vasaxx Odesláno 14. květen 2009 Odesláno 14. květen 2009 Zdravím, od koupě auta citroen 1.9d jsem jezdil rok včetně zimy (hory -16°C) na baterku co tam byla noname 74Ah, která odešla brzy z jara - jen cvakalo relé. Z nutnosti jsem ji nahradil baterkou co byla po ruce 44Ah , \"přechodně\" Ze začátku točila , že by převrátila auto, nicméně po cca 2,5 měsíci stejnej stav jen cvaká relé. Chci koupit novou vartu 74Ah, ale mají různé řady:black, blue a silver. Black pro starší vozy,blue pro moderní a silver - \"extra super vlastnosti\" Chtěl jsem blue-střední cestu, nicméně mě kolega z práce zrazuje, že nový auta mají vyšší napětí dobíjení a dobíjecí soustava nebude stíhat (citroen zx 1.9d) Jak to vlastně je? Díky Citovat
ozzy56 Odesláno 14. květen 2009 Odesláno 14. květen 2009 nechal bych si změřit nabíjení--nějak ti ty baterky odcházejí...byla by škoda zničit novou AKB jinak potřebuješ něco mezi 62--74 Ah, když bude OK nabíjení,nebude problém s baterkou--nesmí být přebíjena ani nedobíjena... [upravil dne 14/5/09 ozzy1956] Citovat
vasaxx Odesláno 14. květen 2009 Autor Odesláno 14. květen 2009 Zkusím ještě dnes doma proměřit baterku - napětí při startu a dobíjecí napětí alternátoru, případně odběr za klidu. Našel jsem návod: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php?t=9732 Jinak jsem elektrolama - jinak ani ta 44ah nebyla nová a před sloužila ve š120l, pak stála asi 4 měsíce. Uvidim. Díky za odpověď. Citovat
vix Odesláno 14. květen 2009 Odesláno 14. květen 2009 Baterku jsi zkoušel dobíjet ? Diodový blok (usměrňovací člen) na alternátoru je v pohodě? Nemá \"prošvihlou\" diodu ? S baterkou 44 Ah se dá jezdit relativně v klidu (a dokonce i v zimě), pokud jsou ventilové vůle a dobíjení v pořádku. Ještě bych se podíval po \"přídavných\" elektrospotřebičích - radia, mlhovky, všemožná světýlka a neony. Ono, může ti to někde brát 20 mA ... Citovat
vasaxx Odesláno 14. květen 2009 Autor Odesláno 14. květen 2009 Tak jestli je diodový blok ok vlastníma silama nepoznám, to budu muset zajet někam do servisu. Ventilové vůle mam prý cca normě (nedávno měřeno při výměně těsnění víka). Mam tam jenom rádio, centrál a palubní hodiny, nic jinýho. Citovat
vix Odesláno 14. květen 2009 Odesláno 14. květen 2009 Omluva moderátorům za porušování pravidla č.9 1) Ten centrál je tam z výroby nebo je to dobastl ? 2) Baterku jsi zkoušel dobíjet v nabíječce nebo ne ? ... přemeřil bych odběr rádia a centrálu v klidu. Pro další odpovědi dám prostor jiným (Pravidla jsou od toho, aby se ctila) nebo použij tlačítko Hledání. Citovat
vasaxx Odesláno 14. květen 2009 Autor Odesláno 14. květen 2009 Tak centrál je tam původní, baterka se mi teď nabíjí, tak to otestuju až dorazim k domovu- díky Citovat
vasaxx Odesláno 14. květen 2009 Autor Odesláno 14. květen 2009 Ještě dotaz, jako elektrolama se domnívám, že když nesvítí kontrolka dobíjení, tak by to mělo být OK nebo ne? Jestli ne,co potom vlastně indikuje kontrolka dobíjení? Citovat
vasaxx Odesláno 14. květen 2009 Autor Odesláno 14. květen 2009 Takže jsem udělal měření a při nastartovaným motoru je napětí na baterce 14,11V , ale problém bude zřejmě klidový vybíjecí proud 48mA. To mam jen rádio, hodiny a centrál. To se mi zdá hodně. KOlik by mělo tak být? Dočetl jsem se, že kolem 24mA. Díky za názory Citovat
