Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: MatrixChose

:xvul Mě se strašně líbí, jak se z toho dělá taková věda :D Prostě tam naleju něco nemrzky, doleju jakoukoliv vodou na požadovanej poměr. Co je na tom víc co řešit?

Tato tema sa riesi asi preto ze motory maju svoje specificke nemrznuce zmesi ktore nenicia trebars blok alebo hlavu motora,vies.Ked tam nalejes hocico tak urcite chladiacemu systemu nepomozes,skor uskodis.Treba dodrzovat pokyny vyrobcu motora. Hociaku zmas mozes naliat do kanala a nie do Peugeota.Neber to v zlom.Apropo:potom sa niekto cuduje preco mu odislo tesnenie pod hlavou a ide mu nemrznuca zmes vyfukom,alebo do oleja? NO PRETO LEBO MU TA NESPRAVNA NEMRZNUCA ZMES TO TESNENIE PREžRALA.

[upravil dne 30/8/09 Dutch]

Odesláno

No dobre, tak trochu vážne.

V princípe sú dva druhy nemrznúcich zmesí pre autá. Jedna je určená pre motory vyrobené zo zliatin železa a druhá pre hliníkové. Nakoľko blok motora je masívny a má pomerne hrubé steny tak sa pri výbere tej správnej kvapaliny orientujeme podľa materiálu hlavy motora. Temer všetky motory (osobných áut) vyrobené v posledných 10-15 rokoch majú hlavy z hliníkových zliatin. Pre tie sa používa chladiaca kvaalina vyrobená na bázi etylénglykolu. Medzi týmito výrobkami je ešte možné rozlíšiť zmesi s obsahom silikátov a bez nich. Údajne majú zmesi bez obsahu silikátov dlhšiu životnosť a nemusia sa meniť po všeobecna odporúčaných troch rokoch. Zatiaľ som našiel odporúčania výrobcov týchto zmesí na výmenu po 5 rokoch.

Všetky tieto zmesi (etylénglykolové) sú navzájom miešateľné.

Väčšinou už v názve majú označenie Gxx. (G11, G12, G48 ....)

Všetky majú rovnaký pomer miešania.

Neviem prečo ale dráždi ma informácia \"doživotná náplň\". Nikto nepovie koľko je tá predpokladaná životnosť a čo ju ovplyvňuje. Som presvedčený že je to iba reklamný trik výrobcov. Pri tej chladiacej zmesi to nieje až také okaté ale pri prevodovom oleji každý trochu orientovaný technik iba nechápavo krúti hlavou.

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

No dobre, tak trochu vážne.

V princípe sú dva druhy nemrznúcich zmesí pre autá. Jedna je určená pre motory vyrobené zo zliatin železa a druhá pre hliníkové. Nakoľko blok motora je masívny a má pomerne hrubé steny tak sa pri výbere tej správnej kvapaliny orientujeme podľa materiálu hlavy motora. Temer všetky motory (osobných áut) vyrobené v posledných 10-15 rokoch majú hlavy z hliníkových zliatin. Pre tie sa používa chladiaca kvaalina vyrobená na bázi etylénglykolu. Medzi týmito výrobkami je ešte možné rozlíšiť zmesi s obsahom silikátov a bez nich. Údajne majú zmesi bez obsahu silikátov dlhšiu životnosť a nemusia sa meniť po všeobecna odporúčaných troch rokoch. Zatiaľ som našiel odporúčania výrobcov týchto zmesí na výmenu po 5 rokoch.

Všetky tieto zmesi (etylénglykolové) sú navzájom miešateľné.

Väčšinou už v názve majú označenie Gxx. (G11, G12, G48 ....)

Všetky majú rovnaký pomer miešania.

Neviem prečo ale dráždi ma informácia \"doživotná náplň\". Nikto nepovie koľko je tá predpokladaná životnosť a čo ju ovplyvňuje. Som presvedčený že je to iba reklamný trik výrobcov. Pri tej chladiacej zmesi to nieje až také okaté ale pri prevodovom oleji každý trochu orientovaný technik iba nechápavo krúti hlavou.

Bingo,konecne fundovana odpoved. Kdesi som cital ze zivotnostou auta sa rozumie 6 rokov. Vo svete sa jazdi pomerne vela,kdezto je vela slovakov ktory vytiahne auto z garaze v nedelu,umyje ho a nacuva naspat.Takyto sviatocny vodic nenajazdi 30 000 km (co je prva vymena oleja v motori u Octavie) ani za 4 roky,kdezto profik ako napr.JA priemerne mesacne 7 000km.To by bolo 480 000km za 6 rokov. Preto sa dava uz aj udaj napr.na vymenu motor.oleja (Dva roky alebo 30 000km podla toho co nastane skor).Ked ma niekto auto kupene trebars 5rocne zo zahranicia urcite by som vsetky naplne vymenil ked chce aby mu dalsich 4-5rokov sluzilo. (co sa tyka tej nemrznucej zmesi:mne osobne povedali v Peugeote ze ak napr.nepraskne hadica a nevytecie tak sa nemeni.)

