Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

šály, lágry nějak tak se tomu snad říká (406)

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím vás všechny

a prosím o radu jak postupovat.

P406, 1,8 16V XU7JP4

Před měsícem mi odešla spojka, tak jsem ji dal vyměnit a protože motor žral moc oleje tak mi v servisu navrhli udělat rovnou kroužky a gufera na ventilech. (odhad ceny 17kkč, real 20kkč)

Po oprave a ujetí zhruba 10km a zahřátí motoru se při vyřazení rozsvítí olej a STOP. \"Policajta\" měnili a žádná změna, bliká dál (při vyšších otáčkách nesvítí) Po ujetých 500km bylo v oleji dost stříbra. Celý se leskl.

Servis mi tvrdí že už zbývá jen spodek a to sada na kliku (mat. necelých 1500,- a práci 1000,- pokud to půjde udělat zespoda).

Po otevření víčka oleje při volnoběhu je vidět stříkající kapky oleje.

Můj dotaz zní:

1) Lze to udělat zespodu? (cenu by mi zase pak navišovali)

2) Co všechno se může ještě projevit na motoru?

3) nebo čím jiným může být způsoben nízký tlak oleje? (event. kolik to stojí)

Po zaplacení toho všeho bych už do toho nešel, ale už je pozdě.

Děkuji za každou radu.

Martin

Odesláno

nevím,co máš za olej--dej 10W-40,je hustější a kontrolka by měla zhasnout

dávat nové ložiska (šály) na starou (nebroušenou) kliku může jen blbec:myslim

jestli to nedělá nic jiného tak jezdi, když bude někaký velký problém s motorem tak kup jiný nebo auto na ND

[upravil dne 3/6/10 ozzy56]

Odesláno

Dali tam 10W40 a pak zkoušeli 15W40 a žádná změna. Potom jim údajně vypadl konektor z čidla tlaku a bylo opraveno. Servis ztratil veškerou mou důvěru. (bylo toho více)

Co se stane když budu jezdit s blikátkem? Nezadře se?

Odesláno

když maže na vačkách (jak píšeš),neměl by se motor zadřít, ale jezdit s blikající kontrolkou tlaku oleje je nanic...

zkus vytáhnout ,policajta\' a našroubovat tlakoměr,zjistíš kolik tlačí čerpadlo--když bude tlak malý, dá se čerpadlo vyměnit po dem. vany (seženeš na vrakovišti)

Odesláno

Dle mého servis asi neco pohnojil,Nespoléhej na to,že z víčka jdou kapky oleje a spíše zkus změřit jaký dává oilčerpadlo tlak dle dp.Ozzyho!

Odesláno

Nízký tlak oleje může být samozřejmě vlivem vychozené oilpumpy, také může být díky úniku tlaku větší vůlí ložisek na klice (to by ale také trochu klepal na klice), nebo jiným únikem tlaku někde v kanálku třeba mezi hlavou a blokem (hulí z výfuku, olej ve vodě - chyba servisu?).

Ale také může být nízký tlak přicpaným oilfiltrem nebo sítkem olejové pumpy. Píšeš že ti dali nové kroužky a jak máš stříbrný olej a kolikrát ho měnili. Jsi si jistý že vyměnili i filtr oleje?

Odesláno
Původně zaslal: MartinT

...P406, 1,8 16V XU7JP4

... udělat rovnou kroužky a gufera na ventilech

...Po oprave a ujetí zhruba 10km a zahřátí motoru se při vyřazení rozsvítí olej a STOP

....při vyšších otáčkách nesvítí, Po ujetých 500km bylo v oleji dost stříbra. Celý se leskl.

Ak menili krúžky tak rozoberali ložiská ojníc a demontovali olejové čerpadlo. Pri výskyte strieborných čiastočiek v oleji ide o oter s ložísk na kľukovke. Pravdepodne správne nesedia. Zrejme ich pri montáži otočili alebo poprehadzovali. Samotná táto chyba môže spôsobiť pokles tlaku oleja ale jeho príčinou môže byť i nesprávne namontované olejové čerpadlo. Voči bloku a mazacím kanálom je tesnené iba plechovou podložkou ktorá býva značne znečistená karbónom. Akonáhle ju neočistili alebo zle nasadili tak vznikla netesnosť ktorá spôsobuje únik oleja späť do vane a tým i pokles tlaku.

Toto všetko platí iba v prípade ak pred opravou nebol problém s mazaním a výskytom oteru v oleji.

Odesláno

Na změření tlaku oleje manometrem jsem se jich ptal, to nedělali a ani nevěděli co chci. Musim sám nebo někde jinde. Možná o výkendu.

