ART Odesláno 19. květen 2010 Odesláno 19. květen 2010 Již dříve jsem zvažoval koupi bytu viz: A protože koukám že sem tam někdo řeší bydlení tímto způsobem, tak se budu snažit býti nápomocen s aktuální situací, totiž jak to u mě dopalo? Pořídil jsem : ) (teď, ať bude jak bude, nenadělám s tím už nic, takže tato kapitola už je o něčem jiném..asi největší zastánce nenakupování je oddie, tak doufám že nebude mít nakonec tak úplně pravdu;-) ) Nicméně jelikož už jsem si prošel vším, od spousty prohlídek bytů, až po nalezení onoho pořízeného, dále hypotéky a hafo věcí kolem toho, tak můžu poreferovat, jak to chodí, respektive jak to bylo v mém konkrétním případě. Na co jsem při vývěru hleděl dostatečně(většina aspektů) a na co málo (těch je snad méně), ať už při výběru bytu, banky, sepisování smlouvy a dalších souvisejících věcí, co kde všude bylo potřeba... Přeci jen jsem pracující a musel jsem vše řešit při zaměstnání (takžte jsem byl pořád v jednom kole) a navíc je to má první zkušenost. Takže jestli je někdo u koho je toto tema aktuální a bude mít kdokoliv dotaz, zkusím zodpovědět, eventuelně pak piště své zkušenosti o vy ostatní.. Citovat
oddie Odesláno 19. květen 2010 Odesláno 19. květen 2010 Nejsem zastánce nenakupování, to se dost pleteš. Jen říkám, že je blbost nakupovat za každou cenu, nechat si vymýt hlavičku tím, jak cena jen poroste, levnější už nebudou a podobnými kecy, a nespočítat si to. Toť vše. Citovat
ART Odesláno 19. květen 2010 Autor Odesláno 19. květen 2010 no jestli jsi to tedy myslel takhle, tak to beru, ale to mi nemusíš psát, snad všichni chtějí nakoupit (ale i prodat) za svou nejnižší (resp.nejvyšší) možnou cenu na trhu, bez ohledu na to za jakou cenu se to prodává a kupuje a že na nově či jinde tvrdí že to půjde nahoru či dolů (důvod se vždycky najde). Koukal jsem na to ze svého pohledu, z pohledu jiného než který jen tvrdí media (navíc tedy bydlení již potřebuji, a jestli se to vyplatí např. oproti nájmu, zjistím až po delší době, možná pozdě, ale teďka ne...kdo ví co bude...) (to je jako tvrdit že když soused koupil (plácnu..) nového jetého 4x4 superba za 750 tis tak Ty, pokud zrovna by jsi ho kupoval taky, tak si ho koupíš za 750 taky, jemon proto, že se to za tu stejnou cenu zrovna běžně prodává, a že teďka frčí český patriotismus k škodovkám nechávající jim ceny nahoře...) Zkrátka v danou chvíli (v kterou bydlení pořídit) byla daná nemovitost to nejlevněší a zároveň neoptimálnější z toho co se dalo v té nejnižší cenové relaci pořídit. [upravil dne 19/5/2010 ART] Citovat
oddie Odesláno 19. květen 2010 Odesláno 19. květen 2010 Bydlení potřebuju úplně stejně a potřeboval jsem jej zřejmě i dost dlouho před tebou, nestanuju někde na louce. Ale pořídit si bydlení neznamená jej nutně koupit. Ať chcete nebo ne, vlastnické bydlení prostě zdaleka není pro každého, jen se z toho dělá pitomá modla a hodně se kolem toho straší, jak nájmy porostou až do nebes, ceny porostou až do nebes, kdo nebude mít svoje, nebude mít kde bydlet a podobně. Přitom trend je přesně opačný, nájmy setrvale klesají, ceny rostly jen před bublinou, na které se napakovalo dost spekulantů, ale pořízením na tom zpravidla vydělal jen ten, kdo koupil minimálně před 5 nebo spíš ještě více lety, pokud nekoupil nějaký extra kup (jako že těch je jen pár procent). Taky průběžně koukám, jak se co kolem hýbe a když se naskytne něco, co za to stojí, klidně do toho také půjdu, jenže ve srovnání s tím, co mám v nájmu a za kolik fakt nehodlám kupovat panelákový 2kk o 40 metrech za skoro 2M, to je fakt nesmysl jak noha. Citovat
