curdyus Odesláno 4. srpen 2009 Odesláno 4. srpen 2009 Na 100% jsem opravdu půl litru vypustil,,auto není moje,ale kamaráda jinak bych si to asi hlidal.. Auto pořád mazalo,akorád prý při jednom prudkém brždení olej probliknul... Svíčky jsou čistý,,ale to saní a klapka je zablencaný od oleje.. Tak nevim nevim kde je chyba... Citovat
TomMaister Odesláno 6. srpen 2009 Odesláno 6. srpen 2009 Zdravím, To že ti to žere tolik oleje ti věřím jelikož mě to žralo stejně za 2000 km mi to sežralo celou nápln kterou jsem měnil. Mám 106 1.4 a jak jsem v krátké době zjistil že tyto motory mají opravdu velký nedostatek se \'\'žraním\'\' oleje jelikož kamarád má stejnej motor ve 106 a žralo mu to taky. Jediné řešení je : - výměna gufer ventilů - výměna pístních kroužků celá oprava mě vyšla na : 1500 Kč - sada všech kroužků na všechny 4 válce (autobenex) 150 Kč - sada všech gufer 8 kusů (autokelly) 800 Kč - těsnění pod hlavu 300 Kč - těsnění vana Dále jsem zabrušoval sedla ventilů a měnil všechna těsnění na hlavě (výfuk, sání atd..) Celá oprava mě vyšla cca na 4000 Kč ale dělal jsem si to sám v servise by ses pěkně prohnul. Od té doby mi neubyla ani kapka oleje která by neměla přijít kam nemá Tuto stejnou opravu jsem prováděl kamarádovy za směšných 1000 Kč (materiál si platil sám) Pokud bys chtěl mohl bych ti s tím pomoct případně poradit muj mob. 605 566 667 klidně mi zavolej rád poradím Citovat
kmotrik Odesláno 7. srpen 2009 Odesláno 7. srpen 2009 mám u 1,6 to samý, po ujetí 4000 km jsem kouknul na měrku oleje a byl jsem na minimu ... taky mě čeká udělat gufera ventilů a kroužky. Gufera udělám ale místo těch kroužků mě napadlo vyzkoušet aditivum o kterém tu někdo psal. Jmenuje se to NanoVit. Mělo by to nanést microskopickou vrstvu na válcích a tím je utěsnit. Citovat
pastorek Odesláno 7. srpen 2009 Odesláno 7. srpen 2009 Původně zaslal: kmotrik ...napadlo vyzkoušet aditivum o kterém tu někdo psal. Jmenuje se to NanoVit. Mělo by to nanést microskopickou vrstvu na válcích a tím je utěsnit. Myslíš že na opotrebovaný motor pomôže nejaká mikroskopická vrstva? Citovat
wooody Odesláno 7. srpen 2009 Odesláno 7. srpen 2009 já má taky 1.4 a ještě sem nedolejval za 12 tis km pořád tak nějak nastejno, při koupi sem měnil a bylo to u horní rysky a teď je tak ve 3/4 Citovat
Fusion Odesláno 7. srpen 2009 Odesláno 7. srpen 2009 Dyť to musí hulit jak prase při takové spotřebě Citovat
wooody Odesláno 7. srpen 2009 Odesláno 7. srpen 2009 a nedolejval si při výměně oleje a filtru??? no jestli si to jenom nedolil, kouk na měrku a zavřel a šel, pak si nastartoval a filtr si nasál nějakou část oleje do sebe a hne měrka ukazuje že je málo Citovat
kmotrik Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 je možný že mi to žere olej takovýmto brutálním způsobem kvůli tomu že je tam olej 5W30? zdá se mi o dost řidčí jak 10W40 kterou doporučujou pro 306 Citovat
pastorek Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 Viskozita môže trochu ovplyvniť spotrebu oleja ale určite nie do takejto miery. \"Redší\" je určite lebo je určený pre chladnejšie oblasti. Citovat
kmotrik Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 Mno a jelikož já bydlím na horách je pro mě asi takovýto olej lepší ne? Takže by jsi mi doporučil dát nový pístní kroužky a gufera ventilů a myslíš že by to mohlo být dobrý? Citovat
pastorek Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 Ak neklepú ložiská tak sa oplatí vymeniť piestne krúžky a guferá na ventiloch. Odporúčam Goetze, mám s nimi dobré skúsenosti. S tým olejom je to trochu komplikovanejšie ale i keď bývaš na horách stále je to mierne klimatické pásmo a za štandard sa dá považovať 10W-40. P.S. Nekameňujte ma za ten štandard, bavíme sa o konkrétnom aute, 14 rokov starom benzínovom motore ktorý už má isto niečo za sebou. Citovat