vix Odesláno 14. květen 2009 Odesláno 14. květen 2009 48 mA znamená, že za den stání přijdeš o 1,2 Ah. Což u 44 Ah baterky znamená podstatnou část kapacity. A pokud jezdíš krátké trasy ... 14,11 V je normální hodnota. Mmch, může to dělat i něco jiného než ty tvoje tři součástky P.S: ad kontrolka - Pokud je odpálená jedna dioda, může se stát, že za normálního dne neuvidíš rozsvícenou kontrolku dobíjení (mě třeba v noci jen lehce žhnula, což jsem poznal asi po hodině, když jsem přestával v noci vidět na cestu) Citovat
Marcel505 Odesláno 14. květen 2009 Odesláno 14. květen 2009 Nech si někde změřit, jestli ti to dobře dobíjí. Jestli je někde nějaký zkrat či nějaký odběr, tak pokud na to nepřijdeš hned, tak to těžko budeš hledat - tak si pak koupíš odpojovač baterky a vždycky po dojetí nebo když bude čekat větší stání baterku jednoduše odpojíš. Pokud jsi vyhrabal nějaký starý baterky, který se dobili a pak byli OK, mohlo se stát, že prostě po nějaký době chcípli. Takových tu mám několik, třeba rok staré, ale jak se na ně nejezdí... Takže, kup novou, ale předtím si nech změřit dobíjení či správně nastavit. A pak se uvidí... Citovat
ozzy56 Odesláno 14. květen 2009 Odesláno 14. květen 2009 kontrolka indikuje jen,že soustava je nabíjena--nic víc. Takže je třeba změřit napětí a proud při nabíjení. Tyto musí být ve stanovených hodnotách. Nejprve bych zjistil,proč to má takový odběr v klidu--postupným vytahováním pojistek zjistíš aspoň, který okruh má ten odběr. Ale stejnak si myslím,že je lepší zajet k elektrikáři--možná nebudeš muset kupovat novou AKB--protože ta stará byla vybíjena a altík ji nestačil nabít Citovat
budvar Odesláno 15. květen 2009 Odesláno 15. květen 2009 Původně zaslal: vasaxx Zdravím, od koupě auta citroen 1.9d jsem jezdil rok včetně zimy (hory -16°C) na baterku co tam byla noname 74Ah, která odešla brzy z jara - jen cvakalo relé. Z nutnosti jsem ji nahradil baterkou co byla po ruce 44Ah , \"přechodně\" Ze začátku točila , že by převrátila auto, nicméně po cca 2,5 měsíci stejnej stav jen cvaká relé. Chci koupit novou vartu 74Ah, ale mají různé řady:black, blue a silver. Black pro starší vozy,blue pro moderní a silver - \"extra super vlastnosti\" Chtěl jsem blue-střední cestu, nicméně mě kolega z práce zrazuje, že nový auta mají vyšší napětí dobíjení a dobíjecí soustava nebude stíhat (citroen zx 1.9d) Jak to vlastně je? Díky Já mám rok VARTA Silver dynamic 74Ah v poho, pochybuju, myslím, že to bude to samý u tebe, potažmo na VARTA máš vyhledávání podle typu auta http://www.varta-automotive.cz/index.php?id=43&L=3 Citovat
vasaxx Odesláno 15. květen 2009 Autor Odesláno 15. květen 2009 Původně zaslal: budvar Původně zaslal: vasaxx Zdravím, od koupě auta citroen 1.9d jsem jezdil rok včetně zimy (hory -16°C) na baterku co tam byla noname 74Ah, která odešla brzy z jara - jen cvakalo relé. Z nutnosti jsem ji nahradil baterkou co byla po ruce 44Ah , \"přechodně\" Ze začátku točila , že by převrátila auto, nicméně po cca 2,5 měsíci stejnej stav jen cvaká relé. Chci koupit novou vartu 74Ah, ale mají různé řady:black, blue a silver. Black pro starší vozy,blue pro moderní a silver - \"extra super vlastnosti\" Chtěl jsem blue-střední cestu, nicméně mě kolega z práce zrazuje, že nový auta mají vyšší napětí dobíjení a dobíjecí soustava nebude stíhat (citroen zx 1.9d) Jak to vlastně je? Díky Já mám rok VARTA Silver dynamic 74Ah v poho, pochybuju, myslím, že to bude to samý u tebe, potažmo na VARTA máš vyhledávání podle typu auta http://www.varta-automotive.cz/index.php?id=43&L=3 Díky za odkaz, rozhodl sem se koupit novou - nakonec vartu blue dynamic 74Ah. Ještě se zkusim podívat na těch cca 50mA odběru - případná návštěva autoelektrikáře. Díky všem za pomoc. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.