ART Odesláno 20. květen 2010 Autor Odesláno 20. květen 2010 já ale s tebou v podstatě souhlasím, jen bych k tomu připsal, že platit skoro desítku měsíčně nájemnýho za takový byt je taky bláznivý...no a pak si vyber... Citovat
Pechy Odesláno 21. květen 2010 Odesláno 21. květen 2010 Aktuálně jsem také řešil byt a to z jedonoho prostého důvodu. V Praze za nájem 2kk na Kačerově jsem platil 11.000 ,- s poplatkama. Hypotéka na 2+1 se dvěma balkóny a poplatky mi aktuálně dělá 13.000,- s fixací na 5 let a 30 léty splácení. Počítám s tím, že byt bych chtěl doplatit do cca 10 let. Dále asi není o čem mluvit :-) Citovat
oddie Odesláno 21. květen 2010 Odesláno 21. květen 2010 Celková platba 13.000,-, takže když odpočítám poplatky a FO, vychází mi, že by ten 2+1 se dvěma balkóny stál nějakých 1,5M. Proč ne, v nějaké pěkné klidné lokalitě a pěkném menším baráku bych za tuhle cenu takový koupil taky. Pokud ale stál víc a \"zapomnělo\" se na vliv akontace, pak je třeba tuto akontaci uvažovat i u nájmu jako něco, co lze investovat a co mi zčásti vydělává na ten nájem. A jsme zase zpátky u toho, co a jak vlastně porovnávat... Citovat
Benžík Odesláno 21. květen 2010 Odesláno 21. květen 2010 Tak to si teda rikam, ze mam bydleni v bytovce hodne levny, splatka uveru (300 000 na 9 let) + poplatky stoji stejne jako bych platil za najem se vsemi poplatky (7000 mesicne) a jeste si rocne odectu uroky 11000Kc z dani. A letos budu delat pudni vestavbu - dalsich 30 m 2 navic. Citovat
Medvěd Odesláno 21. květen 2010 Odesláno 21. květen 2010 Srovnávat ceny bytů v Praze (i nájmů) a v Horní Dolní se fakt nedá - byt ve Stříbře (jak psáno v Tvém podpisu) by si za pražskou cenu nikdo nekoupil. Citovat
oddie Odesláno 21. květen 2010 Odesláno 21. květen 2010 Mimo Prahu jsem měl taky byt, kde 15 letá hypo vycházela na stejné peníze než nájem, a ještě cena rychle rostla, tam taky nebylo o čem. Jenže to nic neznamená, minulé zisky nejsou zárukou zisků budoucích, situace se prostě mění a posuzovat je třeba to co je, ne co kdysi bylo. Taky znám případy, co v tom největším šílenství koupili krcálek za 2,5M na skoro 100% hypo, dnes se v tom baráku prodává stejný byt za 1,8M a jim k doplacení hypo zbývá furt přes 2, o tom, co zaplatili na úrocích ani nemluvě. Prostě vždy je třeba nejdřív počítat. A jen tak mimochodem, na venkově bych si koupil spíš baráček nebo parcelu, i kdybych na ní měl plácnout jen mobilhome... Citovat
Benžík Odesláno 21. květen 2010 Odesláno 21. květen 2010 to Medved: je to tak, je to nesrovnatelny. Chtel jsem rict, teda napsat, ze nekde ma cenu kupovat byt a nekde ani ne. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.