kmotrik Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 Vím že to není nový auto a taky vím že má natočení víc jak tachometrových 121tkm ... ale s tím nic nenadělám, jsem za něj rád protože je to moje první auto a sám sem si na něj vydělal ... Děkuju za rady, ty se hodí vždy Jeden krásný den objednám kroužky a gufera pustím se do toho. Bude to pro něj i pro mě nejlepší Citovat
curdyus Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 Kolik ročně najezdíš že tam davaš 5w30??? Citovat
kmotrik Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 Mám řidičák 5 měsíců a ročně toho moc nenajezdím ... může to bejt max 20tkm pokud budu pokračovat tempem jako doteď .... Citovat
bačus Odesláno 8. srpen 2009 Autor Odesláno 8. srpen 2009 mohl by mi prosím říct jak by se dalo poznat,že olej ubývá přes pístní kroužky nebo přes gufera na ventilech,abych zbytečně nevrážel peníze do něčeho co nemusí být měněno? Citovat
pastorek Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 V princípe sa dá povedať že ak sú zlé guferá na ventiloch presakuje okolo nich olej do spaľovacieho priestor kde zhorí. Dá sa to poznať zvýšenou spotrebou oleja, modravým dýmom z výfuku hlavne po zahriatí a chvíľkovom chode na voľnobeh. (napríklad pri rozjazde na križovatke po státí na červenú). Zapečené krúžky vzniknú ak sa v oleji vyskytuje veľa karbónu ktorý sa usadí na krúžkoch až znemožní ich pohyb. Vtedy sa po zahriatí motora (hliníkový piest zväčší svoj priemer) vtlačia do drážky piestu a po ochladnutí sa už nevysunú čím vznikne neutesnený priestor medzi piestom a valcom. Cez túto medzeru sa dostáva olej do spaľovacieho priestoru kde zhorí a prejavuje sa rovnako ako vadné guferá. Rozdiel je v tom že cez túto medzeru sa pri zapálení zmesi dostáva časť spalín do kľukovej skrine a odtiaľ cez odvetranie do sacieho potrubia a znova do spaľovacieho priestoru. Takéto poškodenie motora sa prejavuje zhoršeným výkonom, nadmerným \"dýchaním\" motora i po zahriatí, modravým dymom a v sacom potrubí väčším množstvom oleja na ktorom je vydieť znečistenie karbónom. Pri \"zdravom\" motore sa tiež objavuje olej v sacom no v malom množstve a je pomerne čistý lebo sa jedná o skondenzovanú olejovú hmlu z odparu. Spoľahlivým vodítkom na určenie či sa jedná o netesnosť piestov je zmeranie kompresie. Málokedy sa udáva hodnota tlaku pre konkrétny motor ale platí že rozdiel medzi valcami môže byť cca 10%. Citovat
bačus Odesláno 8. srpen 2009 Autor Odesláno 8. srpen 2009 díky.skusim to dát někomu na ty tlaky,nevíš kolik to stojí-zhruba Citovat
ozzy56 Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 je to práce na půl hodiny s cigaretou--takže u soukromníka 150 kč ? musí mít ten přístroj--kompresmetr, je to vlastně speciální tlakoměr (může mít i zápis naměřených hodnot) Citovat
pug Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 ako prve by som dal zmerat tie tlaky urcite, v knizke ako na to je pisane pre vsetky motory co s adavli do 306-ky hodnota 10-13bar, pricom rozdiel medzi jednotlivymi valcami by nemal presiahnut 10%. Udaj je sice dost nahovno (velmi npresna hodnota) ale radovo by ti mohol pomoct, fatalna chyba sa prejavuje velmi vyraznym rozdielom na jednom alebo dvoch susednych valcoch. a rozhodne by som presiel aspon na olej rady 10W40. 5W30 moze vdaka nizssej husote za tepla aj studena zvysovat netesnostami spotrebu oleja. Citovat
Fusion Odesláno 8. srpen 2009 Odesláno 8. srpen 2009 Ještě zkontroluj chladící kapalinu jestli je čistá, okoukni motor jestli není někde moc mastnej, na zemi hledej louže a aji bych se podíval na vzduch. filtr jesti to nefluše tam. Ale podle mě pokud to jde kruhama tak při takové spotřebě to musí nechat za sebou slušnej modrej smradlavej oblak. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.