jeden silnejsi a jeden slabsi,ten silnejsi jsem logicky zhodnotil jako + a ten jsem odpojil z alternatoru,nechal jsem pripojeny jen ten slaby(predpokladam ze kostra),no a klasicky jsem pri bezicim motoru(tocicim klinaku) meril proud na tom sroubu kam patri onen odpojeny plusovy kabel... Citovat
pastorek Odesláno 23. červen 2010 Odesláno 23. červen 2010 Ak tam idú iba dva tak jeden bude budenie a druhý - hrubý - výstup na baterku. Citovat
comm Odesláno 23. červen 2010 Odesláno 23. červen 2010 hruby kabel je kladny pol spojeny s baterkou neodpajat pri beziacom motore. druhy tenky je kontrolka na dobijanie. Potom bez funkcnej kontrolky nabijania sa nenabudi vecsina alternatorov. inac budenie ide prave z baterky do kondika atd. Citovat
Benžík Odesláno 24. červen 2010 Odesláno 24. červen 2010 Baterka funguje jako velkej kondenzator, takze filtruje napetove spicky, pokud ji odpojis muzou (ale nemusi) se prorazit usmernovaci diody v v altrnatoru. Takze nezkouset dobijeni pri odpojenym kabelu. Odpoj ten slabej dratek a zmer, jestli je napeti v tom dratku, samozrejme pri zapnutym zapalovani. Zavada muze byt, ze se dratek nekde zkratoval na kostru, zarovka tudis bude svitit, ale na vybuzeni altiku nepujde napeti. Citovat
P607Olda Odesláno 24. červen 2010 Odesláno 24. červen 2010 Já si taky myslím, že odpojení hrubého drátu při chodu motoru odvařilo diody. [upravil dne 24.6.2010 P607Olda] Citovat
kobr Odesláno 26. červen 2010 Odesláno 26. červen 2010 podívej se zde [upravil dne 26/6/10 kobr] Citovat
P607Olda Odesláno 26. červen 2010 Odesláno 26. červen 2010 Původně zaslal: kobr podívej se zde No jo, čti přelom stránek 321 a 322... Citovat
Hanks81 Odesláno 26. červen 2010 Autor Odesláno 26. červen 2010 Moc diky,tomu se rika skutecne vycerpavajici odpoved Dnes jsem se v tom opet vrtal... Po dukladne kontrole kabelu a ocisteni vsech kontaktu,mi vsak alternator stale nedobijel,tak jsem se v poslednim zachvatu zoufalstvi rozhodl vyzkouset dat tam zpet ten uplne puvodni a ejhle!Najednou kontrolka dobijeni zhasla!. Auto jsem projel,chcipnul,nastartoval a parada!Ovsem jen na chvili... Asi po hodine mi to nedalo a sel jsem zkusit znovu nastartovat,to se sice podarilo,nicmene kontrolka dobijeni opet sviti.. Ja uz vazne nevim... Nejspis bude muset prijit na radu odborny servis... Byla to pro me takova vyzva,doufal jsem ze to zvladnu,ale na tenhle orisek jsem asi kratky... [upravil dne 26/6/10 Hanks81] Citovat
koblih69 Odesláno 26. červen 2010 Odesláno 26. červen 2010 Pokud jsi to neudělal začni od banalit, uhlíky OK? Citovat
Hanks81 Odesláno 26. červen 2010 Autor Odesláno 26. červen 2010 Panove prominte nekdy ty hloupe otazky,ale jsem opravdu laik,vylozene jen opravar samouk:roll Vetsinu svych ,,akci,, jsem zvladl jen diky tomuto foru... Citovat
koblih69 Odesláno 26. červen 2010 Odesláno 26. červen 2010 Alternátor nemá komutátor, místo něj má 2 měděný kroužky vedle sebe ( myšleno v ose alternátoru ) na ty kroužky ti dosedají uhlíky, které vedou proud. Pokud jsou kroužky nebo uhlíky poškozené nedosedají uhlíky dobře. Já jsem si třeba nejdávno lámal hlavu s alternátorem, kde uhlíky na 1. pohled krásně seděly a krožky byly ukázkové. Ve skutečnosti byly uhlíky asi zamaštěné a následně jakoby sklovité. Stačilo dát na kulatinu smirek 1000 a sebrat tu horní vrstvu. A najednou místo 2V naměřeno 14... Nevím jak vypadá ten tvůk alternátor, ale někde v zadní části budou uhlíky, buď umístěné na nějaké desce nebo pod takovými kulatými záslepkami. Vyndej je zkontroluj jeslti nejsou krátké ( takže špatně dosedají ) a trochu je zabrus na jemném smirku ( do tvaru kopírujícího kružek na kupatině vhodného průměru ). Uhlíky musí jít v pouzdrech volně aby je pružiny které je tlačí dostatečně dotlačily na kroužky. Citovat
Hanks81 Odesláno 26. červen 2010 Autor Odesláno 26. červen 2010 To musim ten alternator asi rozdelat co?To jsem dnes mimo jine zkousel taky,ale nepovedlo se.. povolil jsem ty bocni i zadni srouby,ale stale to bylo hodne na fest,tak jsem to radeji vzdal... Ja ho blejsknu a dam sem foto,aby jste vedeli o co presne jde,jo? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.