Z výfuku se čoudilo bíle ale teť mám pocit že už ne. Zjistim a podívám se i do vody. Do práce jezdim na motorce a auto má manželka.

Při zahřátym motoru se při volnoběhu jemně houpe. To bych řek že, taky nedělalo.

Filtr jsem platil 2x ....

-------------------------------------------

Už se mi tam nechce, hádal jsem se s nima celou hodinu, oni prý si jsou jistí, že nepochybyli a za svou práci si ručí, nicméně u těchto oprav se to prý stává, že pak odejdou lágry. ...

Co se může stát když s tím budu jezdit bez opravy? Udržovat olej na maximu a hlídat, aby to při přidání plynu zhaslo. Vydrží to třeba rok? Pak prodat na ND nebo sešrotovat nebo koupit jinej motor.

Asi moc otázek, omluvte mě prosím jsem z toho trochu na prášky. A díky za vaše odpovědi.

Odesláno

zkus ten manometr jak píšu--musíš vědět kolik tlaku olej má, podle toho se pak řídit, při malém tlaku zkusit to čerpadlo oleje, při normálním tlaku jezdit (hlídat stav. oleje na měrce) a uvidíš,co bude dál...,nic jiného stejnak nezbývá,přece jsi nedal 20 tisíc proto,aby auto stálo:myslim

Odesláno

Určitě to udělám, díky za rady, všem. V \"servisu\" nevědi jak se tam pod sání dostat s manometrem tak si s tim budu muset poradit sám. Měl by to být M16x1,5 nebo se někde poptám, seženu či si ho půjčím a pak dám vědět.

Nějak nic nestíhám

Díky M

Odesláno

to musí být servis jak pojď mě jeb..:o, nešroubuje se celý manometr,ale tlaková hadička a k ní manometr...,stačí tlakoměr s rozsahem do 10 Atm, víc jak 6 Atm by studený motor tlačit neměl...

Odesláno

6 Atm ???? si se zblaznil ne ?

vzdy se meri na teplym motoru

1,8 by mela mit

minimum 1,65 bar

1000ot / 2,0 bar

3000ot / 3,0 bar

4000ot/ 4,0 bar

maximum 5,82 bar (prepousti pokud je )

na test ti staci toto:

http://www.uni-max.cz/tester-tlaku-motoroveho-oleje/d/

Původně zaslal: ozzy56

to musí být servis jak pojď mě jeb..:o, nešroubuje se celý manometr,ale tlaková hadička a k ní manometr...,stačí tlakoměr s rozsahem do 10 Atm, víc jak 6 Atm by studený motor tlačit neměl...

Odesláno

:)né nezbláznil, jeden Bar je jedna Atm;),takže to cca pasuje s Tvojí tabulkou...

jinak se měří opravdu tlak oleje při teplém motoru:mad:, a ten odkaz--vždyť píšu hadička a tlakoměr,samozřejmě musí být závitová redukce...

[upravil dne 9/6/10 ozzy56]

Odesláno

Síce sa meria vždy pri teplom motore ale odporúčanie na rozsah z dôvodu tlaku v studenom motore vidím ako veľmi relevantné.

Montovať redukciu, hadičku a tlakomer na plne zohriaty motor je dosť nepríjemné, hlavne pri prístupe aký je na tomto motore. Celkom logicky s toho vyplýva že budú štartovať studený motor s pripojeným tlakomerom a vtedy je informácia od ozzy56 dosť dôležitá. Na zmeranie pri teplom by stačil i menší rozsah lebo sa jedná o tlak v nízkych otáčkach.

Takže tá narážka na zbláznenie sa mi nezdá na mieste. (a neberiem do úvahy niečo ako úcta k šedinám)

Odesláno

všichni tři máte pravdu. Na horký motor je opravdu špatný přístup, takže montovat přípojku na studený motor, a necht motor ohřát a kontrolovat tlaky.

Nezapomeňte na to, že po výměně pístních ktroužků bude motor žrát více oleje, do doby, než se kroužky ojedou a taky bude mít menší kompresi. Protože nové kulaté pístní kroužky dáváte do oválného válce.

V prvé řadě měli změřit tlaky ve válcích a podle toho se rozhodovat.

Od takového servisu rychle pryč.

Při výměně pístních kroužků špatně namontovali písty nebo je pozpřehazovali nebo taky ztratili axiální ložisko na klice.

Odesláno

Měří se tlak v hlavním olejovém kanále.... V olejovém čerpadle je přetlakový ventil, který vysoký tlak studeného oleje přepouští zpět do vany, takže rozdíl tlaků na teplém a studeném motoru samozřejmě je, ale není to žádné drama....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...