Odesláno
Původně zaslal: PEUGEOTIK307

Tak ja som z Vašich názorov už ...

Každý má iný názor.:myslim

Asi skúsim zavolať do Peugeotu a uvidím čo mi povedia.

Potom napíšem.

Mas dve moznosti,bud das original co ti daju v Peugeot servise,alebo kupis nejaku standartnu ktora je na trhu v kazdej predajni. K tomu destilku a je to.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

CHladící kapaliny se mění proto , že ztrácí inhikory koroze.U některé se mi dodonce stalo, že se po určité době v chladči srazila. Chladič z části neprůchozí studená místata. Inhikory koroze ničí síra která vniká do chladící kapaliny přes těsnění. Ty zelené a modré jsou tak 2-3 roky a červená 5 l. Říká se že bavy nejou mísitelné. Z prakse mícháme zelenou s modrou nornálně a nic to nědělá. Do červené bych zas nelil nic jiného něž červenou. S ředěním jsem zastáncen při výměně 1:1 jako to má má IVECO je to zhruba -35C je možnost dolití vody. Neředil bych více, potom jsou problemy s topením atd, nemá to cenu. Na druhou stranu pokud má směs -18C tak už netrhá udělá to pouze rosol a jede se dál. Taky záleží kam jezdíte.

• O 11 měsíců později...
Odesláno

Pokud koupíš Glysantin G33, což je origo Peugeot antifreeze tak máš jistotu, že nic nezkazíš. Mimo jiné je to náplň která se nemění. Ovšem stojí litr cca 150,- Kč.

Odesláno

Ahoj,

G48-24 je modrá směs(Škoda, Volvo) a v Peugeotu je červená jestli jste si všimli. Lije se tam G33-23F, která je červená. Nahraditelný Texaco Havoline XLC. Testuji v továrně vodní pumpy tak se v coolantech trochu vyznám. :)

(coolant- voda)

1:2 -18°C

1:1,5-27°C

1:1-38°C

[upravil dne 22/10/10 od Lví-ček]

Odesláno

Ja som ju tiez este nemenil a to z tychto dovodou:

1. V knihe pisu ze sa pocas zivotnosti auta-nemeni. (potvrdili mi to aj v orig.servise). Vraj ked nepraskla hadica a nevytiekla alebo nieco podobne-netreba menit.

2. V knihe Peugeot 307 ako na to-ktoru som si stiahol-pisu ze treba menit kazdych 60 000km? alebo tak nejak. To je jedno.

3. Uz som sa dohadoval s mechanikom v pondelok ze ju vymenime. Povedal mi:ak nieje nejak zakalena a hustomur ukazuje v mojom pripade na -30 °C tak ju nemam menit.

Ak dam inu nemrzku moze zacat slznut kazdy druhy spoj hadice atd. V tomto mu davam za pravdu. Uz sa mi to raz stalo s inym autom.A kamosovi odislo tesnenie pod hlavou minulu zimu ked predtym vymenil nemrzku a dal ju poriadne silnu.(na Forde Mondeo).

Prilisna iniciativa nieje vzdy prava a ziadana.

No a teraz babo rad co bude najmensie zlo. Pre istotu som odobral troska nemrzky do malej nadobky a hodl do mrazaka(-24°C a nezamrzla),tak zatial pockam ci sa nieco mudre nedozviem tu z fora.

Odesláno
Ahoj lidičky,jak velkej objem kapaliny je u P307 Break 1.6 16V .V servisní knížce jsem nic nenašel.Děkuji.:papa

Já mám napsáno 6,2 l ale všechnu ji stejně nevypustíš...

Měnil jsem před třemi dny a vešlo se tam něco přes 5l (3l nemrznoucí směs a dolít destilkou) - teď mám náplň do -40\'C (to tady u nás snad nebude).

Jinak v origo serv.knížce z D, je napsána výměna chl.kapaliny po 60.000 km.

A koupil jsem na hliníkovou hlavu (modrá barva) a i v Peugeotu mi ji odsouhlasili... :) Jenže za origo v Peugeotu by mě 3l vyšli na cca 700,- za to v autodoplňcích 3l za 200,- :potlesk

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...